Наше измишљотине из новије историје

Nacionalizam je smislen jer je utemeljen u ljudskoj prirodi. Podele i diskriminacija su sastavni, neizbrisivi deo ljudske psihe, i uvek se iznova manifestuju. "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!" nije smislen slogan, ali je smislena ona arapska poslovica "ja protiv mog brata, ja i moj brat protiv mog sela, mi i nase selo protiv celog sveta". Ovo prvo je isprazna ideologija, ovo drugo odraz ljudske stvarnosti, ne samo zbog rascepkanosti vec i zbog sustinske vaznosti razlike i konflikta sa drugim, spoljnim i stranim za svaki identitet.

Nacionalizam je praktican, i na njemu se moze ozidati neka drzavna gradjevina. Internacionalizam, nadnacionalne ideologije itd su neprakticni, i mogu da budu temelj iskljucivo haosu, posle koga opet sledi raspad na sastavne delove. Ovo smo apsolvirali, nadam se.

šta je prirodno šta ne u ljudskom društvu je malo problematično odrediti. nije prirodno sedeti pred kutijom koja svetli i komunicirati njome sa predstavnicima svoje vrste ali dobro, uzmimo da se može utvrditi šta je prirodnije.

misliš model udruživanja po srodstvu i kulturnoj bliskosti je prirodan. to ja i moji bližnji naspram ostatka sveta, mi je jasno samo meni nije toliko dobro učitano. nemam osećaj naročite bliskosti sa ljudima koji su činjenicom svog srpskog rođena deo mog naroda. naravno, ukoliko su odrasli u sličnim društvrnim okolnostima, prošli sličnu socijalizaciju, imali dovoljno sličnih životnih iskustava lakše mi je da uspostavim funkcionalnu komunikaciju u tom smislu razumem bliskost između jedinki određenog naroda ali ne vidim zbog čega bih osećala bliskost sa nekim ko provodi život na tim splavovima, slušajući ono što lepa brena zove "muzika" a takvih je izgleda zastrašujuće mnogo, zapazila sam da ljudi sa kojima ja dalim život nemaju mnogo veze sa onim što se uglavnom opisuje kao stpsko. mislim, od pet mojih najboljih drugarica četiri ne jedu pečenje i slaninu jer su vegetarijanci kao ja, ovo je krjanje banalno ali radi se i o muzici, gledanju tv pinka. sa ljudima koji dele premalo meni bliskih životinih vrednosti ne osećam nikakvu bliskost zbog proste činjenice da govorimo slično.

pokušavam da objajsanim da je ono što povezuje nacionalnu kulturu unekoliko zajedničko pripadnicima nacije ali da su interpretacije tog nasleđa tako raznovrsne da ostaje malo elemenata koji povezuju zaista svakoga ko je potekao iz te tradicije. a ako o naciji govorič kao o nečem gotovo mističnom, ja to ne osećam previše, naročito što je srpska nacija prilično maskulin projekat pa se ja tu teško prepoznajem.

(eno, na muškom pdf-u se javljaju neki što ni u kafane ne idu. zgrožena sam, šta će ostati od kultunih institucija ovog naroda?!)

Poslednja izmena:
Желео бих да вам скренем пажњу на неколико митова у савременој популарној историјографији или такозваној уличној историји.
Циљ ми је да вам покажем у каквој смо катастрофалној не заблуди него заблентављености, и како од шуме не видимо дрво и стално се вртимо у круг.

Мит бр. 2:
Комунисти су кривци за страдање Српског народа!
- Нетачно. Краљевина Југославија са нашом династијом, али најгоре- са српским политичарима утрча је пут Јасеновцу. Договором Цветковић-Мачек створена је Бановина Хрватска, претеча НДХ. Онда је дошао Јасеновац, након пропасти антикомунистичке Југославије, а не након пропасти титове Југославије

malo o mitu br. 2!!!
Budući su lokalni Srbi u Zagrebu u svom glasilu "Srbobran" objavili pamflet u kome su navijestili Hrvatima rat do uništenja, izbile su u Zagrebu 1902. i prve protusrpske demonstracije.

tad je počelo a 1995 završilo !! ;)

malo o mitu br. 2!!!
Budući su lokalni Srbi u Zagrebu u svom glasilu "Srbobran" objavili pamflet u kome su navijestili Hrvatima rat do uništenja, izbile su u Zagrebu 1902. i prve protusrpske demonstracije.

dakle srbi su krivi za ustaštvo?

a da se mi ipak vratimo na hrvatsku nacionalističku ideologiju XIX veka? :think:

dakle srbi su krivi za ustaštvo?

