Недићева Србија!

Недић ???

• ДА -продао је земљу и свој народ

• НЕ -он је "српска мајка"

• Не знам

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па Недић је једнако имао владу ,можда потпуно исту као данас!

Није имао краља али и њега су довели да се историја понови!:manikir:

Njemu je suđeno - kako tako .
No komunisti treba da brinu za sebe . Pitanje je dali će biti
takve forme za njih , zbog onog što počiniše .
Evo ti matrijal pa počni da spremaš odbranu .

http://www.komisija1944.mpravde.gov.rs/

Mani se ovog gubljenja vremena , ono je za pošten svet koji
nikome pa ni pravdi ništa ne duguje ; znaš da zločini nad ljudima
ne zastarevaju , čak ni oni ideološki , koji prekrivaju zločine ----
stoga prioni na posao .:think::think:

Како желиш али има још једна незаобилазна ситница ,комунисти нису излазили на изборе .

Пази сада после бомбардовања 1941 од стране нациста ,Недић је појављује као српска мајка која штити Србију.

Након бомбардовања Југославије 1999 ,ПРАР ГОДИНА ПОСЛЕ ,Тадић се појављује као српска мајка која штити Србију .Односно тада Југославију коју је поцепао и раздерао и пао на колена РАЈХУ.

Pa kad praviš takve paralele sa bombardovanjima , saveznici su dve godine
bez prestanka bombardovali srbiju ( pa pustili ruse kao tornado da protutnje
duž nje ), da komunisti se ustoliče na vlast . Posle toga komunisti su harali
bez prestanka -- dokaz:http://www.komisija1944.mpravde.gov.rs/

E sad dolazi lagano vreme ( i ako tadić krije arhive za vas , za svoje i ortake )
da se odgovara . A kad je taj lonac upitanju , najverovatnije u to kuvanje prvo
se meću komunisti , pa posle malo slobovisti , zatim koštunci pa tadići .
Ne brigaj , pravda je spora ali uspešna . :think::think:

Poslednja izmena:
i zadenuti crvenu zastavu s cekicem i srpom,doneti revolucionarni materijal i napraviti sektu!!!!!!
e moj ti!!!!! ti koji si u tvojoj titovoj skolii ucio o njemu i njegovim covekoljubljima,a koji je masakrirao ljude i cinio razne zlocine!!!!!!to sto pise u udzbenicima za skolu je samo deo nafilovane istoriografije koju su nafilovali razni konjusari,opancari,zanatlije i ostala bagra koja nije znala ni celu azbuku!!!!!
Koje komplekse od tog Tite, crvene zastave i srpa sa čekičem vi imate pa to je da čovjek ne povjeruje … nego reci mi Boga ti je l’ su to Titini komunisti uticali i na Norvežane, kojima zbog tog komunističkog ispiranja mozga eto nikako ne pada na pamet da rehabilituju Kvislinga?

Je l’ su to i Francuzi toliko indoktrinirani komunističkim lažima i bljuvotinama, te eto ni oni nikako ne mogu prestati gledati na na slavnog maršala kroz "crveni" vizir?

Ili Belgijanci npr. jesu li i oni nekadašnji Titovi pioniri?

Nisu, nisu .., naravno da nisu.
Nego tu je riječ o nečemu sasvim drugom - tu se prijatelju radi o principima na kojim počiva cijelo zdanje etičkog sistema onoga što se zove Zapadna civilizacija. Odnos tog sistema prema fenomenu izdaje zabetoniran je kroz milenijumski prezir, koji je ta civilizacija pokazala prema najpoznatijem činu te vrste – Judinoj prodaji Isusa. On je takav kakav je i ništa se tu ne može i ne treba činiti.

Jednostavno admirale nedopustivo je imati dvostruku savjest. Ne može se govoriti Nedić i Ljotić su znali da je fašizam sa etičkog aspekta zlo, ali su zbog nacionalnih interesa i opstanka sarađivali sa tim zlom … to je brate nonsens – ono što je u moralnom smislu pogrešno, a služiti zlu je pogrešno, nikako ne može nekakvom čarolijom kroz političku kolaboraciju iz bilo kakvog interesa dobiti karakter ispravnog !!!

Stvar je u tome da za politiku ne vrijede drugačiji etički principi.

Nedićevo pozivanje na opstanak ili Petenovo isticanje kako je spasio klicu francuske državnosti nikako ne može biti opravdanje, jer je ono u vječnom sukobu sa moralnim kategoričkim imperativom, po kojem moraš djelovati uvijek tako da princip tvog rada može postati i princip rada svih drugih!

Šta bi bilo da su u Evropi i u svijetu svi rezonovali kao Nedić i Peten?
.....sta ti mislis da je rumunima bilo do osvajanja u sred ekonomske krize koja ih je potresala pocetkom 40ih,bugare isto,madjare takodje,glava je u pitanju bila....tj opstanak naroda.....sta ces mi ti sad reci da je nedic hteo da bude balkanski hitler samo zato sto nije srljao protiv njega,nego cekao rasplet situacije......upamti,osim nemacke,italije i japana nijedna drzava koja je pristupila pkatu nije imala osvajcke planove vec je gledala da prezivi,
Stvarno bi bilo interesantno saznati koji si ti to “mali million” knjiga pročitao. Bugarska i Mađarska, inače poznate po svojim revizionističkim stavovima u vezi Versajskog mira, nisu imale osvajačkih planova … o majko moja.
svi su hteli da izbgnu hitlera.....neamckoj su objavili rat tek nakon napada na poljsku,s tim da je to bila formalna objava od koje su najmanje koristi imali pojlaci koji su mislili da ce antanta uleteti za njih,umesto toga bivsi saveznik je nagrnuo s istoka i demonstrirao silu...
Ko je bivši saveznik Poljske … SSSR?
sta je falilo bugarima sto su bili na nemackoj strani???????
Ništa im nije falilo zato što ih je SSSR uzeo pod svoje, da nije toga bilo gore bi prošli nego u WWI.

