Nasilje nad ženama u Srbiji

Žena koja se uda za nasilnika možda je naivna, možda neiskusna, premlada i nezrela, možda čak i neobrazovana ili glupa .. ali ne i kriva.
Za gro zlostavljanih žena ispostavi se da su u brak pobegle od fizičkog zlostavljanja jednog (ili oba roditelja). To ne znači da se nisu udale iz ljubavi, nego da su navikle na određeni obrazac ponašanja: zlostavljač je neko ko je kažnjava za “njeno dobro”, neko ko bi, prirodno i po logici međuljudskih odnosa, trebalo da je voli - juče otac, danas muž, sutra verovatno sin. Žrtva ne može biti kriva zato što je naivna, slaba, nedorasla situaciji, nemoćna ili nesposobna da izađe iz strašne kolotečine.
Takođe, za gro zlostavljača ispostavlja se da su i sami bili zlostavljani u detinjstvu I tokom odrastanja. To je ono što zovemo “usvojeni model ponašanja”.
NIJE PRAVILO da zlostavljane žene potiču iz primitivnih sredina, niti da je zlostavljač neobrazovani alkoholičar. Takav scenario je već kliše.
Kao što postoje naoko “fini” i “normalni” ljudi koji u svom domu zlostavljaju svoju decu, tako postoje i prikriveni sadisti – muževi. Oni mogu biti ljubazni prema ostatku sveta, ali tirani u kući. Ako vam prijateljica u toku tmurnog dana, uveče, ili u zatvorenom prostoru nosi naočare za sunce … ako na njoj prečesto primećujete modrice zbog toga što je “pala”, “udarila se”, “okliznula” i bila “neoprezna” … ako se ponaša kao zatvorenik na uslovnoj slobodi … ako joj muž meri vreme od odlaska do dolaska iz prodavnice, ako vaša prijateljica počne da se izoluje, da otkaz, ima nagle promene raspoloženja – s tendencijom zapadanja u depresiju, ako o mužu ne želi da priča, ili o njemu priča sa izvesnom dozom STRAHOpoštovanja – onda budite sigurni da nešto nije u redu. Mnogi intelektualci-tirani vrlo vešto koriste metode psihičkih represija – do nivoa kada ubede ženu da je inferiorna, nesposobna za samostalni život, loša majka, loša domaćica. Zamislite takvog muža kao vođu nekog kulta, npr Džima Džonsa, a na mesto njegovih sledbenika jednu jedinu osobu – njegovu ženu. Princip manipulacije je isti: žrtvi se polako ispire mozak pričom kako nikome drugom, osim suprugu, nije stalo do nje; kako niko drugi ne zna šta je dobro za nju, kako je niko toliko dobro ne poznaje, te da bi, bez njega, bila sama na svetu. Drugi korak je fizička tortura: ako se ne povinuje njegovim direktivama, “zaslužila” je šamar, udarac u stomak … kako bi bolje “naučila”, bila prevaspitana – opet “za njeno dobro”. Vremenom se žrtva uživi u svoju ulogu; strah od kazne je stalno prisutan, ali je podjednako prisutan i strah od odlaska i pretnji koje je čekaju napolju, u svetu u kome je niko ne poznaje, niko ne poštuje, niko ne spoznaje njene vrednosti kojih, zapravo i nema – jer je do tada već naučena da se oseća bezvredno.

i zakon je nasilje..

nasilje je vece kad oruzja nema nego kad ga ima ..sta tu nije jasno?
aj mi reci ti koliko se ubistava desilo u poslednjih 50 godina sa registrovanim legalnim oruzjem? pojedinacni slucajevi uglavnom nesrecne prirode..nesrece u lovu ili se dete dokopa tatinog pistolja..sveukupono oko 5%

ja sam za legalizaciju nosenja i upotrebe licnog naoruzanja..resava problem nasilja za 6 meseci..budale bi izginule one malo manje budale bi se povukle i opametile kad vide budale kako ginu..

stepen demokraticnosti nekog drustva se meri stepenom slobode u samoodbrani ..da li ja mogu da nosim i upotrebljavam licno naoruzanje u te svrhe ili ne mogu..
Zakon se na neki bukvalan nacin zaista moze protumaciti kao nasilje, ali je ono usmereno pre svega na zastitu od nasilnika.

