Нба лига 2022/2023

Биће јако занимљива серија Лејкерса и Голден Стејта. Лејкерси су током сезоне учинили размјену и покушали спасити сезону, довођење повратника Расела показало се као одличан потез, права подршка Цејмсу и Дејвису. И Леброн се одлично носи са годинама. Респект. Дејвис је подигао ниво игара, не узима превише шутева али ради оно што најбоље ради, сокови и блокаде, снага у рекету. Напокон су испрофилисали екипу и другу поуздану опцију на бековској позицији нашли у Ривсу који одлично користи указану шансу. Хачимура, за мене неочекивано, са клупе фактор икс, изузетан шут за тројку у плеј-офу.
Позиција на табели ништа не гарантује, биће неизвесно до самог краја. Леброн и Кари су упалили моторе тек у плеј-офу, тако да је незахвално прогласити фаворита у овом полуфиналу Западне конференције.

Ту је и серија Денвера и Финикса у којој ћемо разумљиво бити уз Денвер, због Николе Јокића наравно.
Финикс је у четвртфиналној серији курталисао веома опасне Клиперсе. Добро су изгледали али и даље мислим да су погријешили размјеном гдје су за Дурента по мени дали превише. Али баш превише. Бриџис, Џонсон, јако захвални Краудер и брдо првих избора на драфту. Све су практично уложили у овај плеј-оф, јер ако не ураде нешто са Крисом Полом који је у 38-ој и који је и даље душа овог тима, наредне сезоне ће бити кудикамо теже.
Букер и Дурент за сада одлично изгледају, висок ниво игара, стамени центар Ејтон према очекивању, снага у рекету, неће себи искреирати шут али ће искористити добар пас. Но они су екипа која је од ових 8 у полуфиналима конфедерација најлошије посложена. Немају подршку са клупе, играча који би био фактор икс. То је пиотврдио други меч против Денвера, били су у добром ритму, Букер и Дурент надахнути, Пол је имао своје тренутке, Денвер је само Јокић одржавао у животу, спречавао да се Финикс не одљепи, но онда када су требали неки поени из другог плана за Финикс, тога није било, на другој странуи Ниџи је подршку дао Кеј Си-Пи, везао је двије тројке у 4/4 и то би било то, Финикс је пропустио указану прилику.

Денвер на другој страни годинама гради овај тим, Мелоун тражи рјешења, покушали су са различитим профилима играча, Сада су то посложили, ту је окосница у Јокићу, Мареју и Портеру, Ерон Гордон силно захвалан и користан у оба правца. Другог бека су напокон нашли у поузданом тројкашу Кентавиусу Калдвел-Поупу. Скратили су у плеј-офу ротацију на осам играча, зато се Брус Браун показао као изузетно поуздан и користан играч који ће са клупе дати добру подршку. И када би ускочио у петорку умјесто Портера и када би играли са нижом поставом, није то лоше изгледало, напротив.
Шта је проблем Денвера? Силно су овисни о Николи Јокићу. Тренутно не постоји играч у лиги од којег толико овиси игра тима, ни близу, то показује рубрика +/-, када Јокића нема у тиму или када сједне на клупу, слиједи драматичан пад, и када играју против резервних опција противника.
За сада то изврсно изгледа, када саиграче иде шут, Никола игра рационалније и фокусира се на асистенције, када упадну у црне минуте као јутрос Никола вуче и вуче. Проблем за Денвер би могао настати када ривал нађе начина да избаци из такта неком прљавштином Николу, јер Денвер са правим Ниџом фокусианим на игру и без њега су двије различите екипе.
За сада то јако добро изгледа, могао би Денвер урадити добре ствари ове сезоне

Poslednja izmena:

Pa ono definitivno ne možemo reći da je nezasluženo, zasluženo svakako ali isto tako i Jokić da je dobio ponovo bilo bilo bi skroz zasluženo, ono to je sad već krajnje subjektivna stvar (slično kao za izbor za miss), mada ono na neki način Jokić im je trn u oku (ne vole ga baš previše jer se ne uklapa u taj neki njihov profil i dozivljaj superstar-a) a već je bio dva puta zaredom MVP i kontam da bi tamo velika većina košarkaške javnosti popizdela da je dobio MVP priznanje i treći put zaredom i na neki način Embid je od samog početka bio favorizovan od strane te košarkaške javnosti tamo, pa reklo bi se donekle i očekivano

Očekujem da naredne sezone Jokić opet bude jedan od glavnih kandidata za MVP-a jer je čovek konstantan. Tako da zašto da ne, nakon jedne godine pauze da uzme opet. Ove sezone Embiid je bio jako dominantan i zaslužio je to zbog njegovog truda, rada, dece u africi blablabla.

