Astral-Blade:
Naravno da su geoloski, ali u isto vreme i evolucioni. Citao sam sve te navodne kontraargumente i najveci domet im je to sto kazu "there is no good evidence" za takve tvrdnje. Dalje, pozivaju se na nenaucni pristup, osporavaju Dzentrijevu stucnost (a bila im je dobra dok je bio evolucionista), navodno uzorci granita nisu validni (to ni ti ni ja ne mozemo proveriti) i sl.
Naprotiv, tvrdnje su veoma jednostavne. Polonijumski oreoli se nalaze i na mestima na kojima se ne bi mogli naci da je Dzentri u pravu (da li razumes sta stromatolitske inkluzije znace? To znaci da je lava prekrila sedimentni kamen sa ostacima zivota, smrvila ga, i da su komadi tog sedimenta prisutni u lavi; i u toj lavi postoje oreoli, sto znaci da su oreoli nastali nakon sedimentnog kamena). Dzentrijevo objasnjenje se ne uklapa u obzervacije na terenu. I konacno, Dzentrijeva merenja nisu precizna.
Astral-Blade:
U principu isto kao sto ja ne mogu proveriti vecinu tvojih referenci.
Tacno. Ali mozes da proveris osnovnu fiziku, i matematiku iza drugih tvrdnji na sajtovima koje si poslao. Ili mozes da pogledas tvrdnje o fosilima, ili da pogledas date citate...
Astral-Blade:
Nema dokaza protiv evolucije? E ta ti je dobra. Samo pokusaj da stvoris jednu jedinu celiju (nista vise), pa ce ti se samo kasti sta je istina, a sta podvala i laz. Nisu evolucionisti toliko zli koliko su amoralni, konzervativni, ograniceni, snobovi, iskljucivi i sve drugo sto ih ometa da spoznaju istinu.
Lep primer psiholoske projekcije.
Sto se tice "stvori jednu celiju", trazis abiogenezu, ne evoluciju. Evolucija je dokazana, abiogeneza je hipoteza.
Astral-Blade:
Pa da, najjednostavnije resenje, samo kazes da uzorci minerala nisu validni (sto ni ti ni ja ne mozemo proveriti) i Dzentri je osporen.
Zapravo, mogu proveriti. Zivim u Arizoni, radim na univerzitetu sa vrhunskim odeljenjem za geologiju (geologija i astronomija su ovde medju najboljima u svetu). Ti si vec veci problem; ali mozes, za pocetak, pogledati sve dokaze koji stoje na drugoj strani - otvori udzbenik geologije, pa malo procitaj. Pa stavi prst na celo, i zapitaj se da li je pametnije sumnjati u milion dokaza za starost zemlje na osnovu jednog, ili je mozda verovatnije da taj jedan nije tacan.
Astral-Blade:
Evo npr. na koje dokaze o postojanju evolucije si naisao dok si izucavo geneticku strukturu, mehanizam DNK i ostalo.
Odakle poceti? Svaki pojedinacni protein prati filogenetska stabla. Moguce je poceti od prostih organizama i filogenetski naci odgovarajuci gen u visim. Prateci razvoj sistema za popravku DNK, mozes da vidis kako se prostim mutacijama sistem komplikuje, kako se dodaju elementi jedan po jedan, i kako ti elementi postaju deo sistema (isto kao i sa svim drugim sistemima u telu).
Kada imam ljudski protein koga hocu da izucavam (a ne mogu u ljudima), moram da nadjem neki slican (recimo, u misevima); ali kako naci jednu sekvencu u okviru citavog genoma? Prosto, upotrebom algoritama koji kalkulisu evolucionu promenu, i traze odgovarajucu sekvencu u tom drugom organizmu. Ovo je funkcija koja nikada ne bi mogla da funkcionise da se evolucija nije zaista dogodila - ali funkcionise, i to savrseno.
