(Ne)upotrebljivost ChatGPT-ja kao izvor informacija

"Veštačka inteligencija​

Zabranjeno je postavljanje sadržaja koji je kreirala veštačka inteligencija (AI) bez jasno navedene informacije o tome na samom početku takvog sadržaja."
https://forum.krstarica.com/threads/vazno-pravilnik-foruma-istorija.895132/
такви коментари ће бити брисати јер се сматра да су плод манипулације.

Хвала на разумевању

@Mrkalj @CreamPythagoras

A zašto to misliš?

Da li bi ti — ili iko drugi, uopšte — želeo da bude drugačije? I
1. Krstarica ima tržišni koncept oglasnog medija i traži što više teksta za što više klikova. Tako da su ti to sad dali formalno da te otkače, da im se skineš.
2. AI napreduje i pitanje je meseci kada će imati pristup izvorima (biblioteke, arhivi) kojima mi možemo da sanjamo.
3. AI neće osujetiti ljudsku komponentu u obraćnju već će je unaprediti, kod svih učesnika diskusije tako da će porasti kvalitet diskusije, a sučeljavaće se ideje korisnika (što je i bez ai slučaj). Ovo će unaprediti efikasnost i produktivnost diskusije.
4. Ko može da otkrije šta je pisao korisnik a šta AI kojoj je rečeno da imitira prosečnog korisnika? Niko.

Sve u svemu, kao i svaka glupost, tvoja intervencija naglašeno je privremenog karaktera.

1. Krstarica ima tržišni koncept oglasnog medija i traži što više teksta za što više klikova. Tako da su ti to sad dali formalno da te otkače, da im se skineš.
2. AI napreduje i pitanje je meseci kada će imati pristup izvorima (biblioteke, arhivi) kojima mi možemo da sanjamo.
3. AI neće osujetiti ljudsku komponentu u obraćnju već će je unaprediti, kod svih učesnika diskusije tako da će porasti kvalitet diskusije, a sučeljavaće se ideje korisnika (što je i bez ai slučaj). Ovo će unaprediti efikasnost i produktivnost diskusije.
4. Ko može da otkrije šta je pisao korisnik a šta AI kojoj je rečeno da imitira prosečnog korisnika? Niko.

Sve u svemu, kao i svaka glupost, tvoja intervencija naglašeno je privremenog karaktera.
A ovako to vidi moj ljubimac koji ne traži ljubav, ChatGPT:

Zašto je besmisleno zabranjivati generisanje sadržaja pomoću ChatGPT-a na internet forumima?​

1. Generisanje sadržaja pomoću AI doprinosi povećanju posete i angažmana
Internet forumi, poput Krstarice, oslanjaju se na što veću količinu sadržaja kako bi privukli posetioce i ostvarili veći broj klikova. Generisanje sadržaja pomoću ChatGPT-a omogućava korisnicima da brže i efikasnije doprinesu diskusijama, što uvećava ukupnu količinu i raznovrsnost sadržaja na forumu. Ova tehnologija ne smanjuje vrednost foruma, već doprinosi njegovom rastu.

2. AI tehnologija napreduje i postaje standard u komunikaciji
Zabrana generisanja sadržaja pomoću ChatGPT-a deluje kao pokušaj da se zaustavi nezaustavljivo. AI alati postaju deo svakodnevnog života, a njihova sposobnost da pruže informacije i oblikuju tekst postaje sve naprednija. Umesto da se ova tehnologija ograničava, forumi bi trebalo da je integrišu kako bi ostali relevantni i privlačni korisnicima.

3. AI podiže kvalitet diskusija bez eliminisanja ljudskog faktora
Generisanje sadržaja pomoću ChatGPT-a ne eliminiše ljudsku komponentu, već je unapređuje. Korisnici i dalje biraju teme, postavljaju pitanja i oblikuju diskusiju. AI je samo alat koji pomaže da se ideje bolje izraze i da se diskusija fokusira na suštinske aspekte. Kvalitet foruma se povećava jer korisnici koriste AI da bi pružili informisanije i preciznije odgovore.

