Neki pokazatelji produhovljene osobe

i ja verujem u večnost, tj. u sadašnji trenutak.
verujem da je moguće biti postojanije u ovde i sad, mada mislim da smo uglavnom daleko od toga, većina.

Vreme je jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali prošlosti kao vremena nema. Ima ostataka od prošlosti. Budućnosti takođe nema, ona će biti. A šta ima? Ima samo sadašnjost. Ta kategorija vremena ne odnosi se na Boga. Na Njega se odnosi večnost. A večnost je stalna sadašnjost. Nema ni prošlosti ni budućnosti.

Patrijarh Pavle

"Вечност је стална садашњост".

"Треба да својим животом тако светлимо да и други људи виде тај пут којим треба и они да пођу такође, ако хоће. Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима, схватате ли то?"
Патријарх Павле

Da bi bili uopste na putu produhovljenja moramo prvo paziti na svoje misli koje prouzrokuju dela a dela su vrlo kompleksna i ono sto nas ili dize ili spusta.Mislim da je put duhovnosti za nas "male ljude"nesto sto se tesko moze dosegnuti i to ne samo nacinom ishrane i to da li ko jede ili ne jede meso,bilje i ostalo.Naravno da je Patrijarh Pavle bio veliki isposnik ali on je mogao da opstane i samo na vodi i hlebu.
Mi smo mnnnogo daleko od toga i nasa duhovnost pocinje tamo gde se zavrsava nasa sujeta i ego ako to ikada naucimo da unistimo u sebi.U slucajevima dubokih duhovnika nacin ishrane je potpuno drugaciji i sveden na minimum ali ljudi poput Patrijarha Pavla ipak su retki.Mudraci iz svih epoha su vrh,vrhova koji mi mozemo samo da sanjamo ali tek posto prodjemo mnogo stepenica poput Jovana Lestvicnika.

Da bi bili uopste na putu produhovljenja moramo prvo paziti na svoje misli koje prouzrokuju dela a dela su vrlo kompleksna i ono sto nas ili dize ili spusta.Mislim da je put duhovnosti za nas "male ljude"nesto sto se tesko moze dosegnuti i to ne samo nacinom ishrane i to da li ko jede ili ne jede meso,bilje i ostalo.Naravno da je Patrijarh Pavle bio veliki isposnik ali on je mogao da opstane i samo na vodi i hlebu.
Mi smo mnnnogo daleko od toga i nasa duhovnost pocinje tamo gde se zavrsava nasa sujeta i ego ako to ikada naucimo da unistimo u sebi.U slucajevima dubokih duhovnika nacin ishrane je potpuno drugaciji i sveden na minimum ali ljudi poput Patrijarha Pavla ipak su retki.Mudraci iz svih epoha su vrh,vrhova koji mi mozemo samo da sanjamo ali tek posto prodjemo mnogo stepenica poput Jovana Lestvicnika.

Ja mislim da je važnije da obratimo pažnju na emocije nego na misli, jer emocije u nama su uglavnom negativne, a takve negativne emocije i kreiraju naše misli. Ustvari, emocije trebamo posmatrati, a na misli delovati.
Kada smo uplašeni, recimo, misli nas uništavaju i strah samo raste.

Dakle, moramo nekako ukrotiti te negativne emocije. A pošto su one toliko brze da ne stignemo ni pomisliti na njih a već nas obuzmu, moramo naći načina kako da ih kontrolišemo. U indiji emocije porede sa divljim slonom, ali oni su našli način kako da pripitome divljeg slona...vežu ga za pitomog i onda pitomi deluje na divljeg dok se i ovaj ne pripitomi.

Za kontrolu emocija nam je, dakle - po ovom indijskom receptu - potrebno nešto u nama što možemo kontrolisati. To su misli, a misli se javljaju uvek nakon što emocija počne da deluje u nama. Toga moramo biti svesni i kad se negativna emocija javi, moramo misliti usmeriti na nešto drugo, nešto pozitivno.

Ja mislim da je važnije da obratimo pažnju na emocije nego na misli, jer emocije u nama su uglavnom negativne, a takve negativne emocije i kreiraju naše misli. Ustvari, emocije trebamo posmatrati, a na misli delovati.

Dakle, moramo nekako ukrotiti te negativne emocije. A pošto su one toliko brze da ne stignemo ni pomisliti na njih a već nas obuzmu, moramo naći načina kako da ih kontrolišemo. U indiji emocije porede sa divljim slonom, ali oni su našli način kako da pripitome divljeg slona...vežu ga za pitomog i onda pitomi deluje na divljeg dok se i ovaj ne pripitomi.

