Ne pitajte šta forum može učiniti za vas — pitajte šta vi možete učiniti za svoj forum!

Banovic Strahinja

Ističe se
Poruka
2.325
Ovo je analogija izjave Johna F. Kennedyja glasi: „Ne pitajte šta vaša zemlja može učiniti za vas — pitajte šta vi možete učiniti za svoju zemlju.“
Izjava s kojom se slažem, i mislim da se ova izjava može primeniti na sam forum.
Često se čuju prigovori na rad moderatora, i to često s razlogom, da budemo iskreni- i definitivno se s strane moderacije moramo popraviti.
Međutim, važno je zapamtiti da forum u prvom redu počiva na zajednici korisnika. Vaš doprinos i ponašanje su ključni za stvaranje pozitivne ili negativne atmosfere, za dobar ili loš dijalog. Svaki od vas ima mogućnost da otvori temu, da usmeri razgovor, da ga učini prijatnijim ili žustrijim, i da ponudi konstruktivne predloge. Samim tim, odabirom tema u kojima učestvujete, načinom diskusije i podforumom na kojem se krećete, direktno utičete na rad celog foruma i na atmosferu.

Bilo bi korisno čuti šta svako od vas konkretno radi da doprinese forumu. Šta možete konkretno učiniti?
Kako možemo podsticati dobre odnose?
Kako možemo poboljšati komunikaciju na forumu?
I ako imate neki predlog za tehničke izmene ili predloge za reorganizaciju, i bilo koji drugi konstruktivan predlog, volio bih da čujem i zatim da se svi zajedno potrudimo da poboljšamo ovaj forum, i da završim s citatom JFK-a:
„Zajedno stojimo, ili sami propadamo“

Неће то тако ићи Бановићу Страхиња.
Ви са зеленом тракицом сте ту добровољно
и ваша је дужност да размишљате и предлажете једни другима.

А за 17 година овде видех море промена козметичке природе
и лагано одлажње дијалога у канал.
Добили смо ово што је форум данас
1000 људи који само читају и 100 који куцкају
а некад је по 5 хиљада куцкало.
Време је прегазило и форум и људе и није фер од корисника тражити предлоге.
Нити знају, нити могу, а поготово не желе.
Довољно су ми идеја украли у реалном животу да бих и овде ја ладио нечија КХМ.
Снађите се сами.
I vi ste ovde dobrovoljno, a ne moze se ocekivati da od moderatora resi sve vase probleme, mnoge stvari mogu popraviti- ali ipak mnogo toga lezi na clanovima foruma.Moja duznost je da pre svega odrzava ili da pokusam da odrzim fer uslove za razgovor.

I moderatori su skupina raznih ljudi, tako da ima razlike u pristupu, komunikaciji itd... Neciji pristup je gori, neciji losiji- savrsenosti na ovom svetu nema.
S druge strane i dosta clanova foruma su dosta asocijalni, a posto im je ovo jedini vid komunikacije, onda im se i gleda kroz prste, da ih se ne bi totalno izolovalo od ostatka sveta- i onda to sve uklopiti nije lako.

Slazem se u ovome, medjutim i ovde vidim dvosmeran problem- dosta forumasa koji vazdan nesto gundja sto ne doprinosi, s druge strane su moderatori poceli mesti pod tepih- i izgubio se dijalog i izmedju moderatora i forumasa, i generalno se izgubio dobar dijalog, a mislim da se to poravi najvise treba dobra volja.
Ako imas neke konkretne ideje i misljenje, mozes ga izloziti ovde i mogu se kritikovati neke stvari u radu moderatora, i kako se to moze unaprediti?
O tome odlučuje Admin.
A, ovo je jedini forum (a pregazio sam ih bar tuce) gde je tako..

Ponekad, naročito kada me alkohol malo osokoli pa poverujem u Utopiju, pošaljem Tabu neki predlog.. ali me ne šljivi ni 3% verovatno, jer sam u nekom ličnom sukobu sa njegovom miljenicom...
Predlog je moj:
Prvi : Da se spam ne briše odmah,.. već da odstoji nekoliko sati, da je vidljiv svima i da drugi vide da je to SPAM. A ne da je spam, zato što je ona tako odlučila...