a da se mi ipak vratimo na hrvatsku nacionalističku ideologiju XIX veka? :think:

početak hrvatsko - srpske mrženje 1902 !

kako su tad srbi napisali "Do istrage vaše ili naše" (istraga = istrebljenje) !!

kod srba uvik počinje sa izjavom "srbija do tokija" a završava sa "ko nas bre zavadi"..:D

Poslednja izmena:

kako su tad srbi napisali "Do istrage vaše ili naše" (istraga = istrebljenje) !!

ti zaista tvrdiš da nije postojala hrvatskosrpska mržnja pre XX veka?!

nisi onda neki kvalitetan sagovornik, samo nastavi da veruješ u šta želiš da veruješ, ja ti ne mogu pomoći.

optuživati žrtvu za zločin je toliko jadno i podlo da ne zaslužuje pažnju. :roll:

ti zaista tvrdiš da nije postojala hrvatskosrpska mržnja pre XX veka?!

nisi onda neki kvalitetan sagovornik, samo nastavi da veruješ u šta želiš da veruješ, ja ti ne mogu pomoći.

optuživati žrtvu za zločin je toliko jadno i podlo da ne zaslužuje pažnju. :roll:

a srbi su jadni uvik žrtve... :D

a vidi kako žrtve zbore.. Zagreb 1902.

“Ta se borba mora voditi do istrage naše ili vaše. Jedna stranka mora podleći. Da će to biti Hrvati, garantuje nam njihova manjina, geografski položaj, okolnost, što žive svuda pomešani sa Srbima, i proces opšte evolucije, po kome ideja Srpstva znaci napredak. „ :hahaha:

malo o mitu br. 2!!!

pogodimo čiji je citat:

„Slovo-Serbi su smeće naroda, oni su Hervatsku izdali i, ako ustreba, opet će je izdati, makar bez svoje koristi, samo da nju izdaju. Oni su po svojoj naravi bez uma i poštenja, proti slobodi i proti svakom dobru.“

„Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu“

(mali hint, otac hrvaske nacije. ;) :cool: )

misliš model udruživanja po srodstvu i kulturnoj bliskosti je prirodan.

Podele i grupasenje (zipa mi frazeologiju?) kao takve su prirodne. Ljudima je urodjeno da formiraju grupe, a grupe identitet grade ekskluzivitetom, dakle iskljucivanjem neclanova, i osnazuju privilegijama za clanove i omalovazavanjem neclanova. Ti grupni identiteti mogu biti jezicki, rasni, nacionalni, regionalni, klasni, sportski, kulturni, ideoloski, kakvi bilo - svaki covek ma mnostvo grupnih identiteta, kao sto sam ja recimo i clan grupe 'Srbi' i clan grupe 'postdiplomci' i clan grupe 'navijaci zvezde' i clan grupe 'Pavlovic' i clan grupe 'Anglofoni' i clan grupe 'ljubitelji Jesenjina' itd. koje se u meni presecaju. Neki identiteti su jaci i sa nekima se vise identifikujem, sa nekima manje - to su detalji, uticaji moje okoline i vaspitanja. Nacionalnost, tj. kulturni identitet su tipicno jake odrednice za vecinu. Medjutim, fenomen je univerzalan, ljudsko opste mesto, i prevazilazi kategorije.

Legendarni su eksperimenti profesora Tajfela, Jevrejina koji je preziveo holokaust i koji je bio najdirektnije zainteresovan za fenomene ksenofobije, nacionalizma itd. kao zamajaca nacizma. Ljude u eksperimentima je nasumice podelio na dve grupe, ne obracajuci paznju, dakle, na pol, godine, izgled, nacionalnost, obrazovanje, bilo sta, nego bukvalno bacanjem novcica. Ovo im je i otvoreno dato na znanje, tj. znali su da su nasumicno dodeljeni jednoj od grupa.

Fascinantno je to sto su, uprkos ovome, uprkos sto te ljude nisu ni sreli, ni videli, ni znali da postoje, ni imali bilo kakvog kontakta niti bilo kakve slicnosti sa njima osim clanstva u ovoj cisto eksperimentalnoj, neprakticnoj grupi, maltene svi subjekti eksperimenta poceli da osecaju naklonost za clanove "njihove" grupe i odbojnost za one druge, da ove prve smatraju superiornijim, da im daju vise ocene za identicne rezultate na fiktivnim testovima, da ih nagradjuju, ove druge da kaznjavaju, omalovazavaju, i sl.

