Naša biblioteka

Bliži se Sajam, hoće li biti nekog okupljanja :)
Nemam spisak, ali me u poslednje vreme najviše interesuju Karposova izdanja, pa pretpostavljam da ću veći deo budžeta potrošiti kod njih. Odysseus ima neke interesantne bajke, samo nisam pronašla informaciju da li će izlagati (samostalno ili udruženo s drugim izdavačem). LOM obožavam, ali većinu njihovih knjiga već imam. Morala sam da srežem broj knjiga u stanu zbog nedostatka prostora i nadam se da se neću raspištoljiti i kupiti više od desetak novih.

Za sada znam pouzdano da cu kupiti Malog princa povodom 80. rodjendana, Srecnog princa sa ilustracijama Ane Grigorijev (ta zena je sasvim sigurno prelepa, mora biti!), Atlas mitova, Tandrcka, Bljakavca (romane za decu), Rimske price i novog druga Nobela...
Jeste prelepa, pratim je na Instagramu. Potpisivaće knjige na Laguninom štandu, samo ne znam hoću li je zateći. Imam njene posvete s mini-ilustracijama na knjigama za dvojicu mojih dečaka, pa sam htela i za ovog trećeg da nabavim.

Ја ћу ићи јер волим и ту атмосферу али ћу више поручити него тамо купити јер је крај месеца, овај ми је био тежак а није ни пола прошло и више ми одговара да рачуне пребацим у новембар. Јер ако поручим док су сајамске акције док књиге стигну већ смо у једанаестом месецу :lol:

Bliži se Sajam, hoće li biti nekog okupljanja :)
Nemam spisak, ali me u poslednje vreme najviše interesuju Karposova izdanja, pa pretpostavljam da ću veći deo budžeta potrošiti kod njih. Odysseus ima neke interesantne bajke, samo nisam pronašla informaciju da li će izlagati (samostalno ili udruženo s drugim izdavačem). LOM obožavam, ali većinu njihovih knjiga već imam. Morala sam da srežem broj knjiga u stanu zbog nedostatka prostora i nadam se da se neću raspištoljiti i kupiti više od desetak novih.

I ja imam budzet jer sada delim novac na knjige za dete i na knjige za mene.
Nakon toga delim ta dva skupa dalje, na knjige za dete "za svaki dan" (Valijms i njemu slicni), knjige koje mislim da su vazan deo odrastanja (trenutno 20 000 milja pod morem) i knjige poznate kao one "za stocic u dnevnoj sobi" (u sta spadaju razne mitologije, legende, enciklopedijska izdanja).

Slicno i za sebe trazim...nesto za uzivanje uz kafu, nesto kao valjalo bi a uvek kupim i neku ilustrovanu bilo istorijsku bilo umetnicku kojom "ukrasim" komodu, nocni stocic.
Ispadne da poslednju najcesce otvaramo, sto mi sto gosti, jer je tu, ispred nosa.

Drago mi je zbog Ane:), svidela mi se pre desetak godina kada sam prvi put kupila Sneznu kraljicu sebi na poklon i to kao odavno punoletna.
Uspeva da udje olovkom u mastarije devojcica buduci da sam upravo tako zamisljala bajke kao malecka.

Скоро месец дана сам густирао Паустовског. Још сам под утиском те књиге (Повест о животу).

Абраша је имао жену, малену, сву у црним коврџама, плачна гласа и насртљивих очију.
Не гледајте ви на то што је она малена – говорио ми је у поверењу – већ гледајте како је зла, као бесна мачка. Боље се утопити у мору него +ивети с таквом. :hahaha:
Повест о животу, Паустовски

Са мном је понекад дежурао постарији наставник историје у бившој женској гимназији госпође Левандовске, Авељ Исидоровић Стаковер.
Без обзира на то што је предавао у женској гимназији, био је ватрени женомрзац. Мален, дуге рашчупане браде и црвених очних капака, аљкав и вечито срдит, попут пророка Јеремије непрестано је бацао проклетства на главе свих жена без изизетка.
Мирно је могао говорити само о средњем веку. Тврдио је да је то најлепше доба у животу човечанства.
( Повест о животу, Паустовски)

Викали смо на сав глас ''слава!'' Било је неупореиво теже, него ''ура!'' Колико год да вичеш, нећеш постићи снажан одјек. Издалека ће увек изгледати да се не виче ,,слава'', већ '', ''ава'', ава'', ''ава''. Та реч се уопште показала неподесна за параде и изражавање народног одушевљења. (Повест о животу)

Ово ме подсети на оно када смо залуђени и као корисни идиоти викали сви, сви, сви. Са одстојања се то сви чуло као сси, сси, сси, што је звучало баш непријатно.

