Da li ste nekada čuli za Mormone?

Bryaxis

Zainteresovan član
Poruka
299
Nedavno sam imala zanimljiv susret, a da u tom trenutku nisam ni znala sa kime razgovaram. Bila sam ubeđena da su Jehovini svedoci, jer ih u gradu u kojem živim ima poprilično. Prišao mi je mladić za kog sam na prvu pomislila da je neko od zaposlenih iz obližnje firme dok nije progovorio. Tada sam sam shvatila da se radi o nekoj od zajednica - verovatno Jehove. Stvar koja me je naterala da se malo više raspitam je ta što je odmah počeo konverzaciju na engleskom, odnekud se pojavljuje još jedan njegov kolega, pritom obojica nose pločice sa imenima i naziv crkve za koju jelte propovedaju.

Saznala sam da se radi o Mormonima, pripadnicima Crkve Isusa Hrista Svetaca poslednjih dana iliti na engleskom The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Iskreno, ne znam mnogo toga o njima osim da potiču iz SAD, osnovani u 19. veku, imaju nekakvu dodatnu svetu knjigu pored Biblije i da su dostta aktivni u misionarskom radu. Takođe sam saznala da su ranije praktikovali poligamiju, ali navodno više ne.

Zanima me da li ste čuli za njih? Ili možda imali priliku da ih sretnete? Da li je neko od vas upoznat kako fukcionišu, pošto sam i o tome dosta čitala i jako je jezivo.

PS- nadam se da nisam otvorila temu na pogrešnom mestu, ako jesam, izvinjavam se i molim za ispravku. Unapred se radujem diskusiji.

Džozef Smit (1805-1844) je bio osnivač Mormonske crkve. Smit je tvrdio da mu je 1823. godine došao anđeo po imenu Moroni i rekao mu o postojanju zlatnih ploča koje će mu ispričati istoriju Amerike i dati mu novi zavet od Boga.

Po mom mišljenju ložač kao i L. Ron Hubbard, osnivač Sajentološke crkve.

Razlika je u tome da je ovaj drugi krenuo svoju religiju da dokaže prijateljima da može na napali narod da mu veruju (mislim da se i kladio da će to da uradi).

Ovaj prvi je takođe veoma pametan koji je uspeo da nagovori veliku masu ljudi da rade tačno šta je on hteo. Jedna od stvari je bila poligamija, i to je uzimao sve veoma mlade devojke.

Mormoini se u ogromnoj meri oslanjaju na hrišćanstvo da bi dali legitimitet svojim "dodacima" religiji.

Upravo taj deo u vezi sa poligamijom mi je bio mozda i najsokantniji od svega sto sam procitala. Takodje me malo podsecaju na Amise po nacinu zivota. A sto se Sajentologije tice, oni su potpuno druga klasa. Po onome sto sam citala, vrti se ogroman novac. Milioni su u pitanju i vidim da su i pojedini glumci ukljuceni u sve to.

Njihova vera, njihova stvar... meni su oni fanatični, imaju neka zanimljiva sazanja da duše prebivaju na raznim planetama, ali ja to ipak vidim drugačije. Veruju u telesno uskrsnuće, ali i pakao za one koji se ne preobrate na vreme. Veruju da je Isus bio u Americi.

Jedna od glavnih stvari koja se očekuje od ozbiljnih sledbenika je da u mladosti provedu par godina u misioniranju, uvek moraju biti po dvojca, i trude se (izuzev kupatila i toaleta) da jednom drugom uvek budu u vidiku.
Za razliku od Jehovinih svedoka, ne idu od vratiju do vrata, već uglavnom to radi po ulicama i trgovima, i za razliku od jehovinih imaju ceremonije i hramove (bar u SAD) koji nemaju simbole izuzev anđela na vrhu zgrade.
Slave Božić, Uskrs, ne slave svoje rođendane...

Savezna država Juta (Utah) popularno je nazvana mormonskom državom, jer su svojevremeno zbog proganjana u 19 veku (osnivača Džozefa Smita je rulja ubila 1844 god.) tamo našli utočište, danas većim delom vlast imaju mormoni ili vrše snažan uticaj na društvo u toj državi, što ne znači da su tamo svi mormoni.

Od kraja 19. veka odbacuju poligamiju i ekskomuniciraju one koji praktikuju istu.

Upravo taj deo u vezi sa poligamijom mi je bio mozda i najsokantniji od svega sto sam procitala. Takodje me malo podsecaju na Amise po nacinu zivota. A sto se Sajentologije tice, oni su potpuno druga klasa. Po onome sto sam citala, vrti se ogroman novac. Milioni su u pitanju i vidim da su i pojedini glumci ukljuceni u sve to.
Nisu baš mnogo slični Amišima, osim po tome što su obje skupine jako konzervativne (ako izuzmemo poligamiju kod ovih drugih hehe) Amiši žive skromno i izdvojeno, mahom u Pensilvaniji, i po nekim pravilima iz sedamnaestog vijeka koje oni zovu Ordnung, obrađuju zemlju, oblače se isto kao njihovi preci prije trista godina i odbacuju svu tehnologiju ( postoje doduše reformisani Amiši - Menoniti koji su malo manje konzervativni, koriste telefone i voze auta), dok su Mormoni nerijetko bogati i uticajni članovi američkog društva (primjer - bivši senator Mitt Romney), a hramovi su im raskošni. Amiši vjeruju da čovjek ne može znati da li je spašen i zato nikome ne nameću svoju vjeru, dok se Mormoni šire svuda po svijetu kao JS.

Za Mormone je karakteristično da su opsjednuti genealogijom, koga zanima ima u Kišovoj "Enciklopediji mrtvih" priča o tome. Čuo sam da je jedan od prvih Mormona na našim prostorima bio čuveni košarkaš Krešimir Ćosić.

Back