Poslednja izmena:
O tome odlučuje Admin.
A, ovo je jediniforum (a pregazio sam ih bar tuce) gde je tako..
Na kraju neko mora presuditi- no nije admin uopste problem, glavni nadlezni je sasvim ok lik- problem je sto, kako je to uvek slucaj s ljudima, a tako je i s moderatorima svako ima neku svoju felu- i generalno se tesko mozemo dogovoriti oko bilo cega i moram priznati da cesto svaki pokusaj da se dodje do dogovora i o unapredjenju foruma zavrsi kao mrtvo slovo na papiru dobro je rekao iznad bivsi moderator vlada- cesto medjusobni razgovori zavrse gore nego na pdf politika- jer jedni tvrde da forumasi zapravo sele ovo neki zele ono- a zapravo i ne znamo sta forumasi zele.
Npr da li treba biti striktniji ili ne? Da li treba spojiti neke pdf-ove (sto ja smatram) neki ne... itd...
Drugi:
Moderatori mogu prepravljati postove, kao učitelji(ce) u školi. CRVENIM SLOVIMA u samom postu.. da svi vide.. i da se svi nauče koji je kriterijum na forumu. I da se opismene.
Problem je sto nisu svi pismeni, a imaju i oni pravo da komuniciraju- no recimo moze se na odredjenim pdf-ovima biti striktniji, a na drugima dozvoliti vise slobode? Npr na nekim strucnijim treba biti striktniji i paziti i na pravopis, no npr na svastari i slicno bi trebalo vise slobode i za caskanje i za greske itd...
Generalno, nivo pismenosti nije najbolji, ali to je problem i generalne populacije, cini mi se...

Drugi:
Moderatori mogu prepravljati postove, kao učitelji(ce) u školi. CRVENIM SLOVIMA u samom postu.. da svi vide.. i da se svi nauče koji je kriterijum na forumu. I da se opismene.
E, sad- pada mi na pamet jedna druga mogucnost- npr u tvom slucaju ti si dosta zapazen clan na pdf-u bastovanstvo, i dobar poznavaoc- mozda da se dodeli titula "strucnog saradnika" za taj pdf i da ti se daju odredjene funkcije i mogucnosti, pa da sam imas sposobnosti da takve stvari regulises?

E, sad- pada mi na pamet jedna druga mogucnost- npr u tvom slucaju ti si dosta zapazen clan na pdf-u bastovanstvo, i dobar poznavaoc- mozda da se dodeli titula "strucnog saradnika" za taj pdf i da ti se daju odredjene funkcije i mogucnosti, pa da sam imas sposobnosti da takve stvari regulises?
Snalazim se ja.. bezbrigaj.. i ne priželjkujem nikakve funkcije.. Brzo se to vidi ko zna ;) .
No, hvala na lepom mišljenju...

Problem je sto nisu svi pismeni, a imaju i oni pravo da komuniciraju- no recimo moze se na odredjenim pdf-ovima biti striktniji, a na drugima dozvoliti vise slobode? Npr na nekim strucnijim treba biti striktniji i paziti i na pravopis, no npr na svastari i slicno bi trebalo vise slobode i za caskanje i za greske itd...
Generalno, nivo pismenosti nije najbolji, ali to je problem i generalne populacije, cini mi se...
Pa neće nikada ni naučiti, niti se opismeniti, ako ih ne opominješ, ispravljaš ili zezaš :) .

Алкар Бановић Страхиња – у сриду! :rotf:

Најбоље увести да мод МОРА преправити СВАКИ упис, иначе се аутоматски брише! :mrgreen:

Јбт, нисам конфликтан по природи, нисам смарао модове низашта, никад ништа пријављивао... једино не дозвољавам да ми се уписи мијењају и то ми је на крају прелило чашу.
Pogledajte prilog 1739563

Резултат? Спорни упис и даље виси на форуму закрмачен, а нових, наравно – нема.
Proći će te :heart2:
Sve prođe ...

Donekle si u pravu, medjutim nije bas skroz tako- glavni za forum je zapravo ok, problem je sto, barem je moj takav zakljucak, sto citav sistem radi kao rastimovani klavir- a tesko je uskladiti grupu ljudi, a ista stvar je i s moderatorima- svako ima svoje misljenje i viziju, sto nas cini neinertnim.