Astral-Blade:
Objasni mi kako je nastala prvobitna celija od koje je sve i pocelo (po evolucionistima) i zasto su svi pokusaji coveka u kontrolisanim uslovima (dakle planski) doziveli fijasko.
Evo ti citav tekst na tu temu:
http://www.teorijaevolucije.com/abiogeneza.html
Astral-Blade:
Zasto onda Venera nema vode i ko kaze da je na Marsu ima.
Venera ima ogromnu kolicinu vode, samo sto je sva u atmosferi zbog visoke temperature (izazvane blizinom Sunca i kompozicijom atmosfere). Sto se tice rekla-kazala o Marsu, orbiteri su nasli ogromne kolicine permafrosta (zamrznute vode u tlu); pitanje je bilo da li je ta voda ikada bila na povrsini, a geoloski dokazi pokazuju da jeste.
Inace, ista ta rekla-kazala se koristi na Zemlji da nadje izvore nafte, rudnike metala, da odredi gde se sta moze graditi. Veoma je lepo sto imas tako nisko misljenje o veoma vaznoj grani nauke. Ti si spreman da sve bacis u vodu ako negde postoji neki detalj koji ti se licno ne svidja?
Astral-Blade:
Inace, evolucionistima (citaj:Nasi) je nasusna potreba da proglase da na Marsu ima vode. Verujem da znas zasto.
Zapravo, nije. Bilo bi zanimljivo, zato sto ako ima vode, onda nam to daje jos podataka o tome kako zivot nastaje; i takodje, dostupnost vode je znacajna ako jednog dana budemo kolonizovali Mars. Ali generalno, astrobiolozi i astrogeolozi su jedini koji se uzbudjuju oko cele te stvari; vecina biologa je rekla "cool", i nastavila da radi svoj posao.
Astral-Blade:
Iako su u vreme pisanja Biblije odavno izumrli, u njoj se pominju dva bica nalik dinosaurusima:Levijatan i jos jedan (zaboravih mu ime). Dinosaurusi su pre potopa bili kao i sve druge zivotinje. Ne postoji ni jedan razlog zasto bi se posebno izdvojili. Ja bar ne vidim.Biblija je knjiga o stvaranju i smaku sveta, covekovom savezu sa Bogom, spasenju i vecnoj smrti (sve po zaslugama). Nije njoj svrha ni bila da bude nekakva naucna knjiga ili udzbenik prirodnih nauka.
Ime zivotinje koju si zaboravio je Behemot, i tesko da mozes tu da uguras dinosaurusa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Behemoth
I hvala ti na dve odlicne stvari koje si sam rekao.
Prvo, pogledaj opis Levijatana u Bibliji; ovde imas spisak svih stihova gde se on pominje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Leviathan
Zivotinja sa mnogo glava, duva vatru, itd... Dinosaurusi ne lice na to, mada neko ko je nasao kosti dinosaurusa moze da zamisli takvu neku zivotinju. Sad, imas izbor: ili verujes doslovno da je jednom postojala zivotinja sa mnogo glava koja je duvala plamen, ili se slazes da su reci u Bibliji aluzije na mit ili pricu koja je bila opstepoznata u doba pisanja tih stihova.
Drugo, Bibliji nije svrha da bude nekakva naucna knjiga ili udzbenik prirodnih nauka. Zasto je onda citas kao naucnu knjigu? Nauka istrazuje i nalazi cinjenice o svetu; Biblija ti daje ideje o savezu sa Bogom, spasenju, itd.
Astral-Blade:
Dzentrijeva prica nije laz. To je tvoja zelja, bolje receno potreba da tako mislis.Verovatno zato da bi umirio savest.
Moja savest je sasvim mirna. Ne kradem, ne lazem, nikoga nisam ubio, trudim se da budem dobar i pravedan prema ljudima oko sebe, i nadam se da ce moj rad jednog dana biti od koristi covecanstvu. Da je Dzentrijeva prica laz znam zato sto sam imao casove geologije, poznati su mi mnogi dokazi o starosti sveta, i poznata mi je teorija na osnovu koje se ti oreoli pojavljuju. Dzentrijeve tvrdnje se protive cinjenicama koje sam svojim ocima video, i sopstvenim rukama dotakao.
