List Danas je došao u posed video-snimka sa sigurnosne kamere na ulazu u dvorište zgrade, gde je tokom akcije pravljenja buke u utorak uveče, na svojoj terasi, pirotehničkim sredstvom pogođena profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Dragana Budakov, koja je zadobila teške povrede ruke.
Na video snimku, koji poseduje i policija, vide se četiri mlađa muškarca, koja ulaze u dvorište zgrade u 19.37 časova, u vreme dok su građani sa svojih terasa pravili buku.
Prema rečima povređene profesorke Budakov i očevica događaja Milene Femić, vreme ulaska ovih muškaraca u dvorište se poklapa sa trenutkom kada su ih njih dve uočile.
Ovi muškarci su se pozicionirali naspram terasa sa kojih su građani pravili buku, i najpre počeli da skandiraju „Vučiću, Vučiću“ i „Mr`š na spavanje“.
"Oko 19.30 sam stajala na terasi na šestom spratu zgrade koja je okrenuta ka dvorištu i pravila sam buku zajedno sa ostalim komšijama. U dvorište je ušlo oko pet momaka obučenih kao navijači u tamnom i sa kapuljačama, i vikali “Vučiću, Vučiću”, “Marš na spavanje” i “Ćutite”. Zvučalo je i izgledalo kao da su terali ljude koji su pravili buku. To je trajalo 5 do 10 minuta. U jednom trenutku sam čula šištanje rakete, videla svetlost, a onda osetila da me nešto pogodilo u desnu ruku“, rekla je te večeri Budakov za Danas.
Milena Femić, koja se nalazila nekoliko terasa pored Draganine, videla je šta se desilo i pozvala je policiju, međutim, policija se uopšte nije pojavila, sve dok Hitna pomoć nije došla da je odveze povređenu u Urgentni centar. Na mesto događaja je došao samo jedan policajac, koji nije ni ulazio u dvorište, već je zajedno sa Hitnom otišao u Urgentni.
Da policija nije izašla po prijavi građana, potvrdila je Milena Femić te večeri za Danas.
„Kada sam pozvala prvi put pitali su me šta se desilo i ja sam im objasnila. Pitali su me da li je žena povređena, a ja sam odgovorila da ne znam, već da sam samo čula da je vrisnula. Rekli su mi da će poslati patrolu. Pošto je od tog poziva prošlo 10 minuta, i niko se nije pojavio, ja sam ponovo pozvala, a policajac koji se tada javio bio je vrlo neljubazan. Rekao je kako nema koga da pošalje, da imaju puno posla, da ih zadržavam, da su primili prijavu i uputio me da se javim u stanicu Stari grad“, rekla je tada Femić.
Ona je za Danas ispričala šta je videla u utorak uveče.
Kaže da se zajedno sa suprugom u to vreme spremala za viđanje sa prijateljem, pa vreme događaja procenjuje malo po sećanju, a malo po vremenu poruka i poziva sa njim.
"Buka je počela oko 19:40. Polako počinje, zvuk zviždaljki i lonaca tu i tamo. Brzo postaje jača i mi se takođe pridružujemo pištaljkama s prozora. Tad čujemo da neko u dvorištu viče ‘Tišina’ nekoliko puta, ali buka se u inat tome samo pojačala. Ubrzo vidim grupicu od četiri-pet momaka s kapuljačama kako se skupljaju iza garaža (obeleženo na slici pod brojem 1), i pomišljam da su samo klinci, jer se tamo redovno skupljaju da duvaju“, prepričava D.D.
Navodi da su zatim ti momci prestali da viču i da su se njen muž i ona u tom momentu okrenuli da smire mačku koja se uznemirila zbog buke.
„Tada čujemo jako glasno šištanje koje je trajalo sekundu-dve. Mislila sam da se urušio krov neke garaže, jer je zvuk nadjačao svo lupanje i pištanje. Pogledali smo napolje kad tamo iza drvene šupice (br 2 na slici) izlazi ogromna količina dima. Shvatam da se ništa nije srušilo i da to ne može biti prašina. Oblak dima je bio veći nego što sam ikad videla od petardi, vatrometa i druge pirotehnike“, navodi svedokinja.
Čula je vrištanje, nije mogla da proceni tačno odakle, „delovalo je daleko, i utopljeno u buku koja se nastavlja“.
„Razmišljali smo da li da siđemo u dvorište, ali iskreno uplašili smo se i samo smo nastavili sa bukom iz stana. Za par minuta videla sam grupicu od troje ljudi, s kapuljačama kako dolaze iz pravca (na fotografiji naznačen brojem 3) i zadržavaju se kod šupe (broj 2 na fotografiji) i vraćaju se ka poljani u dvorištu gde ih više nisam videla od drveća“, kaže D.Đ.
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/snimak-napada-na-profesorku-u-novom-sadu/
---------
Stanje postaje sve gore i gore. Sve su češće upotrebe metoda pokušaja zastrašivanja inteligencije.