gost 274070
Domaćin
- Poruka
- 4.803
sta da radim.
- psihoterapeut transakcijske analize
- lecenje mozdanim frekvencijama
- EMDR (Eye movment desensitization and reprocessing)
- Joga Nidra
- EFT (Emotional freedom technique)
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
sta da radim.
Cao...Ja sam Marina i imam 25 godina, pre par godina sam imala napade panike i bez lekova sam uspela da ih se resim uz veliki napor i odricanje...zbog te panike sam izgubila svasta u zivotu,pocev od prijatelja,posla,decka itd..
kada sam sve to povratila moj zivot je postao mnogo jasniji...i lepsi naravno...upoznala sam jednog decka do kog mi je mnogo stalo i super nam je...ali ovi prokleti napadi panike su se vratili bez ikakvog razloga,niti sam mislila o njima, niti sam bila u depresiji cak sta vise sam bila mnogo srecna zbog tog decka...
i sada kad opet vodim bitku protiv panike, postala sam drugacija osoba koja ima mnogo kraci fitilj, buknem jako brzo na neke sitnice i to izbacim tako sto se izdrndam na decka i posle mi bude zao...kao da u tom trenutku aksioznosti ne kontrolisem ja moje telo nego neki djavo...
uz to kad pobesnim jer mi ta aksioznost i panike smetaju jednostavno blokiram da ljudi i prijatelji misle da sam ljuta na njih...tako sam izgubila prijatelje prvi put kad sam imala isto to....
sta da radim,jednostavno ne mogu da ponovo prolazim kroz isto...pukla sam i besna sto ne mogu to da oteram...imam sve skoro u zivotu i ova aksioznost mi ne treba u zivotu PONOVO...
hvala unapred...
Pre dve ipo nedelje sam imao dva napada panike u dva dana (prve u zivotu), prvi je bio zbog ispita, drugi zbog straha da se ne ponovi napad...
Do sada je bilo normalno, ali sam danas ponovo imao napad, a sutra imam ispit. Kako da odem u koliko-toliko normalnom stanju?
Pre ovoga sam napisao ogroman post koji je sve detaljno opisivao, ali sam ga izgubio zbog mobilnog (trenutno nemam pristup kompjuteru), i nije mi se dalo da pono sve pisem tako da je ovo skracena verzija...
Edit - sad sam popio demetrin, a ispit je posle podne
evo i mene. citav dan mislim na forumpa reko da vas udavim malo
cisto da ne ispadnem iz kolotecine
od rodjendana, kada sam se jos jednom uverila da mogu i da niej nista, super funkcionisem. srecna sam jer sma krenula na fax, imam predavanja, zanimam se necim. sad i polazem za kola. i bas mi je dan onako ispunjen. kad sam slobodna, prosetam, odem do drugarice, do bake i deke. pomislim ja par puta na ustaljen osecaj koji se zove 'bice mi lose', ali prodje, jer nemam vremena prakticno da mislim o tome.
sad sam cak nasla i nekog momcica i okej mi je, ispunim to vreme koje bih nakon svih obaveza posvetila razmisljanju o napadu i na sam napad... osecma se prijatno sa njimI lepo mi u zadnje vreme. napredovala sma dosta. cak i kad me spopadne, nema vise posustajanja, sad dodje, ali se izborim, i idem ka njemu, kad kazem ka njemu mislim na napad, kojeg duze vreme nije bilo. ustajem zadovoljna.
kapiram da je meni u trenucima dosadjivanja najteze, jer od kad imam obaveze, funkcionisem mnogo bolje i bolje mi je.
zaista, nikakvi saveti, pa ni taj psiholog, ni kantarion ni nista osim ovog foruma mi nije pomoglo.l zaista bolje mi je od kada znam da imam nekoga kome direktno mogu da se obratim i udjem u srz problema i gde ce neko da me bodri i prokomentarise svaku moju mukicu. jer kada pricas ljudima iz okoline nece se oni baviti mojim problemom i produbljivati moj problem. pomogao si mi BruMnogo! I zahvalna sam ti!
striktno i jedino ti![]()
Sa antidepresivima je to daleko lakse i jednostavnije.
Oni ne stvaraju zavisnost.
Nisam pristalica hemije , ali u ovom slucaju antidepresivi su jako korisni i oslobadjaju muke i napada kao i vrtoglavice, glavobolje kao i ostalih propratnih simptoma.