Ne bih da gnjavim objasnjenjima zasto je to (mozda) tako, ali je fenomen kao takav - paradigma minimalnih grupa - robustan i univerzalan cak i u uslovima fiktivnih, minimalno stvarnih grupa; stvarne grupe poput naciona, iza kojih stoje jezik, istorija, kultura, ekonomski i emocionalni interesi su za vecinu toliko mocne da se ne daju potisnuti kontraidejama iza kojih stoje nebulozni ideali o jednakosti i univerzalnom ljudskom bratstvu.

Ljudi ne zele zaista da budu jednaki; zele da budu bolji. Ljudi zele da njihove grupe budu povlascene, zele da svoju superiornost potvrdjuju u odnosu na rivalske grupe, zele da dominiraju, zele da afirmisu sve sto ih cini onim sto jesu, ideale, naciju, jezik, sta bilo, pa i na stetu onih koji to nisu. U stvari, afirmacija svog i denigracija tudjeg su neraskidivi. To su praiskonski instinkti. I zato, da se vratim na pocetak, naivno je i nelogicno ocekivati od bilo koje nacije da se na duze vreme odrekne svog ja u korist necega potpuno nebuloznog, neke ideoloski skovane i bljutavo siroke kulturne papazjanije kao sto je jugoslovenstvo.

To ne biva. I zato se desilo to sto se desilo.

savršeno se slažem sa tobom, ljudima je grupisanje upisano u socijano ponašanje, kao svakoj vrsti koja ima razvijen socijalni život. to je fenomen koji me i profesionalno interesuje, više zbog komunikacije i socijalne interakcije doduše, dakle znam za svakakve eksperimente na temu uključujući tajfelov rad.

izgleda da nisam sposobna da se identifikujem sa jednom grupom toliko do kraja i često imam osećaj da je posmatram sa strane. ne znači da ću ikada negirati svoj srpski identitet, naprotiv smatram da me je odrastanje u srbiji duboko označilo i verovatno uticalo na moje formiranje značajnije nego klasna pripadnost recimo ali zaista ne osećam nekakvu organsku vezanost za srpski narod u smislu da verujem da sam time bolja ili lošija od nekogdrugog na planeti.

ne mislim ni ja da smo svi jedanaki, mada verujem da treba da budemo ravnopravni. naravno da je mnogo onih koji su bolji od mene u mnogim stvarima i gori u nekim drugim ali ne verujem da bih da sam bila rođena negde drugde bila manje uspešna ili neuspešna, svakako bih bila drugačija ali ne vezujem za tu "drugačijost" vrednosni sud(kakva je tek moja frazeologija). potreba za identifikacijom sa grupom kojoj unapred pripiše "superiorne" odlike možda ukazuje da taj nema ništa dovljno posebno čime bi izgradio svoju ličnu vrednost.

uostalom, u koji bi to opšteprihvaćen sistem vrednosti trebalo smestiti odlike različitih nacija? sve mi je to teško prihvatljivo kada se dekonstruiše na osnovne činioce.

(ovaj post bi trebalo srediti i preformulisati ali nemam sada vremena, moram da kuvam.)

Poslednja izmena:
Mislim da nema tih koordinatnih sistema, tih opsteprihvacenih vrednosti koje bi objedinjavale sve, i mislim da ih ne moze ni biti. Sve ideje, sve odrednice koje su dovoljno siroke da obuhvate svakog su toliko rasplinute da su sustinski besmislene kao deo identiteta. Ono sto je zajednicko svima - svi pijemo vodu, ne znam, banalan primer, svi smo mi za "pravdu" a protiv "nepravde" - ne znaci nista.

Mislim da je svaka preterana sabornost sustinski nerealna. Kao sto simpanze ne razmisljaju na nivou rase, "mi simpanze protiv zmija i orlova i babuna", vec jedu bebe drugim simpanzama i razbijaju im glave, tako ni mi po prirodi nismo sposobni da se organizujemo u drustva bez grupasenja, bez ekonomskog, emotivnog i svakog drugog konflikta. Mislim da su zato propadali svi eksperimenti sa nametanjem nekih komunalnih vrednosti, recimo.

Covek je takav kakav jeste. Mislim da coveka treba spoznati sa svim njegovim osobinama i onda stvarati drustvo koje te osobine uvazava, umesto pokusavati ljude naterati na matrice ponasanja u skladu sa nekom ideologijom, religijom, itd, ma kako moralno i prikladno zvucale. Ljudska priroda na kraju uvek pobedjuje.

Meni je sestra skuvala supu i spagete sa sosom od paradajza i slanine. Rodovska zajednica i podela rada.