Однекуд су ми пале на памет речи Полонског: ''Књижевник – он је само талас, а океан ако је Русија – не може бити неузбуђен, када је узбуђена стихија.
Повест о животу, Паустовски

Да су се и у оно време радили наказни споменици указује овај цитат:

Поводом Николајевог доласка у Кијеву су приређене разноврсне свечаности. Откривен је наказни бронзани споменик Александра II и још наказнији гипсани споменици Свете Олге, и Ћирила и Методија. :mrgreen:
(Повест о животу)

Да су се и у оно време радили наказни споменици указује овај цитат:

Поводом Николајевог доласка у Кијеву су приређене разноврсне свечаности. Откривен је наказни бронзани споменик Александра II и још наказнији гипсани споменици Свете Олге, и Ћирила и Методија. :mrgreen:
(Повест о животу)
Сетила сам те се у позоришту :)
Јеванђеље по Достојевском. Топла препорука ако си из НС-а или ако буде гостовала ако ниси.

@86bogomoljka

Благо мени.
Нисам из Новог Сада, из Ниш сам. :)
Не памтим да сам икада видела глумце који све време имају сузе у очима, не оне театралне него људске. А Зосима има тако блажен осмех који је немогуће одглумити ако не осећаш. Светло ће победити :)

Мама је напојила калуђера чајем. Седео је за столом, не скидајући капе, пио чај присмачући с посним шећером, а ситне сузе сливале му се с времена на време низ образе, жуте као црквени восак. Пажљиво их је отирао рукавом ризе говорећи:
- Дао ми Господ да још једном на овом свету попијем чаја са шећером. Заиста ме пожалио Господ, снизашао мом јадном животу милошћу својом.
(Повест о животу, Паустовски)

- Схватите само – мрмљао је сликар молећивим гласом – како је то дивно!
- Провлачио сам се кроз млад борик, сав се исцепао, али што је мирис,, што је суви бели каранфил, риђе борове иглице, што је паучина! Што је красота!
- Ето, зато вас и волим – тихо је рекла тетка Нађа.
(Повест о животу, Паустовски)
Ето, зато и ја волим руске писце!
:D

Шала, Доменико Старноне
Приметила сам да ми прија када правим паузе од неких другачијих књига. Као и Лоренцо Мароне, рецимо.
Ова ме је кроз лик детата баш разгалила и насмејала, те невине, искрене опаске. Као да сам имала четворогодишњака пред собом :)

Čitala sam, sećam se kad unuk zatvori dedu na terasi :cool: I da mi je bilo žao što nisam čitala Okretaj zavrtnja jer ima nekih referenci na tu knjigu. Baš bih mogla da je kupim (Okretaj, ne Šalu), mislim da Otvorena knjiga ima lepo izdanje.

Sad zapažam da sam napisala kupim, a ne pročitam. Hm.

Legenda o samoubistvu – Dejvid Van, Laguna 250 str, 8/10
https://www.laguna.rs/n4218_knjiga_legenda_o_samoubistvu_laguna.html

Teško sam se probijala kroz ovu knjigu. Ali nisam odustala.
Neobična priča, neobično mesto dešavanja (Aljaska), brojne nagrade koje je dobila...
Čitam mnogo manje nego ranije pa ne dozvoljavam da sama sebi povlađujem i odustajem tek tako.
Sve u svemu teško sam je čitala ali je bogme neću tako lako zaboraviti.

Noć u Karakasu – Karina Sains Borgo, Laguna 210 str, 10/10
https://www.laguna.rs/n4614_knjiga_noc_u_karakasu_laguna.html

Ta mrtva žena je jedino što može da me održi u životu“, kaže Adelaida Falkon, junakinja romana „Noć u Karakasu“, dok se bori da preživi u haosom zahvaćenoj Venecueli, u kojoj ni mrtvi više nisu sigurni.

Autorka romana Karina Sains Borgo, koja je rođena i odrasla u Karaksu, donosi nam potresnu priču o ženi koja preživljava prelomne događaje u južnoameričkoj zemlji, u kojoj besni rat na ulicama.

Adelaidu Falkon upoznajemo dok sahranjuje majku, jedinu osobu koja je bila uz nju. Sama, uplašena zbog svih dešavanja oko nje, Adelaida će biti izbačena na ulicu onog dana kada joj u stan upadnu lopovi maskirani u revolucionare. Igrom slučaja, u susednom stanu pronaći će mrtvo telo komšinice Aurore Peralte, koju svi zovu Špankinjina kći, kako zapravo i glasi originalni naslov ovog romana – La hija de la Española.

U komšinicinom stanu pronaći će i dokumenta pomoću kojih može da se odseli u Španiju. I pobegne od bezumlja i gladi koje vlada u njenoj zemlji. Potrebno je samo da preuzme tuđi identitet. Potrebno je da se otarasi leša i da postane Aurora Peralte, Špankinjina kći."

Preuzela sam neki tudj utisak o knjizi negde sa interneta. Sasvim je po mojoj meri.
Jedino što bih dodala je da me je knjiga oduvala, izula iz cipela, nokautirala...
Trepnula nisam dok je nisam pročitala. A razlog za to leži u našoj trenutnoj situaciji.

Back