NBA 2020/2021

• Začetnik teme Začetnik teme Banci
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Denver - Portland serija, budi neke lepe i ne toliko lepe uspomene. Lepa je što sam uzeo trideset soma na kladži onda kada su igrali četiri produžetka (trebalo mi plus poena), a ružna što je Denver izgubio seriju u sedmoj utakmici nakon što je u prvom poluvremenu imao 17 razlike i razbijao Portland u tom momentu. Videćemo šta će biti sada, ali tipujem navijački na Denver i na Jokića da ubacuje 35+ poena na svakoj utakmici...

Proričem budućnost, gledam u kristalnu kuglu i pasulj, cena po dogovoru :kafa:

Никола Јокић новом одличном партијом у шестом мечу серије против Портланда одвео је Денвер у полуфинале Запада, 36 поена (шут из игре 13-22), 8 скокова, 6 асистенција, 1 освојена лопта.

Bravo Sunca Feniksa idemoooooo, hvala Bogu dragom da je neko izbacio te izvikane Lejkerse na celu sa tim starletanom i samoproglasenim "goat-om".
Sto bi rekao pokojni Balasevic dzaba vam novci moji sinovci, bravo za Sanse, definitivno najprijatnije iznenadjenje ove sezone.

Takodje Denver izbacio Portland , Nikola Jokic ponovo sjajan sa 36 poena, 8 skokova i 6 asistencija a seriju protiv Portlanda je zavrsio prosecno 33 poena, 10,5 skokova i 4,5 asistencije.
Iskreno to je po meni malo iznenadjenje, moram da priznam da nisam bas ocekivao da ce ih Denver proci, pogotovo bez Dzamala Mareja i iskreno u tom okrsaju prednost sam davao Portlandu.
Ono jeste da je Nikola Jokic vanzemaljac i definitivno najbolji "Big Man" u ligi koji bi morao da bude MVP ove sezone, jeste se recimo Kampaco odlicno uklopio u ekipu, odlican asistent, igra odlicno u odbrani (ono sa svojih 177 cm visine i to jos u patikama ono zna mec da zavrsi sa po 10-ak skokova ili 3,4 blokade sto je neverovatno) i ima sasvim solidan napadacki ucinak, jeste da Majkl Porter Dzunior zna da zablista, Eron Gordon sjajan atleta i jedan sasvim solidan igrac kao recimo i iskusni Pol Milsap, takodje i Monte Moris ume da zablista i sinoc je zaista pozitivno iznenadio i odigrao sjajnu partiju sa 22 poena, 4 skoka, 9 asistencija i 3 ukradene lopte i mozda bio i X faktor, sve to stoji ali generalno mislim da Portland ima ipak malo iskusniju i jacu ekipu i malo siri roster , recimo imaju Lilarda koji ono kad se raspuca zaista deluje kao vanzemaljac i gotovo nezaustavljivo (takodje osim suta brz je kao metak i ima sjajnu tehniku i kontrolu lopte, jedan od najboljih ball handlera u ligi, ono mozda me na momente malo podseca na Alena Ajversona u najboljim danima iz Filadelfije, s tim sto mislim da je ipak Ajverson bio ipak jos bolji ball-handler i tehnicar ali i nesto losiji suter za 3 od Lilarda), tu je isto odlicni Si Dzej Mekalum, isto igrac Ol'Star kalibra , takodje jedan Melo Entoni koji je i dalje veoma dobar igrac i neko ko pravi razliku i donosi ekstra kvalitet u ekipu, Norman Pauel koji je stigao iz Toronta, po meni mozda i igrac koji je najvise napredovao ove sezone i od jednog maltene mahaca peskirima na klupi Toronta i igraca koji je igrao mozda po 10-15 minuta i davao po 5,6 poena po utakmici izrastao je maltene u igraca Ol'Star kalibra, pa Robert Kovinton jedan odlican atleta i sasvim dobar ol'round igrac, takodje imaju 2 zaista odlicna centra Nurkica i Kantera koji je ove sezone ostvario rekord u ligi po broju skokova (na jednoj utakmici ih je imao cak 30), , pa mladjani Anferni Simons isto zna da zablista i da ima svoje momente , Zak Kolins isto jedan sasvim solidan visoki igrac koji moze da pokrije vise pozicija (koji je doduse povredjen), itd, tako da sve u svemu mislim da ipak imaju malo iskusniji i jaci tim od Denvera, pre svega imaju malo siri roster i duzu klupu (mislim da Denveru fali malo duza i jaca klupa i da je to ono vec godina nesto sto ih sprecava da se ravnopravno bore za titulu i da odu do samog kraja).
Sve u svemu Denver me je zaista pozitivno iznenadio u ovoj seriji i pokazali su da umeju da budu i psihicki jaki i da kad ne ide nekako nadju resenje i izbore se, recimo u onoj prosloj utakmici (ili mozda vec pretprosloj) onda kada su ispustili pobedu u regularnom delu, pa ispustili +8 minut pred kraj produzetka ono mislim da bi svaka ekipa psihicki pala nakon toga i morala da izgubi u drugom produzetku ali eto i nakon 2 takva soka zaredom za 5-10 minuta su smogli snage da se vrate i dobiju drugi produzetak, tako da tu su definitivno pokazali i karakter i tu mentalnu cvrstinu.