Za kontrolu emocija nam je, dakle - po ovom indijskom receptu - potrebno nešto u nama što možemo kontrolisati. To su misli, a misli se javljaju uvek nakon što emocija počne da deluje u nama. Toga moramo biti svesni i kad se negativna emocija javi, moramo misliti usmeriti na nešto drugo, nešto pozitivno.

Bas si ovo lepo rekao i to sa slonom mi se dopada kao velika mudrost.Zapravo sprega izmedju emocija i misli je velika i uzrocno,posledicna tako da je sigurna sam zaista pozeljno i delotvorno to sto su kako kazes indijci nasli resenje za divljeg slona.Ako se okruzimo mirnim,stalozenjim,covekoljubivim ljudima i nase emocije i misli ce biti bolje.Opet,u ovom ludom i prebrzom svetu opsteg haosa je to tesko pronaci ali covek mora nekako u sebi barem delimicno da pronadje tu mirnu oazu i da barem neko vreme u toku dana boravi u njoj.
Mene npr.smiruju knjige pravoslavnih duhovnika kao sto su Jovan Sangajski,Jovan Lestvicnik,Grigorije Bogoslov i mnogi drugi u cijim delima sa opisom onoga sto su sami iskusili moze mnogo da pomogne da covek barem na kratko posveti sebi vreme u razmisljanju o smirenju.Svi oni daju mnoge korisne savete koji se mogu upriliciti u svakodnevnom zivotu bas zato sto su svi oni prosli put od onoga malog coveka kao sto smo mi do velikih mudraca,prosvetitelja i duhovnika.

- - - - - - - - - -

"Smirenje je izvor rasudjivanja".Sv.Jovan Lestvicnik

- - - - - - - - - -

"Смирени никада никог не осуђује, нити кога клевеће, нити у било чему себе претерано истиче, и никада не празнослови" (св. Јефрем Сиријски)

Telo je poslušno. Negativne emocije u telu stvaraju napetost. Kada opustimo telo i misli
usmerimo u drugom pravcu, negativna emocija nema snage da se odupre.
Mogu negativnu emociju da pronađem i kada obratim pažnju na telo. Od bola i grča,
do bilo kakve nelagode, sve je negativna emocija.

Ali, samo ako se setim.

Pa i kada se setim, negativna emocija nagovara i nagovara. Samo još malo da odvrtim
negativnu priču. Ko komarac kad te ujede pa bi da se počešeš.

Telo je poslušno. Negativne emocije u telu stvaraju napetost. Kada opustimo telo i misli
Mogu negativnu emociju da pronađem i kada obratim pažnju na telo. Od bola i grča,

Ali, samo ako se setim.

Pa i kada se setim, negativna emocija nagovara i nagovara. Samo još malo da odvrtim

Um kontrolise telo a ne obrnuto.Vazno ih je uskladiti ali mislim da prvo moramo smiriti misli.Jer smiren covek moze citav dan da se bavi fizickim radom i da ostane smiren umom.Ne smiren umom moze vazda sedeti i gledati u jednu tacku,mili ce ga napadati.Cak sta vise smiren covek voli da radi jer mu mirovanje tela izaziva gresne misli.Uposli telo pa ce se i misli umiriti.
Dzabe umrirenje tela kad se misli roje kao muve.

Bas si ovo lepo rekao i to sa slonom mi se dopada kao velika mudrost.Zapravo sprega izmedju emocija i misli je velika i uzrocno,posledicna tako da je sigurna sam zaista pozeljno i delotvorno to sto su kako kazes indijci nasli resenje za divljeg slona.Ako se okruzimo mirnim,stalozenjim,covekoljubivim ljudima i nase emocije i misli ce biti bolje.Opet,u ovom ludom i prebrzom svetu opsteg haosa je to tesko pronaci ali covek mora nekako u sebi barem delimicno da pronadje tu mirnu oazu i da barem neko vreme u toku dana boravi u njoj.
Mene npr.smiruju knjige pravoslavnih duhovnika kao sto su Jovan Sangajski,Jovan Lestvicnik,Grigorije Bogoslov i mnogi drugi u cijim delima sa opisom onoga sto su sami iskusili moze mnogo da pomogne da covek barem na kratko posveti sebi vreme u razmisljanju o smirenju.Svi oni daju mnoge korisne savete koji se mogu upriliciti u svakodnevnom zivotu bas zato sto su svi oni prosli put od onoga malog coveka kao sto smo mi do velikih mudraca,prosvetitelja i duhovnika.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

"Смирени никада никог не осуђује, нити кога клевеће, нити у било чему себе претерано истиче, и никада не празнослови" (св. Јефрем Сиријски)

Ne, pogrešno si me shvatila. Da bi promenio misli nije potrebno da menjaš društvo... misli su u tebi, nisu van tebe i emocije deluju u tebi i deluju na misli.
Dakle, ti ne trebaš da menjaš spoljne uslove, nego unutrašnje stanje. Moraš biti svestan onoga što se događa u tebi da bi to mogao da promeniš.
I duhovnost nije van tebe nego je u tebi, tamo trebaš da ga tražiš.

