Ne pitajte šta forum može učiniti za vas — pitajte šta vi možete učiniti za svoj forum!

Banovic Strahinja

Ističe se
Poruka
2.347
Ovo je analogija izjave Johna F. Kennedyja glasi: „Ne pitajte šta vaša zemlja može učiniti za vas — pitajte šta vi možete učiniti za svoju zemlju.“
Izjava s kojom se slažem, i mislim da se ova izjava može primeniti na sam forum.
Često se čuju prigovori na rad moderatora, i to često s razlogom, da budemo iskreni- i definitivno se s strane moderacije moramo popraviti.
Međutim, važno je zapamtiti da forum u prvom redu počiva na zajednici korisnika. Vaš doprinos i ponašanje su ključni za stvaranje pozitivne ili negativne atmosfere, za dobar ili loš dijalog. Svaki od vas ima mogućnost da otvori temu, da usmeri razgovor, da ga učini prijatnijim ili žustrijim, i da ponudi konstruktivne predloge. Samim tim, odabirom tema u kojima učestvujete, načinom diskusije i podforumom na kojem se krećete, direktno utičete na rad celog foruma i na atmosferu.

Bilo bi korisno čuti šta svako od vas konkretno radi da doprinese forumu. Šta možete konkretno učiniti?
Kako možemo podsticati dobre odnose?
Kako možemo poboljšati komunikaciju na forumu?
I ako imate neki predlog za tehničke izmene ili predloge za reorganizaciju, i bilo koji drugi konstruktivan predlog, volio bih da čujem i zatim da se svi zajedno potrudimo da poboljšamo ovaj forum, i da završim s citatom JFK-a:
„Zajedno stojimo, ili sami propadamo“

Dodao bih jos jednu stvar sto se godina tice- a to je da se s godinama zaista menja misljenje, znanje je dopunjeno- a onda se cesto treba dotaknuti istih tema po jos koji put- jer se stvari sagledajvaju iz kompletno novog ugla, dobro je sve preispitati i nekad je interesantno i neobicno primetiti tu razliku, takodje dobro je podeliti znanje i iskustvo jer osim nauke tako se povezuju ljudi- kao sto rece jedan grcki filozof- najveci greh je ne prenositi svoje znanje.
To jeste sve tako, ali ne smemo zaboraviti da nas sa godinama napušta elan i gušt da menjamo stvari, a sve smo vičniji da nam stvari budu onakve kakve smo ih postavljali oduvek pa do sad.
Od starih konja očekivati da uče da ih neko nov jaše-to je suludo i teško uspešno, ali ovo mlađe je lako, da izvinete, zajahati, i ne zamerite!
Čini mi se da je ovo doba drugačije i novo po mnogo tačaka, i da stare ideje nisu više dovoljno dobre, i ne vredi ih prepisivati....
Ali, k'o što kaže moj stari, ne isplati se i ne vredi pi*ati iz vetar.

Ја мислим да ти не разумеш да ово није ни твој а ни наш форум те да то какав ће он бити пре свега зависи од његових власника тј. од сврхе које му они приписују.
A šta ćeš ovde ondaK ? Idi pa pravi svoj...
Forum je naš, više nego bili čiji.
Какви они, такав форум. Сад ћеш ти као њихов волонтер да мењаш и њих, а самим тим, и сам форум?
Nee, ti ćeš :rotf:

Ima još hejtera ? Hajde, nestrpljiv sam :ceka:

Iii, jel vi tako i kući ?
pa, proteraće vas :D .

- u vezi teme,..
Pa prvo da ove Hejtere preobratimo,.. da se ponašamo kao da ih nema,.. da ih ignorišemo,... :kafa:

Poslednja izmena:
Covek ne zna o cemu prica, a nije nikad bio edukovan kako se kreiraju kulturne net zajednice, niti je cuo za sve zakone i iskustva koja su jod 2000 bila naucno analizirana...eto o cemu je rec..

Pa sad misli da niko nije probao da unapredi forum i da su Borka, i silni moderatori pre nje otisli zato sto nisu hteli da se pomuce, lenstine jedne...

Zna on najbolje kao i svi sto znaju najbolje...jos jedan koji zna najbolje....
Nego drzimo se mi pravila, bice 10 reply na provokaciju i posle nek zatvara temu..Kad prodje mesec dana ce da je obrise...i to je to , najveca korist najmanje potrosene memorije...