Inace bilo bi zaista lepo kada bi i Dalas jos uspeo da prodje i onda bi po meni plej of Zapada bio nikad bolji, ono 4 bas simpaticne i gotivne ekipe ali nadam se da nece biti ono uvek "ali" sto devojci srecu kvari.
Generalno mislim da bi i Dalas vec bio u drugoj rundi da nisu tako neozbiljna ekipa, mislim da su generalno bolja i talentovanija ekipa od Klipersa ali su neozbiljni i previse skloni oscilacijama, ono dobili su tu 5. utakmicu i imaju mec loptu ali mi je prosto neverovatno kako lako prave seriju i sticu prednost a jos lakse i brze ispustaju to, bukvalno kao krava koja da 20 litara mleka a onda ritne nogom i srusi kantu, meni je prosto neverovatno da su sad u poslednjoj utakmici su usli sa +14 u poslednju cetvrtinu a da su na kraju bili u situaciji da izgube utakmicu i samo pukom srecom Klipersi su promasili sut za pobedu, mislim da nijedna ozbiljna ekipa ne bi smela da ispusti +14 u poslednjoj cetvrtini , mislim prosto mi je neverovatno da na +14 srljaju bezveze, odma jure da zavrse napad, sutiraju neke nerezonske suteve i trojke sa 9,10 metara umesto lepo da spuste malo loptu, probaju da odigraju pametnije, neki duzi, izgradjen napad (jer oni su ti koji vode i kojima vreme ide u prilog) , da eventualno idu na to da iznude faul i tako polako dodatno uvecavaju prednost , a umesto toga oni krenu da jurcaju ko muve bez glave, ispaljuju neke nerezonske suteve sa 9,10 metara i eto za minut dva istope tu prednost , to ozbiljna ekipa ne sme sebi da dozvoljava.
Po meni iako Doncic igra sjajno mislim da ne bi trebalo da toliko opterecenje bude na njemu, evo recimo na prosloj utakmici Dalas je ubacio 105 poena (neki bi rekli cak i ne bas previse za NBA standarde, pogotovo za Zapadnu konferenciju gde se uvek igralo na puno koseva) a od tih 105 poena Luka Doncic je dao 42 poena i imao 14 asistencija a tih 14 asistencija racunaj da je to jos nekih 30-35 realizovanih poena i to znaci da su nekih 75 poena postigli direktno preko Doncica a samo 30 poena preko ostatka ekipe, ono prosto je nedopustivo da u jednoj ekipi samo 1 igrac bude zaduzen za 75% poena ta ekipe, sta rade ostali , po meni Porzingis je uzasan, u ovoj seriji mozda i najtanja karika Dalasa, ono jeste on ime i vrhunski igrac ali ovu seriju igra prosto nedostojno svog renomea i druge zvezde ekipe, zadnju utakmicu ubacio je opet samo 8 poena i imao 6 skokova za 30 minuta (sutnuo je samo 6 puta 3/6 na kos sto govori da je bio dosta pasivan i neaktivan u igri), Dzejlen Branson samo 2 poena, Dzos Ricardson isto samo 2 poena (a njih dvojica bi trebalo da budu glavna podrska Doncicu) , Fini Smit isto veoma los bio , sut iz igre samo 2/9 , Tim Hardavej Dzunior se trudio, ubacio je 20 poena i neke jako bitne poene ali i on opet sut iz igre samo 6/19 , Bobi Marjanovic koji je poceo kao starter ovako naizgled solidna partija sa 9 poena i 7 skokova za 20 minuta ali po meni slabo je odigrao u odbrani, ono morao je da bude dosta agresivni pod kosem i sa tom visinom mnogo bolje da reaguje u nekim situacijama , Maksi Kleber isto nista, samo 4 poena , jedino sto se Norman Pauel borio kao lav i uhvatio nekoliko bitnih ofanzivnih skokova , pogotovo u poslednjoj cetvrtini i po meni tih nekoliko skokova u napadu su verovatno im i doneli tu pobedu i odveli mec na vodenicu Dalasa.
No opet uprkos tako losoj igri cele ekipe (izuzev Doncica) opet su uspeli da pobede Kliperse, sto govori da su samo malo pametniji i ozbiljniji vec bi resili tu seriju dosad , mislim kad pored ovako kolektivno lose igre i prepune oscilacija su uspeli da pobede u tako bitnoj utakmici i da se izbore za mec loptu sta bi tek bilo da su malo bolje i ozbiljnije igrali.
Dalas mi je gotivna ekipa (mozda i najgotivnija ekipa na Zapadu u ovom momentu) i zaista bi voleo da nesto naprave ali zbog svoje neozbiljnosti mi ne ulivaju bas previse poverenje.

