*moonlight*
Domaćin
- Poruka
- 4.101
Podstakao si me da se javim posle višednevne pauze, i baš da prozborim o ovom autoru.Pročitao sam Horizont Patrika Modijana.
Slično kao i ostali romani ovog pisca, i ovaj počinje jednim nepouzdanim i nepotpunim sjećanjem junaka koji potom polazi u potragu za akterima i predjelima svoje davne prošlosti, svog prethodnog života, takoreći. Tu priču, gotovo fragmentarnu, punu nedorečenosti i bez mnogo odgovora Modijano pripovjeda dosta monotonim, iako ne i dosadnim stilom, više umornim nego suzdržanim jezikom čiju jednoličnost povremeno prekine dobra i sjetna metafora.
Na nekom sentimentalnom nivou pogađa me Modijano i volim povremeno da pročitam neki od njegovih kratkih romana. Dobro idu uz ove tmurne i hladne dane.
Istina je da mi prija, da me pomera na tom, kako si i sam rekao, sentimentalnom nivou, istina je da mahom imam utisak da sve knjige Patrika Modijana liče jedna na drugu. Imamo junaka koji se seća, potom ga to sećanje navede na potragu, na ponovono istraživanje onog minulog što je odživeo, ali ne i zaboravio.
I tu se osim promene aktera, u pogledu tona i jezika, i ne dešava ništa naročito.
Budući da piše knjige koje nisu velike obimom, nije strašno ponovo se upustiti u čitanje, ali kad sklopim stranice, iako mi jeste prijalo, shvatam da se ponovo nije ništa naročito dogodilo.
Sličan utisak imam i kada je reč o Draganu Velikiću. Istina je da mi njegov stil veoma prija, kao i njegov asocijativni niz, da ga smatram nadarenim autorom, ali svaka knjiga mi je manje/više kao neka prethodna - i stekla sam utisak da on više i nema šta mnogo da ispriča. Što nije retkost u pisanju, ali to možemo da uvidimo tek kada, uslovno rečeno, redovno čitamo nekog pisca.
Da se vratim na temu, nakon komentara: čitam Pobednike Fredrika Bakmana, nisam je završila jer sam bila na putu.
Svakako, iako nisam naročito odmakla, prija mi njegovo pisanje i u ovom romanu.