NAJVECE GRESKE HITLERA ?

@ krauterbox

М да....., уствари јеси у праву нема везе са темом, али има везе са балансом коме тежиш, како сам тврдиш.
Ако узмемо првичне процене од 7 или 8 милиона жртава, и ако задатим методом извучемо од њих голе податке као код твоје анализе много лако испало би да је однос жртви 1 : 1,5 у корист КА?! Јасно све ово узето у обзир да су немачке загубе (Вермахт) одувек били горе доле константна вредност.

Сирови однос науке према жртвама и константне тежње исте за оправдање, заборава или простог анатемисања одређеног историјског раздобља или једноставне појаве, а све то у зависности од тренутног државног идеолошко политичког курса, представљао би и разлог због чега немам мотива направити ту компарацију.

Ако се твој трећи део коментара односи на питање по поводу ДСР, и неке моје евентуалне анализе, и овде те морам разочарати.... једноставно чекам на крајњи исход , а како је кренуло биће мало и 30 милиона.

У крајњој инстанци, код труле империје главни штаб РИА био у Могиљову, све са неспособним царем који је био поред својих помоћника готово на самој линији фронта, а његова жена и деца добровољно су се пријавили у служби државе и потреби фронта.......
Е да, умало па да заборавим..... а за разлику од њих бољшевички мишеви сабили су се по московским рупчагама, вадећи преостале иконе из разноразних магацинских фундуса, у име анимације народа

Da li bi ti bio problem da ovo malo pojasniš?

Staljin i vojnih vrh CA su imali doktrinu da je CA najveca vojna sila na svijetu,sto je u tom momentu ,bar po kolicini ratne tehnike i ljudstva i bila.Shodno tome racunali su da ce CA voditi samo ofanzivna dejstva,a nisu htjeli uzeti u obzir cinjenicu da ce se neko drznuti da ih napadne.Nisu sagledali da je vecina tenkova u CA vec tehnicki prevazidjena,bar u odnosu na njemacke.T34 se tek uvodio u upotrebu.Avijacija je bila znatno inferiornija u odnosu na njemacku,a avioni tipa JAK i IL su tek pred sami pocetak rata poslani u eskadrile i to u malom broju.O PE2 ne treba ni pricati.Pjesadija je imala jako malo automatskog naoruzanja i itd,itd,Finski rat gdje su sovjeti dozvolili da im Finci nanesu prilicne gubitke,nije bilo dovoljno upozorenje.U finskoj armiji je bio veliki broj njemackih vojnih instruktora,koji su uvidjeli sve mane CA.

Срећна Нова Година С.Р.Н.!

Било је пацова- издајника и са оне стране.
Знам!
О томе си и писао у пар наврата. Изнео си прецизне податке историчара Сергеја Волкова, чини ми се из књиге Трагедия русского офицерства
У крајњој инстанци, код труле империје главни штаб РИА био у Могиљову, све са неспособним царем који је био поред својих помоћника готово на самој линији фронта, а његова жена и деца добровољно су се пријавили у служби државе и потреби фронта.......
У реплици Краутеру, пар страна раније баш сам споменуо Могиљев: ''неспособној'' Руској армији је требало две године крвавог рата и повлачења да команда тамо стигне, а генералу Павлову и команди Западног фронта 4 дана.
Е да, умало па да заборавим..... а за разлику од њих бољшевички мишеви сабили су се по московским рупчагама, вадећи преостале иконе из разноразних магацинских фундуса, у име анимације народа
Што се тиче махања иконама и васкрсавања традиција Руске императорске армија током Другог светског рата, налетих на низ слика.
Посебно ми се учинила занимљива рехабилитација медаља и ордена.
Али од свих, ова ми остала најупечатљивија:

]Трећи слева, стоји: Крст светог Ђорђа Победоносца!z:)

Prilozi

• berlin-1945-118.jpg
    berlin-1945-118.jpg
    55,5 KB · Pregleda: 16
Poslednja izmena:
Срећна и теби вуче, све најбоље теби и твојој породици и само тако настави.

У једној статији 1989 г. о дедином брату, у самој најави чланка, стајало је да је и његов отац (мој прадеда) ратни херој и носиоц крсног ордена (мисли се на Георгијевца) из тзв империјалистичког рата (совјетска пропаганда)....

Срећна и теби вуче, све најбоље теби и твојој породици и само тако настави.

У једној статији 1989 г. о дедином брату, у самој најави чланка, стајало је да је и његов отац (мој прадеда) ратни херој и носиоц крсног ордена (мисли се на Георгијевца) из тзв империјалистичког рата (совјетска пропаганда)....
Ne potcenjujuci zasluge tvog pretka, i ne uzimajuci sovjetsku propagandu za ozbiljno, mislim da Je Prvi svetski rat zaista imao imperijalisticki karakter, radilo se o sukobu imperijalnih sila, to je zaista bio uzrok tog rata.