Sto se tice Istocne konferencije voleo bi da Milvoki izbaci Bruklin pa da neka "normalna" ekipa osvoji titulu, eto nek ispadne jos i Bruklin i ja zadovoljan, onda nek osvoji najbolji, onda od tih preostalih ekipa i sa Istoka i sa Zapada ko god da osvoji bicu srecan zbog njih.;)

Poslednja izmena:
Pa mislim da Lebron ni ovako ni onako ne bi igrao na OI , sumnjam da je uopste i planirao da ide u Tokio jer lik vec ima sa reprezentacijom po 2 bronzane i 2 zlatne medalje, takodje ima vec skoro 37 godina i sigurno nekoliko stotina miliona dolara na racunu ili ispod duseka ili neke slamarice i nesto sumnjam da bi opet zrtvovao jedno leto odmora, rizikovao neku povredu ili mozda opet bio u situaciji da tamo gubi od neke Argentine, Grcke, Litvanije sto mu se vec i desavalo ili ne znam od Srbije, Francuske, Australije ili vec koga i tako eventualno rizikovao da ga nepotrebno kritikuju, pljuju, itd, inace ja mislim da je verovatno i to cesto razlog odbijanja poziva nekih njihovih zvezda u reprezentaciju jer realno ima i drugih jakih ekipa, znaju i drugi da igraju, imaju i drugi NBA igrace, itd i naravno uvek postoji sansa da dozive neuspeh (sto im se vise puta i desavalo) i da cak ukoliko se odazovu, zrtvuju odmor, itd niko im ne garantuje da ce ostvariti to sto zele i da ce se vratiti sa zlatnom medaljom i generalno i ti neki igraci sto imaju status zvezda svesni su da igranjem za reprezentaciju na velikim takmicenjima potencijalno mogu vise da izgube nego da dobiju i verovatno je u solidnoj meri i to razlog odbojanja poziva nekih igraca, narocito nakon Indijanapolisa 2002. kada je napokon bio srusen mit o nepobedivosti "Drim Tima" , inace sad kada se i NBA plej of dosta kasno zavrsava i dosta se podudara sa sa OI (mislim da finalna serija se zavrsava neka 2,3 dana pred pocetak OI i olimpijskog turnira u Tokiju) videcemo ko ce igrati za njih u Tokiju , zasad znam jedino da je Kajl Lauri iz Toronta potvrdio da ima zelju da opet zaigra za reprezentaciju i da je na raspolaganju Gregu Popovicu ukoliko on odluci da ga pozove.