Moj stav u zivotu je sad modernizovan, pogledam kakva je svest tamo gde radim, narocito u vrhu , i ne pravis se da si pao sa marsa jer psihologika je jedino sto pobedjuje....Mogu ja da napravim od haos firme urednu firmu sa 10x vecim profitom, ali cim se maknem, bice e daj ovo da radimo mimo onog sto je rekao , daj nema veze da li smo popili ljutu pre 13h, jedna nastinu je od boga savet..i za zdravlje....ajmo dole u radionicu....itd itd..nisu svi potezi losi ,npr reci ce daj da nam blagajnica ne radi 14h sva je izmozdena...a ne gledaju da blagajnica se lozi na to sto radi 14h sto nije dobro ni pametno , ali se lozi jer joj dajes slobodan usred nedelje...i to joj znaci kao motiv zbog njene psihe 10x veci nego da je drzim kao obicnog radnika...kao sto sam ja kao pocetnik zeleo , sve po ps i ljudski , ali ljudski je da vidis kakvi su ljudi , a ne da ti u glavi crtas kakvi su , ja sam sigurno manje patoloski orjentisan od vecine ljudi , ali da budes normalan mozes da naucis do 18 godina, a koliko sve nenormalnosti i ludila kod ljudi ima, treba ti ceo zivot, od 18 pa do kraja zivota ucis te patologije....nista drugo i ne radis..

Rekli smo puno puta da je problem u moderaciji
Ali on ne zna sta je tacno problem....niti moze da shvati niti da prihvati , niti da promeni, da moze, pa da mu sapnemo , ali ne moze, nego hoce kao i svi potencijalni diktatori ili revolucionari , da menja po svom kalupu, a krenuo je daj da vidimo sta je po vasem kalupu, pazi zvake, a klasika...

Ne zna i kraj, nije procitao knjige, nije ga interesovalo , valjda su zabranjene, sad je zabranjeno biti upoznat sa tehnikama vodjenja net servisa...kao sto je bio imperativ 2000 godine, sad su shvatili da je mnogo bolje koristiti push tehniku , nego pull tehniku...pa odrede i onda pritisnu raju kako da koristi neke pogodnosti..

Rekli smo puno puta da je problem u moderaciji
Apsolutno tačno.
Moderacija NE SME biti nedodirljiva. Njen rad mora biti javno kritikovan.. Ko nije spreman da trpi kritiku i ne treba da bude Mod.
Sa druge strane, oni koji ih biraju neće da im se zameraju kritikom, ... napustiće posao, a u interesu je da rade... (da bar neko hoće da radi).
Taj 'Ležerno zapušteni' stil Taba (on dozvoljava kritiku i na tome mu svaka čast :kpozdrav:, za razliku od svoje zamenice, kojoj je sujeta nemerljiva... ( obrisaće) ... ) nema dovoljno efekta ni motivacije....
Sva sreća pa je i Zamenica dobila zamenice :) , pa ne gubim nadu

@Banovic_Strahinja Cenim predlog, mislim da ovo pišeš iz najbolje namere i slažem se sa napisanim. Tako da ovo nemoj shvatiti lično: mislim da se obraćaš na pogrešnu adresu. Mnogo veći problem je u administraciji.
:kpozdrav:
Ne pričam ovo napamet, bio sam moderator godinu dana.
Ovde si bio ?
Prosto rečeno, takvu količinu sujete, bahatosti, tvrdoglavosti, impulsivnog ponašanja i što je najgore - odsustva bilo kakvog sluha i potpunog prekida u komunikaciji koji vladaju na internom (čisto sumnjam da je sad bilo šta bolje tamo) ja nigde nisam video.
Ima toga i na drugim mrežama.. ljudski je grešiti..
Pogreši i konj, pa što ne bi magarac :D
Meni je povremeno tamo bilo groznije nego na Politici, npr. I kako neko može da očekuje od tako disfunkcionalnog tima da napravi funkcionalan forum? Teško. Tako da dok se to ne popravi male su šanse da sa ove strane može nešto biti bolje. Forum i njegovo funkcionisanje su ogledalo onih koji ga vode, sviđalo se to nekome ili ne.
:tick:
A da se ja pitam (a na sreću ne pitam se ništa ☺️),
Vidiš da se ipak pitaš,.. nisi se pitao dok kola nisu krenula nizbrdo,.. a sad se evo ovde pitaš :)
moja jedina maksima kojom bih se vodio bi bila da niko ovde nije dužan da provodi vreme i da piše. Ljudi su ovde dobrovoljno. I da forum čine članovi kojima se mora izlaziti u susret ako neko želi da ih zadrži i da ima neke koristi od ovog mesta. I sve moje aktivnosti bih gradio oko tog aksioma, bez želje da menjam bilo koga, jer je to jednostavno nemoguće.
Kao prvo, možemo menjati sebe...
A možemo i forum..
U principu, odlična analiza :ok:

Nije mi niko stao na zulj, vec mislim da je vreme za promenu dinamike, da se poboljsa dijalog.
Ocigledno da se uvek ocekuje da neko drugi isprsi i resi sve problemi, kako u drzavi tako i na forumu.
Zaboravlja se da je potrebna saradnja.
Mislim da je konstantno prepucavanje, provociranje itd... premasilo meru, mora se poceti skretati na neki drugi i bolji pravac.
Meni je forum vise besmislen a i postao mi strasno monoton.

