Ne pitajte šta forum može učiniti za vas — pitajte šta vi možete učiniti za svoj forum!

Banovic Strahinja

Ističe se
Poruka
2.305
Ovo je analogija izjave Johna F. Kennedyja glasi: „Ne pitajte šta vaša zemlja može učiniti za vas — pitajte šta vi možete učiniti za svoju zemlju.“
Izjava s kojom se slažem, i mislim da se ova izjava može primeniti na sam forum.
Često se čuju prigovori na rad moderatora, i to često s razlogom, da budemo iskreni- i definitivno se s strane moderacije moramo popraviti.
Međutim, važno je zapamtiti da forum u prvom redu počiva na zajednici korisnika. Vaš doprinos i ponašanje su ključni za stvaranje pozitivne ili negativne atmosfere, za dobar ili loš dijalog. Svaki od vas ima mogućnost da otvori temu, da usmeri razgovor, da ga učini prijatnijim ili žustrijim, i da ponudi konstruktivne predloge. Samim tim, odabirom tema u kojima učestvujete, načinom diskusije i podforumom na kojem se krećete, direktno utičete na rad celog foruma i na atmosferu.

Bilo bi korisno čuti šta svako od vas konkretno radi da doprinese forumu. Šta možete konkretno učiniti?
Kako možemo podsticati dobre odnose?
Kako možemo poboljšati komunikaciju na forumu?
I ako imate neki predlog za tehničke izmene ili predloge za reorganizaciju, i bilo koji drugi konstruktivan predlog, volio bih da čujem i zatim da se svi zajedno potrudimo da poboljšamo ovaj forum, i da završim s citatom JFK-a:
„Zajedno stojimo, ili sami propadamo“

Осим тога, брисање нарушава интегритет теме јер постови често зависе једни од других, па кад избришеш пост који је утицао на даљи ток дискусије, отежаваш људима да правилно испрате дискусију ( и олакшаваш им да је погрешно схвате. )
Kad obrisrn poruku, obrisem i onu koja je odgovor na nju.

Ako je forum ekonomija i tema o ekonomskij situaciji u Rusiji- nema tu sta da se prica o menopauzi, smrkanju belog i setanju pasa (ne preterujem ovde)
S moje tacke gledista- svaki clan treba da se ipak pridrzava nekih standarda, postuj i budi postovan.
A takodje ima i ljudi koji vole na kvarnjaka da provociraju i guraju svoju agendu- to takodje ne dozvoljavam, inace nema ni fer ni korektnog razgovora.
Neke ljude zanima tema i zele da diskutuju, a ne da ih neko “masira” i njihova prava se po mom misljenju moraju postovati- tj treba dati prioritet njima, a ne provokatorima.

Nisu ni moderatori sveznalice, ali nisu ni forumasi, verovatno treba vise transparencije od strane moderatora- ali generalno- pogledaj dobro forum i forumase, ne zelim da uvredim ikoga- ali imamo jako mnogo asocijalnih osoba- i ako oni budu odredjivali i krojili gace- onda mozemo motati kablove.

Ово би имало смисла да сам, например, рекао да се рад модератора треба оцењивати демократским путем тј. на основу популарног гласа. Онда би тврдње као што су "Маса је глупа" биле релевантне.

Међутим, то уопште није мој став.

Мој став је да надређени требају да буду ти који оцењују рад модератора али да не смеју да буду тврдоглаве мазге које не улажу довољно труда да чују шта други људи имају да кажу. Није свако ко се жали у праву али није ни свако ко се жали у криву. Обични чланови требају да се потруде да своје жалбе презентују на што бољи начин ( јер тако повећавају шансе да њихове жалбе буду усвојене али и да одрже добар однос са надрађеним ) а надређени требају на што бољи начин да саслушају и одговоре на исте ( јер тако повећавају шансе да открију грешке у својим поступцима али и да одрже добар однос с људима. )

То је логократија, а не демократија. Владавина логике, одн. квалитетних аргумената, а не популарног гласа.

i’m
Ово би имало смисла да сам, например, рекао да се рад модератора треба оцењивати демократским путем тј. на основу популарног гласа. Онда би тврдње као што су "Маса је глупа" биле релевантне.

Међутим, то уопште није мој став.

