- Poruka
- 131.188
Meni je Tatarska pustinja jedna od omiljenih knjiga, vrhunsko delo.
Bucati ima i odlične priče.
Bucati ima i odlične priče.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Život mi je prošao čekajući. A proći će još mnogima koliko vidim.Deluje zanimljivo, volim te apokaliptične... iako su već postale kliše. I to sto ima samo 100ak strana znači da je ne bih čitao mesec i po dana... valjda
Inače, imam i ja epizode da me jači utisak stigne tek kasnije. Dešava mi se da ocenim neku knjigu sa npr. 3+ ili 4- i da me kasnije nesto podseti na nju i shvatim da mi se u stvari svidela i da je dugo pamtim. Tada otvorim spisak i vidim da sam dao nizu ocenu od one koju bi možda trebalo i podignem je.
Najbolji primer mi je Tatarska pustinja, Dina Bucatija, koja mi je bila ok, ali nista posebno a na momente i dosadna. I onda sam zadnje 2 god više pomislio na nju i shvatio da je se dosta dobro sećam i da je u stvari odlično delo.
Kad god maloumnik reši da zastrašuje krdo ovaca i diže vojsku, policiju, zaracuje oko Kosova... ja se setim tvrdjave u Tatarskoj pustinji, u kojoj su decenijama čekali da veliki neprijatelj napokon napadne!
Tišina – Don DeLilo, Geopoetika, 90 str, 7/10
https://www.geopoetika.com/o-knjizi/1706/tisina
Tišina. Vreme posle gašenja svih ekrana. U svetu. Svet zuri u pogašene ekrane telefona, TV-a, kompjutera... izazvane neznano čime. Zastrašujuće.
Kao što je zastrašujuća i naša oslonjenost na život kroz ekrane.
Šta i kuda dalje? Zaista, šta bismo radili u tom trenutku mi pojedinci, a šta bi se desilo ili dešavalo globalno?
Pokušavam to da zamislim. Ova knjiga mi služi kao podsticaj. Ne smem to da zamislim.
Ipak zamislim, ali se nadam da se to neće desiti.
Uspavaj me– Lejla Slimani, Booka, 200 str, 8 /10
https://www.knjizara.com/Uspavaj-me-Lejla-Slimani-150012
Što se tiče onog „zanatskog“ dela, na kraju je nekako ušeprtljala stvari. Bilo je tu nekih nejasnoća, konfuznih, nedorečenih momenata i likova...
Ali, interesantna je, pročitala sam je za par dana. Ni na trenutak me nije unervozila ili bila dosadna.
Pri tom je tema onako ženska tema ovog doba. Rastrzanost izmedju posla i porodice. I još svašta nešto.
E, ovo je knjiga gde je pisac na samom početku napisao kraj. I to joj nije umanjilo draž.
Jer pisac zna kako to bezbolno da izvede.
Na pratiš na času.Pa sam ja danas u biblioteci uzela Tišinu. A pre nego što mi je našla baš tu knjigu, izvadila je 4-5 drugih knjiga istog pisca, za kog ja, iskreno, nisam ni čula.
Lejla Slimani je prilično popularna (čita lamar i takve), imam je u pdf. i u planu mi je.
Na pratiš na času.Još davnih dana se na Književnosti dosta diskutovalo o Delilu.
Dobitnica NIN-ove nagrade Danica Vukićević za roman Unutrašnje more. Htela sam da stavim link ka NIN-ovom sajtu, ali kod njih još stoji najuži izbor. Ne mogu nedeljne novine nikako da uhvate korak sa dnevnim vestima.
https://www.danas.rs/kultura/ninova-nagrada-2023-danica-vukicevic-unutrasnje-more-roman/
O bože. I ona je pokazala ono drugo.