Никола Јокић је у задња 3 меча регуларне сезоне, када се фокусирао на плеј-оф, покварио статистику, но и да је била нешто боља, не би ништа промијенило. Одлука је очекивана, једноставно постоје нека неписана правила, па и код додјела признања, и Амери се баш неће помирити да у америчкој игри Неамериканац понесе трећи пут заредом признње и поновио подвиг Лерија Бирда од прије 37 година. Истина и Ембид је рођен у Камеруну, али ипак је "амерички производ".
Када би све мјерили кроз призму статистике, Никола Јокић је ту неприкосновен, лидер је у чак 9 категорија (овдје) од 50 које се у ен-би-еју педантно воде, укључујући три далеко најважније ("Player Efficiency Rating" индекс ефикасности, слично Фибином индексу корисности али далеко реалнији јер се гледа у реалном времену, "Box Plus/Minus" и "Win Shares", диопринос у побједничким акцијама тима).
Истина, Ниџо је претходне двије сезонен био лидером у 10 категорија, но и даље је у статистичким рубрикама непркосновен, рецимо Ембид је лидер у 3 категорије.

Оно што одваја Николу и од Ембида и од свих играча у ен-би-еју јесте да не постоји играч чије се одсуство тако осјети у игри тима, то показује највише рубрика +/-, Денвер без Николе грозно изгледа, када Јокића нема у тиму или када сједне на клупу, слиједи драматичан пад, и када играју против резервних опција противника.

Ако пак упоредимо са Ембидом, против многих ривала дјелује премоћно, силна енергија, играч којег често фаулирају, често на линији пенала. Но, за разлику од Денвера који без Јокића грозно изгледа, Фила и без Ембида изгледа добро, имали су без њега у сезони 12-4, А то показује и полуфинална серија против Бостона. У првом мечу требали су бити силно ослабљени јер Ембид није играо, али Харден је промијенио улогу, више се фокусирао на поене, и макси и Тобајас Херис су добили више простора у офензиви и направили су брејк у првом мечу. Повратком Ембида требали су бити јачи, али доживјели су катастзрофу јутрос, -34.
Бостон има премоћне дефанзивне играче, и спољне и у рекету, у том сегменту су прејаки, имају рјешења за све, и иако немају у тиму високих (мислим имају али ти високи, Мускала и Корнет немају никакву улогу у ротацији) имају рјешења и за моћног центра попут Ембида, рваће се с њим 15 цм нижи Грент Вилијамс, неће се Ембид наиграти. Бостон је изгубио први меч на свом паркету али су по мени у предности у овој серији, дјелују заиста добро.
Јутрошњи меч није вриједан помена, Бостон је и поред слабијег шутерског дана Тејтума (шут 1-7) демонтирао Филу, из меча вриједна помена је једна бизарна ситуација, тачније бизаран "фаул" Грента Вилијамса над Ембидом.

Embiid je osvojio MVP titulu jer je bio jako dominantan za razliku od Jokića koji je pred kraj sezone popustio i ispustio tripl-dabl prosek. Takođe, postoji ono što se zove voter fatigue. Embiid je po meni zaslužio titulu a one teorije tipa belac je i naš je mislim da ne piju vodu. Tu smo malo ostrašćeni. Ispade kao da nije osvojio niti jednu mvp nagradu.
Od naredne sezone će opet biti u najužem krugu favorita i možda osvoji opet.
Drago mi je što je mvp nagradu osvojio još jedan centar i to nikakve veze nema s njegovim igrama u plejofu, posebno uzevši da igra rovit.