Власник бира, директно или индиректно, ко ће да учествује на форуму и ко ће да га модерише. Самим тим, директно или индиректно је одговоран за стање форума.

Ко је дозволио модераторима да буду неусаглашени?

Власник, наравно.

Cesto je neki clan foruma vrlo koristan na jednom delu, a stetan na drugom, potrebno je i duhovitosti i caskanja i ozbiljnih razgovora itd, kad se to mesa onda se cesto izgubi smisao, medjutim nisam siguran kako to implementirati?

Власник је тај који бира чему ће служити форум. Он може да изабере да форум има само једну сврху -- нпр. да служи само за озбиљне разговоре -- али може и да изабере да буде вишенаменски. Међутим, вишенаменске форуме је много теже модерисати од специјализованих јер су они, на неки начин, више форума у једном. Међутим, с обзиром да су људи алави, није реткост да неко ко започиње неки посао прецени сопствене могућности и да се упусти у нешто што није за њега.

Ово што си поменуо може врло лако да се реши и то тако што би поменути члан био кажњен на деловима форума где је штетан. Евентуално, могао би да му се ограничи приступ том делу форума све док не научи како да се придржава правила. Тамо где је користан би и даље имао приступ. ( Наравно, ово подразумева да различити делови форума имају различита правила. )

Ово што си поменуо може врло лако да се реши и то тако што би поменути члан био кажњен на деловима форума где је штетан. Евентуално, могао би да му се ограничи приступ том делу форума све док не научи како да се придржава правила. Тамо где је користан би и даље имао приступ. ( Наравно, ово подразумева да различити делови форума имају различита правила. )
To samo teorijski deluje izvodljivo, a mislim da su to već probali :) pa odustali...

ako si prestrog i drzis se slova onda ne valja- ljudi se uvrede zato sto si brisao i generalno dosta demonstrativno napusti taj pdf, odmah pocne mantra o ukidanju sloboda govora, o strahovladi itd.... Ako pustis onda postepeno dolazi do zaostravanja situacije, vredjanja itd- i onda se jedni zale na nedovoljno moderisanje, a oni koji su na kraju dobili neke kazne- opet udare kuknjavu u sav glas- tako da nije lako ni sa strane moderatora.

Прво, постови не треба ни да се мењају ни да се бришу. Евентуално, постови који нису пријатни за читање могу да се сакријем путем спојлера. Ко хоће да прочита пост, може да кликне на спојлер. Његова одговорност. Брисање постова уклања трагове и онемогућава да се рад модератора евалуира. Осим тога, нарушава интегритет дискусије.

Друго, зашто хоћеш да удовољиш свима и да ли схваташ да на тај начин смањујеш квалитет услуга које форум пружа? Некоме се не свиђају правила шаха и сад ми који волимо шах морамо да престанемо да се држимо тих правила како би он могао да учествујер јер би се иначе наљутио и отишао? Нек се наљути. Шах очигледно није за њега. Нек игра икс-окс. Шта се гура тамо где му није место?

To samo teorijski deluje izvodljivo, a mislim da su to već probali :) pa odustali...
Савршено је изводљиво ако је учесталост порука на форуму сразмерна броју модератора, њиховој способности и количини времена коју имају на располагању.

Много тога се крије иза, "Није изводљиво." Прво мораш да знаш шта су тачно покушали а потом и шта се десило да је дошло до тога да одустану. Али то се увек прећути . . . јер нико не воли да схвати да је идиот.

Slazem se u ovome, medjutim i ovde vidim dvosmeran problem- dosta forumasa koji vazdan nesto gundja sto ne doprinosi, s druge strane su moderatori poceli mesti pod tepih- i izgubio se dijalog i izmedju moderatora i forumasa, i generalno se izgubio dobar dijalog, a mislim da se to poravi najvise treba dobra volja.
Ako imas neke konkretne ideje i misljenje, mozes ga izloziti ovde i mogu se kritikovati neke stvari u radu moderatora, i kako se to moze unaprediti?
Deckonja dijalog se izgubio generalno a ne na forumu na kome je naprotiv bas izrazen i prisutan.
Da dodamo jos da ti brkas pojmove i da ono sto ti zelis da kazes koliko ja vidim je konstruktivna argumentaija u raspravama ( blagoglagoljiva verbalna dijareja) na zadatu temu koja ti se svidja.