“Nedavno” 12. nov. ’09. u "Ruskom institute za strategijska istraživanja" (Российски институт стратегических исследований – РИСИ) održan je međunarodni okrugli sto na temu „Kolaboracionizam i izdajstvo u WWII. Vlasov i Vlasovština“ („Коллаборационизм и предательство во Второй мировой войне. Власов и власовщина“).
Zbog ograničenog broja mjesta posmatraća nikako mi nije uspjelo da „upadnem“ i da slušam diskusije.

No dobro je bilo to što su se već sutradan mogle nabaviti kopije izlaganja, uskoro se očekuje i zbornik, a nešto se pojavilo i na internetu.
Niko od učesnika (bilo je i Nijemaca, Srba, Ukrajinaca ...) nije naravno pokušao braniti kolaboracionizam. Među najžešćim kritičarima te pojave bila su dvojica sveštenika RPC.

Na mene je (za sada) najveći utisak ostavio istoričar Igor Šiškin, zamjenik direktora "Instituta država SNG-a“, koji je rekao otprilike ovo - da oni koji danas pravdaju kolaboracionizam ne traže samo da izdajnike pokušamo razumijeti (što bi bilo koliko-toliko normalno) i ne traže da im oprostimo (što je već nenormalno), već zahtjevaju nešto što je sasvim amoralno i apsolutno neprihvatljivo, a to je da ih shvatimo i prihvatimo kao heroje.

80% наведених жртава у статистици жртава СССР је са вас другова пребачено на Немачку.
A eво мало о жртвама комунизма у СССРу.
Шта кажу познати историчари на ову тему:
Александар Јаковљев писац многих књига о комунистичкој тиранији говори да је убијено 30.000.000 - 35.000.000 људи од стране "ДРУГОВА".
Александар Сожењицин сматраја да је комунизам СССР коштао 60.000.000 људи, а Р.Ј. Румел каже да је леви режим у коштао главе 100.000.000 људи од остварења социјализма до неких 70.их година у Русији, а у свету 170.000.000. Сви велики историчари се слажу да је само од Стаљина страдало више од 20.000.000 људи. То ти је ваљда "ДРУЖЕ" довољно да схватиш да је комунизам прилично деструктивна идеологија, тј. утопија.
:lol:
Jesi li ti to negdje pročitao ili si to ... "sam sa sobom" smislio?

komunizam je najvece zlo!!!!
nacizam je manje zlo,bar se ne ubijaju medjusobno!!!!!

bravare kraj bi nam bio u EU kao moderna i napredna zemlja s izlazom na more u rangu Italije!!!!kapiras?ne bi bilo vasih izmisljenih nacija koje su ciinile sve da uniste srpstvo,pa onda kao Nedic ubijao Srbe!!!!!
nedic+mihailovic+Molovic=5-6 evropska sila u svemu!!!!!
a ne vasa bedna juga i srbija u minijaturnim granicama!!!!!!
i koliko god hteo da prikrijes lepo brate priznaj ja sam Hrvat-I KRAJ!!!!!
Moj admiralu mnogo su jači i od tebe i od mene pokušali dokazati tu tezu .., ali đaba.
Zato se brate mani ćoravog posla - ima mnogo pametnijih stvari od toga.

Moj admiralu mnogo su jači i od tebe i od mene pokušali dokazati tu tezu .., ali đaba.
Zato se brate mani ćoravog posla - ima mnogo pametnijih stvari od toga.

комунистичко зло само себе доказује,Српски народ је пример како комунизам може уништити један народ и његову Отаџбину.

комунистичко зло само себе доказује,Српски народ је пример како комунизам може уништити један народ и његову Отаџбину.

Prijatelju ,
nije monarhizam naterao karađorđa da ubije brata i oca , pa da opljačka
ustanički kasu i zbriše razbojnik ; te je učinio njegov arnautsko arbanoski
karakter - koji je na to isto naterao sve njegove potomke ( uvek kad je gusto ,
maznu državnu blagajnu i bež u inostranstvo ) ; isti taj monarhizam nije
terao četnike u II S.R. da se kolju sa komunistima i da ubijaju narod ( a
pomalo da naručuju masakre kod okupatora , malo kod saveznika ) - to
je uradio njihov karakter ; isto to važi i za komuniste - i sve ostale zlotvore
koji ubijaju sopstveni narod .
Pre možeš da kažeš , kako je srpski narod više vekovna žrtva ništaka
koji su se krili iza : religije , monrhizma , radikalizma , komunizma ,
demokratije , patriotizma i drugih ideja -- a zapravo su bili i ostali
krvnici sopstvenog stanovništva .

Prijatelji , zločini ne zastarevaju i nemaju ideologiju , jer su zlodela
neljudi . Samo pošteni i čovekoljubivi imaju ideologije ovakve i onakve,
ali ih odbacuju zarad napredovanja čovečanstva . Zločincima je samo
zločin putokaz , a maskiraju se raznim ideologijama zato ih je uvek
teško prepoznati ( dok ne počine zločin ) .:rtfm::dash:

komunizam je najvece zlo!!!!
nacizam je manje zlo,bar se ne ubijaju medjusobno!!!!!

bravare kraj bi nam bio u EU kao moderna i napredna zemlja s izlazom na more u rangu Italije!!!!kapiras?ne bi bilo vasih izmisljenih nacija koje su ciinile sve da uniste srpstvo,pa onda kao Nedic ubijao Srbe!!!!!
nedic+mihailovic+Molovic=5-6 evropska sila u svemu!!!!!
a ne vasa bedna juga i srbija u minijaturnim granicama!!!!!!
i koliko god hteo da prikrijes lepo brate priznaj ja sam Hrvat-I KRAJ!!!!!

A jel ti si jedini posvećeni srbin u kosmosu - relikvija .!?

Kad tako pričaš znalački , trebalo bi da znaš da su prve žrtve nacizma bili
sami nemci ( 1936 ubili su ~ 0,36 milona nemaca , po zakonu o pročišćenju
nacije ) , a potom krenuli na jevreje , slovene i cigane ; zatim na ceo svet .
Ali to sve nema veze sa idejom . Savremenu fašističku ideologiju razradio je
engleski lord a hića izresavio ( nakaradno ) . Nije zlo u ideološkim teorijama ,
već u ništacima i zlodelatnicimakoji se kriju iza njih . Možda ti je rečeno da se
svi zločini vezuju za ime počinioca zločina - a ne za ideju ili religiju .
Tu tezu , da su ideje loše i počinioci zla ; a ljudi su nevini jer su zaslepljeni
idejama -- zagovaraju zastupnici ratnih zločinaca i ratni profiteri.