U SAD je lako legalno nabaviti oruzje pa da li je tamo problem ubistava resen z tvojih 6 meseci? Da li je uopste? Svaka ozbiljna analiza uvek daje rezultat da je tamo stopa ubistava i nasilnih radnji uopste zapravo veca nego u evropskim zemljama u kojima je teze legalno doci do oruzja.

li sve to nema veze s temom. A ono sto ima je da sam lepo naveo da je najcesci slucaj da je zena slabija, a ima i obrnutih, ali dakle mnopgo redje. I naravno da je moguce i nasilje takvih zene prem partneru, ali je opet to daleko redja pojava nego obrnuto. Sta tu nije jasno?

Pa sad po nekima ispade da su žrtve, zastrašene a i glupe žene ,krive za to što je svaka treća žena žrtva porodičnog nasilja,a svi ti nasilnici i psihopate nisu ništa krivi .:confused:
A dok se ne osude,čak i kad je pokrenut postupak ,slobodno šetaju gradom . Zar ne bi trebalo da bude okrivljen i kažnjen,ma koliko bio pametan ili glup, počinioc zločina,ko god da je?:dontunderstand:

ja ne pricam o krivici nego o odgovornosti..

Žena koja se uda za nasilnika možda je naivna, možda neiskusna, premlada i nezrela, možda čak i neobrazovana ili glupa .. ali ne i kriva.
Za gro zlostavljanih žena ispostavi se da su u brak pobegle od fizičkog zlostavljanja jednog (ili oba roditelja). To ne znači da se nisu udale iz ljubavi, nego da su navikle na određeni obrazac ponašanja: zlostavljač je neko ko je kažnjava za “njeno dobro”, neko ko bi, prirodno i po logici međuljudskih odnosa, trebalo da je voli - juče otac, danas muž, sutra verovatno sin. Žrtva ne može biti kriva zato što je naivna, slaba, nedorasla situaciji, nemoćna ili nesposobna da izađe iz strašne kolotečine.
Takođe, za gro zlostavljača ispostavlja se da su i sami bili zlostavljani u detinjstvu I tokom odrastanja. To je ono što zovemo “usvojeni model ponašanja”.
NIJE PRAVILO da zlostavljane žene potiču iz primitivnih sredina, niti da je zlostavljač neobrazovani alkoholičar. Takav scenario je već kliše.
Kao što postoje naoko “fini” i “normalni” ljudi koji u svom domu zlostavljaju svoju decu, tako postoje i prikriveni sadisti – muževi. Oni mogu biti ljubazni prema ostatku sveta, ali tirani u kući. Ako vam prijateljica u toku tmurnog dana, uveče, ili u zatvorenom prostoru nosi naočare za sunce … ako na njoj prečesto primećujete modrice zbog toga što je “pala”, “udarila se”, “okliznula” i bila “neoprezna” … ako se ponaša kao zatvorenik na uslovnoj slobodi … ako joj muž meri vreme od odlaska do dolaska iz prodavnice, ako vaša prijateljica počne da se izoluje, da otkaz, ima nagle promene raspoloženja – s tendencijom zapadanja u depresiju, ako o mužu ne želi da priča, ili o njemu priča sa izvesnom dozom STRAHOpoštovanja – onda budite sigurni da nešto nije u redu. Mnogi intelektualci-tirani vrlo vešto koriste metode psihičkih represija – do nivoa kada ubede ženu da je inferiorna, nesposobna za samostalni život, loša majka, loša domaćica. Zamislite takvog muža kao vođu nekog kulta, npr Džima Džonsa, a na mesto njegovih sledbenika jednu jedinu osobu – njegovu ženu. Princip manipulacije je isti: žrtvi se polako ispire mozak pričom kako nikome drugom, osim suprugu, nije stalo do nje; kako niko drugi ne zna šta je dobro za nju, kako je niko toliko dobro ne poznaje, te da bi, bez njega, bila sama na svetu. Drugi korak je fizička tortura: ako se ne povinuje njegovim direktivama, “zaslužila” je šamar, udarac u stomak … kako bi bolje “naučila”, bila prevaspitana – opet “za njeno dobro”. Vremenom se žrtva uživi u svoju ulogu; strah od kazne je stalno prisutan, ali je podjednako prisutan i strah od odlaska i pretnji koje je čekaju napolju, u svetu u kome je niko ne poznaje, niko ne poštuje, niko ne spoznaje njene vrednosti kojih, zapravo i nema – jer je do tada već naučena da se oseća bezvredno.

otprilike se slazem..