@вук са Авале; С.Р.Н.

Koliko ja pamtim komanda je prvo bila u Baranoviču, a tek je u drugoj polovini augusta '14. prešla u Mogiljev.
Znači nikakvih dvije godine "prelaženja" nije bilo.

Dalje - Mogiljev (dok je krvavi Nikolaj bio glavnokomandujući, a to je od aug. '15. pa do Februarske revolucije) bio je 150 km od Minska, a linija fronta je u to vrijeme prolazila 50-tak km od Minska. Tako da Kolja 2,0 tzv. Hodinski, ni na kakvoj liniji nije bio.

A za vrijeme (onako samo da vas podsjetim) VOV-a Stavka je jedno kratko vrijeme bila 18-tak km od linije.

Onda, (mada ja tu priču sa Mogiljevim zapravo u potpunosti ne razumijem), ali eto ako vam toliko imponuje ta pozicija RIA (kraj '16 početak '17.) recite mi onda pošteno - da li bi ste nakon 2,5 godine ratovanja više voljeli da budete u poziciji Ruske imperije (WWI) ili SSSR-a (WWII)?
E ebga i ja pitam gluposti!!

Takođe C.P.H. ono o nekakvim "miševima" ne stoji više čak ni u najgoroj hladnoratovskoj propagandi!
Preko 500 sekretara CK kompartija saveznih republika bilo je mobilisano, kao i više od 300 sekretara "krajkomov".
U rat je otišlo 270 činovnika CK.
A za njima je slijedilo i oko 1300 sekretara i rukovodioca sekretarijata KP na nivou oblasti.

"Boljševici" čine 45% svih vojnih gubitaka SSSR-a. ((o gubicima "politrukova" blentavo je uopšte i govoriti).
71% svih onih koji su dobili orden heroja SSSR-a su komunisti i komsomolci.

I nemaš C.R.H ti ništa više da čekaš u vezi gubitaka RKKA.
Fundamentalna istraživanja po tom pitanju objavljena su još davno u Гриф секретности снят. Потери Вооружённых сил в войнах, боевых действиях и военных конфликтах, (М., 1993), a nakon toga i drugdje, kao npr. u časopisu RAN Социологические исследования.

Korekcije mogu da se dogode .., ali one će biti (kao što je praksa od sada pokazala) u promilima ... i u glavnom kada je riječ o civilnim žrtvama.

Tako da navali - nema razloga da odugovlaćiš.

E a što se tiče onog Staljinovog "nacionalnog kursa" - je l' vas dvojica zaista smatrate da je to nekakva ad hoc orjentacija Staljina?
E ako tako mislite, onda o Staljinu stvarno malo znate.

U ad hoc pristupu jos se i moze naci opravdanje za Staljinove postupke, ali ako su njegovi sumanuti potezi na celu sovjetske drzave bili racionalni kao sto tvrdis, onda nije ni cudo sto je taj narod toliko stradao. Zapravo, mozda si u pravu, da se privreda nije oslanjala na gulage pitanje sta bi bilo sa SSSR-om tridesetih godina proslog veka, to je bila vrhunska ekonomska politika.

Napad na SSSR i olako odustajanje od Britanije...

msm ,da je njegova greska takodje bila ...njegova patoloska tvrdoglavost. osoba njegovog profila je bila sklona da donosi odluke samostalno bez ikoga.
imao je trip da je ,ako je bio u WW1 prepun iskustva ,ustvari je bio prepun gresaka zbog kojih je njegove generale bolela glava.
takodje generale nije fermao, retko koga je uvazavao i slagao se sa planom doticne osobe.
da ih je slusao ,mozda bi u necemu uspeo,ovako....

tacno ,ali i za tu tragediju su sami srbi krivi ..u smislu da su bili pametni kao sto nisu ...mogli su biti hitleru samo tranzitna drzava za armiju u africi ,grckoj i tamo gde je planirao da salje armiju.

ovako su srbi sami sebi uskocili u usta i dozvolili hitleru stvaranje NDH na stetu srba i srpske drzave
Pa dobro da, ali ni danas Srbi ne bi dozvolili da se napada Grčka sa naše teritorije.......jednostavno, volimo ih a nije nam ni u dugoročnom interesu.......

@ Краутер

Прво сретна ,теби и твојима ,Нова година, па да имамо још много оваквих полемика.