Embiid je osvojio MVP titulu jer je bio jako dominantan za razliku od Jokića koji je pred kraj sezone popustio i ispustio tripl-dabl prosek. Takođe, postoji ono što se zove voter fatigue. Embiid je po meni zaslužio titulu a one teorije tipa belac je i naš je mislim da ne piju vodu. Tu smo malo ostrašćeni. Ispade kao da nije osvojio niti jednu mvp nagradu.
Od naredne sezone će opet biti u najužem krugu favorita i možda osvoji opet.
Drago mi je što je mvp nagradu osvojio još jedan centar i to nikakve veze nema s njegovim igrama u plejofu, posebno uzevši da igra rovit.

Ja sledece sezone tipujem na Dončića. :)

Inace ja mislim da je bas lose to sto MVP nagrade osvajaju centri, mislim ipak su bekovi ti koji nose igru i koji su najveći znalci, ono realno u kosarkaskom smislu jedan osrednji bek je tata-mata u kosarkaskom smislu za mozda i najboljeg centra.
Kao recimo svojevremeno kada je Shaq (koji je ovako stvarno car i koga gotivim skroz) bio MVP, mislim daj bre, mislim jeste on ogroman, fizički bio dominantan i izuzetno učinkovit ali realno svaki malo bolji rekreativac je bolji igrač od njega, ono uslovno receno lik ne zna loptu da tapka.

Ja sledece sezone tipujem na Dončića. :)

Inace ja mislim da je bas lose to sto MVP nagrade osvajaju centri, mislim ipak su bekovi ti koji nose igru i koji su najveći znalci, ono realno u kosarkaskom smislu jedan osrednji bek je tata-mata u kosarkaskom smislu za mozda i najboljeg centra.
Kao recimo svojevremeno kada je Shaq (koji je ovako stvarno car i koga gotivim skroz) bio MVP, mislim daj bre, mislim jeste on ogroman, fizički bio dominantan i izuzetno učinkovit ali realno svaki malo bolji rekreativac je bolji igrač od njega, ono uslovno receno lik ne zna loptu da tapka.
Nikako se ne slažem za viđenje centara. Jokić je mag a Embiid ima najbolju tehniku nakon Hakima.

Ja sam Dončića tipovao za ovu sezonu ali izgleda da je psihički slab i stanje u timu mu nije najbolje. Tako da mislim ds će naredne sezone biti manje-više ista priča.

Никола Јокић је пружио одличну партију у трећем мечу полуфинала Запада против Фионикса, 30 поена (шут из игре 11-19), 17 скокова, 17 асистенција и 1 блокада.
И поред одличне игре момка из Сомбора, Денвер је поражен. Дурент (39 поена, шут 12-31) и посебно Букер (47 поена, шут 20-25) бејаху силно надахнути. Но и овај меч је показао да Денвер има огроман проблем какав нема нити један тим у ен-би-еју. Кадас Никола сједне на клупу да одмори, слиједи страховит пат, и на овом мечу одмарао је тек 6 минута, довољно да Денвер у тих шест минута оствари -12 на паркету, и ту је основни разлог пораза.
Против нешто слабијих противника то се неће толико осјетити, но у плеј-офу гдје се испрофилисао квалитет, гдје противници имају играче доказане вриједности који ће сваки "празан ход" брутално казнити, то ће бити огроман проблем.

Poslednja izmena:
Sinoć su igrali Boston i Filadelfija u petom meču plej-ofa polufinala Istočne konferencije. Ekipa Filadelfije slavila je u gostima sa 115:103 i povela u seriji sa 3-2. Ekipu Filadelfije predvodio je MVP regularnog dela Džoel Embid lige sa 33 poena, a pratio ga je Tajris Maksej sa 30 poena. U ekipi Bostona najefikasniji bio je Džejson Tejtum sa 36 poena, a drugi najefikasniji igrač bio je Džejlon Braun sa 24 poena.