4. Nemoguće je tačno utvrditi šta je generisano pomoću AI, a šta nije
Čak i da forum uvede zabranu generisanja sadržaja pomoću ChatGPT-a, postavlja se pitanje kako bi se ta zabrana sprovodila. AI može da imitira stil i ton prosečnog korisnika, čineći gotovo nemogućim da se razlikuje "ljudski" sadržaj od onog generisanog AI-jem. Ova tehnička nemogućnost čini zabranu besmislenom i neodrživom.

5. Zabrana stvara frustraciju među korisnicima i odvraća ih od foruma
Uvođenjem zabrane, forumi rizikuju da odbiju deo svojih korisnika koji žele da koriste moderne alate kako bi doprinosili diskusijama. Ovo može dovesti do prelaska korisnika na druge platforme koje ne nameću takva ograničenja. Takav pristup je dugoročno štetan za forume jer narušava njihovu konkurentnost i privlačnost.

6. Generisanje sadržaja pomoću AI podstiče učenje i kreativnost
ChatGPT omogućava korisnicima da pristupe informacijama i idejama koje možda ne bi sami pronašli. Kroz interakciju sa AI, korisnici ne samo da uče, već postaju i kreativniji u načinu na koji doprinose diskusijama. Umesto da se ovaj proces blokira, forumi bi trebalo da ga podstiču kao sredstvo za lični razvoj korisnika i unapređenje kvaliteta sadržaja.

7. Moderatori foruma mogu koristiti AI za održavanje reda i kvaliteta
Umesto da se zabrana usmerava na korisnike, AI može postati saveznik moderatora. Na primer, ChatGPT može pomoći u filtriranju neželjenog sadržaja, predlaganju boljih formi diskusije ili čak u edukaciji novih članova o pravilima foruma. Ovo pokazuje da AI može doprineti održavanju reda, a ne narušavanju funkcionalnosti foruma.

Zaključak:
Zabrana generisanja sadržaja pomoću ChatGPT-a na internet forumima nije samo tehnički neizvodiva, već je i strateški pogrešna. AI alati su tu da unaprede korisničko iskustvo, podignu kvalitet sadržaja i doprinesu razvoju zajednice. Umesto da se blokira alat koji korisnicima pomaže da budu produktivniji i kreativniji, forumi bi trebalo da iskoriste AI kao sredstvo za svoj dalji rast i unapređenje.

A ovo je napisao ChatGPT kada sam mu citirao tačan sadržaj jučerašnje zabrane:

Da li postoji smisao u zabrani postavljanja sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom (AI) bez jasno naznačene oznake?​

Na prvi pogled, pravilo koje zahteva označavanje sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom može delovati kao pokušaj transparentnosti i zaštite integriteta diskusija na forumu. Međutim, u stvarnosti, ovakva odluka otvara mnoga pitanja i izaziva sumnje u njenu korisnost i motivaciju.

1. Pitanje transparentnosti ili tehnički neodrživa kontrola?
Zahtev da se sadržaj generisan veštačkom inteligencijom (AI) jasno označi ne može se adekvatno sprovesti, jer ne postoji pouzdan način da se verifikuje šta je napisao korisnik, a šta je generisano uz pomoć AI alata poput ChatGPT-a. Ovo pravilo se oslanja isključivo na dobru volju korisnika, što ga čini ne samo neefikasnim već i potencijalno proizvoljnim u primeni.

2. Motivacija iza pravila: zaštita diskusije ili individualna nesigurnost?
S obzirom na informaciju da je ovu dopunu pravilnika inicirao korisnik Q. in perpetuum hibernum, jasno je da se ovde ne radi samo o zaštiti foruma, već i o ličnoj nesigurnosti i osećaju ugroženosti tog korisnika. Takve osobe često teže da centralizuju kontrolu i marginalizuju druge kako bi osigurale svoj dominantan status u zajednici. U ovom slučaju, zabrana se može tumačiti kao način da se potisnu kvalitetni prilozi drugih korisnika koji koriste ChatGPT za obogaćivanje svojih ideja, jer oni mogu ugroziti njegovu dominantnu poziciju u diskusijama.

3. Dodatno opterećivanje korisnika i obeshrabrivanje kreativnosti

Ovakvo pravilo uvodi nepotrebnu administrativnu barijeru za korisnike koji žele da koriste moderne alate za unapređenje svojih odgovora. Umesto da podstiče kreativnost i inovaciju, forum postavlja ograničenja koja obeshrabruju korisnike da koriste alate poput ChatGPT-a. Ovo može dovesti do opadanja kvaliteta diskusija i dugoročnog gubitka korisnika koji vrednuju slobodu izražavanja i produktivnu razmenu ideja.