Мој став је да надређени требају да буду ти који оцењују рад модератора али да не смеју да буду тврдоглаве мазге које не улажу довољно труда да чују шта други људи имају да кажу. Није свако ко се жали у праву али није ни свако ко се жали у криву. Обични чланови требају да се потруде да своје жалбе презентују на што бољи начин ( јер тако повећавају шансе да њихове жалбе буду усвојене али и да одрже добар однос са надрађеним ) а надређени требају на што бољи начин да саслушају и одговоре на исте ( јер тако повећавају шансе да открију грешке у својим поступцима али и да одрже добар однос с људима. )

То је логократија, а не демократија. Владавина логике, одн. квалитетних аргумената, а не популарног гласа.
Ovde se generalno slazem- medjutim tesko je implementirati iz vise razloga:
-moderatori su volonteri koji nisu placeni profesionalci- pa raspolozivo vreme varira, gotovo svi oni su bivsi forumasi i kao takvi reprezentuju manje-vise forum
Dakle mozemo jedne tvrdiglave i osetljive zameniti drugim.

Cak stavise ovaj razgovor izmedju nas ovde je identican kakav je izmedju moderatora na internom- svako ima neke ideje, raspravi se ali se retko kada donese neka konkretna odluka.
A ako imas neku ideju za unapredjenje foruma- nesto konkretno, prakticno i sto bi se moglo implementirati bilo bi dobro da cujem?

Donekle si u pravu, medjutim nije bas skroz tako- glavni za forum je zapravo ok, problem je sto, barem je moj takav zakljucak, sto citav sistem radi kao rastimovani klavir- a tesko je uskladiti grupu ljudi, a ista stvar je i s moderatorima- svako ima svoje misljenje i viziju, sto nas cini neinertnim.

Da, mislim da je mozda problem sto trenutno imamo i babe i zabe zajedno?
Cesto je neki clan foruma vrlo koristan na jednom delu, a stetan na drugom, potrebno je i duhovitosti i caskanja i ozbiljnih razgovora itd, kad se to mesa onda se cesto izgubi smisao, medjutim nisam siguran kako to implementirati?
Svi mi patimo od digresija.
Krene neka tema, na nju se nadoveze pod-temica koja se razmase. Odneo vrag salu. Malo je odgovoran i onaj koji pokrece temu ako u njoj kasnije ne ucestvuje da usmeri dijalog tamo gde je tema zapravo. Naravno pre ili kasnije kako kaze davno iskustvo u temi ce se pojaviti isus, hitler itd (u nasem slucaju vucic je nezaobilazan) dakle na kraju tema odluta i nekad ostane nedorecena.
ili
Krene neka tema, i u prvih par odgovora se tema opljuje od dezurnih trolova (ukljucujuci i sebe). Nije bas uvek tako ali nije ni retko.

Ja bih violeo da vidim neke tipicne tehnicke mogucnosti, ali 'vlasnici' nisu uvek voljni da izadju u susret nekoj ideji. No to je sasvim druga prica. A ima i tema sta bi voleli da vidite, ili forumi za pitanja i podrsku. Mada dosada to nesto i nije popravilo situaciju.

Dobro je koliko je dobro.

Cak stavise ovaj razgovor izmedju nas ovde je identican kakav je izmedju moderatora na internom- svako ima neke ideje, raspravi se ali se retko kada donese neka konkretna odluka.
A ako imas neku ideju za unapredjenje foruma- nesto konkretno, prakticno i sto bi se moglo implementirati bilo bi dobro da cujem?

"Cak, stavise i dapace" (zez na temu pleonazma) - dakle, da je to kulturoloski. Ovaj narod zna da se skupi da bude nezadovoljan necim, ali tesko se nesto konkretno uradi na osnovu stava, treba dakle uraditi da bi se videlo ali taj korak se kod nas ne desava zbog polja tudjeg problema. Mi jesmo nezadovoljni ali nam treba neko drugi da uradimo ono sto mi treba da uradimo, tako da mozemo opet da budemo nezadovoljni (sto je neko drugi to nesto uradio). Ovo je boljka celokupnog drustva. To je sto je, treba da odustanemo od tih crknutih krava vec jednom.