Никола Јокић је пружио још једну одличну партију у петом мечу полуфинала Запада против Финикса, 29 поена (шут из игре 12-20), 13 скокова, 12 асистенција, 1 освојена лопта и 2 блокаде

Sinoć su takođe igrali Denver i Finiks u petom meču polufinala Zapadne konferencije. Ekipa Denvera slavila je posle dva poraza sa 118:102 na svom terenu i povela u seriji sa 3:2. Najefikasniji u ekipi Denvera bio je Nikola Jokić sa novim triple-dablom od 29 poena, 13 skokova i 12 asistencija, a pratio ga je rezervista Brus Braun sa 25 poena. Najefikasniji u ekipi Finiksa bili su Devin Buker sa 28 poena i Kevin Durent sa 26 poena. Sledeći meč igra se u Finiksu, i ekipa Denvera bi pobedom izborila plasman u finale Zapadne konferencije.

Phoenix ima dva ogromna nerešiva problema.
1. loš trener
2. loš centar

Od trenera sve kreće, kako očajna odbrana tako i uloga pojedinih igraca na terenu.
Ako ti nemaš klupu, a na istoj sede Warren koji je u Indijani ubacivao po 40p , i jako dobri Ross, onda nešto nije u redu.
Ako ceo stručni štab Phoenixa nije mogao da vidi odsustvo košarkaške inteligencije i znanja Aytona u finalu protiv Milvokija, sada konačno mogu da vide.
Čovek na terenu izgleda kao teletabis, spor u razmišljanju, spor u nogama, kretanje očajno, odbrana mizerna.
Bolje da prosečni Lendale igra celu utakmicu.
Samo tako Phoenix ima neke minimalne šanse.

Na drugoj strani Jokić ima ogromno samopouzdanje, jer je osetio da je Ayton pukao psihički i da je čovek voštana figura na terenu, koja više smeta Phoenixu nego njemu.
Nije Jokićeva igra ništa specijalna, ali kada nema odbrane to sve lako izgleda i tu je gomila lakih poena uz visok procenat šuta.
Asistencije ne vredi komentarisati, jer posle podbacivanja lopte izmedju Jokića i Duranta, lopta se od Jokića odbija ka Gordonu, koji posle 10sekundi šutira i to je asistencija.
Možda je imao 5-6 pravih asistencija, i to iz timskih akcija. Preuveličavanje statistike kako bi danasnji NBA igrači izgledali što bolje, zato i svako veče novi rekord.
Utakmicu je dobio Brown sa 25p, ali on je igrač zadatka i slava ide Jokiću.

Da je ovo Evroliga odbrane bi lako rešile Jokića, ali u NBA pod specifičnim sudijskim kriterijumom, slabim odbranama, nedostatku taktika i zelje kod mnogih timova, on se čovek naigra košarke.
Pratim dugo NBA, više od 25 god i ne sećam se da je pozicija krilnog centra i centra u NBA bila gora. Nema konkurencije, nema kvalitetnih visokih igrača, čak ni prosečno dobrih u odbrani.
Ne kažem ovo zbog Jokića samo, isto mislim i za Embida. Obojicu je prosečni iskusni Mark Gasol stavljao u džep.
Ali Ayton, takvi nisu mogli da kroče 90-ih u NBA, ma nema šanse. Još da bude starter, za astronomski ugovor. Strašno.

Морам признати да нисам очекивао овакав развој догађаја у серији Бостона и Филаделфије. Истина Бостон је имао,четврти меч и прилику да оде на 3-1, но Филаделфија се вратила и након тог спашеног меча направила и брејк у Бостону.
Када је ен-би-еј у питању, ту важе другачије и прилике и неписана правила него у европској кошарци, и спорту уопште. Није толико оријентаџција на једној сезони, осим ако су носиоци ветерани попут Леброна којима је то прилика да ставе печат на каријеру, више се тежи дугорочној оријентацији, изградњи и доградњи тима гдје се кроз неколико сезона екипа испрофилише.
Сам први или главни тренер води тим кроз сезону, но једнако су важни, а могуће и важнији помоћни тренери, њих 7-8, има ту специјалиста за дефанзиву, нападачке сетове, шут, статистику, све се детаљно гледа, проучава, сваки сегмент и ти помоћни тренери знају знање, многи имају кошарку у малом прсту. Тај процес изградње и профилисања екипе траје неколико година, ако се процијени да је тај тим достигао максимум а није узео прстен или остао недоречен, што смо имали претходне двије сезоне случај са Бруклином и Фуниксом, креће се у резове и тражење другачијег профила тима.