"Заволи смирење и никада нећеш пасти у ђавољу мрежу; јер летећи на његовим брзим крилима, увек ћеш бити изнад тих мрежа "(св. Јефрем Сиријски).

- - - - - - - - - -

"Смирени мрзи мировање, он воли да ради" (св. Јефрем Сиријски)

- - - - - - - - - -

"Троструко је блажен онај ко одагнава од себе раздражљивост: код њега су увек здрави и тело и ум и душа" (св. Јефрем Сиријски).

Ne, pogrešno si me shvatila. Da bi promenio misli nije potrebno da menjaš društvo... misli su u tebi, nisu van tebe i emocije deluju u tebi i deluju na misli.
Dakle, ti ne trebaš da menjaš spoljne uslove, nego unutrašnje stanje. Moraš biti svestan onoga što se događa u tebi da bi to mogao da promeniš.

Jeste ali emocije ti uglavnom izazivaju ljudi svojim odnosom prema tebi i provociraju ih da budu pozitivne ili negativne.Dakle ako je oko tebe masa nadrnadnih i besnih osoba normalno da ce to u tebi pokrenuti slicne emocije.Ipak u pravu si da nije neophodno bas uvek menjati drustvo vec u svakakvim uslovima treba naci svoj mir.Predpostavljam da se lakse do njega dolazi uz slicno okruzenje.Zato valjda i monasi idu u manastire.

Mi obicni ljudi ipak moramo da pazimo s kim i koliko provodimo vreme jer neminovna je provokacija emocija uzrokovanja okolinom.
Ko to prevazidje i moze da bude nedotaknut taj je zaista postigao veliku duhovnost...to je tesko u svakodnevnom zivotu.

- - - - - - - - - -

Ovo navedoh apropo onog "indijskog slona"kog si pomenu kada ga vezu za pitomog:)

- - - - - - - - - -

Dovidjence do sutra...Pozdrav!

Mislila sam na razgovore ovde u smislu trenutnog zivota u kom postojimo a ne na chat ili bukvalno forum.

Mislili smo slično. Kako god.

- - - - - - - - - -

Eh,da Zoran Jove opet smo se slozili oko toga da verujemo u vecnost.Dusa je besmrtna i covek mora da se stara o njoj sasvim svesno.Zapravo to i nije toliko tesko ako se ima u vidu ona recenica Patrijarha Pavla:"Budimo ljudi".

"У наше време људи не верују и не верују да неко верује. Патријарх Павле је веровао и сви су му веровали да верује. А кад такав човек верује и људи верују да верује онда његова вера постаје темељ њихове вере тако да почну да верују и у Оног у Кога он верује.

- Нико није тише говорио а да се даље чуо; нико с мање речи није рекао више, нико није лакше ходио земљом а да је остављао дубље трагове; нико није био мањег раста а да се видео с веће даљине! Отуда, ни више људи ни веће тишине него на његовом погребу! "
Mатија Бећковић

Ja ne verujem ni u šta, zato što znam. Ja neću reći da verujem da će svanuti dan, zato što znam da će svanuti. Ja znam da postoji bog, jer vidim oko sebe razmeru i smisao svega što nas okružuje. Ne može sve što postoji da ima autora, ili tvorca, a samo svemir da ga nema.

Patrijarh Pavle je, na žalost, išao na poklonjenje ateistima i satanistima, Slobodanu Miloševiću i Mirjani Marković, na svaki "Dan Republike", 29-ti novembar, koji nakon 1991. godine nije bio ničiji praznik, ali je nametnut Srbima, da ga slave kao "državni praznik". Zašto baš 29. novembar. Bio je to rođendan Andrije Artukovića - https://sr.wikipedia.org/wiki/Андрија_Артуковић - ministra unutrašnjih djela u NDH i jednog od idejnih tvoraca logora Jasenovac. Srbi su naterani da sve do 2003. ili 2004. slave njegov rođendan, a patrijarh da se na taj dan poklanja ateistima koji namerno nisu hteli da ukinu ovaj "praznik". Nemoguće da nije znao za ovo. Govorim o Pavlu.

Matija Bećković, kao diletant, jajara i podguzna muva, me uopšte ne zanima.

