Nauka i religija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad ste se vec dokacili astrologije ...
Astral, dobro se zna uticaj (a ne posledice!), ili ga ti dobro poznajes ? :wink: (ozbiljno pitam, nije provokacija - zanima me sta ti na to kazes). Bitno da bi se precizirale stvari koje ti nisi precizirao nikad do sad, sto je rezultiralo kilometarskim raspravama bez ikakvog smisla i efekta.

Само тренутак, а што си се ти онда у неким ранијим постовима из петних жила трудио да ми "докажеш" исправност стандарног модела и посебно неке ствари везане за ту хипотетичку експлозију из које је све наводно потекло? И друга ствар, зашто се опет ствара нека теорија, па се тек накнадно траже чињенице и екпериментални докази као потпора истој? Јел то наука или идеологија?
Iskreno druze ti ne samo da brukas sebe nego i Vuka onom izjavom da citas po vuku. Ako si imalo proveo vremena na ovoj temi citajuci postove sto moje sto ostalih valjda si mogao doci do odgovora na to pitanje. Opet cu ti pojasniti, ako ti treba neka skica ili crtez slobodno reci, vidim da te nije sramota da se spustas. Samo mi nije jasno zasto ti svako od nas na svakoj temi mora da ponavlja sto je napisano. Prvi citat koji si citarao u poslednjem postu ti je ved dao odgovor a ti opet postavljas. U opste mi nisi jasan.
Standardni model je tacan do vremena velikog praska ali on ne objasnjava sta se desilo pre toga. TOE je toerija koja obuhvata i veliki prasak i objasnjava sta je bilo pre njega i kako je doslo do njega.

Аха, а мало пре су била одлична. Што се астролошког утицаја тиче, не зна се медијум (слично као код гравитације), али се врло добро знају последице, а простора за додатна истраживања има наравно пуно, као усталом и у другим областима. Иначе, када говоримо о овим утицајима, фокус је на Сунчевом систему, а остали објекти у свемиру имају углавном минорни значај у поређењу са планетама и то само када су положени на одређеним тачкама у хороскопу. Пример за то је двострука звезда Алгол или Глава медузе која је тако названа због свог деструктивног и злокобног утицаја.

Super, odlicno, ja sam prezadovoljan, kratko, jasno, nemam vise pitanja. Jer ovakvi odgovori ne zasluzuju pitanja.

Astral-Blade:
Колегинице, да нисте претерали мало? :)
A da nisi ti malo preterao nazivajuci nas kolegama :roll:

Ali jesam, malo :wink: Mislila sam actually na princip igara bez granica, teorijama nikad kraja a argumentima nikad pocetka-izvora :-D

A i na ovo ...
proximo:
Super, odlicno, ja sam prezadovoljan, kratko, jasno, nemam vise pitanja. Jer ovakvi odgovori ne zasluzuju pitanja.
:roll:
Tvojih pisanija delo :roll:
Ti bas uvek i svakome moras da budes opozicija - TO su tvoji stavovi :-D

Astral-Blade:
Што се астролошког утицаја тиче, не зна се медијум (слично као код гравитације), али се врло добро знају последице....
A da li se zna možda zašto ta "astrološka" gravitacija ne dopire do bebe dok je u stomaku? Drugo, trenutak rođenja nije apsolutno ništa poseban, beba je veoma živa i pre nego što se rodi, a ako postoje neke planetarne sile one bi svakako delovale i pre rođenja.

Teorija je toliko glupa da nemam komentara, stvarno treba biti ekstremno lakoveran pa verovati u astrologiju.

Astral-Blade:
Хехе, па добро можеш ти да прогласиш нешто што је црно белим или обрнуто. Али то се зове самозаваравање.
To je ono sto ti radis ovde iz posta u post. Samo ne znam da li ni sam nisi toga svestan ili je nesto drugo u pitanju.

Astral-Blade:
Природа? Шта значи та флоскула? Јел то начин како еволуционисти зову свог Бога. Ок, ако је тако, али то не мења суштину.
Prirodom (sa velikim slovom P) ateisti i racionalni ljudi nazivaju celokupnu objektivnu realnost oko nas. S tim sto Prirodi ne prishivamo nikakve elemente licnosti (ona nema svest, nista ne 'radi' s namerom, itd...)

