nash svet

november child:
ala si nervozna i iskljuchiva...
ma koliko te to zachudilo, ima nas i sa iskustvom iz prve ruke iz sudana..
Nisam iskjučiva... još manje sam nervozna.
Što bi me čudilo ako imaš iskustvo iz prve ruke? Blah - čitaj pažljivije šta sam napisala.
november child:
ne mozesh stici svuda, da sve proverish..
ali ovoj slici potpis nije potreban..
Ne možeš, naravno. Ali bi trebalo da to uradiš PRE nego što nekoga osudiš.
To je poenta mog pričanja.

Prezirem glupost, to je sve. I prezirem je sa valjanim razlogom. Glupost je OPASNA.
Brzopleto donošenje sudova takođe.

bundeva:
...znam sebe: ne razmisljajuci bih uzeo to dete i poveo nekud...ne bih ni razmisljao kud...e, sad ko hoce nek veruje, ko nece ne mora..

OK, uzmeš to dete i povedeš sa sobom, i onda naidješ na još jedno takvo dete, svakog časa se i pored njega može naći lešinar, pa povedeš i njega... pa naidješ na još nekoliko takve dece...
Ova scena nije fotografisana u sred BG-a, već u Sudanu gde je to svakodnevnica. Osudjujete čoveka koji je za tu decu i učinio najviše što je bilo u njegovoj moći. Poslao je sliku svetu!

da, vezano za temu:

Idem na posao pre neki dan, i iz busa vidim: benzinska pumpa u Juznom bulevaru...gomila prolaznika..svi zure na posao..radnici na pumpi..10-tak automobila u redu za benzin...sa leve strane pumpe na trotoaru, licem okrenutim ka asfaltu lezi zena!!!
Svi prolaze, i svi se prave da ne vide??? NIKO NIJE ZASTAO! NIKO! U autobusu su svi okrenuli glavu na drugu stranu. Jedan covek prolazi tik uz nju..jede sendvic...baci pogled na nju, olize kecap sa prsta i nastavi dalje....
Ja znam kako sam se osecala u tom trenutku, i znam, da nisam sisla na prvoj stanici i pozvala hitnu, ne bih mogla normalno dalje..ne bih podnela svoju savest...
Ono sto me je potreslo, vise od zene koja lezi, su ljudi koji ne reaguju - nikako..ta zena je mogla biti oni, mogla je biti njihova majka ili sestra...

I neko pita zasto osudjujemo fotografa!!!!!????? Ne, ja se samo pitam kako je mogao da ode kao da nista nije video? kako je mogao da bas nista ne uradi??? nemoguce da stvarno nije mogao...mozes sve sto hoces. U tom trenutku mu je bila vaznija slika koju ce napraviti...To sto se ubio kasnije, samo dokazuje da je shavatio da je mogao nesto da ucini...a nije..

Naravno da ne mozemo svi da spasimo svet, i sve nesrecne u njemu.
I da, da u Sudanu i ko zna gde sve, na svakom koraku ima mnogo dece na koju lesinari strpljivo cekaju.
I bas me priga za pozadinu price (da li ga je hitno cekao konvoj, da li u kamion ne primaju decu mladju od 10 god., da li su mu ruke bile prepuna opreme pa nije imao gde sa detetom, da li je nameravao da se vrati po njega....) imam sliku i jedinu cinjenicu - on je otisao!
Bilo bi mi draze da se taj isti fotograf nije ubio, samo zato sto bi onda morao da zivi sa tim secanjem. Opet je izabrao laksi put.

lady me:
OK, uzmeš to dete i povedeš sa sobom, i onda naidješ na još jedno takvo dete, svakog časa se i pored njega može naći lešinar, pa povedeš i njega... pa naidješ na još nekoliko takve dece...
Ova scena nije fotografisana u sred BG-a, već u Sudanu gde je to svakodnevnica. Osudjujete čoveka koji je za tu decu i učinio najviše što je bilo u njegovoj moći. Poslao je sliku svetu!

aman, bundeva je, kao i ja, rekao da je trebalo da ga skloni.....do prvih kuca....kampa....bilo gde, gde ga lesinar nece naci. pa majku mu, niko nije pominjao usvajanje tog deteta. svi smo svesni da to nije bas moguce. ne mozemo usvojiti svu gladnu decu sveta.

citajte ljudi,nemojte samo da se raspravljate a da pritom i niste razumeli sta je taj neko napisao!!!!!!!!!!!!!!

lady me:
Eh, lady... znam na sta mislis, ali ovako napisano zvuci kao da nikome ne treba pomoci, jer mozemo naici na jos nekoga kome pomoc treba, pa jos nekoga, pa... a sta cemo onda?

Niko ne moze da ispravi sva zla i sve nepravde ovog sveta, ali svako moze (i trebalo bi) da ucini sve u okviru svojih mogucnosti, u svom mikrokosmosu.

Slazem se sa drugim delom tvog posta.

JOVANA77:
aman, bundeva je, kao i ja, rekao da je trebalo da ga skloni.....do prvih kuca....kampa....bilo gde, gde ga lesinar nece naci. pa majku mu, niko nije pominjao usvajanje tog deteta. svi smo svesni da to nije bas moguce. ne mozemo usvojiti svu gladnu decu sveta.

citajte ljudi,nemojte samo da se raspravljate a da pritom i niste razumeli sta je taj neko napisao!!!!!!!!!!!!!!

ko govori o usvajanju?
očigledno ti mene nisi razumela.

