Aurora.Borealis
Ističe se
- Poruka
- 2.482
Nacionalizam je smislen jer je utemeljen u ljudskoj prirodi. Podele i diskriminacija su sastavni, neizbrisivi deo ljudske psihe, i uvek se iznova manifestuju. "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!" nije smislen slogan, ali je smislena ona arapska poslovica "ja protiv mog brata, ja i moj brat protiv mog sela, mi i nase selo protiv celog sveta". Ovo prvo je isprazna ideologija, ovo drugo odraz ljudske stvarnosti, ne samo zbog rascepkanosti vec i zbog sustinske vaznosti razlike i konflikta sa drugim, spoljnim i stranim za svaki identitet.
Nacionalizam je praktican, i na njemu se moze ozidati neka drzavna gradjevina. Internacionalizam, nadnacionalne ideologije itd su neprakticni, i mogu da budu temelj iskljucivo haosu, posle koga opet sledi raspad na sastavne delove. Ovo smo apsolvirali, nadam se.
šta je prirodno šta ne u ljudskom društvu je malo problematično odrediti. nije prirodno sedeti pred kutijom koja svetli i komunicirati njome sa predstavnicima svoje vrste ali dobro, uzmimo da se može utvrditi šta je prirodnije.
misliš model udruživanja po srodstvu i kulturnoj bliskosti je prirodan. to ja i moji bližnji naspram ostatka sveta, mi je jasno samo meni nije toliko dobro učitano. nemam osećaj naročite bliskosti sa ljudima koji su činjenicom svog srpskog rođena deo mog naroda. naravno, ukoliko su odrasli u sličnim društvrnim okolnostima, prošli sličnu socijalizaciju, imali dovoljno sličnih životnih iskustava lakše mi je da uspostavim funkcionalnu komunikaciju u tom smislu razumem bliskost između jedinki određenog naroda ali ne vidim zbog čega bih osećala bliskost sa nekim ko provodi život na tim splavovima, slušajući ono što lepa brena zove "muzika" a takvih je izgleda zastrašujuće mnogo, zapazila sam da ljudi sa kojima ja dalim život nemaju mnogo veze sa onim što se uglavnom opisuje kao stpsko. mislim, od pet mojih najboljih drugarica četiri ne jedu pečenje i slaninu jer su vegetarijanci kao ja, ovo je krjanje banalno ali radi se i o muzici, gledanju tv pinka. sa ljudima koji dele premalo meni bliskih životinih vrednosti ne osećam nikakvu bliskost zbog proste činjenice da govorimo slično.
pokušavam da objajsanim da je ono što povezuje nacionalnu kulturu unekoliko zajedničko pripadnicima nacije ali da su interpretacije tog nasleđa tako raznovrsne da ostaje malo elemenata koji povezuju zaista svakoga ko je potekao iz te tradicije. a ako o naciji govorič kao o nečem gotovo mističnom, ja to ne osećam previše, naročito što je srpska nacija prilično maskulin projekat pa se ja tu teško prepoznajem.
(eno, na muškom pdf-u se javljaju neki što ni u kafane ne idu. zgrožena sam, šta će ostati od kultunih institucija ovog naroda?!)
Poslednja izmena:

)
Да је било памети, не би се правила ни прва Југославија ни друга Југославија. Требали су Срби да заузму територије које су добили победом у Првом Светском Рату, као и оне територије које су могли да освоје захваљујући Другом Светском Рату.