Astral-Blade:
Чекај, сад сам ја крив што је @Sentient дао један компромитујући линк по стандардни модел који изгледа није ни читао (сем наслова)
Kriv si sto pokusavas da tekst zloupotrebis za preaching i pljuvanje po nauci, iako ocigledno ne razumes ono sto se u njemu kaze.

Astral-Blade:
И друга ствар, зашто се опет ствара нека теорија, па се тек накнадно траже чињенице и екпериментални докази као потпора истој? Јел то наука или идеологија?
Zaista si majstor da izvrtanje.

Sizife, oh da - zna se stosta samo se tematikom malo treba pozabaviti. :wink:
Opet smo na dobrom putu da uletimo u jednu beskorisnu raspravu, ali posto ce Astral anyway da uleti sa pregrstom svojih presvetlih uvida bolje ja da kazem po koju :lol:

"Astroloska gravitacija" ne "dopire" do bebe u stomaku zato sto tako nesto ne postoji.
I da, beba je ziva koliko i spermatozoid i jajna celija od koje ce ona nastati - ali to nije beba :-D I jeste ziva ali nije zaseban entitet dok se ne rodi. Za ovakav zakljucak astrologija je potpuno nepotrebna - to si mogao zakljuciti i bez nje.

I, slazem se, u astrologiju ne treba verovati.
:wink:

Elle_77:
To uopste nije definicija intuicije :wink: Niti moze biti, jer kako moze biti definisana kao "pogadjanje" (to ili bilo sta drugo). Ako je pogadjanje - onda je pogadjanje i nista drugo, ako nije - onda se to drugo mora preciznije definisati.

Vi uopste ne vidite da ste se upleli u kvantifikovanje apstraktnih pojmova sto je vec samo po sebi vrlo ... :| Mislim, sve se da proveriti, testirati ... ali da li bas ovako kako je vama na pameti ...
Na koga mislis sa 'Vi' ?

proximo:
Iskreno druze ti ne samo da brukas sebe nego i Vuka onom izjavom da citas po vuku. Ako si imalo proveo vremena na ovoj temi citajuci postove sto moje sto ostalih valjda si mogao doci do odgovora na to pitanje. Opet cu ti pojasniti, ako ti treba neka skica ili crtez slobodno reci, vidim da te nije sramota da se spustas. Samo mi nije jasno zasto ti svako od nas na svakoj temi mora da ponavlja sto je napisano. Prvi citat koji si citarao u poslednjem postu ti je ved dao odgovor a ti opet postavljas. U opste mi nisi jasan. Standardni model je tacan do vremena velikog praska ali on ne objasnjava sta se desilo pre toga. TOE je toerija koja obuhvata i veliki prasak i objasnjava sta je bilo pre njega i kako je doslo do njega.
То нека други процене. По мени, може да се брука само онај ко лаже, обмањује и тумачи како му одговара, а ја нисам у тој причи. Е сад, колико је стандардни модел "тачан" је давно установљено, а може да посведочи и ово признање: "although the Big Bang long has been considered by physicists to be the best model". Наиме, никаква теорија Великог праска нити Theory of everything не могу објаснити довођење природних закона у постојање, уређеност свемира, а поготово пуцају по свим шавовима када се потегне питање настанка живих организама и сврховитости у природи. Исто као што ни "мале разлике у густини материје" не могу формирати галаксије у условима "експандујућег" свемира, ако ми видимо да ни формиране галаксије не могу својом силом гравитације задржати међусобно растојање. Такође, признање да Универзум има свој центар је смртни ударац теорији Big Benga, јер негира његову темељну претпоставку о хомогености свемира. Толико би морао знати. А круна свега је што ти ипак заступаш тезу да о Вечном космосу (у овом или оном облику). Рекох ја, нестало тема за докторске дисертације, па је био ред да се осмисли нека нова небулозна теорија без трунке експерименталних доказа и везе са реалношћу.
proximo:
Ја ти рекох истину, а исчуђавати се није забрањено, нити мора свако све да разуме.

