Naša biblioteka

Tes Geritsen, triler majstorica s posebnim akcentom na forenziku! I sama je baš volim, i uvek s nestrpljenjem čekam nešto novo da izađe. Baš mi prija njen stil, a ume i dobro da zakuva priču. :)

Inače, vezano za Medvede na putu, knjiga jeste bila baš čitana. Iako se ovde okuplja uglavnom ekipa koja volim raznorodna štiva, malo je onih koji vole knjige iz sveta biznisa i one koje su usmerene na ličnu priču o uspehu pojedinca. Pouzdano znam da se ta knjiga baš dosta kupovala. Nepopularno je pomenuti, ali je činjenica da su ljudi masovno kupovili i autobiografiju Miroslava Miškovića Ja, tajkun. To što mi slabije posežemo za ovakvim naslovima ne znači da su priče o njihovoj popularnosti neistine, već znači da smo mi manjina. :)

Lamar: Nemesis, kako divno što si je pomenula. Da se bar desi da štucne, pa da se uloguje, samo da prozbori šta ima novo. :)

Reč PRASKOZORJE mnogo volim, i smatram je jednom od dražih kod nas.

Лепа реч по мом схватању треба да има ова својства:

Да изазива лепе асоцијације.
Да није ни предуга ни сасвим кратка.
По могућству, да не садржи праскаве сугласнике, већ певљиве сонанте.
Да нема гомилања сугласника него да се самогласници и сугласници хармонично смењују.
Вероватно је битно на ком је месту акцент, који је и да ли реч има ненаглашен дуги слог.
И основно, да је реч домаћа.

Реч праскозорје испуњава само први услов.

:cool:

Лепа реч по мом схватању треба да има ова својства:

Да изазива лепе асоцијације.
Да није ни предуга ни сасвим кратка.
По могућству, да не садржи праскаве сугласнике, већ певљиве сонанте.
Да нема гомилања сугласника него да се самогласници и сугласници хармонично смењују.
Вероватно је битно на ком је месту акцент, који је и да ли реч има ненаглашен дуги слог.
И основно, да је реч домаћа.

Реч праскозорје испуњава само први услов.

:cool:
Koja bi bila tvoja rijec na primer ? 🙂

На препоруку Waterfall прочитао путопис Цариград. Веома добра књига, стварно је најдетаљније описан живот у Цариграду, како је писца за ову књигу похвалио Орхан Памук.

Муж не сме нити оженити нити у одалиске именовати робиње које је жена довела из очеве куће. Жена која је била заведена па затим напуштена, може тражити да је тај њен заводник ожени, ако он већ нема четири жене, а ако их има четири, мора је узети у кућу као одалиску, а и мора признати њено дете, зато међу Турцима нема копилади. Веома су ретки неожењени мушкарци, као и старе девојке.
(Едмондо де Амичис: Цариград)

Ах, пусто турско!

Tajanstveno ostrvo, Zil Vern

Lepa knjiga o 5 odbeglih ljudi iz americkog gradjanskog rata koji spletom nesrecnih okolnosti zavrsavaju na (pustom?) ostrvu. Ovo mi deluje kao za sada najzrelije Vernovo delo od onoga sto sam citao. Roman je za njegove standarde obiman.
I meni se najvise svidja... i vezana je za njegovu drugu knjigu, ali necu da ti kazem koju... da ne kvarim citanje

Nevidljiva žena i druge priče, Slavenka Drakulić

Na ovu zbirku su mi dragi ljudi i ljubitelji knjige čiji književni ukus uvažavam, skretali pažnju još u kasno proleće 2020. Njihova napomena u to doba bila je da se zbirke prihvatim kada moja lična situacija, kroz koju sam prolazila u to vreme, malo umine.

Zbog knjiga na spisku, knjiga koje su iz različitih razloga i mimo lista čekanja uletale u moj knjigoljubivi život, a i podsvesno zbog upozorenja o nežnoj vremenskoj distanci koju treba da ispratim pre nego se upustim u ovu zbirku, došlo je pretprolećna 2022. I mart, kada sam je uzela u ruke.

Centralna tema o kojoj Slavenka govori i koju provlači kroz priče jeste: starost. Preciznije, ili teskobnije rečeno, takođe naznačeno u samom naslovu i jedne priče (ali i same zbirke): nevidljivost.

Za razliku od onih knjiga u kojima se starost i proces starenja sagledavaju iz SVEŽIJEG ugla, s težnjom da se zauzme podmlađeniji stav, u ovoj zbirci autorka ne ostavlja mesta mladom duhu, biću bez godina niti popularnoj psihologiji usmerenoj na podmlađivanje.
Slavenka Drakulić je došla da kaže da starost stiže ili je već stigla, ponegde odmakla, i eufemizama tu nema.

Shodno životnom ciklusu gde čovek sazrevajući hodi ka svome nestajanju, rekla bih da se motiv nevidljivosti isuviše dobro uklopio.
Samoća, starenje, nemoć, gubitak ljudi, snage, pamćenja, pojmovi su u nizu koje razumemo i smatramo normalnim, ali ne i lakim tokom života, međutim, kada se isti ti pojmovi zadese blizu nas, naše suočavanje nije uvek niti dobro, niti lagano, niti jednostavno.

