Овако, ти си добио опомену пред тужбу, што није тужба по себи. У ствари, то је нешто што свако може свакоме да пошаље у вези било чега.
РТС покушава да извуче макар део новца који ће га коштати као светог Петра кајгана ако одлучи да принудно наплаћује. У том случају, једина сврха принудног наплаћивања је од људи који имају стална примања. Све остало је ирелевантно, обзиром да ртс-у не требају твоје завесе, веш машина, бојлер или телевизор. Њима требају паре.
Овакве опомене се упућују од када је уведено плаћање ртс-а на овај начин. Регулисање дугова за "јавни сервис" је обухваћено Законом о облигационим односима. Да би ртс могао да те тужи, мора навести на основу чега те тужи. Они туже на основу Закона о радиодифузији. Поента је да сам Закон о радиодифузији предвиђа склапање уговора корисника и ртс-а и то тако што је корисник обавезан да пријави куповину тв пријемника ртс-у. Значи, оно за шта би ртс могао да тужи је једино непријављивање тв пријемника у ком случају би морали да утврде чињенично стање и да постоји доказ да ти поседујеш тв пријемник. Како то може да се уради, нисам сигуран. Од врата до врата не могу да иду, па су покушали да провуку то везивањем са рачуном за струју. ЕДБ је померио гузу тако што је раздвојио рачуне а физички су на истом папиру. Е, ту постоји основа за тужбу против ртс-а јер се сваки вишак пара које уплатите (макар пара) пребацује за тв претплату. Тиме сте ускраћени за евентуалну могућност авансне уплате струје.
Али, да се вратимо на претплату. Ја сам извео један мали експеримент. У једном од станова нисам уплаћивао ни пару за ртс. Прошло је скоро две године, никакве тужбе, никакве опомене. Онда сам уплатио на једном рачуну неколико пара до заокружења цифре за струју које су они, аутоматски пребацили на претплату. За 11 дана стигла је опомена пред утужење од ртс-а! Што доводи до закључка да се опомене шаљу после промене неког стања, скоро по аутоматизму. То је било пре три године. Нема тужбе, нема нових опомена, нема ничега.
Да се не заваравамо, постоје они који су заиста били утужени али је број јако мали, тако да личи на покушај застрашивања. Случај за који знам је завршен тако да је тужени морао да уплати претплату за последњих годину дана од покретања тужбе, што износи око 6.000 динара. Било је и неких судских трошкова али не великих. Он се сам бранио, није узимао адвоката. Е, сад, има ту још један моменат. Ако сте у било ком тренутку уплатили и динар на име претплате, прекинули сте рок и признали сва дуговања уназад. Значи, ако сте уплаћивали делимично или тако нешто, савет је да уплатите и остало.