Ја сам дао глас за 3., а ево и зашто:
Маркус Лициниус Красус је био трећи члан Тријумвирата и најбогатији човек у Римској републици у то време. Његовом погибијом у Месопотамији је Рим ушао у грађанске ратове, који су завршили на крају победом Октавијана. Повукао је у пропаст скоро седам читавих легија (28 000 легионара), 4 000 коњаника (од тога су били 1 000 лаких галских коњаника позајмљених од Цезара) и 4 000 лаке пешадије. Бар 36 000 људи по Плутарху је било у Красусовој армији. Његова инвазија на Партју 53. пре Христа је по мени најбољи пример бахатости и лудачке самоуверености коју човек може да има. После Јулијевог освајања Галије и Британије, преваре Помпеја који је покупио сву славу за гушење Спартаковог устанка (а у ствра је то учинио Красус), одлучио се за излет у непознато, вероватно изнервиран и револтиран.
У историји његова инвазија је остала забележена као Битка код Карее. Све је ту било погрешно. Месец је био јуни и усред најгорих врућина улази у Месопотамију, иако му је његов савезник Јерменски краљ Артавасдес сугериосао да крене у инвазију из Јерменије преко планина. Онда је идиотски прешао Еуфрат и уместо да је ишао уз реку да стигне до Вавилона, као што је захтевао легат Касиус, он је дозволио да га неки арапски поглавица Тази одведе у пустињу и који је по свој прилици био потплаћен од Парћана, јер је одјахао пре парћанског напада. Красусовим глупостима није било краја – трибуни и центуриони су захтевали да се успостави класична, развијена формација и да кампују поред реке, али Красус наређује формацију у виду квадрата и форсира марш у пустињу. Да не куцам како су се провели. 20 000 убијених Римљана и 10 000 одведених у робље у Согдиану. Постоје неки записи да су Кинези одвели Римљане у Кину да им раде као робови из Согдиане, а Римљане су заробили у борби са Парћанима (служили су Парћанима)...
Рим није изгубио ни једну територију, а ни Парћанима се нешто није ширило. Да зло буде веће, парћански краљ је наредио да се погуби генерал Сурена, човек који је разбио Римљане, јер је био љубоморан. После неких 250 година, Суренина фамилија је из освете помогла у преврату Сасанида да свргну Парћане...
Људска глупост и бахатост нема граница...