Ne stvaraju ovisnost. To znaci kad se izlecis , bez problema prestajes da ih pijes.
Javi se psihijatru koji ce ti naci najbolji antidepresiv.
Nema potrebe mi smo to vec resili i bez tableta i psihijatara koji ne zele da te slusaju u 95% slucajeva
Ti kao da si autorizovani diler svih antidepresiva za Srbiju.....
Pricas ima da ce im biti za nekoliko dana bolje, a da li znas da se tek oseti nesto posle 2 nedelje uzimanja??? A do tada se stanje mzoe naglo pogorsati, svako razlicito reaguje na lek...Moze postati uznemireniji, moze ovo, moze ono.....Moze da dobije napad panike....
Nije gutanje gumenih problema resenje za PROBLEM KOJI IMAMO! Kazes lecenje traje 3-4 godine? E pa ima ljudi koji se lece i po 20 godina, a to samo zato sto ne lece uzrok nego samo posledice....
Lekovi ne lece, oni ti maskiraju problem da ih ne vidis, kao kada bi te neko vodio kroz pakao i drzao ruke na oci, ti bi reako - pa dobro pakao i nije toliko strasan, sad tek "vidim" ....Ali kada mu sklonis ruke, on opet vidi sto je video i ranije....
a i dok se ne pogodi pravi lek za svakog ..... Ljudi se nakljukaju sa 1001-om supstancom....
Isto toliko sam i sam bio protiv lekova kao ti, tako da te potpuno razumem;
Ipak gresis;
Jesi li uopste bolovao od napada panike?
Koliko se razumes u farmaciju?Ne mozes sve lekove generalizovati. Postoji ogromna razlika.
Bolest je ozbiljna, pre svega zbog strasne muke koju bolesnik trpi, i ne leci se predrasudama , a priori.
Ako to ne mozes da shvatis, tesko da mozes pomoci;To ipak treba prepustiti strucnjacima. Onima koji su kvalifikovani i kompetentni.
Vise generacija je radilo na ovoj bolesti, sa uspehom. Ko to nipodastava, nema ozbiljnog udela.
Ponavljam, antidepresivi ne stvaraju ovisnost.
Uzrok je strah.
Ljudi su nafilovani strahom, pa u tezim stresnim trenutcima" pucaju".
Samo ti ime bolesti kaze: Panika.
Znaci ljudi su razvili paniku u sebi i ona se otela kontroli.
Treba je unistiti. Prestati paniciti, prestati se bojati.
Suociti se upravo s onim sto te najvise plasi i pobediti ga.
Osloboditi se straha i poceti razumno razmisljati.
Zivotinjama pomaze strah, razumnim bicima - razum.
Shvativsi da strah ne moze biti ni od kakve pomoci nego samo od stete, covek ga se odrice i prihvata razum.
Tako se iskorenjuje ova bolest.
Lekovi ti pomazu da se npr ne gusis sve vreme(kad ne spavas).
Zamisli kako je coveku koji se gusi po ceo dan svaki dan. Danima, mesecima...
O cemu pisem znaju oni koji su to doziveli.
U takvoj situaciji, nije se lako boriti s panikom koja je uzela maha u coveku.
Sa ovim loekovima, gusenje prestaje i covek pocinje o svemu u miru da razmislja i analizira.
Tako pribraniji i odmorniji mnogo ce se lakse izboriti s bolescu.
U suprotnom, covek se silno iscrpljuje i teze mu je da se bori s bolescu.
Bru, u principu sa slazem sa tobom
ali bih dodala par stvari - ima situacija kad je panicni poremacaj i/ili agorafobija toliko izrazen da je prakticno nemoguce a ne piti ad (to je moje misljenje)
Lekovi, po mom skromnom misljenju, ne lece ali do izvesnog stepena pomazu u izlecenju, opet govorim - u zavisnosti od izrazenosti problema
Uz izvinjenje posvecenim psihijatrima,
vecina njih leci samo posledice (nazalost) ali ne i uzrok.Mislim da su zato, izmedju ostalog, cesti recidivi.
+ slazem se i sa tim da se neki ljudi lece i po 10ak godina, ili taman se ''skinu'' sa lekova posle izvesnog vremena se vrati.