Zbirka ima nekoliko zaista dobrih priča, koje procenjujem dobrim najviše zato što su me pošteno ŽACNULE, u meni izazvale tugu, prepoznavanje situacija iz moje okoline, ili mi otkrile ugao koji mi nije bio toliko očigledan.
Neke sam doživela lično i stresla se, možda ne zbog snage opisa ili poruke koliko zbog vlastitih sećanja. Neke su mi bile mlake, neke korektne, pojedine rečenice zarile su mi se u srce i sigurna sam da ću pamtiti i njih i osećaj koji su u meni probudile (uključujući i naježenost kože, u neprikladno topao ranomartovski dan).

Rečenice:
- "Više me niko ne dodiruje, osim ruku liječnika, frizerke, zubara, ali to nisu nježni dodiri, svi oni samo nešto popravljaju."

- "Mama je bila posve nesvjesna da ispod spavaćice nema ništa. Bila je leđima okrenuta ostatku sobe ali ne i od mene. Kao da se uopšte nije sramila svoje tužne golotine, kao da joj je to bilo svejedno...
...
Brzo sam zgrabila čistu spavaćicu i navukla joj preko glave. Pazila sam da ne vidim ništa osim njezinih golih ramena. Naročito sam pazila da ne vidim tu jedinu preostalu dojku. Nisam mogla podneti da je gledam golu, nikad je u životu nisam videla golu. Nemoj mi to sada priuštiti, pomislila sam na rubu plača. Ali ona je već bila dijete, nesvjesna svoje golotine. Znala je samo da joj treba suha spavaćica. "

- "Tek sada znam da sam je pospremajući pokopala po drugi put - umrla je tek onog trenutka kada je ostala bez garderobe i kozmetike."

Rezimirano: solidna zbirka priča, 3.5/5

I meni se najvise svidja... i vezana je za njegovu drugu knjigu, ali necu da ti kazem koju... da ne kvarim citanje
Kako odmicem s Ostrvom sve vise se divim piscu. Pokazuje zavidno znanje iz geologije, rudarstva, geometrije, nautike, geografije, biologije..Samo se pitam da li je to sam izucio ili je imao konsultante iz tih oblasti. U svakom slucaju, daleko ozbiljniji pristup je imao od velike vecine savremenih pisaca koji pisu uprosceno. Kad citam kako Vernov junak racuna geografsku duzinu i sirinu zavrti mi se u glavi. Od savremenih pisaca sam to vidjao jedino kod Umberta Eka.

Kako odmicem s Ostrvom sve vise se divim piscu. Pokazuje zavidno znanje iz geologije, rudarstva, geometrije, nautike, geografije, biologije..Samo se pitam da li je to sam izucio ili je imao konsultante iz tih oblasti. U svakom slucaju, daleko ozbiljniji pristup je imao od velike vecine savremenih pisaca koji pisu uprosceno. Kad citam kako Vernov junak racuna geografsku duzinu i sirinu zavrti mi se u glavi. Od savremenih pisaca sam to vidjao jedino kod Umberta Eka.
Jao da, secam se da me je naterao da naucim razliku izmedju Farenhajta i Celzijusa...I da trazim na mapi tu geografsku sirinu i duzinu.
Tad nije bilo interneta i Gugla... nije to bi lak posao za dete :lol:

Postovanje, zamolicu Vas za preporuku stiva koje ce me oraspoloziti. Nalazim se u teskom zivotnom periodu, kako bih skrenula misli odlucila sam da citam, molim Vas preporucite mi sta, odnosno sta ste vi citali kad niste bili dobro niti u miru sami sa sobom. Hvala.

Postovanje, zamolicu Vas za preporuku stiva koje ce me oraspoloziti. Nalazim se u teskom zivotnom periodu, kako bih skrenula misli odlucila sam da citam, molim Vas preporucite mi sta, odnosno sta ste vi citali kad niste bili dobro niti u miru sami sa sobom. Hvala.
Mozes nesto od Efraima Kisona...npr "Kod kuce je najgore".
On je tako pozitivan i duhovit.

Ja stvarno ne znam sta da preporucim, zavisno od problema treba citati nesto sto nema dodira s tim.
Ja licno uvek bezim u neku fantastiku, jer najmanje ima veze sa realnoscu oko mene. Ali to sam samo ja.

Mozda putopisi Bila Brajsona... posebno Beleske sa malog ostrva i Tamo dole

Ja bih preporučila Teri Pračeta,iako je više izbor za tinejdž, najviše zbog smejanja.

Meni npr, najviše u tim nekim situacija odgovara E. A. Po
Ili možda
Šekspir Kako vam drago
Neki lepi stihovi od Desanke ili Šantića.

Ili možda
Šekspir Kako vam drago
Зашто само та? Све комедије су му одличне:

Узалудни љубавни труд
Два племића из Вероне
Комедија забуне
Сан летње ноћи
Млетачки трговац
Укроћена горопад
Бура
Веселе жене виндзорске
Богојављенска ноћ