Zakon se na neki bukvalan nacin zaista moze protumaciti kao nasilje, ali je ono usmereno pre svega na zastitu od nasilnika.

U SAD je lako legalno nabaviti oruzje pa da li je tamo problem ubistava resen z tvojih 6 meseci? Da li je uopste? Svaka ozbiljna analiza uvek daje rezultat da je tamo stopa ubistava i nasilnih radnji uopste zapravo veca nego u evropskim zemljama u kojima je teze legalno doci do oruzja.

li sve to nema veze s temom. A ono sto ima je da sam lepo naveo da je najcesci slucaj da je zena slabija, a ima i obrnutih, ali dakle mnopgo redje. I naravno da je moguce i nasilje takvih zene prem partneru, ali je opet to daleko redja pojava nego obrnuto. Sta tu nije jasno?

stopa ubistava nema veze sa nosenjem oruzja jer se ubistva u 90% slucajeva desavaju nekim tipom hladnog oruzja ili vatrenog oruzja do kojeg je ubica dosao na ILEGALAN nacin..minoran je broj ubistava ili ranjavanja sa REGISTROVANIM legalnim oruzjem
amerika ima 300 000 000 stanovnika..srbija 7 miliona pa se u srbiji citajuci novine SVAKOG DANA desi ubistvo ili samoubistvo a oruzje zabranjeno..sto ne sprecava ljude da sekiraam iskasape komsiju zenu muza itd itd..
krvni delikti su istovremeno i jednostavna i komplikovana stvar..a zabrana oruzja nije da bi smo se mi gradjani zastitili od nasilja vec da se vlast zastiti od upotrebe tog nauruznaj protiv njih i njihove REPRESIJE
narod valja razoruzati da se ne digne n ustanak i oruzanu pobunu..narod valja razoruzati da ne bi neki ocajni i revoltirani gradjanin pucao dgazdi firme lopovu u vugla jer mu ovaj nije isplatio platu 7 godina unazad a ima vile aviJone kamiJone a pare za plate nema..metak u celo
nardo valja razoruzati da kad se miliciji naredi da postupi po naredjenju narod ne bi povadio prangije i isprangijao nase plave drugove organe koji nista drugo do metka ne zasluzuju..narod valja razoruzati da ne bi neki revoltirani gradjanin pucao panduru u kolena zato sto ga ovaj zaustavio na putu imaltretira ga i izmislja mu prekrsaje da bi sebi privbavio statisticke ucinke a drzavi malo reketa u budzet koji hronicno boluje od deficita jerbo nam zemlju vode "experti"
mogu ja do sutra o razlozima zbog kojih se zabranjuje gradjanima pravo da nose oruzje

Tragedija se dogodila na proslavi rođendana zajedničkog druga u Bregalničkoj ulici u kragujevačkom naselju Sušica. Tomislav je oko 22 sata sa devojkom izašao u dvorište, i posle kraće svađe najpre ju je ošamario, a zatim joj nožem naneo sedam ubodnih rana u grudi i leđa.

Devojka je, kako saznajemo, s teškim povredama grudnog koša i bubrega prebačena u Urgentni centar.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/275565/Devojku-ubo-nozem-sedam-puta
nekima je ovo zabava kao da je krpena lutka pa da je malo izbode :kafa:

Tragedija se dogodila na proslavi rođendana zajedničkog druga u Bregalničkoj ulici u kragujevačkom naselju Sušica. Tomislav je oko 22 sata sa devojkom izašao u dvorište, i posle kraće svađe najpre ju je ošamario, a zatim joj nožem naneo sedam ubodnih rana u grudi i leđa.

Devojka je, kako saznajemo, s teškim povredama grudnog koša i bubrega prebačena u Urgentni centar.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/275565/Devojku-ubo-nozem-sedam-puta
nekima je ovo zabava kao da je krpena lutka pa da je malo izbode :kafa:

strasno...:(

aj sad se osvrni na ovaj post...

http://forum.krstarica.com/showthre...a-u-Srbiji?p=19697803&viewfull=1#post19697803

Statistika je strasna...
Svaka druga zena je psihicki zlostavljana, a svaka treca fizicki :tuzno...