Iskreno meni nije zao, iskreno nisam nikad voleo nesto da ga gledam i sto se mene tice moze odma da se penzionise i ne bi mi bilo krivo uopste a inace poznat sam kao emotivac, nostalgicar i neko ko se bas zestoko smori kad tako neka legenda i igracka velicina ode u penziju (pa cak i ukoliko je vec odavno zasao u petu deceniju zivota) , iskreno vise bi mi bilo zao da se Melo Entoni povuce nego on.
Iskreno nisam nikad nesto bio fan Lebrona niti sam ga ikad smatrao jednim od najboljih ikad , zasto , jer on definitivno nije igrac koji je doneo nesto novo i postavio neke nove standarde (kao recimo Dzordan, Medzik, Bird, Vilt Cemberlejn, Karim Abdul Dzabar, Novicki, Redzi Miler, itd) ili igrac koji prosto oplemenjuje igru i u cije majstorije je pravo uzivanje gledati kao sto su recimo Stiv Nes, Toni Parker, Manu Djinobili, Luis Skola, Alen Ajverson, Dzejson Kid, Dejan Bodiroga, Toni Kukoc, Drazen Petrovic, Huan Karlos Navaro, Saras Jasikevicijus, Marculjonis, Karlton Majers,Teo Papalukas, itd, vec ono jeste ucinkovit , jeste ovako visok, skocan, jak , ume da zakucava, ume da koristi svoje prednosti (ali opet to nije nista sto vec nismo videli i ranije pre njega) , onako ima i dobar pregled igre ali generalno nema neju tehniku i prakticno ima jedan jedini potez (a to je onaj roling) i uglavnom je uvek igrao nesto na silu, ko sivonja isao glavom kroz zid i cesto ga je bilo i pomalo mucno gledati, a takodje i kao lik ovako previse je ono sto se kaze nit smrdi nit mirise, ono uvek seprilagodjava ono kako vetar duva, nema neku posebnu harizmu kao sto je imao recimo Dzordan, kao sto je imao Barkli, Sek, kao sto je imao pokojni Kobi, kao recimo Alen Ajverson, Tim Dankan, Manu Djinobili, Toni Parker, itd a nema cak ni ono uctivo i gospodsko drzanje kao recimo Kavai Lenard koji nikad nikom nista nije prigovarao ili ikad govorio o sebi (narocito u superlativu i u smislu ja sam najbolji, ja pa ja) , tako da sto se mene tice Lebron i sad odma da se povuce uopste mi ne bi bilo krivo i uopste ne smatram da bi sad kosarka izgubila nesto mnogo njegovim povlacenjem.

A sad Deriks Rouz iz 2011 ili Dejm Lilard , ono tesko je reci, odprilike tu su negde, s tim sto mislim da je Rouz mozda malo bolji dribler i ball handler a Lilard je bolji suter ali ipak sve u svemu verovatno Lilard jer pre svega dosta duze traje natom nekom top vrhunskom nivou, Rouz je odigrao tu sezonu ili dve vrhunski kada je ja mislim i sam sebe prevazisao i odigrao iznad sopstvenih mogucnosti a nakon toga je pao, imao hronicnih problema sa povredama , pa se opet vracao, imao dosta uspona i padova , evo sad opet igra dosta dobro u Njujork Niksima, itd , dok Lilard od dolaska u ligu pa dosad, a to je vec skoro 10-ak godina konstantno igra na vrhunskom nivou i kao da konstantno ide uzlaznom putanjom , sad sta bi bilo da Rouz nije imao te povrede koje su ga izbacile iz koloseka i usporile mu karijeru i da je sve vreme bio zdrav pitanje je sta bi bilo i koje bi bile njegove granice, ali sad sta bi bilo kad bi bilo, ali kad uzmemo u obzir ovako kako jeste i kako je bilo ipak Lilard.