Pitanje je zasto je tebi toliko vazno da verujes Dzentriju? Tvoja vera je toliko slaba da moras da imas materijalne dokaze po svaku cenu? Spreman si da verujes na rec coveku koga nikada nisi video, o kome nista ne znas, i cije materijalne dokaze nisi nikada dotakao; spreman si da mu verujes iako stotine drugih naucnika, mnogi mnogo veceg kalibra, kazu da on nije u pravu.
Astral-Blade:
Prica o parnom omotacu jeste lazna, jer niko ne govori o pari, sem tebe. Kako znas da nije bila u tecnom stanju?
Zato sto bi tecni omotac bio jos gora stvar po zemlju nego parni?
Astral-Blade:
Da, a taj institut je verovatno na budzetu koji odredjuje vlada, ista ona koja je smenila ministarku prosvete znas vec zbog cega (pretpostavljam da si iz Srbije).
Ja sam iz Srbije, ali sada zivim u Americi. Gde, na zalost, dve trecine stanovnistva veruje u kreacionizam, i gde zivi vecina proizvodjaca kreacionisticke literature. I gde je predsednik kreacionista i fundamentalisticki hriscanin.
Ti, znaci, mislis da cu ja lagati ako se moji dokazi ne slazu sa evolucijom? I da to rade svih dve stotine hiljada naucnika koji rade na bioloskim istrazivanjima?
Astral-Blade:
Navedi mi jedan dokaz evolucije iz tvog svakodnevnog rada i ja cu odmah promeniti svoje misljenje i stavove, jer stvarno nemam predrasuda. Znaci bilo kakav dokaz da se jedna vrsta pocela pretvarati u drugu. Samo mi nemoj govoriti o sticanju imuniteta, daj nesto "opipljivo".
Evolucija HIV sistema za vezivanje sa celijama. Evolucija sistema za pumpanje lekova van celije kroz koje celije raka izbegavaju unistenje tokom hemoterapije. Razvoj Hemoglobina C.
Nekoliko vrsta koje ne samo sto su pocele, vec su i zavrsile pretvaranje u drugu vrstu:
http://www.talkorigins.org/faqs/faq-speciation.html
http://www.talkorigins.org/faqs/speciation.html
Sto se tice mog sopstvenog rada, veliki deo posla je sprecavanje evolucije. Posto moram da radim sa istim proteinom, ne mogu da dozvolim mutacije, i moram stalno da kontrolisem inace mi mutacije upropaste posao. Rad moje verenice ti je mozda interesantniji: ona koristi bakteriofage (viruse koji napadaju bakterije) da usmerenom evolucijom razvije novu vrstu endonukleaze.
Poenta je sledeca: mi pratimo odredjene procese u prirodi: mutaciju, prirodnu selekciju, i promenu strukture genoma. Te promene su veoma spore i postepene, ali su konstantne. I ne postoji sansa da one
ne dovedu do nastanka novih vrsta.
Da li me razumes? Uzmes gomilu pasa iste rase; podelis je na dve grupe. Stavis jedne na ivicu pustinje, druge u dubinu sume. Kako vreme prolazi, mutacije stvaraju varijaciju. Razlike u prirodnoj okolini cine da neke varijacije bolje opstaju nego druge. Kroz hiljadu godina, imas dve razlicite rase pasa. Kroz deset hiljada godina, imas dve razlicite vrste koje vise ne mogu da se medjusobno ukrstaju. Kroz milion godina imas dve vrste koje potpuno drugacije izgledaju i razlikuju se koliko se psi i macke razlikuju danas. Sve sto je za to potrebno je da se nastave procesi koje danas posmatramo.