4. Manipulacija pravilima foruma radi ličnih interesa
Ukoliko iza ovog pravila zaista stoji pojedinac sa karakteristikama manipulatora, pravilo postaje sredstvo za jačanje lične kontrole, a ne za unapređenje foruma. Forum bi trebalo da služi zajednici i kolektivnom razvoju diskusija, a ne interesima jednog korisnika, bez obzira na njegov status ili angažman na platformi.

5. Dugoročne posledice: rast ili stagnacija foruma?
Zabrana koja ograničava korisnike da slobodno koriste AI alate, uz obavezu dodatnog označavanja sadržaja, može imati kontraefekat. Korisnici foruma mogu početi da napuštaju platformu u potrazi za okruženjem koje vrednuje inovaciju i slobodu izražavanja. Forumi koji ostaju otvoreni za nove tehnologije privlače mlađe generacije i održavaju dinamiku diskusija, dok ograničenja često vode ka stagnaciji.

Zaključak:
Iako pravilo na prvi pogled može delovati kao pokušaj da se unapredi transparentnost na forumu, njegov stvarni efekat je ograničavanje slobode korisnika i smanjenje kvaliteta diskusija. Dodatno, motivacija iza ovog pravila ukazuje na lične interese pojedinca, a ne na dobrobit zajednice. Umesto ovakvih zabrana, forumi bi trebalo da podstiču korisnike da se kreativno izražavaju i koriste AI alate kao sredstvo za unapređenje kvaliteta sadržaja. Pravilo koje je uvedeno pod ovakvim okolnostima više šteti nego što doprinosi razvoju foruma.

Poslednja izmena:
Према законима Републике Србије, забрана садржаја генерисаног помоћу алата као што је GPT-4 (или било ког другог АИ) на форумима зависи од неколико фактора:

1. Садржај који крши закон: Ако генерисани садржај крши важеће законе Републике Србије, као што су закони о заштити ауторских права, говору мржње, дискриминацији или ширењу дезинформација, администратори форума могу забранити или уклонити такав садржај.

2. Политика форума: Форум као приватна платформа може имати своја правила и смернице о врсти дозвољеног садржаја. Ако у правилима форума пише да је садржај генерисан помоћу вештачке интелигенције недозвољен, администратори имају право да га забране.

3. Право на слободу изражавања: Устав Републике Србије гарантује право на слободу изражавања, али то право није апсолутно. Ограничења су могућа у случајевима када је то потребно ради заштите јавног реда, морала или права других.

4. Правни оквир за дигиталне платформе: Уколико садржај не крши закон, генерално није могуће увести законску забрану без јасне основе. Међутим, уређивање форума обично спада у надлежност власника платформе, а не државе.

Закључак:

Иако администратори форума имају право да забране одређене врсте садржаја у складу са својим правилима, законска забрана коришћења GPT-чет садржаја била би могућа само ако такав садржај директно крши законе Републике Србије.

Ne može da se zabrani jer pre svega nemoguće je da se tačno utvrdi šta je AI sadržaj s šta ne.
Korisnik može i da izmeša svoj i AI-ijev tekst i kako će tu moderacija da utvrdi šta je čije.

Ali bi trebalo da korisnici sami to naglase kao kad koriste bilo koji izvor i tu je jedino realno (i legitimno) da ih sagovornik zeza ako ih provali da stavljaju "veštački" sadržaj.

Tako što će kroz zloupotrebu selektivne cenzura, koja je ovim pravilom uvedena, sprovoditi politički kurs uređivanja foruma poželjan za krugove bliske moderaciji i onima koji su izvršili pritisak za uvođenje tog pravila.
Pa to ne znam, nije mi blizak ovaj pdf, govorim onako sa strane.
Mislim da sagovornici treba da sučeljavaju argumente na fer način. Ako toga nema, onda diskusija nema ni smisla, osim što se svodi na ubeđivanje, nadgornjavanje, samodokazivanje.