Sizif:
A da li se zna možda zašto ta "astrološka" gravitacija ne dopire do bebe dok je u stomaku? Drugo, trenutak rođenja nije apsolutno ništa poseban, beba je veoma živa i pre nego što se rodi, a ako postoje neke planetarne sile one bi svakako delovale i pre rođenja.
Објаснила ти је Elle_77 о чему се ради, да су беба и мајка заправо једно све док се не деси тзв. примални крик, односно док беба први пут не удахне. И то је у астролошком смислу тренутак рођења када новорођенче добија свој "космички печат" који носи читав живот, што се наравно може лако и проверити.
Sizif:
Teorija je toliko glupa da nemam komentara, stvarno treba biti ekstremno lakoveran pa verovati u astrologiju.
Није теорија него пракса и толико је "глупа" да је изучавају милиони људи широм света, свих раса класа и нивоа образовања закључно са академицима. Не знам, можда има и неки нобеловац.

1. То нека други процене. По мени, може да се брука само онај ко лаже, обмањује и тумачи како му одговара, а ја нисам у тој причи. 2. Е сад, колико је стандардни модел "тачан" је давно установљено, а може да посведочи и ово признање: "although the Big Bang long has been considered by physicists to be the best model". Наиме, никаква теорија Великог праска нити Theory of everything не могу објаснити довођење природних закона у постојање, уређеност свемира, а поготово пуцају по свим шавовима када се потегне питање настанка живих организама и сврховитости у природи. Исто као што ни "мале разлике у густини материје" не могу формирати галаксије у условима "експандујућег" свемира, ако ми видимо да ни формиране галаксије не могу својом силом гравитације задржати међусобно растојање. 3. Такође, признање да Универзум има свој центар је смртни ударац теорији Big Benga, јер негира његову темељну претпоставку о хомогености свемира. Толико би морао знати. А круна свега је што ти ипак заступаш тезу да о Вечном космосу (у овом или оном облику). Рекох ја, нестало тема за докторске дисертације, па је био ред да се осмисли нека нова небулозна теорија без трунке експерименталних доказа и везе са реалношћу.

1. Vec si se dovoljno izbrukao i jasno po VUKU moze da se primeti koliko si puta samo procenjen za izvrtanje postova sto sad sto ranije.

2. Davno je ustanovljeno??? Ko je ustanovio, astrolog??? Vidis, opet se brukas, opet ti se mora ponavljati. Ipak sam bio u pravu kad sam rekao tebi ne vredi pisati jer ti citas selektivno. Objasni mi zasto varijacije u gustini nisu mogle dovesti do formiranja galaksija??? Zelim naucni rad i zelim analizu da mi pronadjes i da mi je postavis ovde, ko je oborio dokaz o varijacima. Mene bi bilo sramota da posle onolikih objasnjena postavljam ista pitanja nekome.

3. A ovo je stvarno vrh svega. Kao prvo objasnio sam ti sta znaci centar svega. Ako je univerzum eksplodirao iz jedne takce i siri se u beskraj prirodno logicno je da postoji centar univerzuma koji se siri. svako geometrjisko telo bilo ono pravilno ili ne ima svoju simetriju no to je izgleda opet sirok pojam za tvoje shvatanje. Kruna svega je sto ja zastupam temu o vecnom kosmosu???Da zastupam teriju u o vecno oscilujucem kosmosu. ( samo te molim da ne izvrces sada ovo jer teorija oscilujuceg svemira je teorija big bang i m teorija ) Big bang je samo jedna oscilacija od mnogih koje su se desile i koje ce se desiti.

Рекох ја, нестало тема за докторске дисертације, па је био ред да се осмисли нека нова небулозна теорија без трунке експерименталних доказа и везе са реалношћу

Ograniceni umovi ne priznaju nista sto prevazilazi njihovu moc shvatanja pa makar im se cinjenice servirale kao decija kasa.
No, hajde u nauci se po tebi izmisljaju nebuloze da bi se radio doktorat a mozes misliti kolika tek nebuloza astrologija koja nikad nije doktorirana.