Svi mi patimo od digresija.
Krene neka tema, na nju se nadoveze pod-temica koja se razmase.
To uglavnom i nije problem, lutanje amo-tamo je normalan deo razgovora, no cesto se namerno sabotiraju teme s nekim porukama koje nemaju nikakvog smisla ili pokusajima da se neko isprovocira ili osoba nije ni imala nameru da diskutuje vec ili ima neku skrivenu agendu itd...
Ja bih violeo da vidim neke tipicne tehnicke mogucnosti
Mozes dati predlog, ili kritike necega sto ne valja...
Zapravo jedna od poenti ove teme jeste "brainstormin" tj "oluja ideja" koja podrazumeva spontano iznosenje raznih ideja, kritika itd...
Ovaj narod zna da se skupi da bude nezadovoljan necim, ali tesko se nesto konkretno uradi na osnovu stava
Kad se uzme celokupna situacija u kojoj ljudi zive i pod kakvim stresovima i pritiscima- nije ni cudo.
Takodje ljudske manjkavosti su prisutne svuda i svagde, samo sto su neki sistemi bolje i efikasnije organizovani, bolje funkcionise i onda eventualno i ljudi imaju vece poverenje u njih.

Не. Ја само кажем да ти ниси власник овог форума и да све што радиш мора бити одобрено од стране надређених. Ако почнеш да радиш нешто што се њима не допада, доћи ће до проблема. Или ћеш морати да их убедиш да си у праву, или ћеш морати да попустиш или ћеш морати да одеш.

Ако си већ мотивисан, много је боље да направиш свој форум. Нит је тешко, нит много кошта. Имао би сву слободу на свету. Могао би да управљаш форумом како год хоћеш.

forum ne cini tehnicka mogucnost nego ljudi

To jeste sve tako, ali ne smemo zaboraviti da nas sa godinama napušta elan i gušt da menjamo stvari, a sve smo vičniji da nam stvari budu onakve kakve smo ih postavljali oduvek pa do sad.
Od starih konja očekivati da uče da ih neko nov jaše-to je suludo i teško uspešno, ali ovo mlađe je lako, da izvinete, zajahati, i ne zamerite!
Čini mi se da je ovo doba drugačije i novo po mnogo tačaka, i da stare ideje nisu više dovoljno dobre, i ne vredi ih prepisivati....
Ali, k'o što kaže moj stari, ne isplati se i ne vredi pi*ati iz vetar.

Da ne pominjem (kolokvijalno) Mao Ce Tunga i njegov (deklarativni) stav za to uz vetar.

Ali ne mogu a da bar malo ne to uz vetar! Pa cak i za ovako dobar komentar sa kojim se slazem.

Zasto onda to raditi?

Sa moje tacke gledista ako postoji neka situacija i o njoj imam 'uz vetar' misljenje ja se necu libiti da makar malo dodam na nekakvu kontroverziju. Jednostavno postoje neki tu putici - mogu da zazmurim na nesto, mogu da se ne slozim, a mogu i da se slozim. Ako se ne slazem mnogo pozitivnije je da dam neki svoj ugao gledanja pa makar i ne bude prihvacen barem ce neko da ga stavi u zbirku neslaganja.
Sa druge strane i hvalim a ponekad i oci zatvaram - jer shvatam da trenutni zeitgeist nije jos spreman (drugim recima ne znaci da cu da zazmurim kad budem imao nesto da dodam na neslaganje).
Mislim da je najvaznije da se ista stvar pogleda kroz mnogostruke oci i umove.

Als die Nazis die Kommunisten holten,
habe ich geschwiegen;
ich war ja kein Kommunist.

Als sie die Sozialdemokraten einsperrten,
habe ich geschwiegen;
ich war ja kein Sozialdemokrat.

Als sie die Gewerkschafter holten,
habe ich nicht protestiert;
ich war ja kein Gewerkschafter.

Als sie mich holten,
gab es keinen mehr, der protestieren konnte.
Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.

umesto jedni s drugima.

Bilo bi dobro da forumaši diskutuju između sebe o temi, ali ta diskusija se često preokrene u ćaskanje.

Ali da bi se to nastavilo potrebni su profesionalci koji ce voditi ovo mesto.
Od ovog amaterizma leba nema.

Sokole, ja sam na forumima od 2003.godine. Ni na jednom forumu nema profesionalaca. Svi dobrovoljno moderišu potforume.

