Нба лига 2022/2023

Znam vrlo dobro sta je rekao gledao sam. Samo je bacio ceo tim pod bus, ne razmisljajuci ni sekund. Tesko je reci, kad si umisljen da si veliki igrac, da Dzejms i ja smo odigrali katastrofalnu utakmicu.

@RickRoss
Embid je dobio MVP nagradu zaslugom medijske kampanje, a ne dobrih igara. Sem vise poena i blokada, statisticki mu nista nije islo na ruku sto bi reklo da je najkorisniji. Nadam se da si odgledao vise od deset utakmica Filadelfije ove sezone. Čovek je najveci floper lige, sudije mu sve sude, pravi beli medved
Floper ili ne nije on kriv što mu sudije sviraju faul. On je svoju ulogu odigrao uspešno, ponizio je Jokića u međusobnom duelu, imao je u jednom momentu skor sa Filadelfijom 9-1, a Jokić je ili bio povređen ili igrao loše pred kraj regularnog dela prvenstva kada je po anketama bilo samo dva poena razlike u korist Embida. Dakle jasno je bilo da će Embid pobediti.
Tačno je da nema Jokićev IQ u napadu i njegov raskošni ofanzivni asortiman, ali ima šut i ima snagu zbog koje protivnici često mogu da ga zaustave samo faulom i to mu je dosta da stigne do 30-40 poena po meču.
Embid je i u odbrani dve klase ispred Jokića. Ume da zaključa reket za razliku od Jokića. Koliko puta ove sezone sam gledao kako Jokić bukvalno pušta i gleda protivnike kako došetaju do koša i polože loptu.

Na stranu nacionalne emocije po meni Janis je trebao da bude MVP ove sezone i veći je skandal što je po glasovima toliko zaostajao iza Embida i Jokića nego što je Embid osvojio nagradu, a ne Jokić.
Čovek je mašina i u odbrani i u napadu. Da popravi malo šut za tri i slobodna bacanja bio bi bez mane.

Znam vrlo dobro sta je rekao gledao sam. Samo je bacio ceo tim pod bus, ne razmisljajuci ni sekund. Tesko je reci, kad si umisljen da si veliki igrac, da Dzejms i ja smo odigrali katastrofalnu utakmicu.
Očigledno ne znaš šta je rekao i na koje je pitanje odgovorio:

Novinar ga pita: "Šta je sledeće za tebe i Džejmsa? Koliko ćeš da ga ubeđuješ da ostane u timu?"

On odgovara: "Nije na meni da se s njim dogovaram, ima ko to radi. Mislim da imamo kvalitet da idemo do titule, ali ja moram da budem bolji, biću bolji, svi moramo da budemo bolji, nije ni sve do nas dvojice, jer košarka se igra 5 na 5"

Znači novinar je taj koji postavlja pitanje sa pretpostavkom da je sve do njega i Hardena, on kaže da nije tako. Mislim da nije fer da se samo uzima ta poslednja rečenica van konteksta pitanja koje mu je postavljeno.

Denver je pobedio LA Lejkerse sa 132:126 u prvoj utakmici finala Zapadne konferencije. Vodio je Denver i sa preko 20 razlike, ali su Lejkersi u poslednjoj četvrtini sustigli Denver i gledali smo zanimljivu završnicu. Imao je Lebron i šut za izjednačenje na kraju utakmice ali je promašio. Jokić maestralan sa 34 poena, 14 asistencija i čak 21 skokom, a pratio ga je Marej sa 31 poenom. U ekipi Lejkersa najefikasniji Dejvis sa 40 i Lebron sa 26 poena.

Novi triple za Jokaru iako je slabo odigrao zadnju četvrtinu samo 3p i to sve sa slobodnjaka. Na kraju gusto srećom se Lebron penzionerski ispromašivao i doneo prvu pobedu Denveru.
Crni Japanac Hačimura odličan igrač, takav treba Denveru
Ne treba niko Denveru (iako je pomenuti Japanac odlučan igrač). Odsvno nisam gledao kompaktniju ekipu od Jokića u ekipe.

Ovo što gledamo od Jokića jednostavno nije ovozemaljski, šta je sve uradio...
- u prvoj četvrtini imao učinak kao Embiid u celoj 7. utakmici
- postigao triple-double početkom drugog poluvremena, imao 70% šuta
- to mu je četvrti TD u poslednjih 5 utakmica, a na toj jednoj bez TDa je postigao 53 poena
- prvi je igrač u istoriji NBA koji je postigao više od jedne 30/20/10 utakmice
- dva igrača sa jednom takvom utakmicom su Wilt i Kareem
- ima 12 TDa u 60 plejof utakmica, daleko najveći procenat od svih legendi

Neverovatno.

Денвер је издоминирао у првом полувремену у офензивном скоку, погађали су добро тројке, Никола на свом нивоу. У другом полувремену реакција играча у одбрани, при томе мислим на бројне пропусте код преузимања, није била добра. То се често догађа када екипа уђе на старту у добар ритам и оствари велику предност, и сам Мелоун је рекао да се то мора поправити.
О Ниџиној игри не треба трошити ријечи, човјек (за сада) пише историју ен-би-еј плеј офа.
Crni Japanac Hačimura odličan igrač, takav treba Denveru
Хачимура држи јако висок ниво. Када су га током сезоне покушавајући заправо "спасити" сезону, Лејкерси размјеном довели, био сам скептик, но Јапанац игра одлично. Ипак, он иако овог љета потписује нови вишегодишњи уговор, је "недоступан" Денверу.