No na pogrešan šalter je kupljena vozna karta , taj voz nikde ne putuje dalje
od apsa ; nema presedanja i usputnih stanica -- pravac aps zločinci .:rtfm::think::rtfm:

Koje komplekse od tog Tite, crvene zastave i srpa sa čekičem vi imate pa to je da čovjek ne povjeruje … nego reci mi Boga ti je l’ su to Titini komunisti uticali i na Norvežane, kojima zbog tog komunističkog ispiranja mozga eto nikako ne pada na pamet da rehabilituju Kvislinga?

Je l’ su to i Francuzi toliko indoktrinirani komunističkim lažima i bljuvotinama, te eto ni oni nikako ne mogu prestati gledati na na slavnog maršala kroz "crveni" vizir?

Ili Belgijanci npr. jesu li i oni nekadašnji Titovi pioniri?

Nisu, nisu .., naravno da nisu.
Nego tu je riječ o nečemu sasvim drugom - tu se prijatelju radi o principima na kojim počiva cijelo zdanje etičkog sistema onoga što se zove Zapadna civilizacija. Odnos tog sistema prema fenomenu izdaje zabetoniran je kroz milenijumski prezir, koji je ta civilizacija pokazala prema najpoznatijem činu te vrste – Judinoj prodaji Isusa. On je takav kakav je i ništa se tu ne može i ne treba činiti.

Jednostavno admirale nedopustivo je imati dvostruku savjest. Ne može se govoriti Nedić i Ljotić su znali da je fašizam sa etičkog aspekta zlo, ali su zbog nacionalnih interesa i opstanka sarađivali sa tim zlom … to je brate nonsens – ono što je u moralnom smislu pogrešno, a služiti zlu je pogrešno, nikako ne može nekakvom čarolijom kroz političku kolaboraciju iz bilo kakvog interesa dobiti karakter ispravnog !!!

Stvar je u tome da za politiku ne vrijede drugačiji etički principi.

Nedićevo pozivanje na opstanak ili Petenovo isticanje kako je spasio klicu francuske državnosti nikako ne može biti opravdanje, jer je ono u vječnom sukobu sa moralnim kategoričkim imperativom, po kojem moraš djelovati uvijek tako da princip tvog rada može postati i princip rada svih drugih!

Šta bi bilo da su u Evropi i u svijetu svi rezonovali kao Nedić i Peten?

Stvarno bi bilo interesantno saznati koji si ti to “mali million” knjiga pročitao. Bugarska i Mađarska, inače poznate po svojim revizionističkim stavovima u vezi Versajskog mira, nisu imale osvajačkih planova … o majko moja.

Ko je bivši saveznik Poljske … SSSR?

Ništa im nije falilo zato što ih je SSSR uzeo pod svoje, da nije toga bilo gore bi prošli nego u WWI.

“Nedavno” 12. nov. ’09. u "Ruskom institute za strategijska istraživanja" (Российски институт стратегических исследований – РИСИ) održan je međunarodni okrugli sto na temu „Kolaboracionizam i izdajstvo u WWII. Vlasov i Vlasovština“ („Коллаборационизм и предательство во Второй мировой войне. Власов и власовщина“).
Zbog ograničenog broja mjesta posmatraća nikako mi nije uspjelo da „upadnem“ i da slušam diskusije.

No dobro je bilo to što su se već sutradan mogle nabaviti kopije izlaganja, uskoro se očekuje i zbornik, a nešto se pojavilo i na internetu.
Niko od učesnika (bilo je i Nijemaca, Srba, Ukrajinaca ...) nije naravno pokušao braniti kolaboracionizam. Među najžešćim kritičarima te pojave bila su dvojica sveštenika RPC.

Na mene je (za sada) najveći utisak ostavio istoričar Igor Šiškin, zamjenik direktora "Instituta država SNG-a“, koji je rekao otprilike ovo - da oni koji danas pravdaju kolaboracionizam ne traže samo da izdajnike pokušamo razumijeti (što bi bilo koliko-toliko normalno) i ne traže da im oprostimo (što je već nenormalno), već zahtjevaju nešto što je sasvim amoralno i apsolutno neprihvatljivo, a to je da ih shvatimo i prihvatimo kao heroje.

Nedic je izgubio sina jedinca u borbama sa Svabama.

Prvo odgovori na nekoliko pitanja: Da li razumijes sta znaci sin jedinac?

Sta je izdaja? I u tom kontekstu sta je Nediceva izdaja? Sta je moralna izdaja?

Kako se na to gleda kroz medjunarodne odnose? Da li je svaki kontakt i saradnja sa medjunarodnim sluzbenim predstavnicima drzave, izdaja, ako nije postavi granicu, gdje jeste a gdje nije.

I na kraju, da li su veci prijatelji Srba Englezi ili Nijemci...Sa kojim sluzbenim predstavnicima od ova dva naroda bi ti sluzbenu saradnju, bilateralni sporazum ili dogovor oznacio izdajom?

Npr. Za mene je izdaja kada se Tadic na poljani u Smiljanu, gdje je u drugom svjetskom ratu pobijeno preko pet stotina Srba, slika sa Mesicem, koji se hvalio da je srusio Jugoslaviju i koji se nadao da je posljednji predsjednik iste - naravno, u opstoj slici, rusenje Jugoslavije je dovelo do nesagledivih srbskih zrtava. Tu Tadicevu izdaju ne vide i ne smatraju da je izdaja vecina Srba. U istom kontekstu, Tadic - Solana koji je ucestvovao u odobravanju bombardovanja Srbije (a bombardovanje do Srbije se po zenevskim konvencijama smatralo najvecim zlocinom).

Zatim, iskreno postujuci tvoje argumente, mozemo da nastavimo sa diskusijom.

Poslednja izmena:

Dali ti prijatelju znaš da na ruskom jeziku ne može ništa pametno da se smisli ,
već divno da se pati . Zbog toga je to narod veličanstvene patnje , bola i tuge .
Zbog tog bola, patnje i tuge opisanoj u realizmu njeni književnici su svetski poznati .

