Za muslimane je opravdano... ko god je citao Kuran video je sta se zahteva od Alahovih ratnika. To je jedna egzotericna vera koja se namece topuzom ili kako je rekao vladika Nikolaj - to je religija za robove. Sufizam - misticka islamska struja je nesto sasvim drugo i meni je sufi blizak.
O tome da li je opravdano povezivati nasilje i hriscanstvo, ima lepa izreka - tamo gde je mac prethodio krstu, krst je bio omrznut. Hriscanstvo se ne moze nametati silom jer je to religija za ljude koji aktom slobodne volje pridju krstu Hristovom. Opredeljenje za Hrista dolazi iz slobode duha. Upravo zato je Bog dosao u liku sluge, u liku onoga koji je telesno bio slab.
E sad, pitanje je sta vi uopste podrazumevate pod nasilje. Mnogi tu podrazumevaju cak i samoodbranu i pravedan rat. Ako ste na tom stanovistu, onda vi i niste hriscani niti duhovni ljudi vec licemeri, pacifisti i sluge Satanine. Za mene je nasilje nesto sasvim drugo. Po meni, nasilje je neopravdano, kukavicko i zlocinacko.
Hriscanin sme da primenjuje silu, ali ne sme da je primenjuje tako da unistava dobro, da sagoreva u mrznju, vec da se bori, kako rece apostol Pavle, po pravilu. Samo "nasilje" (iliti ono sto vi podrazumevate pod nasiljem) nije toliki greh, koliki je greh ono osecanje sa kojim covek polazi na nasilje, a to je mrznja i bes. Kada se u sebi ugusi mrznja i bes, covek moze primenjivati "nasilje" a da se ne isprlja.