Svi treba da rade svoj posao.
To je sve.
E sad se postavlja pitanje ko ovde ima posao?
Pa niko.
Ovde smo svi dobrovoljno.
Ocekivati od grupe volontera da doprinose necemu konstruktivno
dok su zatrpani svojim poslom i zivotnim obavezama a ovde trpe uvrede i provokacije
blago receno je nerealno.

Bio sam na mnogo foruma i ovaj je fenomen jer opstaje i dalje.
Ali da bi se to nastavilo potrebni su profesionalci koji ce voditi ovo mesto.
Od ovog amaterizma leba nema.

Не. Ја само кажем да ти ниси власник овог форума и да све што радиш мора бити одобрено од стране надређених. Ако почнеш да радиш нешто што се њима не допада, доћи ће до проблема. Или ћеш морати да их убедиш да си у праву, или ћеш морати да попустиш или ћеш морати да одеш.

Ако си већ мотивисан, много је боље да направиш свој форум. Нит је тешко, нит много кошта. Имао би сву слободу на свету. Могао би да управљаш форумом како год хоћеш.
Sta mislis za kolko bi ga prodo Ivan doduse CEO portal...mora da je neka basnoslovna suma u pitanje

Da, upravo ovo je primer kako forumasi mogu da (ne)doprinesu diskusiji.
Komentari od jedne recenice koje su samo izjave, i koje su corsokak za diskusiju jer na njih se ne moze nista odgovoriti i koje cesto nemaju veze s temom.
Cesto se citave teme svode na skup izjava, ili vise clanova govori jedno mimo drugih umesto jedni s drugima.
Pitanje je kako se ovo moze popraviti i pospesiti?
Kako ohrabriti konstruktivan dijalog?
mogao si samo da napises da odredjeni ljudi ne priznaju kulturu dijaloga kao nesto podrazumevano u komunikaciji na forumu
:(

Moderacija NE SME biti nedodirljiva. Njen rad mora biti javno kritikovan.. Ko nije spreman da trpi kritiku i ne treba da bude Mod.
Sa druge strane, oni koji ih biraju neće da im se zameraju kritikom,
Slazem se u ovome, medjutim i ovde vidim dvosmeran problem- dosta forumasa koji vazdan nesto gundja sto ne doprinosi, s druge strane su moderatori poceli mesti pod tepih- i izgubio se dijalog i izmedju moderatora i forumasa, i generalno se izgubio dobar dijalog, a mislim da se to poravi najvise treba dobra volja.
Ako imas neke konkretne ideje i misljenje, mozes ga izloziti ovde i mogu se kritikovati neke stvari u radu moderatora, i kako se to moze unaprediti?

Неће то тако ићи Бановићу Страхиња.
Ви са зеленом тракицом сте ту добровољно
и ваша је дужност да размишљате и предлажете једни другима.

А за 17 година овде видех море промена козметичке природе
и лагано одлажње дијалога у канал.
Добили смо ово што је форум данас
1000 људи који само читају и 100 који куцкају
а некад је по 5 хиљада куцкало.
Време је прегазило и форум и људе и није фер од корисника тражити предлоге.
Нити знају, нити могу, а поготово не желе.
Довољно су ми идеја украли у реалном животу да бих и овде ја ладио нечија КХМ.
Снађите се сами.

Ovde smo svi dobrovoljno.
Ocekivati od grupe volontera da doprinose necemu konstruktivno
dok su zatrpani svojim poslom i zivotnim obavezama a ovde trpe uvrede i provokacije
blago receno je nerealno.
Konstruktivno u smislu da grade nesto da doprinose dobrom odnosu, jer provokacije i uglavnom dolaze od strane forumasa- i sa tim je mnogo teze izaci na kraj- ako si prestrog i drzis se slova onda ne valja- ljudi se uvrede zato sto si brisao i generalno dosta demonstrativno napusti taj pdf, odmah pocne mantra o ukidanju sloboda govora, o strahovladi itd.... Ako pustis onda postepeno dolazi do zaostravanja situacije, vredjanja itd- i onda se jedni zale na nedovoljno moderisanje, a oni koji su na kraju dobili neke kazne- opet udare kuknjavu u sav glas- tako da nije lako ni sa strane moderatora.

Moja ideja je da se postave tacni standardi, mozda za svaki podforum nisam siguran- tako da negde treba moderisanje biti striktno, a negde blaze i to treba biti uredjeno vizuelno tako da sam formas odmah zna kucna pravila tog foruma- i gde moze biti malo slobodniji- ali i ocekivati zescu debatu itd...

Back