Dali su čuo, da je staljin pobio isto toliko rusa koliko je pobila nemačka armada.

Dali znaš za sibir i pola milenijuma genocida nad sopstvenim stanovništvom
svih oligarha ( nezavisno od ideologije ) . Dali znaš da se i danas čini ljudima
u sibiru isto što sečinilo pre sto ili petsto godina . Dali znaš da rusija nikad
nije popisivala mrtve pripadnike iz naroda ( isto kao i srbija ) , i da nikad neće
se znati koliko ih je pobijeno , zašto su pobijeni i koji su to ljudi .

Dali znaš da francuska i norveška i danas tragaju za imenima i prezimenima ljudi
koji su stradali još u I S.R. -- nezavisno na čijoj su strani bili . Hoće imena da im upišu,
i sve šta su učinili .

A ti bi prijatelju , ovako da sudiš verbalno pa pred narod i na smrt ( partizanski ,
arnautsko arbanoski - da ne kažem karađorđevićki ) . Jako mišljenje te dojmalo .
Što kad je tako slavan istoričar ne popiše i ne objavi imena železničara koji su
vešani na bandere , uz prugu 5 hiljada kilometara dugačku . Čuo si za to rusko
krasno delo . Mora da si čuo , jer su to radili i '' beli i crveni'' - kako se kome ćefne .

:dash::dash::dash:

Poslednja izmena:
Dokazuje se samo tebi, tvojoj porodici i eventualno tvojim prijateljima.
Drugi traže neke konkretnije dokaze, razne uporedne i fenomenološke analize i tome sl.

Dali ti prijatelju znaš da na ruskom jeziku ne može ništa pametno da se smisli ,
već divno da se pati .
Simpatično, ali totalno netačno.
Zbog toga je to narod veličanstvene patnje , bola i tuge .
Dali su čuo da je staljin pobio isto toliko rusa koliko je pobila nemačka armada.
Dali znaš za sibir i pola milenijuma genocida nad sopstvenim stanovništvom
svih oligarha ( nezavisno od ideologije ) . Dali znaš da se i danas čini ljudima
u sibiru isto što sečinilo pre sto ili petsto godina . Dali znaš da rusija nikad
nije popisivala mrtve pripadnike iz naroda ( isto kao i srbija ) , i da nikad neće
se znati koliko ih je pobijeno i koji su to ljudi .

Dali znaš da francuska i norveška i danas tragaju za imenima i prezimenima ljudi
koji su stradali još u I S.R. -- nezavisno na čijoj su strani bili . Hoće ime damu upišu,
i sve šta ječinio.
Znam, znam - totalitarizam i tu između ostalog i Staljin su mi jedno od opsesija.

Lijevo od mog kompjuterskog stola je prelijepa ogromna vitrina, prelijepa zato što je puna knjiga. E u toj vitrini po katalogu koji vodim je 15 knjiga kojima je tema isključivo Staljin (koliko je onih u kojim se on takođe obrađuje, da budem iskren ne znam – nije mi se dalo brojati), a u kompjuteru imam mapu pod njegovim imenom, a u njoj 191 objekt (768,07 MB).

Osim toga Ruse "relativno i poznajem" dobar dio godine provodim u Rusiji, supruga mi je Ruskinja, djeca ruski državljani, tamo sam i magistrirao ...

Ne vidim vezu ovoga što si napisao sa mojim postom ... riječ je o kolaboracionizmu .., a ne o zločinima u Staljinovom periodu.
Što kad je tako slavan istoričar ne popiše i ne objavi imena železničara koji su
vešani na bandere uz prugu 5 hiljada kilometara dugačku . Čuo si za to rusko
krasno delo . Mora da sičuo jer su to radili i '' beli i crveni'' - kako se kome ćefne .

:dash::dash::dash:
Ukucaj u gugletu Šiškin, pa ćeš vidjeti da se ne radi o nekakvoj komunjari.

...

Dali su čuo, da je staljin pobio isto toliko rusa koliko je pobila nemačka armada.

Jos samo da kazes izvor informacija.

Ja sam dok se jos kod nas islo u zatvor za citanje odredjene literature citao Solzenjicina:

"Jedan dan Ivana Denisoviča" i "Arhipelag Gulag"

Kao prvog i najznacajnijeg pisca, kriticara, Staljinovog doba.

Kada se Solzenjicin vratio u Rusiju 1990tih - pokajao se za usporedbu "zapadne i ruske demokratije"

- Procitaj nesto od najjacih kriticara SSSR-a.... i odgovori na pitanje: Odakle si dosao do podatka da je Staljin pobio isto Rusa kao i Hitler - izvor...navedi izvor. Kojim se to znanstvenim metodama utvrdilo? IZVOR!

Poslednja izmena:
Nedic je "vladao" Srbijom u kojoj su Nijemci za 1 ubijenog njemackog vojnika streljali 100 Srba. Ajd sad recite kakvu bi politiku vi vodili, da ste bili na njegovom mjestu.

Hrabro je ici u Partizane i napadat Nijemce gdje mozes, ali ako je cijena da ti shvabe nakon toga ubiju pola sela...

Mislim da je Nedic uradio ono sto je morao i sto je bilo najlogicnije.

Poslednja izmena:
Nedic je izgubio sina jedinca u borbama sa Svabama.

Prvo odgovori na nekoliko pitanja: Da li razumijes sta znaci sin jedinac?
Imam sina i kćerku i hvala Bogu živi su, tako da ne znam šta šnači izgubiti dijete .., bez obzira da li se radi o sinu ili kćerci - meni je to isto.

I dobro koliko ljudi je izgubilo u tom nesretnom vremenu sinove jedince?
I koliko njih je odlučilo da kolaborira sa onim koji su krivi za smrt njihovih sinova?
A koliko je odlučilo da im se naebe matere zbog toga?
I šta bi ti odlučio - ono prvo ili ovo drugo?
Sta je izdaja? I u tom kontekstu sta je Nediceva izdaja? Sta je moralna izdaja?
Mnogo tražiš - kao da sam na nekom ispitu.