Nigde ništa ne piše kakav je roman, o čemu se radi, (ni na sajtu izdavača), samo svuda:
"Moje iskustvo jeste žensko iskustvo, i izabran – ženski glas (među drugim unutrašnjim glasovima, dečjim, muškim, bespolnim, ne-rodnim, ili neljudskim, biljnim, životinjskim… glasovima predmeta). Kada tražite sopstveni glas (štimovanje, osluškivanje preko antena) neki ipak izaberete"
"Roman Danice Vukićević 'Unutrašnje more', formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu. Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta", navodi se u saopštenju NIN-a.
Ima kratak odlomak na DElfi sajtu. Bar sam tako shvatila, mada je napisano pod opisom.O bože. I ona je pokazala ono drugo.
Nigde ništa ne piše kakav je roman, o čemu se radi, (ni na sajtu izdavača), samo svuda:
"Moje iskustvo jeste žensko iskustvo, i izabran – ženski glas (među drugim unutrašnjim glasovima, dečjim, muškim, bespolnim, ne-rodnim, ili neljudskim, biljnim, životinjskim… glasovima predmeta). Kada tražite sopstveni glas (štimovanje, osluškivanje preko antena) neki ipak izaberete"
Pušila sam
A sada više ne. Nedostaju mi cigare. Nedostaje mi strepnja koju su izazvale. BIla je slatka i ličila je na maglovito sećanje na raj i tugu. Beznađe od sreće.
Devojčice
Psuju. Depiliraju se. Piju.
Alkohol
Potreban je.
Ima nade
Sunce obasjava poluuvali svet, kroz špalir natkriljen baldahinom – zlatnim i boje rđe krošnjama koračam i uživam u jutru. Nešto nalik poznatom zvuku. Pa da li je to moguće? Neko trese tepih? posle hiljadu godina ne samo da čujem već i vidim čudesan prizor tako često u detinjstvu: neko (stariji muškarac) praherom lupa tepih okačen na metalni razboj ispred zgrade.
I da se ne zainteresuješ da ga pročitaš.E, ovako se piše o romanu, a da ne odaš o čemu se tu zapravo radi.![]()
НИН-ова награда се одавно додељује у складу са политичком подобношћу.O bože. I ona je pokazala ono drugo.
Kod nas politike ima u svemu, ali ne treba na ovaj način stvari generalizovati.НИН-ова награда се одавно додељује у складу са политичком подобношћу.
Па и они су припадници одређених миљеа. НИН је преузет од либералног.Kod nas politike ima u svemu, ali ne treba na ovaj način stvari generalizovati.
Inače, o nagradama više odlučuju izdavačko-kritičarski lobiji, nego politika.
Ja samo da vidim šta čita Sofija.
Ko nije čitao Sofijin svet, da pročita.
Ovog puta i ovom prilikom ću se saglasiti sa quentinom.
Иначе, оно када смо писали пре неку страну да ли читамо књиге које имамо или које ископамо негде... Од ових других, сасвим случајно на бувљаку нађена, највеће позитивно изненађење је Жена у песку.
Има и филм, син ми слао, али никако да погледам.
Имам ово издање, а да је купим привукле су ме њене грудисавршене за крхку грађу
Кад унутра...![]()
Oo, da! Jedna i meni od dražih. Sa njom se stvar desila ovako: dobila sam je na dar, i čitala toliko da sam neke delove znala napamet."Brik i kompanija"...da li je moguce?
Mislila sam da niko nikad nije cuo za tu knjigu.
I meni je bila jedna od omiljenih knjiga iz djetinjstva.Iako se vise ne sjecam ni radnje,ni likova...znam da mi je bila odlicna.
Mila moja Mrs. Bi, izvini što kasno odgovaram. Jeste da sam najavila da ću zadocniti sa odgovorom, svejedno, opet želim da se izvinim.Jel možeš nešto više da napišeš o Damiru Karakašu, Darku Cvijetiću i Slavenki Drakulić. Za Darka nisam ni čula, ali vidim da je tebe oborio s nogu. O Damiru sam slušala hvalospeve, a Slavenka je već neko vreme tu negde, ali ja u stvari ne znam šta i o čemu oni pišu. Naravno, treba pročitati, ali moram unapred da pravim neku selekciju.