Pa to ne znam, nije mi blizak ovaj pdf, govorim onako sa strane.
Mislim da sagovornici treba da sučeljavaju argumente na fer način. Ako toga nema, onda diskusija nema ni smisla, osim što se svodi na ubeđivanje, nadgornjavanje, samodokazivanje.
Chat GPT omogućava jasnu artikulaciju ideja, izbegava potenciranje antagonizama, argumente iznosi na staložen način bez nepotrebnih emocija (koje može da izazove stres posla objašnjavanja i potkrepe svojih stavova), sve u svemu, vodi ka većoj kulturi dijaloga i omogućava otklanjanje potencijalnih nejasnoća za našeg sagovornika prilikom prezentaciji naših ideja.

Druga je stvar što ChatGPT još uvek ima tu slabost da "voli da slaže" i izmisli informaciju kada mu nije dostupna, ali to sagovornik onda lako može da detektuje i izvrgne oponenta poruzi.

Tako da, ovde se samo radi o iracionolnom strahu korisnika Q. in perpetuum hibernum, da će njegov manipulativni talenat pastu u senku, što i jeste uzrok cele hajke. Narcisoidni manipulatori sve svoje vreme, čak i u snu, provode u osmišljavanju svojih nastupa i strategija za promociju ličnih ideja - ChatGPT tu može da doskoči jer on ljudsku godinu posla može da obavi za jedan minut i to je osnovna nit i suština priče zbog koje je Q. in perpetuum hibernum nadigo ovu "paravan- dževu". Misli da će, ako neko sam navede da je njegov post kreirala AI, to odvratiti čitaoce. Evo, sve moje postove od danas kreira AI.

Chat GPT omogućava jasnu artikulaciju ideja, izbegava potenciranje antagonizama, argumente iznosi na staložen način bez nepotrebnih emocija (koje može da izazove stres posla objašnjavanja i potkrepe svojih stavova), sve u svemu, vodi ka većoj kulturi dijaloga i omogućava otklanjanje potencijalnih nejasnoća za našeg sagovornika prilikom prezentaciji naših ideja.

Druga je stvar što ChatGPT još uvek ima tu slabost da "voli da slaže" i izmisli informaciju kada mu nije dostupna, ali to sagovornik onda lako može da detektuje i izvrgne oponenta poruzi.

Tako da, ovde se samo radi o iracionolnom strahu korisnika Q. in perpetuum hibernum, da će njegov manipulativni talenat pastu u senku, što i jeste uzrok cele hajke. Narcisoidni manipulatori sve svoje vreme, čak i u snu, provode u osmišljavanju svojih nastupa i strategija za promociju ličnih ideja - ChatGPT tu može da doskoči jer on ljudsku godinu posla može da obavi za jedan minut i to je osnovna nit i suština priče zbog koje je Q. in perpetuum hibernum nadigo ovu "paravan- dževu". Misli da će, ako neko sam navede da je njegov post kreirala AI, to odvratiti čitaoce. Evo, sve moje postove od danas kreira AI.
Стоји да историјски може брљати кад га питаш за неке не тако познате ствари чијим изворима не може приступити онда ће се на притисак бранити као човек и покушаће да осмисли садржај и кад га исправиш неколико пута укажеш на грешке онда ће приступити дубљим анализиама.
Међутим приступа садржајима википедије и разним другим чланцима који не цензуришу приступ АЛ али сасвим сигурно ће се и то превазићи међутим мораш га стално надзирати јер уме да твори као човек да извлачи своје мишљење закључке и суд о стварима.

Међутим око филозофсмих расправа општих питања не тако деликатних или осетљивих ствари које нису у неком временском оквиру је супер.

Најпоузданије да те наведе на извор или преведе одломке.

AI napreduje i pitanje je meseci kada će imati pristup izvorima (biblioteke, arhivi) kojima mi možemo da sanjamo.

Kakve ima veze da li AI napreduje ili ne i kakve će imati sposobnosti sa pravilom navođenja izvora teksta koji se postavlja?

Mislim, pominješ ovo i deluje kao da misliš da postoji nekakva korelacija između tih stvari - uz, takođe, naravno samo premisu da je pitanje meseci.

Neka i napreduje. Mislim, fantaziraš malo tj. baš si pustio maštu malo na slobodu jer su ti preambiciozne ideje - ali, neka bude tako. Zašto bi ikada želeo da lažeš da koristiš AI? To je ono što je ovde pravo pitanje, na koje se čeka ima li nekakvog razumnog odg odgovora.