Je l' znaš npr. da je u Ustavu SAD u članu 3. paragraf 3.1 izdaja jedini prestup koji reguliše Ustav.
Pod Izdajom smatra se učestvovanje američkog građanina u ratu protiv SAD, savezništvo sa neprijateljem i ukazivanje neprijatelju usluga i pomoći.

Izdaja je moralni prestup zato što je povezana sa moralno visoko cjenjenim pojmovima kao što su vjernost, dug, čast ... Od početka je bila prisutna čak i u najprimitivnijim nepisanim religiozno-etičkim kodeksima kroz grijeh povrede tabua.
Kako se na to gleda kroz medjunarodne odnose? Da li je svaki kontakt i saradnja sa medjunarodnim sluzbenim predstavnicima drzave, izdaja, ako nije postavi granicu, gdje jeste a gdje nije.
Naravno da nije.
Izdajnik si npr. sigurno kada kolaboriraš sa onim koji je okupirao tvoju zemlju.
I na kraju, da li su veci prijatelji Srba Englezi ili Nijemci...Sa kojim sluzbenim predstavnicima od ova dva naroda bi ti sluzbenu saradnju, bilateralni sporazum ili dogovor oznacio izdajom?
Nema prijatelja (prijateljima ne smatram ni Ruse), postoje samo interesi.
Npr. Za mene je izdaja kada se Tadic na poljani u Smiljanu, gdje je u drugom svjetskom ratu pobijeno preko pet stotina Srba, slika sa Mesicem, koji se hvalio da je srusio Jugoslaviju i koji se nadao da je posljednji predsjednik iste - naravno, u opstoj slici, rusenje Jugoslavije je dovelo do nesagledivih srbskih zrtava. Tu Tadicevu izdaju ne vide i ne smatraju da je izdaja vecina Srba. U istom kontekstu, Tadic - Solana koji je ucestvovao u odobravanju bombardovanja Srbije (a bombardovanje do Srbije se po zenevskim konvencijama smatralo najvecim zlocinom)
.
To nije izdaja - to su moralno i politički diskutabilni potezi .., ali nisu izdaja.

Imam sina i kćerku i hvala Bogu živi su, tako da ne znam šta šnači izgubiti dijete .., bez obzira da li se radi o sinu ili kćerci - meni je to isto.

I koliko njih je odlučilo da kolaborira sa onim koji su krivi za smrt njihovih sinova?
I šta bi ti odlučio - ono prvo ili ovo drugo?.

Etiketiras. Govoris o kolaboraciji (iako je jos nisi ni definisao niti opisujes kolaboracionisticki akt covjeka kojeg etiketiras) u krivom kontekstu. Covjek, dokazani patriota iz prethodinih ratova, i srbski vojnik u sukobu sa silom (posluzicu se srbskom izrekom) "koju mrzi kao Nemca" je izgubio sina jedinca - usao je u politiku i KONTAKTIRAO je s onim s kim je mogao i morao.
Da li ti kontakti sa okupacionom silom predstavljaju kolaboraciju?

Ima li neki narod u svijetu koji je bio okupiran a da nije imao predstavnika (ili nametnutog "predstavnika") u okupacijskim uslovima?

Da li su svi oni koji su clanovi odredjene interesne grupe jednako odgovorni za svoje licne postupke?

Nisi na ispitu ali ima mnogo detalja koje bi po tom pitanju trebalo razjasniti. Ja sam vjerovao da je Nedic izdajnik. Cisto onako rutinski po osnovu etiketiranja KP.

Imao sam prilike cuti poznatog cetnickog vojvodu Momcila Djuica kada je izjavio nesto u ovom smislu: "Narode, Draza, Milan Nedic i ja smo bili jedno u borbi za slobodu srbskog naroda, protiv Njemaca i protiv ustasa. Moja borba protiv ustasa u zastiti srbskog naroda ne bi bila moguca bez Nedica, ja njemu javim a ovaj salje vrecu novaca...za placanje oficira, potkupljivanje Italijana, oruzja itd...Lako je meni i Drazi bilo u sumi, ali je Nedicu bilo tesko u Beogradu"

Je l' znaš npr. da je u Ustavu SAD u članu 3. paragraf 3.1 izdaja jedini prestup koji reguliše Ustav.
Pod Izdajom smatra se učestvovanje američkog građanina u ratu protiv SAD, savezništvo sa neprijateljem i ukazivanje neprijatelju usluga i pomoći.

Znam mnogo toga. pa i to da je u svim zemljama izdaja zemlje kaznjiva....

Ali mi jos nismo definisali sta je izdaja? Ko je neprijatelj. Veoma cesto se vrsi zamjena teza. Naime svima je poznato da je ubistvo krivicno djelo...I da ubistvo nije jedenje pecenih jaja...Ali pod izdajom neko smatra jedenje pecenih jaja sa neprijateljem (mada jos nismo definisali ko je neprijatelj) ili pisanje pisma ili razgovor.

Za krivicno djelo je neminovno potreban osteceni.

Ali ne osteceni u nuzdi...jer krajnja nuzda nije krivicno djelo.

Nuzda znaci da je postojala objektivna opasnost po pocinioca stete ili onoga sto mu je povjereno na cuvanje i prilikom izbjegavanja/otklanjanja te opasnosti pocinio je stetu (ili cak prouzrokovao smrt). Steta pocinjena u krajnjoj nuzdi da bi bila krajnja nuzda mora biti srazmjerna - manja ili jednaka prijetecoj opasnosti - nikako veca, ako je veca onda se kvalifikuje kao krivicno djelo.

Izdaja bi trebala biti krivicno djelo i imati sva obiljezja krivicnog djela.

Izdaja je moralni prestup zato što je povezana sa moralno visoko cjenjenim pojmovima kao što su vjernost, dug, čast ... Od početka je bila prisutna čak i u najprimitivnijim nepisanim religiozno-etičkim kodeksima kroz grijeh povrede tabua.

U zivotu i u moralnom kodeksu postoje stvari koje istovremeno odbijaju i privlace, npr sindrom: "Kiselog grozdja i slatkog limuna"...

