Napisah podugacak post, nadam se da bar nekoga nece mrzeti da sve procita
Pocelo se od par promila manje ili vise... a dokle je dogurala tema? Do pretpostavki o drustveno pozeljnom ponasanju...
Najvise postujem ljude koji imaju svoj izbor. Da ako ne mogu bez jedne, dve casice, da ce da uzmu toliko i ako ostali ne piju alkohol... Ili da neko ko ne zeli da pije bude jedini
sa nulom u okruzenju onih koji su popili jednu, dve, tri...
Ne smatram da je pametno ako se neko stalno opija u raznim prilikama. Pitam se, da li taj neko voli opijanje ili zurke? Mada se necu ni iznenaditi ako neko u stvari ima neki problem - ali nema prijatelja kome moze da se poveri i dobije pomoc.
Ako bi sad odjednom napravili prohibiciju, meni ne bi smetalo. Jednako bez problema nikada nisam pio kafu niti pusio.
Uvidjam da kafopije budu prepadnute ako odmah po upoznavanju kazem da ne pijem kafu. Bolje prolazim ako tek na vidjanju 1-na-1 kazem da ne pijem kafu
Bilo mi je u vojsci smesno, kad smo bili na terenu. Neki 4. dan, kad su svi pusaci potrosili sve zalihe, a i izvori kafe su vec presusili... Publika nekako izvrsava naloge, al ne znaju do podneva kako se zovu, sve nervozni i slicno... a mene tako bas briga - nemam nikakvih problema, mogu na terenu da budem i 44 dana ako treba.
Ne pamtim da sam bilo kada uzeo sam da pijem, uvek budem ponudjen. A u vecini tih prilika je slucaj da sam autom otisao negde - i onda dolazimo u "sukob interesa". Ipak stvar moze da se resi jednostavno.
Kad budem upitan kazem da necu. Sto? Vozim... Al samo... Ali ja VOLIM

da vozim, tako da ako moram da biram... vozim

... I posle toga ponude prestanu. Obavezno je koristiti

na oznacenim mestima - pravi se mala manupilacija jer prakticno niko nece da se bori protiv toga sto volis
A kad ne vozim, prihvatim, nema problema, i pijem prilicno umereno.
Ja zelim da se secam svega i zelim da dobro razmisljam svo vreme. Smatram da je lakse ne napraviti glupost nego posle popravljati stetu.
Napisacu i ovo, iako pomalo iskace iz teme. Ako neko hoce, neka pravi od toga posebnu temu, mene mrzi...
Smatram da je u danasnje vreme neprijatno veliki deo publike podlozan uticaju reklama. Ako pogledamo u malo starija vremena (istorija - moj hobi

), videcemo da je velika razlika navika danas prema onima od pre 50 ili 100 godina. Tada, davno, nije bilo ovolikog pusenja, bilo je i mnogo manje pijenja. Jednako ni kafu nije pio bilo ko bilo gde bilo kada. A moguce je da su sve pobrojane stvari nekada imale mnogo bolji kvalitet i bile sa manje vestacke hemije, nego danas, kada su aditivi od hleba pa na dalje.
Pravi se (verujem namerno i od strane kompanija zeljnih profita) utisak onih koji nista od navedenog ne koriste, da su nedrustveni - a u pitanju je samo moda.
Slucaj za sebe su i tzv. energetska pica. Ne sumnjam ja u njihovu delotvornost - ali zasto se koriste? Studenti kampanjci koji uce samo 3 ili 7 dana pred ispit, ali 25 sati na dan... Ili, kazu da ako se pije alkohol + energetici, da se nema osecaj pijanstva - ali je vrlo moguce da se uistinu reaguje polu-pijano. Nisam probao, ko jeste neka kaze.
Svo to reklamerstvo je namenjeno profitu kompanija, a ne potrebama i koristi obicnih ljudi. Ideja je da se ljudi
navuku na sto vise stvari.
Druga strana toga je da skoro sve nabrojano spada u - akcizne proizvode. Drzava uzima 50 dinara od svakog litra benzina, a nemale poreze i od duvana, alkohola...
Da zakljucim, kao sto na pocetku rekoh: postujem odluku nekoga da koristi ili ne koristi bilo sta, volim kad neko ima svoje posebno misljenje nezavisno od okruzenja i reklama.