- - - - - - - - - -

i ja verujem u večnost, tj. u sadašnji trenutak.
verujem da je moguće biti postojanije u ovde i sad, mada mislim da smo uglavnom daleko od toga, većina.

Vreme je jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali prošlosti kao vremena nema. Ima ostataka od prošlosti. Budućnosti takođe nema, ona će biti. A šta ima? Ima samo sadašnjost. Ta kategorija vremena ne odnosi se na Boga. Na Njega se odnosi večnost. A večnost je stalna sadašnjost. Nema ni prošlosti ni budućnosti.

Patrijarh Pavle

Ja ne verujem ni u šta.

Možeš verovati do kraja sveta da auto sa 4 točka ima 3 točka, ali on će i dalje imati 4 točka. Ja ne verujem ni u šta zato što znam. U šta da veruje onaj ko zna? Veruje onaj ko nije siguran postoji li ili ne to u šta veruje. Ja neću reći - “Verujem da će sutra svanuti dan” - zato što znam da će svanuti.

Napisao sam gore šta mislim o patrijarhu Pavlu.

- - - - - - - - - -

"Вечност је стална садашњост".

"Треба да својим животом тако светлимо да и други људи виде тај пут којим треба и они да пођу такође, ако хоће. Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима, схватате ли то?"
Патријарх Павле

Prvom prilikom, nakon što pozdravite Sunce, razmislite dobro o ovome...

Čini li vam se da dajete svoju energiju i kreativnost, svoj dar, tamo gde vas ljudi nedovoljno cene? Prestanite ići glavom kroz zid. Otpustite ta mesta i osobe. Neka idu svojim putem. Život je prekratak da biste uveravali ljude da budu svesni ko ste i koliko vredite.

Volite sebe dovoljno kako biste mogli otići iz svake situacije u kojoj stalno stavljate određene osobe kao prioritet, a one vas samo kao opciju ili mogućnost.

Usne mudrih su zapečaćene i ne govore onima koji odbijaju čuti i kojima je drago da budu i ostanu u neznanju.

Počnite “klesati” mesto za sebe, mesto u svom životu i svetu, kako biste radili ono za što osećate poziv i za one koji su to spremni primiti.

- - - - - - - - - -

„Ne moraš da tragaš daleko odavde:
Najviša nebesa šta mogu pomoći?
Ovde, baš u tom sastojku bića,
U svome telu, naći ćeš početak i kraj.”

ovo je valjda Buda rekao.

Cigani čergari, jako mudri, i najzad najprirodniji ljudi, imaju najjaču izreku na svetu: “Bože, kad sledeći put budeš pravio svet, pazi šta radiš.” Prepoznali su sve mane i svo zlo sveta, koje je delo zlog genija. Nema mudrosti iznad ovoga, ni u jednoj jedinoj religiji.

Postoji legenda da su Cigani, negde u Indiji, pronašli ulaz u Agartu. Na ulazu su se naselili i dugo i dobro živeli, sve dok ih nisu odatle proterali i rasuli po svetu. Od tada oni nemaju državu, još uvek tražeći put do Agarte, arhetipski svesni da će ostati nomadi dok ponovo ne nađu ulaz. Ali i oni su se upecali u priču po kojoj postoji početak i kraj, a nema ni početka ni kraja, jer je sve večno. Namaste.

- - - - - - - - - -

To je ta produhovljenost "wirdz"koju mi mali,maalecni ljudi tesko da mozemo dosegnuti i mislima.

Materijalisti su mi zgadili materijalizam, hedonisti hedonizam, a duhovnjaci su mi zgadili duhovnost.

Ja napisao jednom na Facebook-u...

- - - - - - - - - -

Reinkarnacija da. Karma ne. Da ima karme ne bi bilo nepravde. Nepravda je dokaz da karmička osuda nikada ne pogađa psihopate, recimo, osim ako čovek ne uzme stvar u svoje ruke. A za ostale ljude, zahvaćene u matricu, karma postoji zbog njihovog opakog delovanja koje iziskuje lošu karmu za dobro a dobru karmu za zlo. Savest je mehanizam koji privlači karmičku osudu. Psihopate nemaju taj mehanizam, iako imaju mnogo znanja i inteligencije, a cenu njihovih dela neće platiti oni, nego oni koji su im poverovali.

U ovom haotičnom svemiru postoje samo dva greha - neznanje i naivnost, a sve ostalo je kompromis. Sile haosa i ravnoteže se izmenjuju, a ko ih ne prati u najvećoj meri može učiniti zlo. Objektivni prirodni zakoni su očiti, ali greške na koje su vas naveli vukovi u ovčjoj koži veoma se skupo plaćaju, bez obzira na dobre namere.