Поента је...
нема јудео-масонско-ватиканске завере против Српског народа.
Има само алавих покварених и поткупљених Срба којима је новац милији од части.
Сами смо себе секли када нисмо морали а и када смо морали то смо радили са задовољством и гуштом.
Ми смо нација Леминга, и морамо се једном тргнути,
Направити револуцију у сопственом уму, а онда и у држави.

МИ смо носиоци свега
Све зависи од НАС; а не од неког трећег.
наша судбина је у нашим рукама, а ако се неком са стране то не свиђа, нека пати или нека се уклони.

Превише компромиса, лажи и попуштања.

:worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth:

Pa dobro, ideja jugoslovenstva se ipak na kraju pokazala kao jako losha po Srbe.

1918. godine je treba reshiti srpsko nacionalno pitanje jednom zauvek, a ne oslobadjanjem Hrvata i Slovenaca, i primanja porazenog naroda u zajednicku drzavu. Pobednik je pruzio ruku porazenom, shto je bilo plemenito i ludo. A porazeni se oduzio Jasenovcem,a to je bilo neljudski i bolesno....

:klap: Да је било памети, не би се правила ни прва Југославија ни друга Југославија. Требали су Срби да заузму територије које су добили победом у Првом Светском Рату, као и оне територије које су могли да освоје захваљујући Другом Светском Рату.

Све је било тако просто и једноставно, победили смо, дакле имамо право да профитирамо из наших победа, АЛИ ту се онда умешала та кратковида елита која је ипак желела да пружи руку помирења онима који су нам уништавали земљу до тад :dontunderstand:

nije tako jednostavno primeniti koncepte iz prirode na sapiessapiense nodobro, recimo da razmišljanje na nivou vrste nije realno ali je meni i razmišljanje na nivou grupe nepotrebno.

prilično mi je sličan stav tvom ali na njega gledam iz drugog ugla. uopšte ne vidim svrhu obrazovanja čvrstopovezanih grupa kada više nije neophodno radi opstanka. verovatno je to posledica mojih mladalačkih anarhističkih zabluda. :cool: :mrgreen:

(kod mene podela rada ne postoj margo, moja mačka, diktira nam život. jutros me je probudila zahtevajući da je češkam i mazim, i to je trrrrrajalo. još sam pospana)

kod srba uvik počinje sa izjavom "srbija do tokija" a završava sa "ko nas bre zavadi"..:D

I ti posle kazesh kako si objektivna i ne mrzish Srblje :lol:

Srbi su pisali?! Ili je neki ludi srpski novinar napisao, pa dejstvom Kralja Aleksandra zavrshio na kocu :whistling:
E neka smo ih vala pobili milion, ne sme svashta da se pishe :whistling:

Jadno glagoljice, jadno

Pa nema nekih narucitih trenutnih razloga, verovatno. Ne treba ni traziti razloge.

Cini mi se da je tu jedna od sustinskih razlika u nasim pogledima. Ja verujem da ljudi uglavnom nisu racionalni (tj verovatno su racionalni na nekom bioloskom nivou, ali to je nesto drugo) i da je zasnivanje drzava, sistema vrednosti, u stvari bilo cega na racionalnosti velika greska. Iracionalno u nama uvek sa zadovoljstvom zafrljaci ciglu u tu palatu od kristala, ili, k'o sto rece Dostojevski,

prsti, prsti lepo staklo, nije mi promaklo.

daleko od toga da verujem da čoveka vode primarno racionalni razlozi ali ti pokušavaš da definišeš ljudsko iracionalno i veruješ valjda da su države osonovane na iracionalnoj veri naroda u smisao takve orvanizacija sveta?

možda, valjda sam prespavala kada se taj iracionalni osećaj delio a i ne čini mi se da čitavo čovečanstvo deli tu vrstu iracionalnosti, pogledaj afrički slučaj recimo. onda ispada da je današnji svet posedica nametanja koncepta karakterističnog za evropsko iracionalno na ostatak sveta.

jednostavno, ne smatram da su narodi i države nužan proizvod svakog ljudskog udruživanja.

Ne, ja mislim da ljudi uglavnom uopste nisu ni svesni zasto rezonuju tako kako rezonuju, zasto osecaju to sto osecaju, zasto im je nesto pravo a nesto krivo, a i da su svesni ne bi mnogo promenilo na stvari. Iracionalnost nije evropski izum, to je univerzalno stanje ljudske psihe po difoltu. Racionalnost je evropski, da ne kazem grcki izum. Grcka laz, upravo.