Poslednja izmena:
Lebrona moram da cenim jer je kao lokomotiva vukao sve svoje ekipe, pri čemu u nekim sezonama nije imao adekvatne saigrače. Jako mali broj igrača ima tu karakteristiku. Tačno je da nema neku prefinjenu tehniku ali s druge strane ima basketball iq. Za mene jedan od najvećih ikad. Sigurno u top 5.

Lebrona moram da cenim jer je kao lokomotiva vukao sve svoje ekipe, pri čemu u nekim sezonama nije imao adekvatne saigrače. Jako mali broj igrača ima tu karakteristiku. Tačno je da nema neku prefinjenu tehniku ali s druge strane ima basketball iq. Za mene jedan od najvećih ikad. Sigurno u top 5.

Pa i nije vukao ekipu , mislim u Majamiju kad je uzeo 2 titule imao je Dvejn Vejda, Krisa Bosa, Rej Alena, Majk Milera, Rasarda Luisa, defanzivnu zvezdu Sejna Batijea, Krisa Andersena, odlicnog sutera Maria Calmersa, Dzuvona Hauarda, itd, takodje i sa Klivlendom kada je osvojio 2016. opet je imao saigrace kao sto su Kajri Irving, Kevin Lav, Mo Viliams, Dzej Ar Smit koji je u to vreme igrao jako dobro, pa Anderson Varezao koji je svojevremeno bio i najbolji skakac lige, Tristan Tompson, pa Delavedova, Ricard Dzeferson (koji je ajde tad vec bio na zalasku karijere), itd, ono uvek je bio na neki nacin projekat lige i igrac oko koga se pravila neki "super" tim, takodje sve dosad uvek je igrao u Istocnoj konferenciji gde je tradicionalno konkurencija bila slabija, pa ono naprave jedan super tim za njega da bi dosao do finala a u finalu sta bude, a kao sto znamo vise je finala izgubio nego sto je dobio, kao recimo 2 puta od San Antonija, ono od Dalasa 2011-te, pa 3 puta od Golden Stejta, realno trebalo je da izgubi i ono finale 2013-te da je neko napravio faul na +3 i da nije bilo one cuvene trojke Reja Alena, pa i ono 2016-te je Klivlend nekim cudom jedva izvukao preokrenuvsi seriju sa 1:3 na 4:3 uz dosta srece, prakticno jedino ono finale sa Oklahomom 2012-te nije bilo vecih problema jer u to vreme Oklahoma je bila jos premlada i neiskusna ekipa za razliku od Majamija.
Pa i sa Lejkersima, ono prve sezone kada nije imao adekvatne saigrace (mada bilo je tu nekih dobrih igraca kao sto su Brendon Ingram, Razon Rondo, Dzulijus Rendl, Tajson Cendler, itd) nije cak ni usao u plej of , onda ajde brze bolje su pokupovali pola lige i osvojili nekako ono u Bubble-u u Orlandu , a eto ove sezone cim se malo Dejvis povredio odma eliminacija u prvoj rundi od Finiksa.

Tako da nikad on nikoga nije vukao vec uvek su pravili tim za njega i ono maltene dovodili mu pola lige na noge, prakticno on sam je birao koga da mu dovedu.
Realno da nije bio u tim nekim projektovanim "super timovima" i da mu nisu dovodili na noge koga god je hteo tesko da bi ikad ista osvojio.

Poslednja izmena:
Богдан Богдановић јако добра партија у првом мечу серије полуфинала Истока против Филаделфије, 21 поен (шут из игре 7-17), 4 скока, 5 асистенција, 1 освојена лопта

Bogdan je juče dvaput morao da stavlja tačku na utakmicu, prvo trojkom 40sec pre kraja, pa kad su i to (uz pomoć sudija) prosul,i još jednom, slobodnim bacanjima par sekundi pre kraja. Suđenje je stvarno kriminalno ove godine, vrlo haotični kriterijumi.

@Čimbenik Dalasu treba još jedan kršten igrač, Luka ne može sam. Porzigins je za trajno preseljenje na klupu, mozak nema.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back