U takozvanim duhovnim pokretima alternative sektaši vole da kažu kako se negativna energija uvek vraća pošiljaocu. Da je tako svet bi bio raj.

Esencijalne psihopate znaju kako da izbegnu sopstveni bumerang. Oni organizuju lanac poslušnosti, i kad se bumerang vraća prvo pokosi ljude koji su prevareni, kao i one u njihovom okruženju, zatim indirektne posrednike u prevari, a zatim ostane mala krhotina tog bumeranga koja tek okrzne njihove direktne posrednike uz sam vrh piramide. Od pune pozitive ništa nećete postići.

Pozitiva bez praktičnog znanja i inteligencije uvek je u službi zla.

Čoveče, probudi se, i shvati da su za boga sva događanja na ovom sićušnom zrncu prašine koje kruži oko jedne beznačajne zvezde potpuno nevažna.

Ako želiš slobodu, pravdu u svoje ruke. Pusti to što Biblija kaže: “Ko se mača laća od mača će i poginuti.”

Časnije je poginuti kao buntovnik nego živeti kao rob.

Malo budističko-taoističke mudrosti, ali na uličnom nivou. Svaka žena zna da nije isto osećati penis u sebi, kako raste i eksplodira od strasti, i osećati plod kako raste i pomera se u utrobi. Zašto žena koja ima jedno dete, dvoje ili pak petoro dece, želi još jedno? Iz dva razloga: prvo, da bi se osetila ponovo ženom, na nivou postanja, a ne na nivou “lepa si, povalio bih te”; i drugi, daleko komplikovaniji, želja za ostavštinom od nekoga koga voli. Kada žena ima konstantnu emotivnu nesigurnost tipa “da li se tucam što mi se tuca, ili se tucam što ga volim”, onda niži nivo, koji želi porod, blokira tu dilemu i poželi ga bez razmišljanja o postavljaču semena. Viši nivo, onog trenutka kada uđe u fazu fizioloških promena, koje joj u jako kratkom intervalu daju poslednju šansu, otvara se na nivou pora na koži, i žena koja je do tada zračila samo erosom, sad zrači ljubavlju; ona je već napola trudna. Sve ostalo je u domenu boga i toga da li je “dete sreće”. A ako nešto znam - znam te preobratne procese kod ljudi, kada “više sile uređuju stvari”. Što bi rekla Ciganka gatara: “Nije do tebe.” Namaste.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Katastrofe i kataklizme, o kojima govore neuki vernici, postojale su mnogo pre postanka čoveka. Sudari nebeskih tela širom univerzuma odvijali su se po prirodnim zakonima (koje je nesumnjivo postavila preuzvišena božanska ličnost), s tim što u redu postoji i haos, pa je iz tog haosa nastajalo mnogo kataklizmi. I ona čuvena katastrofa, od pre 65 miliona godina, kad je meteor uništio dinosauruse i 97% živog sveta na našoj planeti, nema nikakve veze sa čovekom, niti pak sa đavolom koga uporno propagiraju. Čovek je nastao 64 miliona godina kasnije. Da ja pišem ono što oni pišu, u najmanju ruku bi me bilo sramota.

Ovaj život, samo jedan u nizu života (uzastopnih reinkarnacija), je posledica pobune i pada, ali polupismeni vernici vole da se bave posledicama a ne uzrocima. Život ili materijalna egzistencija je osuda a ne blagoslov, a „večni život” je najveća (i uzgred sebična) zabluda ljudskog uma.

Kada bi prosečan čovek znao kakve se sve misli motaju ljudima po glavama, verujem da ne bi smeo da proviri među ljude, jerbo bi se osećao kao krmenadla među zombijima. E, ali bog ih blagoslovio, pa ne mogu sve da znaju, jerbo blagosloveni su siromašni duhom...

To je rezon da imate štakore na Zemlji, ali i leteće štakore - golubove. Gu gu. Gu gu.

Zar vredi oženiti se ako ćeš se razvesti. I šta žabljem paru znači bilo šta to što su u vezi ili braku, ako kad prelaze preko ulice žaba stane, a žabac potrči preko ulice, naiđe BMW, a on umesto da joj kaže - „Pazi ide BMW” - on joj vikne - „Pazi ide... be-e-e…”

Ovo nije zamišljeno kao hrišćanska tema, ili poligon za učenje bilo koje religije, već o duhovnosti kao takvoj...

- - - - - - - - - -

Ali, samo ako se setim.

Zamislite da ujutro ustanete neopterećeni time da morate na posao koji ne volite, kako biste zaradili novac da biste platili (besplatne) stvari poput vode, struje, hrane i još koječega, samo zato da bi neki lokalni šerif mogao voziti BMW X6.