Za moralnu normu postoji griznja savjesti kao sankcija/kazna moralne norme. Ono sto kod tebe izaziva griznju savjesti ne znaci da izaziva i kod drugog...medjutim ne sudi se po normi ni po sebi.

Za razliku od tog pravna norma nije labavo definisana...zato kad govorimo o izdaji kao krivicnom djelu moramo jasno znati da li sudimo po sebi (po svojim moralnim normama) - koje se naravno razlikuju od drugih ili po jasno utvrdjenim standardima koji su jednaki za sve.

Naravno da nije.
Izdajnik si npr. sigurno kada kolaboriraš sa onim koji je okupirao tvoju zemlju.

Ti opet etiketiras...izdajnik si ako izdajes.... Pa mora biti jasno definisano kojim svojim voljnim aktom/radnjom si pocinio cin izdaje.

Razbio si kola sletanjem sa ceste...Sletanje sa ceste, ostecena kola, i ti kao lice koje je dovelo do toga je pocinilo stetu....sad se to moze svesti pod neki clan zakona koji definise ugrozavanje saobracaja....

Ugrozavanje saobracaja ima svoje elemente i to definisane elemente.

.
To nije izdaja - to su moralno i politički diskutabilni potezi .., ali nisu izdaja.

Pa covjece IMUNITET....NIKO NEMA PRAVO DA ODGOVARA ZBOG UCINJENOG ILI IZRECENOG IZA SKUPSTINSKE GOVORNICE KAO PREDSTAVNIK NARODA.

Narod ne ubija svoje predstavnike....osim izdajnika koji su placeni ili ideoloski zabludjeni da ubijaju SVOJE PREDSTAVNIKE.

Nedic je cojek koji se svjesno zrtvovao...Moze se pricati o njegovim djelima/nedjelima ali normalan narod, ne ubija nikoga pa ni one koji su povrsno etiketirani

Poslednja izmena:

I šta bi ti odlučio - ono prvo ili ovo drugo?.

Etiketiras. Govoris o kolaboraciji (iako je jos nisi ni definisao niti opisujes kolaboracionisticki akt covjeka kojeg etiketiras) u krivom kontekstu. Covjek, dokazani patriota iz prethodinih ratova, i srbski vojnik u sukobu sa silom (posluzicu se srbskom izrekom) "koju mrzi kao Nemca" je izgubio sina jedinca - usao je u politiku i KONTAKTIRAO je s onim s kim je mogao i morao.

Ima li neki narod u svijetu koji nije imao predstavnika (ili nametnutog "predstavnika") u okupacijskim uslovima?

Da li su svi oni koji su clanovi odredjene interesne grupe jednako odgovorni za svoje licne postupke?

Nisi na ispitu ali ima mnogo detalja koje bi po tom pitanju trebalo razjasniti. Ja sam vjerovao da je Nedic izdajnik. Cisto onako rutinski po osnovu etiketiranja KP.

Imao sam prilike cuti poznatog cetnickog vojvodu Momcila Djuica kada je izjavio nesto u ovom smislu: "Narode, Draza, Milan Nedic i ja smo bili jedno u borbi za slobodu srbskog naroda, protiv Njemaca i protiv ustasa. Moja borba protiv ustasa u zastiti srbskog naroda ne bi bila moguca bez Nedica, ja njemu javim a ovaj salje vrecu novaca...za placanje oficira, potkupljivanje Italijana, oruzja itd...Lako je meni i Drazi bilo u sumi, ali je Nedicu bilo tesko u Beogradu"

Ali mi jos nismo definisali sta je izdaja? Ko je neprijatelj. Veoma cesto se vrsi zamjena teza. Naime svima je poznato da je ubistvo krivicno djelo...I da ubistvo nije jedenje pecenih jaja...Ali pod izdajom neko smatra jedenje pecenih jaja sa neprijateljem (mada jos nismo definisali ko je neprijatelj) ili pisanje pisma ili razgovor.

Nuzda znaci da je postojala objektivna opasnost po pocinioca stete ili onoga sto mu je povjereno na cuvanje i prilikom izbjegavanja/otklanjanja te opasnosti pocinio je stetu (ili cak prouzrokovao smrt). Steta pocinjena u krajnjoj nuzdi da bi bila krajnja nuzda mora biti srazmjerna - manja ili jednaka prijetecoj opasnosti - nikako veca, ako je veca onda se kvalifikuje kao krivicno djelo.

Izdaja trebala biti krivicno djelo i imati sva obiljezja krivicnog djela.

U zivotu i u moralnom kodeksu postoje stvari koje istovremeno odbijaju i privlace, npr sindrom: "Kiselog grozdja i slatkog limuna"...

Za moralnu normu postoji griznja savjesti kao sankcija/kazna moralne norme. Ono sto kod tebe izaziva griznju savjesti ne znaci da izaziva i kod drugog...medjutim ne sudi se po normi ni po sebi.

Za razliku od tog pravno norma nije labavo definisana...zato kad govorimo o izdaji kao krivicnom djelu moramo jasno znati da li sudimo po sebi (po svojim moralnim normama) - koje se naravno razlikuju od drugih ili po jasno utvrdjenim standardima koji su jednaki za sve.

Naravno da nije.

Ti opet etiketiras...izdajnik si ako izdajes.... Pa mora biti jasno definisano kojim svojim voljnim aktom/radnjom si pocinio cin izdaje.

Razbio si kola sletanjem sa ceste...Sletanje sa ceste, ostecena kola, i ti kao lice koje je dovelo do toga je pocinilo stetu....sad se to moze svesti pod neki clan zakona koji definise ugrozavanje saobracaja....

.

Pa covjece IMUNITET....NIKO NEMA PRAVO DA ODGOVARA ZBOG UCINJENOG ILI ILI IZRECENOG IZA SKUPSTINSKE GOVORNICE KAO PREDSTAVNIK NARODA.

Narod ne ubija svoje predstavnike....osim izdajnika koji su placeni ili ideoloski zabludjeni da ubijaju SVOJE PREDSTAVNIKE.

Nedic je covjek koji se svjesno zrtvovao...Moze se pricati o njegovim djelima/nedjelima ali normalan narod, ne ubija nikoga pa ni one koji su povrsno etiketirani

Poslednja izmena:
KONTAKTIRAO – e pa dugo nisam čuo jadniji eufemizam .., ali vratiću se na to još kasnije.

