Bravo Sunca Feniksa idemoooooo, hvala Bogu dragom da je neko izbacio te izvikane Lejkerse na celu sa tim starletanom i samoproglasenim "goat-om".
Sto bi rekao pokojni Balasevic dzaba vam novci moji sinovci, bravo za Sanse, definitivno najprijatnije iznenadjenje ove sezone.
Takodje Denver izbacio Portland , Nikola Jokic ponovo sjajan sa 36 poena, 8 skokova i 6 asistencija a seriju protiv Portlanda je zavrsio prosecno 33 poena, 10,5 skokova i 4,5 asistencije.
Iskreno to je po meni malo iznenadjenje, moram da priznam da nisam bas ocekivao da ce ih Denver proci, pogotovo bez Dzamala Mareja i iskreno u tom okrsaju prednost sam davao Portlandu.
Ono jeste da je Nikola Jokic vanzemaljac i definitivno najbolji "Big Man" u ligi koji bi morao da bude MVP ove sezone, jeste se recimo Kampaco odlicno uklopio u ekipu, odlican asistent, igra odlicno u odbrani (ono sa svojih 177 cm visine i to jos u patikama ono zna mec da zavrsi sa po 10-ak skokova ili 3,4 blokade sto je neverovatno) i ima sasvim solidan napadacki ucinak, jeste da Majkl Porter Dzunior zna da zablista, Eron Gordon sjajan atleta i jedan sasvim solidan igrac kao recimo i iskusni Pol Milsap, takodje i Monte Moris ume da zablista i sinoc je zaista pozitivno iznenadio i odigrao sjajnu partiju sa 22 poena, 4 skoka, 9 asistencija i 3 ukradene lopte i mozda bio i X faktor, sve to stoji ali generalno mislim da Portland ima ipak malo iskusniju i jacu ekipu i malo siri roster , recimo imaju Lilarda koji ono kad se raspuca zaista deluje kao vanzemaljac i gotovo nezaustavljivo (takodje osim suta brz je kao metak i ima sjajnu tehniku i kontrolu lopte, jedan od najboljih ball handlera u ligi, ono mozda me na momente malo podseca na Alena Ajversona u najboljim danima iz Filadelfije, s tim sto mislim da je ipak Ajverson bio ipak jos bolji ball-handler i tehnicar ali i nesto losiji suter za 3 od Lilarda), tu je isto odlicni Si Dzej Mekalum, isto igrac Ol'Star kalibra , takodje jedan Melo Entoni koji je i dalje veoma dobar igrac i neko ko pravi razliku i donosi ekstra kvalitet u ekipu, Norman Pauel koji je stigao iz Toronta, po meni mozda i igrac koji je najvise napredovao ove sezone i od jednog maltene mahaca peskirima na klupi Toronta i igraca koji je igrao mozda po 10-15 minuta i davao po 5,6 poena po utakmici izrastao je maltene u igraca Ol'Star kalibra, pa Robert Kovinton jedan odlican atleta i sasvim dobar ol'round igrac, takodje imaju 2 zaista odlicna centra Nurkica i Kantera koji je ove sezone ostvario rekord u ligi po broju skokova (na jednoj utakmici ih je imao cak 30), , pa mladjani Anferni Simons isto zna da zablista i da ima svoje momente , Zak Kolins isto jedan sasvim solidan visoki igrac koji moze da pokrije vise pozicija (koji je doduse povredjen), itd, tako da sve u svemu mislim da ipak imaju malo iskusniji i jaci tim od Denvera, pre svega imaju malo siri roster i duzu klupu (mislim da Denveru fali malo duza i jaca klupa i da je to ono vec godina nesto sto ih sprecava da se ravnopravno bore za titulu i da odu do samog kraja).
Sve u svemu Denver me je zaista pozitivno iznenadio u ovoj seriji i pokazali su da umeju da budu i psihicki jaki i da kad ne ide nekako nadju resenje i izbore se, recimo u onoj prosloj utakmici (ili mozda vec pretprosloj) onda kada su ispustili pobedu u regularnom delu, pa ispustili +8 minut pred kraj produzetka ono mislim da bi svaka ekipa psihicki pala nakon toga i morala da izgubi u drugom produzetku ali eto i nakon 2 takva soka zaredom za 5-10 minuta su smogli snage da se vrate i dobiju drugi produzetak, tako da tu su definitivno pokazali i karakter i tu mentalnu cvrstinu.
Inace bilo bi zaista lepo kada bi i Dalas jos uspeo da prodje i onda bi po meni plej of Zapada bio nikad bolji, ono 4 bas simpaticne i gotivne ekipe ali nadam se da nece biti ono uvek "ali" sto devojci srecu kvari.