За разлику од европске кошарке гдје они најбогатији, Барса, Реал, турски тимови, виде тржиште и покупе све што им треба, у ен-би-еј то тако не де. Сви тимови ако имају простора у селери-кепу могу сваког играча купити, сви се равнају у простору између селери-кепа и прага пореза на луксуз (124-151 мил.$, иако је десет франшиза пробило тај праг, неке и дебело па морају платити само по том основу додазтних 100+ мил.$) и ту ако имате 3-4 огромна уговора, а осим тимова који танкују, сви имају, остатак ваља попунити не увијек играчима које би жељели него онима који су "доступни" и који ће бити добра надоградња мосиоцима.

Агент Хачимуре ће тражити 20 мил.$, по сезони. И добиће, ту не треба занемарити ни маркетиншки сегмент, није лоше имати Јапанца био он и препланули, у тиму. То је Денверу који за наредну сезону мора само за 10 играча искеширати 169 мил.$ недохватљиво. Уз то, добили су за мале паре изврсног шестог играча у Брусу Брауну, и он би могао изаћи из +1 опције уговора, тешко да му Денвер неће понудити нови вишегодишњи уговор.

Денверу ће требати играч у ротацији баш на поз. 4-5 који ће замијенити ветерана Џефа Грина (37 година), којем тешко да ће нови уговор понудити. Осим ако не покушају у Ннаџију добити таквог играча. На тржишту од играча којима истиче уговор а који би били од користи Денверу на тој позицији а који опет не би били прескупи су могуће у опцији ветеран Џое Краудер (33 године) и млади Грент Вилијамс (25 година) који је из не баш објашњивог разлога истиснут из ротације Бостона. Овај задњи би био "бинго" и за Денвер и за било коју франшизу која "нишани" висок пласман, но видјећемо и планове Бостона, да ли ипак планирају на њега и да ли ће изједначити понуде других тиомова.
О том потом, када заврши овај плеј-оф.

Синоћ је одржана и тзв драфт лутрија (овдје), у којој се четрнаест франшиза са најгорим пласманом нашло у "бубњу" и извлачењем куглица одређен који су избор добили на предстојећем драфту.
Тако је одређено да први бира Сан Антонио, други Шарлот, трећи Портланд, четврти Хјустон, пети Детрот, шести Орландо итд.

Сама боља позиција на драфту значи пуно, под условом ако франшизе паметно бирају. У историји се знало десити да франшизе мудро изаберу и на драфту добију играча који ће постати окосницом тима и који би донијели би екипи квалитетан помак.
Бјеше и промашаја када се показало да су франшизе на добрим позицијама могле боље бирати.
То се посебно односи на први и други избор на драфту. Ако не рачунамо задња три драфта када ће се тек видјети како ће ићи каријере играча, задњи пута када се десило да први избор реално уради и најбоље ствари у ен-би-еју јесте 2012-е када је први биран Ентони Дејвис.
Након тога франшизе нису имале превише среће ни са првим ни са другим избором. Зато јесу са трећим.
Тако се у овосезонском идеалном првом и другом тиму ен-би-еја није нашао нити један играч биран на драфту као први или други.
Тек се у трећем тиму нашао Леброн који је давне 2003.године биран као први.
Овосезонски идеални тим НБА чине играчи са у заградама позицијама на драфту:
Џоел Ембид (2014. биран као 3.), Лука Дончић (2018. - 3.), Шај Гилџус Александер (2018. - 11.), Јанис Адетокумбо (2013. - 15.), Џејсон Тејтум (2017. - 3,)
Други идеални тим чине;
Џејлен Браун (2016. - 3.), Џими Батлер (2011. - 30.), Стеф Кари (2009. - 7.), Никола Јокић (2014. - 41.), Донован Мичел (2017. - 13.)
Као што видимо, тим који је баш добро искористио високу позицију на драфту, трећу, јесте Бостон који је на два драфта 2016. и 2017. изабрао а богами и дочекао на тој позицији Брауна и Тејтума, играче који су постали окосницом и око којих граде тим који напада прстен.
За многе друге, посебно оне који су бирали на првој и другој позицији то се не може рећи, истина некад би и повреде одредиле пут играча.

На предстојећем драфту Сан Антонио ће извјесно покупити Француза Виктора Вембанјаму, играча око којег је створен велики хејф, могуће већи него ли то би случај са Зајоном Вилијамсоном. Француз обећава, нереалне предиспозиције и кретње за ту висину, могао би Грег Попович добити новог Тима Данкана.
Видјећемо за кога ће се одлучити Шарлот, намеће се плеј Скот Хендерсон ( 2004.годиште, 193 цм) који је ове сезоне играо развојну лигу.
Портланд вјероватно неће пропустити Брендона Милера, посебно што је ово крило нешто старији (21 година) и већ изграђен играч, такав профил им је баш потребан осим ако се не одлуче да крену у танковање и могуће на овом драфту потраже неком двије године млађег потенцијала.

У сваком случају, биће занимљив предстојећи драфт.

Samo je jedan igrač u sve tri kategorije, ostali su u samo po jednoj.

Screenshot_2023-05-19-23-29-09-974_com.android.chrome-edit.jpg

Finale autsajdera koje bi se pamtilo. Ovaj plejof je inače sjajan i vratio je veru u nba košarku.
Možda Majami ali što Denver?? Bili prvi na zapadu imaju jako dobar roster, klupa također, uporedi koš učinak ostalih rezervi sa Denverovom.
Istina Denver se najviše oslanja na dvojac Merej-Đokara i Marej često ima crne minute ali kažem imaju dosta igrača da ga pokriju u tim trenucima.
Sada kako stvari stoje prvi favoriti za osvajanje naslova

Back