Kad se uzme celokupna situacija u kojoj ljudi zive i pod kakvim stresovima i pritiscima- nije ni cudo.
Takodje ljudske manjkavosti su prisutne svuda i svagde, samo sto su neki sistemi bolje i efikasnije organizovani, bolje funkcionise i onda eventualno i ljudi imaju vece poverenje u njih.
Posto sam dovoljno dugo ziveo u 3 razlicita sistema, sustina se svodi na meru uredjenosti. Ne valja ni mnogo uredjen ni mnogo neuredjen sistem. Ali barem u uredjenom sistemu ima manje iznenadjenja. Da li cu ja to da prihvatim veliko je pitanje, mozda se i ne slazem sa tolikom kolicinom uredjenosti koja zapravo pocinje da lici na ogranicenje nekog dela slobode. Isto tako je i sa druge strane - mi trenutno imamo haos i u glavama i u drzavi i umesto da se manemo svojih tvrdoglavosti i pocnemo da razmiljamo kako cemo zajedno - NE! Ni za zivu glavu - svako tera svoje do kraja i to u sred haosa (sa iznenadjenjima ili bez njih).

mozda se i ne slazem sa tolikom kolicinom uredjenosti koja zapravo pocinje da lici na ogranicenje nekog dela slobode
To ti je ono sto englezi zovu "trade off" trampa, trgovina- uvek moras nesto zrtvovati zarad neceg drugo, iliti ne moze i pare i jare ili ovce i novce.
Cisto da napomenemo i da je i moj post koji ne ostavlja prostora za kacenje argument a ne sabotaza dijaloga...
Nije sabotaza, to je sasvim ok, ali nekad je dobro pospesivati dijalog jer ima to i svojih prednosti, npr napredujes u vestini komunikacije sto moze koristiti u stvarnom zivotu (social skills), dobija se na prestizu od strane drugih sagovornika.

To ti je ono sto englezi zovu "trade off" trampa, trgovina- uvek moras nesto zrtvovati zarad neceg drugo, iliti ne moze i pare i jare ili ovce i novce.

Nije sabotaza, to je sasvim ok, ali nekad je dobro pospesivati dijalog jer ima to i svojih prednosti, npr napredujes u vestini komunikacije sto moze koristiti u stvarnom zivotu (social skills), dobija se na prestizu od strane drugih sagovornika.
Ne bih se saglasila sa tvojim stavom.
Iznesem mišljenje na naslov teme i to je to.
Ako sam već iznela stav, šta više da 'ćaskam' u temi?
Smeta mi što se teme pretvaraju u neke čet varijante razvodnjavanjem suštine.

Odgovorim na citat mog posta, ali ne volim tagovanje korisnika zarad 'poziva' u temu.
Vidimo teme, ako imamo, ili želimo, nešto da napišemo napisaćemo i bez poziva.

Slažem se.
Ne volim ni kada se vezano za moj post taguje neko treći, da mi, kao stručno lice, objasni gde sam pogrešila.
Što se kulture dijaloga tiče, nemam problem s tim. Ali kada sama imam potrebu za razgovorom.
Nikakvo pravdanje i ubeđivanje.

forum ne cini tehnicka mogucnost nego ljudi
Наравно. Али заборавио си да кажеш да форум не треба да чине било какви људи. Дакле, мора да се врши селекција. А она се врши путем јасно дефинисаних и конзистентно примењених правила као и путем примера како треба да се воде разговори и која корист може да се има од њих. Циљ је да се привуку одговарајући људи. Не видим потребу да се жури и да се заједница формира преко ноћи. Примитиван менталитет по којем је боље имати било какву заједницу што пре него да се постепено, ни од чега, гради функционална заједница треба да цркне :cool:

Ne bih se saglasila sa tvojim stavom.
Smeta mi što se teme pretvaraju u neke čet varijante razvodnjavanjem suštine.

Odgovorim na citat mog posta, ali ne volim tagovanje korisnika zarad 'poziva' u temu.
Vidimo teme, ako imamo, ili želimo, nešto da napišemo napisaćemo i bez poziva.
:tajna: to je zbog Klikova, znate

Nego mi sinulo na pamet za kedan predlog.
Kad postavim naslov neke teme (pitanje) mene sram ako se ne ispišu bar dve strane .
A opet neko napiše silno umnoe sočinjenije i niko da se uključi u temu... a da ne kažem da ima nas i ponešenoh pa ispuštenih.

Forum bi trebao (po uputstvu) voditi tako što bi se teme u kojima niko nije pisao određeno duže vreme. - 7 dana ili tri nedelje, gasile (ili bacale u Arhivu).
Pa možda uvesti neki "normativ" :
Ako tema (uvodni post) nema određeno broj lajkova ili pregleda (u nekomķ.