Pozdravite se sa ljudima koji žive u vašoj okolini, popijete s njima ono što rado pijete i doručkujete ono što volite. Provedete s njima neko vreme u razgovoru i druženju, a potom krenete na svoj „posao“. Danas vam je, recimo, na rasporedu to da potrošite dva sata svog vremena u branju voća. Odradite to, opet u prijatnom društvu, a nakon toga se vratite u svoj dom.

Recimo da ste slikar. U svom prostoru zatim provedete nekoliko sati slikajući, jer želite da dovršite još 2 rada za izložbu koja će se održati za 12 dana. Na toj izložbi ljudi će gledati, komentarisati, hvaliti i kritikovati vaš rad, družiti se s vama, a vi ćete, onima kojima se sviđa, dati onu sliku koja im se najviše svidi. Oni će njima ukrasiti svoj životni prostor. Onih 6 slika koje ti nakon izložbe ostanu poklonićeš zajednici, i njima će biti ukrašene zajedničke prostorije u Gradskoj kući ili pak Biblioteci.

Naravno, slike ne prodaješ, jer ti novac ne treba. A novac ti ne treba, jer imaš sve, živiš u izobilju, kome si i sam pridoneo svojim radom u vrtu, sa decom, na jezeru, u gradnji novih domova...

I svima je dobro. Zajednica u kojoj jednom njenom članu nije dobro - nije dobra zajednica. To čak i nije zajednica.

Novac je prepreka razvoju čovečanstva. Ako negde treba sagraditi vrtić, a grad nema novca za to, neće biti ni vrtića, uprkos tome što za taj vrtić postoji potreba, postoje resursi za njegovu izgradnju, i postoji radna snaga. Nema li novca, nema ni realizacije potrebe. Stoga novac zaista jeste prepreka.

Treba li drvetu jabuke novac da stvori plod? Ne treba. Tako ni ljudima ne treba novac. On je tu samo da bi nas držao u nemaštini, odnosno da bi nas porobio. Ako nas ima dovoljno koji shvatamo da je to tako, možemo zajedno da stvorimo (i konzumiramo) hranu, energiju, odeću, obuću, obrazovanje, tačnije rečeno možemo jedni drugima graditi idealne domove, od prirodnih materijala, u kojima je leti hladno a zimi toplo.

To je takozvani Ubuntu kontribucionizam. Svi za jednoga i jedan za sve. Ja sam čovek samo zato što sam okružen drugim ljudima. Ako je neko u mojoj blizini gladan, ja mu moram spremiti ručak.

Da bismo to ostvarili ne moramo se nužno odseliti negde daleko. Možemo to učiniti i ovde gde se trenutno nalazimo, jer zajednica, to smo mi - ljudi.

Kada jednom shvatite Ubuntu načelo - oslobodili ste se. I nema nazad. Namaste.

- - - - - - - - - -

Um kontrolise telo a ne obrnuto.Vazno ih je uskladiti ali mislim da prvo moramo smiriti misli.Jer smiren covek moze citav dan da se bavi fizickim radom i da ostane smiren umom.Ne smiren umom moze vazda sedeti i gledati u jednu tacku,mili ce ga napadati.Cak sta vise smiren covek voli da radi jer mu mirovanje tela izaziva gresne misli.Uposli telo pa ce se i misli umiriti.
Dzabe umrirenje tela kad se misli roje kao muve.

GMO je zakon. Mnogo je ukusniji GMO paradajz/rajčica, što su američki zabavljači Penn & Teller dokazali praktično. Na ulici su ljudima nudili da probaju dva paradajza/rajčice, jedan GMO i jedan non-GMO, i rekli im koji je koji. Svi ljudi su zaključili da je GMO paradajz mnogo ukusniji. Jedino što oni nisu znali jeste to da su im namerno zamenili paradajze/rajčice: onaj za koji su ljudi mislili da je non-GMO je zapravo bio GMO, i obrnuto.

To dokazuje koliko su ljudi povodljivi za marketingom. Ali i to da je non-GMO paradajz/rajčica bolji od GMO paradajza/rajčice. Pametnom dosta.

Svaka religija imala je i svog ljudskog osnivača, Arijevci - Ramu, Judaizam - Mojsija, Hinduizam - Krišnu, Zoroastrijanci - Zaratustru, Budisti - Budu, Hrišćani - Hrista, Islamisti - Muhameda. Nova naučna religija, primerena scijentističkom globalnom društvu ima svetog naučnika, asketu, modernog monaha najviših duhovnih i duševnih svojstava - Nikolu Teslu.