Није теорија него пракса и толико је "глупа" да је изучавају милиони људи широм света, свих раса класа и нивоа образовања закључно са академицима. Не знам, можда има и неки нобеловац.

Pa izvoli, primeni je ovde. Stavimo je na test. Jesi li spreman da ponovo otvorimo temu astrologija eksperiment???

proximo:
1. Vec si se dovoljno izbrukao i jasno po VUKU moze da se primeti koliko si puta samo procenjen za izvrtanje postova sto sad sto ranije.
Како објаснити еволуционисти и индоктринираном човеку да није у реду произвољно тумачити написано, извртати речи или нпр. једну недоказану претпоставку подупирати другом. Бојим се никако.
proximo:
Davno je ustanovljeno??? Ko je ustanovio, astrolog??? Vidis, opet se brukas, opet ti se mora ponavljati. Ipak sam bio u pravu kad sam rekao tebi ne vredi pisati jer ti citas selektivno. Objasni mi zasto varijacije u gustini nisu mogle dovesti do formiranja galaksija??? Zelim naucni rad i zelim analizu da mi pronadjes i da mi je postavis ovde, ko je oborio dokaz o varijacima. Mene bi bilo sramota da posle onolikih objasnjena postavljam ista pitanja nekome.
Не, ти мени објасни зашто и како су могле, ако ни формиране галаксије томе не могу да се одупру и друго, зашто се галаксије не разилазе унутар себе, а требале би ако ти је теорија тачна? Иначе, мантра никако не може бити исто што и објашњење, а ти га умишљај ако ћеш до пензије.
proximo:
A ovo je stvarno vrh svega. Kao prvo objasnio sam ti sta znaci centar svega. Ako je univerzum eksplodirao iz jedne takce i siri se u beskraj prirodno logicno je da postoji centar univerzuma koji se siri. svako geometrjisko telo bilo ono pravilno ili ne ima svoju simetriju no to je izgleda opet sirok pojam za tvoje shvatanje.
proximo:
Објаснио сам ти већ да се тиме крши темељна претпоставка о хомогености универзума. Јел укинута можда у међувремену и због чега? И наградно питање за тебе, зашто су се нпр. Хабл и Хокинг свим силама опирали да то признају?
proximo:
Kruna svega je sto ja zastupam temu o vecnom kosmosu??? Da zastupam teriju u o vecno oscilujucem kosmosu. ( samo te molim da ne izvrces sada ovo jer teorija oscilujuceg svemira je teorija big bang i m teorija ) Big bang je samo jedna oscilacija od mnogih koje su se desile i koje ce se desiti.
Причај те бајке деци за лаку ноћ.
proximo:
Ograniceni umovi ne priznaju nista sto prevazilazi njihovu moc shvatanja pa makar im se cinjenice servirale kao decija kasa. No, hajde u nauci se po tebi izmisljaju nebuloze da bi se radio doktorat a mozes misliti kolika tek nebuloza astrologija koja nikad nije doktorirana.
Већ смо се сагласили да је постојање универзума мистерија која нам није дата да је спознамо, из простог разлога што нас ни један одговор не би задовољио. Додуше, најприхватљивији је онај о постојању творца, јер смо рекли да материја нема могућност самоорганизовања и поготово претварања у живе организме. Да се у науци поштено ради, она би то признала и посветила се далеко битнијим стварима где заиста нешто може учинити, попут оне како да спасимо нашу планету Земљу.

Astral-Blade:
Објаснила ти је Elle_77 о чему се ради, да су беба и мајка заправо једно све док се не деси тзв. примални крик, односно док беба први пут не удахне. И то је у астролошком смислу тренутак рођења када новорођенче добија свој "космички печат" који носи читав живот, што се наравно може лако и проверити.

Astral :shock:
Nije TO Primalni krik, aman ne brukaj se ! :|

... a kako ces proveriti da je "to" - to, jos vise "kosmicki pecat" ... ? :|

Sto se uplices u neke (svoje) mreze, nikad mi nece biti jasno :roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back