Cisto da napomenemo i da je i moj post koji ne ostavlja prostora za kacenje argument a ne sabotaza dijaloga...

Савршено је изводљиво ако је учесталост порука на форуму сразмерна броју модератора, њиховој способности и количини времена коју имају на располагању.

Много тога се крије иза, "Није изводљиво." Прво мораш да знаш шта су тачно покушали а потом и шта се десило да је дошло до тога да одустану. Али то се увек прећути . . . јер нико не воли да схвати да је идиот.
Ma naljuti se čovek i neće da piše. Nigde.
Ode na drugu mrežu.

I još ću samo ovo (dao sam već dovoljno - dva predloga).
U tajnom, anonimnom, glasanju za (super)moderatore,... da glasaju članovi,.. ko ne bi prošao ?
Recimo da je za prolaz potrebno 20% pozitivnih glasova. :) .

Kada bi znali za glasanje, vratili bi se ljudi na forum,.. da glasaju :rotf:.

Ma naljuti se čovek i neće da piše. Nigde.
Ode na drugu mrežu.
Ако можеш да га задржиш само тако што ћеш га угурати тамо где му није место, и од заједнице која је претходно била хармонична јер је била сачињена од компатибилних људи направити нехармоничну заједницу, боље је да га пустиш да оде.

Није добро мешати бабе и жабе. Али можеш да их раздвојиш. Бабе на једну страну, жабе на другу. Ако нека жаба хоће да буде баба, а притом није у могућности да то оствари, и ако се силом гура међу бабе и омета их својим крекетањем, и ако не постоји начин да се жаба уразуми, онда је најбоље да та жаба оде на неко друго место. Можда је тамо буду пустили да се дружи с бабама. Али у том случају би бабе могле напустити то место и доћи овде. Дамо једну глупаву жабу у замену за неколико нормалних баба.

Ако можеш да га задржиш само тако што ћеш га угурати тамо где му није место, и од заједнице која је претходно била хармонична јер је била сачињена од компатибилних људи направити нехармоничну заједницу, боље је да га пустиш да оде.

Није добро мешати бабе и жабе. Али можеш да их раздвојиш. Бабе на једну страну, жабе на другу. Ако нека жаба хоће да буде баба, а притом није у могућности да то оствари, и ако се силом гура међу бабе и омета их својим крекетањем, и ако не постоји начин да се жаба уразуми, онда је најбоље да та жаба оде на неко друго место. Можда је тамо буду пустили да се дружи с бабама. Али у том случају би бабе могле напустити то место и доћи овде. Дамо једну глупаву жабу у замену за неколико нормалних баба.
Ljudi menjaju raspoloženje, naročito oni stariji i depresivni. Forum je prepun takvih.
Ako je neko danas zlonameran i nezadovoljan, ne znači da će i sutra.
A to se sve ispoljava kroz postove i odnose.

Forum je naš, više nego bili čiji.
Не знам шта да ти кажем на ово.

A šta ćeš ovde ondaK ? Idi pa pravi svoj...
Ни на ово не знам шта да ти кажем. Бизарна логика.

Зрела реплика, нема шта.

Ima još hejtera ? Hajde, nestrpljiv sam :ceka:

Iii, jel vi tako i kući ?
pa, proteraće vas :D .
Ево, рецимо, форум би могао мало мање оваквих реплика да има.

Како решити тај проблем?
Нетолеранцијом.

Прво би добио би поруку од модератора да порука коју си написао није у складу са бонтоном форума.

Не знам шта да ти кажем на ово.

Ни на ово не знам шта да ти кажем. Бизарна логика.

Зрела реплика, нема шта.

Ево, рецимо, форум би могао мало мање оваквих реплика да има.

Како решити тај проблем?
Нетолеранцијом.