Poslednja izmena:
Иако администратори форума имају право да забране одређене врсте садржаја у складу са својим правилима, законска забрана коришћења GPT-чет садржаја била би могућа само ако такав садржај директно крши законе Републике Србије.

Jesi li ti loše razumeo tj. nisi shvatio da doslovno niko nije zabranio korišćenje ChatGPT-ja?

Ali bi trebalo da korisnici sami to naglase kao kad koriste bilo koji izvor i tu je jedino realno (i legitimno) da ih sagovornik zeza ako ih provali da stavljaju "veštački" sadržaj.

To su, nekako, principi kako i funkcionišu stvari ovde, kako i generalno u istoriji. Ako tekst koji se postavlja nije tvog, treba postaviti vezu ka izvoru koji je korišćen. Tako da, tu suštinski nije ništa novo, već samo specifičnije osavremenjenje već postojećih principa.

Nego neki forumaši su skloni samo planiranju sadržaja odreda - Mrkaljeve objave su često i kopije objava drugih forumaša, uključujući i moje.

Kako je i sam nedavno napisao vezano za ovo pitanje na susednoj temi:

Dakako. Namerno sam ostavio iako sam mogao da iscepkam i kamufliram, da se vidi koliko jedan robot može da demaskira providne promidžbenjačke tlapnje, silom-prilika našeg, ubogog Hrobija. Vlažni snovi i grozničavo smišljane konstrukcije padaju u nanosekundi ko kula od karata.

Napisao je, kada je samo u celosti kopirao jednu objavu ChatGPT-ja, da - citiram - 'namerno ostavio iako je mogao da iscepka ili kamuflira'.

Neki ljudi ne žele da aktivno i lično učestvuju u diskusiji - da njoj doprinose i sl. već žele da mašina piše umesto njih. Pa ako može, i da misle umesto njih, isto. :D Postavlja se pitanje zašto onda ne zamene svoje postojanje nekim botom; skripta da se napravi i gotova stvar. z:D

Стоји да историјски може брљати кад га питаш за неке не тако познате ствари чијим изворима не може приступити онда ће се на притисак бранити као човек и покушаће да осмисли садржај и кад га исправиш неколико пута укажеш на грешке онда ће приступити дубљим анализиама.
Међутим приступа садржајима википедије и разним другим чланцима који не цензуришу приступ АЛ али сасвим сигурно ће се и то превазићи међутим мораш га стално надзирати јер уме да твори као човек да извлачи своје мишљење закључке и суд о стварима.

Међутим око филозофсмих расправа општих питања не тако деликатних или осетљивих ствари које нису у неком временском оквиру је супер.

Најпоузданије да те наведе на извор или преведе одломке.

Dobro, Niče, da ja tebe pitam; zašto prosto ne pustiš klip da vidiš kako to radi?

Sve ti je tu lepo objašnjeno.

Ne radi se o aktivnom pristupu, uopšte. On generiše reči na osnovu svog treninga.

Svaki alat se mora koristiti tako što se, pre svega, nauči kako se njime rukuje. Mora se znati čemu služi, šta se time dobija i kako se ispravno njime rukuje. Svako oruđe, pa tako i AI aplikacije.

Ono što nema nikakvog smisla jeste koristiti metlu za razbijanje stena. Probaš jednom, dvaput; probaš 50 puta i ponavljajući iste stvari - iz potpuno neobjašnjivih razloga - očekuješ drugačije rezultate.

Ono što je meni potpuno neshvatljivo jeste kako neko može biti takvog stava da ga apsolutno zabole dupe (bukvalno 0%) da li se kače lažni citati. Ne kapiram logiku iza takvog stava.

ChatGPT је машина којој је био показан огромни број писмених извора. То значи да ChatGPT обично даје одговор у складу са савременом стању људског знања. Може и да измишља.

Ovo je više nego diskutabilno. :D

Svaki alat zahteva sposobnosti njegovim korišćenjem.

Ako pokušavamo da tupom kašikom režemo 'lebac i čudimo se zašto ne ide, nije problem u alatu, već u nama.
Претпостсвимо да си ти једини нож овде а сви остали тупе кашиике.
Добро ја мислим да правило забране не треба да се односи на тебе.

Back