A inače prijatelju kolaboraciju zna definisati svaki osrednji gimnazijalac četvrtog razreda.
Drugim riječima siguran sam da ti vrlo dobro znaš šta je kolaboracija .., a i siguran sam da se ne može svesti na “kontaktiranje sa onim s kim je mogao i morao”.

To što je Nedić dokazani patriota iz prethodnih ratova to nema nikakve veze sa onim šta je radio u WWII.
Peten je sigurno bio veći patriota, Francuzi su ga smatrali herojem, ali ništa mu to nije smetalo da u WWII postane kolaboracionističko gvno.

I nema tu nikakvog neosnovanog etiketiranja u nekakvom “krivom kontekstu” i nema tu “lafo” nejasnog i nevidljivog akta kolaboracije, sam čovjek o kojem govorimo ’44. je rekao u svom pismu od 22.02. nemačkom generalu Felberilu: "Više od dve godine časno i bez rezerve služim Trećem rajhu i njegovom besmrtnom vođi Adolfu Hitleru".

To nije “kontaktiranje” – to je klasični odnos sluge i gospodara.

I nemoj više sa tim sinom jedincem.
Pitao sam te u prošlom postu koliko ih je još izgubilo sinove jedince i koliko ih je nakon toga “kontaktiralo” sa njihovim ubicama i šta bi ti uradio da si izgubio sina jedinca (ne daj Bože) – da li bi to i ti “kontaktirao” krivca za njegovu pogibiju?
Ne, ne predstavljaju kolaboraciju.
Kolaboracija je “časno i bezrezervno služenje” okupatoru, odnosno to je ono što je Nedić radio i ono što je on sam tim terminom (“služenje”) definisao.
Ima li neki narod u svijetu koji nije imao predstavnika (ili nametnutog "predstavnika") u okupacijskim uslovima?
Ne moramo “hodati” po svijetu, dovoljna je Evropa – u WWII koliko ja znam jedini izuzetak su Poljaci.
Međutim to nije pravo pitanje, pravo pitanje je koliko njih se pokušava rehabilitovati?
Osim polovično uspješnih pokušaja rehabilitacije baltičkih i ukrajinskih nacidupeuvlakačkih smradova i onog psa Antoneskua, ja za druge čuo nisam.
Ovo ne razumijem!
Ja nisam vjerovao, ja sam to znao, kako tada, tako i sada.
Đujić … mogao si navesti i Ljotića ili Jonića.

Izdaja trebala biti krivicno djelo i imati sva obiljezja krivicnog djela.

Za razliku od tog pravno norma nije labavo definisana...zato kad govorimo o izdaji kao krivicnom djelu moramo jasno znati da li sudimo po sebi (po svojim moralnim normama) - koje se naravno razlikuju od drugih ili po jasno utvrdjenim standardima koji su jednaki za sve.
E nemoj majke ti da se zaebavamo … za to stvarno nemam vremena.

Je l’ ti ovo ozbiljno …?
Pa covjece IMUNITET....NIKO NEMA PRAVO DA ODGOVARA ZBOG UCINJENOG ILI ILI IZRECENOG IZA SKUPSTINSKE GOVORNICE KAO PREDSTAVNIK NARODA.
Izvini, ali ni ovo ne razumijem.

Nedic je covjek koji se svjesno zrtvovao...Moze se pricati o njegovim djelima/nedjelima ali normalan narod, ne ubija nikoga pa ni one koji su povrsno etiketirani
Ja volim taj moj nenormalni narod i ponosan sam što sam pripadnik tog naroda.

KONTAKTIRAO – e pa dugo nisam čuo jadniji eufemizam .., ali vratiću se na to još kasnije.

A inače prijatelju kolaboraciju zna definisati svaki osrednji gimnazijalac četvrtog razreda.
Drugim riječima siguran sam da ti vrlo dobro znaš šta je kolaboracija .., a i siguran sam da se ne može svesti na “kontaktiranje sa onim s kim je mogao i morao”.
.

Moguce je da to zna svaki osrednji srednjoskolac...ali niti je kvalifikovan niti ima ovlastenja da to uradi.

Bez obzira, iako ti smatras da je to veoma jednostavno, jos uvijek nisam procitao tvoj odgovor....sto bi moglo znaciti, da ti to ne razumijes, pa se pozivas na srednjoskolce da oni razumiju. Nije mi jasno sto ti imas od tog sto to neko drugi razumije....

To što je Nedić dokazani patriota iz prethodnih ratova to nema nikakve veze sa onim šta je radio u WWII.
Peten je sigurno bio veći patriota, Francuzi su ga smatrali herojem, ali ništa mu to nije smetalo da u WWII postane kolaboracionističko gvno.

.

Nije mi jasno koje ti kriterije koristis da bi dokazao da je Peten bio veci patriota...Ko je to jos i kojim naucnim metodama utvrdio.

Sto se Nedica tice, on jeste bio patriota, ako po nicemu drugom, ja kao covjek mogu suditi da je gubitak sina jedinca u slucaju Nedica jedna od najvecih zrtava koju covjek moze dozivjeti.

Nedicevo skolovanje i ucesce u ratu protiv Svaba dva puta i protiv ostalih okupatora, zajedno sa ucescem u proboju Solunskog fronta i u Balkanskim ratovima njega svrstava u heroja srbskog naroda do 1941. Dakle da je Nedic umro/poginuo ili se povukao iz drustvenog zivota do prihvatanja posla Predsjednika Srbske Vlade u okupiranoj Srbiji bio bi po svim mjerilima heroj srbskog naroda.

Dakle, mi njegovu ulogu od 1941. moramo prihvatiti kao ulogu srbskog heroja. Jer to je isto kao i svaki drugi posao za koji ti pises molbu. U toj molbi mora da pise sta si do sada radio i sta si bio da bi dobio taj sljedeci posao.

U "molbi" Nedica za mjesto predsjednika vlade 1941. moralo je stajati da je "heroj".