Ne, ja mislim da ljudi uglavnom uopste nisu ni svesni zasto rezonuju tako kako rezonuju, zasto osecaju to sto osecaju, zasto im je nesto pravo a nesto krivo, a i da su svesni ne bi mnogo promenilo na stvari. Iracionalnost nije evropski izum - racionalnost je evropski, da ne kazem Grcki izum. Grcka laz, upravo.

niti ja ne mislim da je ljudska svest vrhunski produkt evolucije/stvaranja uz pomoć koje mi suvereno upravljamo svojim životima. :mrgreen:

nisam mislila na iracionalnost kao evropski izum već na savremenu državu i naciju kao evropski izum. ;) :cool:

Savremena drzava... pa ne znam. Cini mi se da je zasnovana na starijim oblicima organizovanja, na nacionalnom i plemenskom, a ne da je nesto revolucionarno. Ili nije?

Moram da palim. Citamo se posle!

socijalna evolucija od plemena do države?

davno je to izašlo iz mode ali dobro, pišemo se kad se vratiš pa da razjasnimo. :cool: :mrgreen:

Победоносцев - Nacionalizam je smislen jer je utemeljen u ljudskoj prirodi. Podele i diskriminacija su sastavni, neizbrisivi deo ljudske psihe, i uvek se iznova manifestuju. (...)
Ne mogu se složiti sa tvrdnjom da je nacionalizam utemeljen u ljudskoj prirodi ... uostalom i sam ga smještaš u kontekst manifestacije.

Ono što dominira ljudskom prirodom su nagoni i oni su ono što je u njoj "utemeljeno".
Nacionalizam je samo manifestacija jednog od njih, onoga zbog kojeg je Aristotel čovjeka i odredio kao zoon politikon.

Taj poriv, taj nagon ka društvenosti, pripradnosti, privrženosti je stvarno prastar, a nacionalizam kao njegova manifestacija to nije.
Nacionalizam upravo zato što nije oduvijek ne bi trebao biti ni zauvijek. Sve što ima početak, shodno logici, trebalo bi da ima i kraj ... u obliku jednog postepenog, neujednačenog i degradirajučeg procesa.

Procesa koji u svojoj suštini ne bi bio ništa drugačiji od procesa, koji je u nekih 6 vijekova stanovnika Đenove, kao Đenovljanina i hrišćana, pretvorio u Italijana, hrišćanina i Evropljanina.
Nacionalizam je praktican, i na njemu se moze ozidati neka drzavna gradjevina. Internacionalizam, nadnacionalne ideologije itd su neprakticni, i mogu da budu temelj iskljucivo haosu, posle koga opet sledi raspad na sastavne delove.
A šta ćemo onda sa hrišćanstvom kao nadnacionalnim projektom par exellemce?
Mislim da nema tih koordinatnih sistema, tih opsteprihvacenih vrednosti koje bi objedinjavale sve, i mislim da ih ne moze ni biti.
Ima ih.
Svi smo ljudi.
Jer samo je čovjek rod, a Srbin, Njemac, Hrvat ... sve je to genus proximum.

Ovaj dnos roda i vrste, postaje izuzetno zanimljiv, ako se posmatra u kontekstu Aristotelove Nikomahove etike, u kojoj je distinkcija između ta dva pojma prvi put i jasno detektovana i gdje se antički genije zapitao da li biti dobar obućar, znači u isto vrijeme biti i dobar čovjek?

E sada Ti meni reci oberprokuroru da li će odgovor biti drugačiji ili imalo neizvjesniji ako pojam obućara zamjenimo sa pojmom Srbina?

Po pitanju kolektiviteta, identiteta, nacionalnih osecaja i ostalo...

Sve su to zaostavshtine nekih proshlih vremena... Progutace ih globalizam koji je ipak posledica evolucije...
Te podele na grupacije su uglavnom bile posledica zatvorenosti u chet'ri zida...
Vec sada je taj problem reshen...

Plus se danas sve vishe individualizam stavlja ispred kolektivnog interesa...

Shto se tiche nekakvog ponovnog grupisanja ali na "vishem nivou"...
Odnosno, nekakav snazhni osecaj pripadnosti Evropi, beloj rasi, ili celom ljudskom rodu... Mislim da je za to potreban zajednichki neprijatelj ili zajednichki problem... SAD, Kina, Negroidi, Mongoloidi, vanzemaljci, globalno zagrevanje, prenaseljenost ili neshto slichno... Uostalom, tako se i usadjuje ljudima u glavu osecaj pripadnosti nekoj grupaciji...

Back