Прво би добио би поруку од модератора да порука коју си написао није у складу са бонтоном форума.
"blago onom ko rano poludi, pa mu život u veselju prođe" ;)

:bye:

Ljudi menjaju raspoloženje, naročito oni stariji i depresivni. Forum je prepun takvih.
Ako je neko danas zlonameran i nezadovoljan, ne znači da će i sutra.
A to se sve ispoljava kroz postove i odnose.
Ovo je istina, s dosta ljudi koji imaju nekih svojih problema se moze dogovoriti i dosta njih se trude, ali ponekad se kao i svakom drugom desi los dan.

l
Брисање постова уклања трагове и онемогућава да се рад модератора евалуира. Осим тога, нарушава интегритет дискусије.
S ovim delom se licno ne slazem,
brisanje je moja omiljena alatka :)
Jedini nacin da svaka tema ne ode u Honduras,
naravno uvek prvo treba definisati pravila, i zatim brisati sve sto odstupa i predstavlja odredjeni problem- ljudi jesu dosta osetljivi na ovo i znaju te sabotirati- no generalno vrlo brzo se stvari stabilizuju i onda nema potrebe za brisanjem.
Dakle jasno verbalno upozorenje i pojasnjenje, a onda brisanje. Sto se tice negativnih poena i banova- takve stvari ne volim i ne koristim.
A rad moderatora mozes oceniti prema onome sto vidis- mislim da redovni clanovi na pdfovima otprilike znaju kakav im je administrator.

Jedini nacin da svaka tema ne ode u Honduras,
Не знам одакле ти то. Довољно је да казниш члана који је прекршио правилник и евентуално замаглиш његов пост. Некад не мора ни једно ни друго -- довољно је да скренеш пажњу том члану. У најгорем случају се проблематичним члановима ограничи приступ тако да не могу више да пишу док се одређени услови не испуне. Оно што је написано се не дира. Евентуално може да се сакрије.

Много је битније да постове које је модерације означила проблематичним могу да виде обични чланови како би грешке модерације могле што лакше да се исправе. Ни модерација, ни администрација, а ни власници форума, нису свезналице да могу тек тако да занемаре глас обичних чланова. Ваља увести механизам који ће омогућити обичним члановима да препознају грешке надређених и да укажу на њих.

Овако како је тренутно, теби избришу пост. Пост не видиш ни ти а ни остали чланови. Често се дешава да се ни не сећаш шта си написао, а с обзиром да ти се не шаље копија обрисаног поста, често ни образложење, а понекад ни нотификација, твоје шансе да се одбраниш су знатно угрожене.

Осим тога, брисање нарушава интегритет теме јер постови често зависе једни од других, па кад избришеш пост који је утицао на даљи ток дискусије, отежаваш људима да правилно испрате дискусију ( и олакшаваш им да је погрешно схвате. )

Довољно је да казниш члана који је прекршио правилник и евентуално замаглиш његов пост.
Kako da kaznis? Jedina druga kazna jeste ban ili davanje poena sto je po meni problematican sistem jer covek napravi veci prekrsaj i dobije vide poena i iduci put napravi mali prekrsaj dobije poen i zbog tog poena ode u ban, i onda to izgleda gadno.
Много је битније да постове које је модерације означила проблематичним могу да виде обични чланови како би грешке модерације могле што лакше да се исправе. Ни модерација, ни администрација, а ни власници форума, нису свезналице да могу тек тако да занемаре глас обичних чланова.
Nisu ni moderatori sveznalice, ali nisu ni forumasi, verovatno treba vise transparencije od strane moderatora- ali generalno- pogledaj dobro forum i forumase, ne zelim da uvredim ikoga- ali imamo jako mnogo asocijalnih osoba- i ako oni budu odredjivali i krojili gace- onda mozemo motati kablove.

Vecina ljudi koji se bune su uvek jedni te isti, a forum jeste imao vise clanova pre 15 godina- ali zapravo nije bio bolji, vec su ti forumasi bili mladji i zivahniji.

Tako da, budimo realni- forum je za to da dodje i diskutuje ne da se trazi neka bozanska pravda, a tragedija je da cesto ljudi kojima je ovo jedini vid komunikacije- dodju i non-stop se zale, umesto da pokusaju da razviju vestinu komunikacije- koja bi im pomogla i u stvarnom zivotu, jer i komunikacija kao i mnoge druge stvari jeste vestina i moze se poboljsati i usavrsavati.

Back