LePiaf:
A shto se tiche fotografa... provedite nekoliko meseci u Sudanu, Etipiji, Iraku... gdegod... pa onda moralishite... debeloguzi malogradjani.
aham!!! prodjite vi kroz more takvih nesretjnih sluchajeva, pa izaberite jedan, ili dva, ili nekoliko da ih spasete... ne biste se nsihta vishe osetjali ljudima... ako od dva dechaka kojis ede jedan pored drugog morate izabrati jednog, a chujete posle par dana da je onaj drugi umro od gladi, pojela bi vas vasha savest... ta na koju ste toliko ponosni.... ma nemate vi pojma...

Shag Ivory:
Eh, lady... znam na sta mislis, ali ovako napisano zvuci kao da nikome ne treba pomoci, jer mozemo naici na jos nekoga kome pomoc treba, pa jos nekoga, pa... a sta cemo onda?

Ne, već suprotno. Naravno da treba pomoći ali prosto naićićemo na slučaj da pored sve svoje dobre volje (iz bilo kog razloga) nećemo biti u mogućnosti da pomognemo.

Shag Ivory:
Niko ne moze da ispravi sva zla i sve nepravde ovog sveta, ali svako moze (i trebalo bi) da ucini sve u okviru svojih mogucnosti, u svom mikrokosmosu.

Ali ja baš o tome i pričam, jer je taj čovek više od mene učinio da pomogne toj deci i ne mogu da ga osudjujem... Da li je on sklonio tu devojčicu, zašto nije (ako nije), da li je pre toga pomogao nekoj deci da odu do kampa... koliko je još dece bilo u okolini u tom trenutku su stvari o kojima ja mogu samo da nagadjam i zato je glupo da na prvu loptu uperim prstom u čoveka i kažem: zlikovče, kako si mogao da ostaviš dete?

lady me:
ko govori o usvajanju?
očigledno ti mene nisi razumela.

nisam mislila samo na tebe. pisala sam uopste, za one koji su na moj i bukijev post u kome smo napisali da je trebalo da SKLONI to dete odatle (ja sam cak napisala da verujem da to i jeste uradio), poceli da pricaju o usvajanju, dovodjenju tog deteta kuci itd....

a bilo bi dobro pomoci samo jednom takvom detetu. i vise nego dovoljno! pa zamislite kada bi svako od nas sa samo ovog foruma (ne racu´najuci klonove) otisao tamo i zbrinuo po samo jedno dete (zbrinuti- naci mu smestaj,hranu i garderobu),gde bi nam kraj bio?

ili kada bi se ornanizovali pa da svako da po 10€ i da se sagradi prihvatiliste za tu decu....

ma hiljadu stvari mozemo. ali ne, mi sedimo ovde i osudjujemo fotografa....koji je ipak uradio nesto (i dalje tvrdim da ga je garant makar pomerio od onog lesinara) i poslao ovu sliku nama, da nam pokaze kako se tamo zivi. ja sam recimo danas otisla i uplatila neku paru za pomoc gladnoj deci u svetu. inace bi to uradila tek kad mi stigne redovni tromesecni cek.....pa zar nije i to nesto? zar nije i to delo ovog fotografa?

i zabolela me ona prica da treba pomoci prvo srpskoj deci. zasto? ako jedno srpsko dete ide u pocepanim patikama i farmericama a drugo je (recimo iz iraka) i golo i boso, a pritom i gladno, ja cu pre pomoci ovom drugom, pa makar me proglasili losom srpkinjom!!!!!!

JOVANA77:
a bilo bi dobro pomoci samo jednom takvom detetu. i vise nego dovoljno! pa zamislite kada bi svako od nas sa samo ovog foruma (ne racu´najuci klonove) otisao tamo i zbrinuo po samo jedno dete (zbrinuti- naci mu smestaj,hranu i garderobu),gde bi nam kraj bio?

ma hiljadu stvari mozemo. ali ne, mi sedimo ovde i osudjujemo fotografa....koji je ipak uradio nesto (i dalje tvrdim da ga je garant makar pomerio od onog lesinara) i poslao ovu sliku nama, da nam pokaze kako se tamo zivi. ja sam recimo danas otisla i uplatila neku paru za pomoc gladnoj deci u svetu. inace bi to uradila tek kad mi stigne redovni tromesecni cek.....pa zar nije i to nesto? zar nije i to delo ovog fotografa?

I ta fotografija upravo takvu reakciju treba u svima nama da izazove.
Jeste, ovaj svet je surov i ebem im i ja svima mater ali time neću ništa doprineti da on (svet) bude za delić lepši. Ali ako bi svako ko je pogledao i zgrozio se nad fotografijom učinio isto što i ti, on bi i bio mnogo lepši.

lady me:

slazem se sa ovim....doprinos je nesumnjiv...neuporedivo veci nego da je spasao dete, a nije napravio sliku..veci za svu ostalu gladnu decu...razumski je tako...ali ne mogu da ne gledam to sa emotivne strane...zasto ili slika ili dete...zasto ne i jedno i drugo

Back