Mislim da je sustina naci uzrok (ako se moze) i nauciti pacijenta kako da se izbori sa problemom odn. simptomima i onda kad prestane sa lekovima.
Za osobe sa ovim poremecajem, svaki veci stres moze da bude okidac za vracanje simptoma.
Zato mislim da je jako bitno nauciti ga tehnikama za savladjivanje raznih stvari --da tako kazem ukratko.
Znam ja sve o ovome, nema potrebe da me/nas "ubedjujes" da odmah odemo i kupimo gumene bombonice....
Nije to bas tako kao sto ti pricas, ljudi previse uzimaju tablete, psihijatri previse olako prepisuju tablete za sve i svasta.....
Kada se covek oslanja na sebe i time smanjuje svoje probleme, posle se mnogo samouverenije oseca nego kada zna da mu je tableta napravila napredak....Jeste teze i mucnije tako, ali rezultat je mnogo sladji i bolji, kao i za sve u zivotu....
Postoje teeeski slucajevi koji ne mogu bez tableta, ali zaobidji me sa tom tvojom pricom, sve zive si iscitirao sa ove teme koji imaju problem i SVIMA PREPORUCIO TABLETE ODMAH ISPRVKE A OCI IM NISI VIDEO, niti si razmenio 1 post sa njima licno i pitao ih osnovne stvari.....
Smiri se malo sa tim promovisanjem tableta..... NISU POTREBNE SVIMA.
Plus sto mnogima i ne pomazu ! Neki su se izlecili tek kada su bacili odredjene tablete i od silnog besa i inata smogli snagu! Najbolja tableta je placebo.
Ja to kazem kao strucnjak.
meni je najgore sto bih ja da to nestane, da ne pomislim na to u toku dana. da ne analiziram sebe.. da mogu normalno da fukcionisem kao pre.. i uspela sam u tome sad u zadnje vreme ali bih to da dovedem do savrsenstva i da skroz zaboravim.. hocu moci to ikad?
meni je najgore sto bih ja da to nestane, da ne pomislim na to u toku dana. da ne analiziram sebe.. da mogu normalno da fukcionisem kao pre.. i uspela sam u tome sad u zadnje vreme ali bih to da dovedem do savrsenstva i da skroz zaboravim.. hocu moci to ikad?
Hoces ,moci ces ali kroz saradnju sa psihijatrom a to je tesko preko neta.Ziva rec je ziva rec!
Dobro sto se ljutis,koji strucnjaci resavaju panicni poremecaj?Da, od 3 vrste strucnjaka za ovu problematiku, "najvise" ce psihijatar da joj pomogne LOL
Dobro sto se ljutis,koji strucnjaci resavaju panicni poremecaj?
Ne ljutim se, otkud ti to? Je l to onaj argument argumentum ad hominem, svaki put kada hocete nekog da diskreditujete Vi projektujete na njega da je emocionalno nestabilna licnost.....U prevodu - "sta se ljutis", "sta si pobesneo " itd.... Da bi taj drugi ispao emocionalno neinteligentan i neuravnotezen....
Ko kaze da se ljutim, i kako se to moze videti? Kao da postoji na forumu neki detektor emocija, pa pritisnete dugme i vidite ko je u kakvom emotivnom stanju.
Jos sam na kraju recenice stavio LOL, .....
Od 3 strucnjaka (psiholog, psihoterapeut, psihijatar) po mom skromnom misljenju, najmanje ce da je slusa i da se njome bavi psihijatar. On ce da slusa da cuje ono najosnovnije - posledice i fizicke nezgodacije, da bi znao koje ce tablete da krkne, a i to rade sablonski, i to je to, ajde sledeci, kao da lecimo glavobolju a ne psihicki zivot coveka koji je veeeoma kompleksna stvar.
Saradnja sa psihijatrom se svede na davanje lekova i - kako je jel niste umrli od ovih lekova? jeste? E probajte sad 2 meseca ove.... I nema tu mnogo zive reci, tu ima samo ziva tableta.
E sad druga stvar je ako se neki psihijatar specijalizovao i zavrsio kompletnu obuku za neki vid psihiterapije (TA, KBT, REBT) ali to veeeeoomaaaa reeeetko.
Pazi, zavrsio medicinu 6 godina (+ako je obnavljao), pa specijalizacija, i jos ce da specijalizira psihoterapiju koja traje minimum 4 godine.