Generalno mislim da bi i Dalas vec bio u drugoj rundi da nisu tako neozbiljna ekipa, mislim da su generalno bolja i talentovanija ekipa od Klipersa ali su neozbiljni i previse skloni oscilacijama, ono dobili su tu 5. utakmicu i imaju mec loptu ali mi je prosto neverovatno kako lako prave seriju i sticu prednost a jos lakse i brze ispustaju to, bukvalno kao krava koja da 20 litara mleka a onda ritne nogom i srusi kantu, meni je prosto neverovatno da su sad u poslednjoj utakmici su usli sa +14 u poslednju cetvrtinu a da su na kraju bili u situaciji da izgube utakmicu i samo pukom srecom Klipersi su promasili sut za pobedu, mislim da nijedna ozbiljna ekipa ne bi smela da ispusti +14 u poslednjoj cetvrtini , mislim prosto mi je neverovatno da na +14 srljaju bezveze, odma jure da zavrse napad, sutiraju neke nerezonske suteve i trojke sa 9,10 metara umesto lepo da spuste malo loptu, probaju da odigraju pametnije, neki duzi, izgradjen napad (jer oni su ti koji vode i kojima vreme ide u prilog) , da eventualno idu na to da iznude faul i tako polako dodatno uvecavaju prednost , a umesto toga oni krenu da jurcaju ko muve bez glave, ispaljuju neke nerezonske suteve sa 9,10 metara i eto za minut dva istope tu prednost , to ozbiljna ekipa ne sme sebi da dozvoljava.
Po meni iako Doncic igra sjajno mislim da ne bi trebalo da toliko opterecenje bude na njemu, evo recimo na prosloj utakmici Dalas je ubacio 105 poena (neki bi rekli cak i ne bas previse za NBA standarde, pogotovo za Zapadnu konferenciju gde se uvek igralo na puno koseva) a od tih 105 poena Luka Doncic je dao 42 poena i imao 14 asistencija a tih 14 asistencija racunaj da je to jos nekih 30-35 realizovanih poena i to znaci da su nekih 75 poena postigli direktno preko Doncica a samo 30 poena preko ostatka ekipe, ono prosto je nedopustivo da u jednoj ekipi samo 1 igrac bude zaduzen za 75% poena ta ekipe, sta rade ostali , po meni Porzingis je uzasan, u ovoj seriji mozda i najtanja karika Dalasa, ono jeste on ime i vrhunski igrac ali ovu seriju igra prosto nedostojno svog renomea i druge zvezde ekipe, zadnju utakmicu ubacio je opet samo 8 poena i imao 6 skokova za 30 minuta (sutnuo je samo 6 puta 3/6 na kos sto govori da je bio dosta pasivan i neaktivan u igri), Dzejlen Branson samo 2 poena, Dzos Ricardson isto samo 2 poena (a njih dvojica bi trebalo da budu glavna podrska Doncicu) , Fini Smit isto veoma los bio , sut iz igre samo 2/9 , Tim Hardavej Dzunior se trudio, ubacio je 20 poena i neke jako bitne poene ali i on opet sut iz igre samo 6/19 , Bobi Marjanovic koji je poceo kao starter ovako naizgled solidna partija sa 9 poena i 7 skokova za 20 minuta ali po meni slabo je odigrao u odbrani, ono morao je da bude dosta agresivni pod kosem i sa tom visinom mnogo bolje da reaguje u nekim situacijama , Maksi Kleber isto nista, samo 4 poena , jedino sto se Norman Pauel borio kao lav i uhvatio nekoliko bitnih ofanzivnih skokova , pogotovo u poslednjoj cetvrtini i po meni tih nekoliko skokova u napadu su verovatno im i doneli tu pobedu i odveli mec na vodenicu Dalasa.
No opet uprkos tako losoj igri cele ekipe (izuzev Doncica) opet su uspeli da pobede Kliperse, sto govori da su samo malo pametniji i ozbiljniji vec bi resili tu seriju dosad , mislim kad pored ovako kolektivno lose igre i prepune oscilacija su uspeli da pobede u tako bitnoj utakmici i da se izbore za mec loptu sta bi tek bilo da su malo bolje i ozbiljnije igrali.
Dalas mi je gotivna ekipa (mozda i najgotivnija ekipa na Zapadu u ovom momentu) i zaista bi voleo da nesto naprave ali zbog svoje neozbiljnosti mi ne ulivaju bas previse poverenje.
Sto se tice Istocne konferencije voleo bi da Milvoki izbaci Bruklin pa da neka "normalna" ekipa osvoji titulu, eto nek ispadne jos i Bruklin i ja zadovoljan, onda nek osvoji najbolji, onda od tih preostalih ekipa i sa Istoka i sa Zapada ko god da osvoji bicu srecan zbog njih.