филаделфија се годинама дограђивала, танковала је годинама, имали су прегршт високих избора на драфту, вршили су размјене, одустајали од неких играча у које су пуно улагали попут Симонса и Фулца. Да би ове сезоне то посложили. И кроз сезону су као уосталом и други тимови тражили играче који ће испунити потребну улогу у ротацији, на крају су то свели на 8-9 играча који у плеј-офу добро изгледају.
Ембид је тај који пуни рубрике, кад трпа, трпа, снажан и изузетно покретљив за своје димензије, често на линији пенала, но душа и кључни играч ове екипе јесте Харден. Играч који једноставно зна играти кошарку, претходних сезона би знао робовати статистици, задњих се подредио тиму, ради за екипу, асистира, разиграва саиграче, када треба узима нереално тешке шутеве и погађа у добром %, он је истински вођа ове екипа.
Други комбо бек Мекси се одлично надопуњује са "брадом", када овај не гледа толико ка кошу уђе у луде серије. Тобајас Херис, доказани квалитет, добро функционише у систему Филе. И наравно кључни човјек у одбрани Пи-Џеј Такер, некад заврши меч не погледавши ка кошу али гиља у одбрани, све преузима, све затвара, са 195 цм рваће се са центрима, истрчавати на пик, силно користан и захвалан којег би свако пожелио. Проблем Филе јесте што нема добрих алтернатива, ту је тек бек Мелтон употребљив за мечеве плеј-офа. остали попут овог Нианга попуњавају мјесто у ротацији не зато што су добри, него зато што немају бољих. Од неких који су ранијих година обећавали попут овог Херела са великим проблемом у одбрани или Турчина Коркмаза су једноставно одустали.
И таква Фила изгледа јако добро у овосезонском плеј-офу.

На другој страни Бостон је по мени понајбоље посложена екипа. Гдје се знају улоге, зна се ко шта ради. Тејтум и Браун, поливалентни играчи, прејаки у оба правца су перјанице тима, и играчи у свом зениту. Смарт и Вајт изузетни бекови, прејаки у дефанзиви, Хорфорд изузетно захвалан, и поред година силно борбен. Два Вилијамса на позицијама 4-5 такође јако захвални играчи, одлични дефанзивци, Брогдон најбољи шести играч лиге, преопасан шутер. То су осморица који се ротирају, остали ускачу у нужди, прејаки у офензиви, још јачи у дефанзиви, такав дефанзивни потенцијал нико нема.
Па опет не изгледају у овом плеј-офу добро колико би по мени требали. Разлог? Тешко је рећи. Можда су машили у тактици против Филе, како лимитирати "браду", могуће бјеше промашаја код ротација, можда су се тако поклопиле околности, но утисак је да има пуно простора да унаприједе игру. Упада у очи да је изузетно захвалном Гренту Вилијамсу у плеј-офу скресана минутажа. Разлог? Опет је тешко рећи, некако немогуће да не би био употребљив против овакве Филе. Могуће је разлог нови уговор, наиме он једини од те осморке нема уговор за наредну сезону, остали сви уговоре са осам цифри наравно. И уговоре за које ће у наредној сезони искеширати 164 милиона $, а поред Грента ако изједначе понуду мораће потписати још 3-4 играча, загазиће дебело у зону пореза на луксуз, у проблему су. Тешко је претпоставити у ком правцу размишљају.
Бостон има квалитет за напад на прстен, но за њих, посебно за Тејтума и Брауна наредни меч или мечеви биће тренутак истине.

Poslednja izmena:
Ekipe Majamija i Nju Jorka igrale su sinoć peti meč polufinalne serije Istočne konferencije u Medison Skver Gardenu. Slavila je Ekipa Niksa sa 112:103 i smanjila u seriji na 3:2. Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Džejlen Branson sa 38 poena, a pratili su ga Baret i Rendl sa 26, odnosno 24 poena. U ekipi Majamija najefikasniji bili su Batler sa 19 i Adebajo sa 18 poena. Sledeći meč, možda i meč odluke, igraće se na Floridi.

Back