- - - - - - - - - -

"Заволи смирење и никада нећеш пасти у ђавољу мрежу; јер летећи на његовим брзим крилима, увек ћеш бити изнад тих мрежа "(св. Јефрем Сиријски).

- - - - - - - - - -

"Смирени мрзи мировање, он воли да ради" (св. Јефрем Сиријски)

- - - - - - - - - -

"Троструко је блажен онај ко одагнава од себе раздражљивост: код њега су увек здрави и тело и ум и душа" (св. Јефрем Сиријски).

Neki mlad čovek je zbog teške krađe dospeo na sud. Pretila mu je velika kazna. Ali on unajmi izvesnog advokata, nadaleko čuvenog po snalažljivosti da zakon uvek protumači u korist svojih klijenata. Ovaj kaže momku da na sudu samo ćuti, gleda kroz prozor i povremeno pantomimom imitira ptice koje bude video. Kako je sve lepo izveo po preporuci, momak prestupnik bude oslobođen svake kazne. Posle par dana zove ga advokat da se dogovore o iznosu novca za učinjenu uslugu. On kako stigne u njegovu kancelariju stane da gleda kroz prozor i imitira ptice, na šta će advokat, pozivajući sebe po imenu: “E tako ti i treba kad učiš budalu da glumi ludaka.” Izlazeći iz kancelarije, momak ga upita: “A kakav li je tek onaj koji mu veruje?”

- - - - - - - - - -

Jeste ali emocije ti uglavnom izazivaju ljudi svojim odnosom prema tebi i provociraju ih da budu pozitivne ili negativne.Dakle ako je oko tebe masa nadrnadnih i besnih osoba normalno da ce to u tebi pokrenuti slicne emocije.Ipak u pravu si da nije neophodno bas uvek menjati drustvo vec u svakakvim uslovima treba naci svoj mir.Predpostavljam da se lakse do njega dolazi uz slicno okruzenje.Zato valjda i monasi idu u manastire.

Mi obicni ljudi ipak moramo da pazimo s kim i koliko provodimo vreme jer neminovna je provokacija emocija uzrokovanja okolinom.
Ko to prevazidje i moze da bude nedotaknut taj je zaista postigao veliku duhovnost...to je tesko u svakodnevnom zivotu.

- - - - - - - - - -

Ovo navedoh apropo onog "indijskog slona"kog si pomenu kada ga vezu za pitomog:)

- - - - - - - - - -

Dovidjence do sutra...Pozdrav!

Simpatično je to koliko je čovek izgradio simbola i metafora povodom banalnog elektromagnetnog zračenja, i to baš onog koje ima talasnu dužinu od 400 do 750 nanometara...

Igrom slučaja, homo sapiens ima dva senzora baš za tu talasnu dužinu, odmah negde iznad nosa.

Mešoviti spektar veće amplitude - bog... odsustvo zračenja, manja amplituda - satana...

Zanimljivo.

Zašto programirani i zombirani čovek nije rekao da je dobro začinjena hrana = bog, a bljutava i nezačinjena = satana... i dalje mi izmiče... pošto je isti princip aktivacije senzora u pitanju...

Svi vernici kobajagi znaju “univerzalnu istinu”, a sve one se međusobno razlikuju. Fizika je jedna; zna se šta je svetlo a šta je tama. To što će neko kao vernik (i lakoverna budala) da zamisli nešto kad vidi svetlo, to je njegov problem, ali to ne postoji izvan njegove glave. Naravno, to je teško razumeti, pošto se iz glave ne može...

Nekakav đavo nije vladar tame. Tama je postojala pre stvaranja svih živih bića. Kako većina “svetih spisa”, uključujući i Bibliju, kaže: “Tama nad bezdanom.”

Prirodni zakoni funkcionišu, za razliku od verskih palamuđenja na 1001 način... Namaste.

- - - - - - - - - -

Znam, ali ja sam slona uporedio, onog divljeg sa emocijama u nama, a onog pitomog sa mislima u nama.
Ti moraš da menjaš sebe, a ne društvo, ako težiš duhovnosti.

Ima jedna interesantna priča s kraja 80-tih godina XX veka. Naime, negde u prašumi na Tari seljaci su našli nekog dečaka koji je živeo u divljini kao Tarzan. Niko nije znao ni ko je, ni šta je, niti kako je dospeo u tu situaciju. Doveli su ga u grad, mislim u Užice (tada se taj grad zvao Titovo Užice), i tu ga učili prvo da govori ljudskim jezikom, zatim da bude Titov pionir, pa bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti... i kad je on jadan sve to naučio - raspade se i država, i kult Titove ličnosti, i pioniri, Titovo Užice je postalo Užice, a dojučerašnja braća su se poklala kao besni vukovi - ma sve ode u kanalizaciju. I on se na kraju vratio u svoju šumu. Naravoučenije, budi ono što jesi i budi uvek samo svoj.