Poslednja izmena:
Ја говорим дјелом. Пошто је Законом о ауторским правима мијењање садржаја који објавим забрањено без моје сагласности, тиме што не куцам штитим Крсту од кршења закона. Гдје ћеш више? :mrgreen:
Daa, to sam smetnuo sa uma.
A, jel sam ja to dobro izračunao (i prebrojao) da su vam obrisali post od juče..

Ја говорим дјелом. Пошто је Законом о ауторским правима мијењање садржаја који објавим забрањено без моје сагласности, тиме што не куцам штитим Крсту од кршења закона. Гдје ћеш више? :mrgreen:
Nas dobrotvor :mrgreen:
Mora citat, radi eventualnog samodilitovanja :mrgreen:

Ovde se generalno slazem- medjutim tesko je implementirati iz vise razloga:
-moderatori su volonteri koji nisu placeni profesionalci- pa raspolozivo vreme varira, gotovo svi oni su bivsi forumasi i kao takvi reprezentuju manje-vise forum
Dakle mozemo jedne tvrdiglave i osetljive zameniti drugim.
Та милион пута прежвакана прича о томе како су модератори јадни волонтери који нису плаћени професионалци не пије воду. И ја сам на неки начин волонтер у слободно време па опет свој посао обављам изузетно квалитетно. Штавише, обављам га квалитетније него на послу. Како је то могуће?

Проблем је у томе што су људи алави па покушавају више него што заправо могу. А рекох већ да учесталост порука на форуму мора да буде сразмерна могућности управе да их модерише. Не може једна собарица квалитетно да очисти 50 соба за 3 сата. Или мораш да повећаш број собарица или мораш да смањиш број соба. Алавост не може да буде оправдање.

Kad postavim naslov neke teme (pitanje) mene sram ako se ne ispišu bar dve strane .
A opet neko napiše silno umnoe sočinjenije i niko da se uključi u temu... a da ne kažem da ima nas i ponešenoh pa ispuštenih.

Forum bi trebao (po uputstvu) voditi tako što bi se teme u kojima niko nije pisao određeno duže vreme. - 7 dana ili tri nedelje, gasile (ili bacale u Arhivu).
Nekad se teme "ozive" nakon nekog vremena, ako ne ionako ce otici u istoriju. A neke teme na kojim nema odgovora su citane, i imaju svoju publiku, zavisno od podforuma

Mislim da svi pravite jednu te istu gresku- zaboravljate da imamo razlicite ljude s razlicitim interesima, neki vole da caskaju, neki vole mentalno nadmetanje, neki vole da se zezaju, neki vole i da nauce nesto, itd....
Наравно. Али заборавио си да кажеш да форум не треба да чине било какви људи. Дакле, мора да се врши селекција. А она се врши путем јасно дефинисаних и конзистентно примењених правила као и путем примера како треба да се воде разговори и која корист може да се има од њих. Циљ је да се привуку одговарајући људи. Не видим потребу да се жури и да се заједница формира преко ноћи. Примитиван менталитет по којем је боље имати било какву заједницу што пре него да се постепено, ни од чега, гради функционална заједница треба да цркне :cool:
U osnovi se ovde slazem, mada opet ponavljam treba svako imati svoje mesto pod suncem- tj deo foruma gde mogu naci ljude sa slicnim interesima.

I sami znate da se piše u novim temama, posebno ako su zanimljive i bez kilometarskog c/p uvodnog posta.
Da li je uvodna poruka bitna, ako ionako je ne citas, vec samo procitas naslov?

Kad obrisrn poruku, obrisem i onu koja je odgovor na nju.
Под условом да 1) реагујеш одмах тако да нико не види поруке које зависе од проблематичне, и 2) идентификујеш постове на које је проблематична порука утицала ( нису само поруке које цитирају проблематичну поруку одговор на исту. )

Десило ми се пар пута да отворим неку тему и потпуно погрешно протумачим шта се дешава. Једно сам погрешно приписао кривицу само зато што је кључни пост био избрисан. ( Из тога се може видети да се брисањем постова уједно штите проблематични чланови. )

Такође је проблем то што проблематични постови неретко садрже и валидне одговоре на који се каснији постови надовезују. Ту би или морао да обришеш све или би морао да мењаш постове. Ово прво уклања добре ствари, ово друго мења туђе постове што је само по себи лоша ствар.

Ако хоћеш да теме буду максимално уредне, онда је најбоље да пре-модеришеш постове тј. да их модеришеш пре објаве.

Back