Nega sobnog cveća

Posle cvetanja biljku treba negovati kako bi se lukovica regenerisala i pripremila za cvetanje naredne sezone.
U jesen se lisce isece ako se samo nije osusilo i lukovice ostave na tamnom / ne mora biti mrak vec samo nedovoljno svetlosti/
i prohladnom mestu gde miruju do momenta kad zelis da ih aktiviras da cvetaju.
Ja sam svoje amarilise ostavila da prezime u podrumu gde je bilo dosta toplo pa su odmah krenuli listovi
tako da ce najverovatnije samo jedan procvetati ;)

Pa vidiš kako kod mene svi su oni živi i imaju listove izrasli po pola metra ali nema cvetova samo listova.Jedan baštovan mi je rekao da isečem listove da bi cvetali ali mislim ništa od toga neče biti.Kod mene su oni samo u kući i kad procvetaju ostaju u saksiji ,ne iznosim ih ja napolje možda je tu greška.

Ostaju oni zivi i kad nema cvetova. Problem je u tome kad prvo krenu listovi onda nema cveta.
Kad se pravilno neguju i kad je lukovica jaka onda prvo krene cvetna drska a onda listovi.
I jos nesto: biljka se ne zaliva dok ne izraste cvetna drska jer ako se zalije prvo krene list ;)
Nista im ne smeta sto ostaju unutra samo je bitno da su na suncu. I moji su stalno u stanu
na osuncanom prozoru i posle cvetanja i kad ne procvetaju.
Ako im sada iseces listove nece ti odmah procvetati. Moraju da prodju fazu mirovanja
u mracnom i hladnom prostoru da bi mozda cvetali posle nekoliko meseci.
Moj savet ti je da ih ostavis da se pripreme za sledecu sezonu. Povremeno prihranjuj.

sam6006resize.jpg

Procvetao naranzasti :D Ova lukovica cveta vec vise godina.

Pa vidiš kako kod mene svi su oni živi i imaju listove izrasli po pola metra ali nema cvetova samo listova.Jedan baštovan mi je rekao da isečem listove da bi cvetali ali mislim ništa od toga neče biti.Kod mene su oni samo u kući i kad procvetaju ostaju u saksiji ,ne iznosim ih ja napolje možda je tu greška.

:hahaha:

Oprosti Pero :lol: :zag: strašno se dosađujem, a sada ozbiljno, imaš predivne biljke, i vrlo je lepo to što voliš iste :cmok:

Držim je na jednom ormanu gde je svetlo na itočnoj strani ali ima ga celog dana u sobi i ona nije uvijena nego sam je pustio da visi ima jedno 2 metra .Imam jednu što je uvijena i ona nije ni meni još cvetala ma da zajedno na svetlim mestima stoje.

Prelepi cvetovi :) Ova tvoja hoja poranila sa cvetanjem. Gde je drzis?
Ja imam dve ali jos nisu procvetale, Moracu da im obezbedim suncanu poziciju jer u suprotnom nece cvetati.

Imala sam jednu koja je cvetala cele godine sem u decembru i januaru.Ali jedne zime mi je izmrzla jer sam morala na put pa se kuca nije grejala.U lokalnoj posti malo malo pa cveta,a uslovi joj nikakvi,mada ona i ne voli titranje.Poslednje tri godine ima dve ove obicne i jednu sarenolisnu,i ni C od cveta.A znam neke koji je imaju preko deceniju i nikad im nije cvetala.Cudna biljka!

Back