Tu nesto nije u redu sa tom statistikom.Hajde neka svako od nas okrene film u glavi i priseti se svih zena koje poznaje i neka kaze koja zena je maltretirana sto fizicki sto psihicki,kako one u braku tako i slobodne.

Sta vise,vidjao sam da slobodne devojke danas koriste zastitu koju im pruzaju muskarci,na zurkama na primer,kada flertuje sa nekim i izaziva ga,a onda se pojavi decko sa ekipom i prebiju ovog ni krivog ni duznog.

Patrijarhalno vreme i vrednosti su prosle,zena danas ima ista prava kao i muskarac,ako ne i veca,manite se price o ugnjetavanju,ako je neko dira,pozove policiju ili jednostavno ode od coveka sa kojim se ne oseca kako treba.

Tu nesto nije u redu sa tom statistikom.Hajde neka svako od nas okrene film u glavi i priseti se svih zena koje poznaje i neka kaze koja zena je maltretirana sto fizicki sto psihicki,kako one u braku tako i slobodne.

Sta vise,vidjao sam da slobodne devojke danas koriste zastitu koju im pruzaju muskarci,na zurkama na primer,kada flertuje sa nekim i izaziva ga,a onda se pojavi decko sa ekipom i prebiju ovog ni krivog ni duznog.

Patrijarhalno vreme i vrednosti su prosle,zena danas ima ista prava kao i muskarac,ako ne i veca,manite se price o ugnjetavanju,ako je neko dira,pozove policiju ili jednostavno ode od coveka sa kojim se ne oseca kako treba.

Pa znam, vec dve moje drugarice koje su zlostavljane u braku i razvode se...
Znaci ... dosta je toga...
Puno mojih drugarica je otac zlostavljao kao i njihove majke, znaci skoro svaka...

psiholog :aha:
pa kazem ko zna sta su dozivele kada su u stanju to da urade...
Zlostavljane osobe cesto i same zlostavljaju...

Psiholog si pa zato i znas,jer kod istog nece doci covek bez problema.

Znam dosta primera gde brak ne funcionise i postoje raznorazni problemi i trzavice medju supruznicima,ali svaka treca zena da dozivljava batine,malo je vise prica za decu.

Venera supoer ti je avatar :)

U statistike ne verujem svako moze da nadje odredjenu ciljnu grupu sa kojom radi upitnik.Svaka lezbejka ( a u Srbiji ih ima na desetine hiljada ) ce reci da je trpela neki oblik nasilja.

Sa druge strane na osnovu mog poznavanja ljudi od ovoga nema ni govora da je svaka treca pod represijom.Ima nasilja u braku i porodici,ali ne u toj meri koliko se to prezentuje na medijima.

Hvala :)

Ne znam za Srbiju, u Makenodiji ove godine ima 200 prijavlenih slucajeva semenjog nasilja .Kad smo mi radile anonimnu anketu , a sad citam i satatistike svaka peta zena je bile ili jeste zrtva..Misilim da je i kod vas slicna satistika ..Ovo je ovde Balkan:) Ipak 21 vek imamo prava..mada i svaka peta je previse..i strasno, nadam se da ce se stvari uskoro promeniti.

Koji je to zacaran krug, cela psihologija nasilnika , najveca greska zene je da veruje da moze promeniti muskarca , al to je zabluda..Nasilnik po meni se ne moze promeniti cak i da ide na tretman...tu sam pesimist.
Jedan znak je, ako je njegov otac bio nasilnik i on ce biti , bar 70 posto slucajeva , i da osudjuje to. To je njegov model ponasanja.

Poslednja izmena:
Mislim da statistika uopšte nije bitna ,već činjenica da to postoji od kad je sveta i veka,ali da se još uvek mnogo ćuti o tome,još uvek su žrtve te koje se izvrgnu ruglu i na koje se svali krivica,da bar to može da se promeni,možda bi se i naziralo rešenje za problem.
Na žalost znam za tri takva slučaju u svojoj bližoj okolini,i strašno je mukotrpan put izbavljenja iz kandži takvog zla, celoj porodici ostaju ožiljci,a godinama i strah od svega što su preživeli,šta će biti sa decom i u kakve će ljude izrasti ostaje samo da se vidi. :(

Back