- - - - - - - - - -

Ne verujes u pocetak i kraj iluzije, maye?
A zudis za nekim oslobodjenjem, koliko sam shvatio?

Ne verujem ni u šta, zato što znam. U šta da veruje onaj ko zna? Veruje onaj ko nije siguran postoji li ili ne to u šta veruje. Ja neću reći - “Verujem da će sutra svanuti dan” - zato što znam da će svanuti.

Ne žudim ni za čim, jer sam odavno shvatio da je sve večno, ovakvo kakvo je, i da nema izlaska iz kruga. Šta želim nije bitno.

U nekom posve mračnom prostoru je svetlucala jedna iskra, beskrajno velika ili beskrajno mala, što se ne može odrediti, jer je bila jedina tačka u mraku. Ona je jedina preostala od uništenja prethodne apsolutne celine. Njen bezvremenski mir poremetio je jedan jedini impuls koji ju je uzdrmao izazvavši eksploziju. Njeni delići su se raspršili na sve strane. Počelo je da teče vreme. Iz njene sredine izletelo je nebrojeno mnogo svetlosnih bića, koja su se tek probudila iz dugog sna izazvanog pređašnjim uništenjem potpune celine. Svi su pospani i polusvesni, svi osim jednog koji je za sve ovo vreme bio polubudan; on je bio jedini nosilac svetlosti dok su svi ostali spavali. Njegova želja da obnovi pređašnju potpunu celinu je i izazvala taj impuls. U desnoj ruci je nosio baklju. Oprživši najbliže oko sebe, razbudio ih je i proglasio ih svojim saradnicima. Bilo ih je dvanaest i svi postadoše visokosvesni. Ostali ostadoše polupospani. Svi se zadržaše oko nosioca svetlosti. Egzistiraše u dokolici, dok od ostataka praiskre svetlosti izgradiše bezbrojne svetove, skupine bleštavih i tamnih kosmičkih tela okupljenih u nebrojene galaksije. Na njima sami od sebe iznikoše raznorazni oblici organskog života. Tako je nastala svaka nova apsolutna celina. Želeći da napuste dokolicu duhovnog postojanja, jedanaestorica od dvanaestorice pobegoše u materijalne svetove odvedovši sa sobom tri četvrtine ostalih podanika svetlosti. Svi doživeše pád u bedu materijalnog postojanja.

Dakle, materijalni svetovi su posledica pobune i pada. Uzrok. Reinkarnacija je posledica večnog kretanja nesavršene materije i palog duha. Namaste.

"Prvom prilikom, nakon što pozdravite Sunce, razmislite dobro o ovome..."Zoran Jov

Sta si ti Zoran Jove...neki solarni panel ili sangejzing frajer?;)

- - - - - - - - - -

"Esencijalne psihopate znaju kako da izbegnu sopstveni bumerang. Oni organizuju lanac poslušnosti, i kad se bumerang vraća prvo pokosi ljude koji su prevareni, kao i one u njihovom okruženju, zatim indirektne posrednike u prevari, a zatim ostane mala krhotina tog bumeranga koja tek okrzne njihove direktne posrednike uz sam vrh piramide. Od pune pozitive ništa nećete postići."Zoran Jov

Ovo je tacno ali smo delimicno jer sve nas ceka istrazni Sudija koji meri po nasim delima a onda kom opanci...kom...lonci i kazani.

- - - - - - - - - -

"Pozdravite se sa ljudima koji žive u vašoj okolini, popijete s njima ono što rado pijete i doručkujete ono što volite. Provedete s njima neko vreme u razgovoru i druženju, a potom krenete na svoj „posao“."Zoran Jov

Ja bas tako i zivim iz dana u dan.Zadovoljna sam onim sto pijem i jedem,pozdravljam ljude u mom komsiluku i porazgovaram a potom odem na svoj posao.Bas volim posao kojim se bavim i ne bih ga menjala.E,sad plata je ok mada uvek moze bolje ali u zemlji Srbiji u mom slucaju i nije tako lose.

"Da bismo to ostvarili ne moramo se nužno odseliti negde daleko. Možemo to učiniti i ovde gde se trenutno nalazimo, jer zajednica, to smo mi - ljudi."Zoran Jov

Jeste,eto radimo na tome,vidis kako smo svi zadovoljni i srecni na ovom forumu.Svako istrese svoje ves i divota!!!To ti je takodje"Nasa mala klinika":per:da ne kazem zajednica u kojoj svi imaju svoje mesto pod Suncem.

Back