I nema tu nikakvog neosnovanog etiketiranja u nekakvom “krivom kontekstu” i nema tu “lafo” nejasnog i nevidljivog akta kolaboracije, sam čovjek o kojem govorimo ’44. je rekao u svom pismu od 22.02. nemačkom generalu Felberilu: "Više od dve godine časno i bez rezerve služim Trećem rajhu i njegovom besmrtnom vođi Adolfu Hitleru".

To nije “kontaktiranje” – to je klasični odnos sluge i gospodara.

Nema krivicnog djela bez motiva.

Nedic se na kraju rata nije prikljucio Svabama nego onim koje je smatrao srbskim borcima...e sad da se prikljucio komunistima, koji su syebali srbsku drzavnost i doveli do 4-5 miliona srbskih zrtava od 1941-do danas onda bi ti vjerovatno nasao njegov motiv za pisanje Felberiju.

Ti bi to nasao.

Ja danas nalazim, da je Nedic bio politicar i da je to njegovo pismo u duhu dotadasnjeg rada, izbjegavanja Njemacke odmazde prema srbskom narodu.

Ne bi me valjda ubio zbog mog misljenja? Ili mozda mislis da ja nemam pravo na njega?

I nemoj više sa tim sinom jedincem.
Pitao sam te u prošlom postu koliko ih je još izgubilo sinove jedince i koliko ih je nakon toga “kontaktiralo” sa njihovim ubicama i šta bi ti uradio da si izgubio sina jedinca (ne daj Bože) – da li bi to i ti “kontaktirao” krivca za njegovu pogibiju?

Vidim da si jako povrsan, nisam ti mislio pisati, ali napisacu ti kako covjek postaje zreo.

Ja sam u ratu prosao kroz minsko polje da bi spasao jednu dragu osobu (da ne pisem detalje jer bi bilo suvise pateticno) kada sam dosao do te osobe, ona nije htjela napustiti svoje mjesto...kao tu je toj osobi mjesto da ostane pa ako je sudbina da tu i umre, neka tako bude...Svi moji nagovori su bili bezuspjesni.

Vratio sam se nazad sa mislima, da li da cuvam ovu osobu na ovoj strani i da stradam zajedno sa njom ili da idem ka onim kojim je isto tako pomoc potrebna.

Spasavaj sta se spasti da....Kod velikog gubitka treba pronaci uzviseni cilj...inace je i tvoj zivot uzaludan.

Danas sam beskrajno ponosan, sto nisam zalio svoj zivot, ali nisam mogao uraditi vise. Da sam ga dao dao bi ga uzalud, ali sam nasao uzviseni cilj koji mi je omogucio san.

Prica je imala srecan zavrsetak...i ona osoba tamo nije stradala...kod Nedica nije bio takav slucaj.

Ne, ne predstavljaju kolaboraciju.
Kolaboracija je “časno i bezrezervno služenje” okupatoru, odnosno to je ono što je Nedić radio i ono što je on sam tim terminom (“služenje”) definisao.

Pa ti jos uvijek, osim etiketiranja nisi nista naveo, osim izdaja ili u istom smislu upotrebljene strana rijec "kolaboracija"

Nisi ti kvalifikovan da nekoga etiketiras. Kako bi se ti osjecao da neko za tobom vice "lopov", "lopov" a kada neko upita za sto si lopov, ovaj dalje vice: "thief, lopov, thief, lopov" i tako unedogled?

Ne moramo “hodati” po svijetu, dovoljna je Evropa – u WWII koliko ja znam jedini izuzetak su Poljaci.
Međutim to nije pravo pitanje, pravo pitanje je koliko njih se pokušava rehabilitovati?
Osim polovično uspješnih pokušaja rehabilitacije baltičkih i ukrajinskih nacidupeuvlakačkih smradova i onog psa Antoneskua, ja za druge čuo nisam.

Zamolio bi te da ne hodas po drugim narodima, jer ti to ne poznajes...I danas u svijetu Djokovic mora da odgovori da su Srbi i Hrvati isto. - To je zato sto drugi ljudi ne poznaju ni svoju povijest a kamoli tudju.

Nedic je kvisling koji je to svjesno postao. Iako je kvisling za mene je heroj. Ne pokusavam da ga rehabiliriram jer to ni on sam nije htio.

On se svjesno zrtvovao. I ma sta vi djeca komunista i uzivaoci nezasluzenih privilegija, plitkog znanja i lakog morala kazali, on ce za mene biti heroj.

Ja sam po politickom opredjeljenju gradjansko-socijalne orijentacije...medjutim to ne znaci da trebam krivotvoriti povijesne cinjenice.

Jednom sam vec napisao, pola je moje familije pobijeno u partizanima, i sam sam bio komunista....ali sam uvidio da komunisti najlakse optuzuju etiketiranjem. Komunisti su strasno iskrivili srbsku historiju.

Ovo ne razumijem!

Ja nisam vjerovao, ja sam to znao, kako tada, tako i sada.

Đujić … mogao si navesti i Ljotića ili Jonića.

Imao sam vec prilike od ustasa cuti da su svi Srbi jednaki (naravno u negativnom smislu) - nista neobicno za diktaturu.

Ljudima autoritarnih osobina, tesko je razgovarati ako ne lupaju sakom po stolu.

E nemoj majke ti da se zaebavamo … za to stvarno nemam vremena.

Je l’ ti ovo ozbiljno …?

Izvini, ali ni ovo ne razumijem.

Sta ne razumijes?

Ja volim taj moj nenormalni narod i ponosan sam što sam pripadnik tog naroda.

Ako se ova tvoja recenica odnosi na Nedica...onda nemoj zaboraviti da Nedicu nije sudio narod, vec komunisticka vlast.

Cini mi se da se ti poistovjecujes sa komunistickoj vlasti.

Moj narod su Srbi...koji su imali svoje predstavnike, kakve takve.

Nesto mi nije poznato da su se komunisti busali u prsa da su Srbi.

Sta vam je danas?

Jos bi me interesovalo gdje su to komunisti predstavljali Srbe, na kom KP kongresu, na kojoj KP konferenciji, na kojoj konferenciji ili kongresu CK SKJ? Na kojem medjunarodnom skupu/simpoziju/seminaru/konferenciji? Navedi mjesto i datum i ime licnosti, jedne ili vise...ili delagacije.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back