Мислим да сам у реплици на твој пост пар страна раније дао поприличан број одговора на ова питања.

Као прво, да поновим, Први и Други светски рат су била два тотално различита рата:док је Велики светски рат био само један у низу евроских ратова који су столећима вођени, ВОВ је био тотални рат, где је пораз совјетског оружија значио и биолошко уништење не само руског, него и свих православних словенских народа.

Е сада, исто тако сам ти одговорио да повелик број, како руских, тако и западних историчара и политиколога верује да је Стаљин крајем тридесетих више веровао у руски национализам, него ли у комунизам. На то указује покушај враћања граница Царске Русије , почетак рехабилитације руских националних митова и РПЦ-а, па и такве баналне ствари као што су приче, на које је благонаклоно гледао, да је син генерала Николаја Пржеваљског ( његови портрети су управо рађени на основу портрета Пржеваљског, с обзиром да није волео сам да позира).... Он је, како Исаија Берлин закључује, био савршен пример граничног националног идентитета.

Е сада, то о комунистима и космолцима Краутер ти је посебна прича... Имаш комуниста и ''комуниста''!

А страдалници на овим фотографијама ми не делују на комунисте ( барем не на оне који читају Безбожника). Иначе, фотографије су настале септембра 1941. у Русији, пре него што је махање иконама постао мејнстрим совјетске пропаганде.

septembar1941120-1.jpg

заробљени партизани

septembar1941121-1.jpg

припшадници Вермахта воде страдалнике на губилиште

septembar1941122-1.jpg

тренутак пред погубљење. Јасно се види како се други и трећи с лева крсте.

septembar1941123-1.jpg

погубљење

septembar1941124-1.jpg

и оверавање од старне немачког официра

Poslednja izmena od moderatora:
U ad hoc pristupu jos se i moze naci opravdanje za Staljinove postupke, ali ako su njegovi sumanuti potezi na celu sovjetske drzave bili racionalni kao sto tvrdis, onda nije ni cudo sto je taj narod toliko stradao. Zapravo, mozda si u pravu, da se privreda nije oslanjala na gulage pitanje sta bi bilo sa SSSR-om tridesetih godina proslog veka, to je bila vrhunska ekonomska politika.
Pa ja upravo tvrdim da "ad hoc-a" nema.

U najnovijim radovima (Бородкин Л.И., Грегори П., Хлевнюк О.В. ГУЛАГ: Экономика принудительного труда - М., 2008.) ..., a eto npr. i kod Verta (koji je sve smo ne sovjetofil), utvrđeno je da udio prinudnog rada u industrijskoj proizvodnji, proizvodnji energije, kapitalnim investicijama ... nikada nije popeo iznad 10% i da se u većini tih godina kretao između 7% i 10%.

Tako da ne može biti riječi ni o nekakvom osloncu sovjetske ekonomije na GULAG-e.

@ Краутер

Прво сретна ,теби и твојима ,Нова година, па да имамо још много оваквих полемика.
Hvala vuče.
I ja tebi i tvojima to isto od srca želim
Мислим да сам у реплици на твој пост пар страна раније дао поприличан број одговора на ова питања.

Као прво, да поновим, Први и Други светски рат су била два тотално различита рата:док је Велики светски рат био само један у низу евроских ратова који су столећима вођени, ВОВ је био тотални рат, где је пораз совјетског оружија значио и биолошко уништење не само руског, него и свих православних словенских народа.
Znam da si mi to napisao, ali ja sam ti rekao da mislim i da WWI ima karakterisrike totalnog rata.
A sada i vidim da ti tu svoju karakterizaciju izvlaćiš iz ovoga
Kod:
ВОВ је био тотални рат, где је  пораз совјетског оружија значио и биолошко уништење не само руског, него и свих православних словенских народа
Što naravno stoji, međutim totalni rat nije samo to - on je u stvari u prvom redu rat u kojem se maximalno angažuju svi ljudski i ekonomski potencijali zemlje i koji se vodi protiv istih tih potencijala neprijateljske države.

Upravo zbog tih ekonomskih napora koje nije mogla izdržati "grohnula" je i RI, a nešto kasnije i Njemačka.
Е сада, исто тако сам ти одговорио да повелик број, како руских, тако и западних историчара и политиколога верује да је Стаљин крајем тридесетих више веровао у руски национализам, него ли у комунизам. На то указује покушај враћања граница Царске Русије , почетак рехабилитације руских националних митова и РПЦ-а, па и такве баналне ствари као што су приче, на које је благонаклоно гледао, да је син генерала Николаја Пржеваљског ( његови портрети су управо рађени на основу портрета Пржеваљског, с обзиром да није волео сам да позира).... Он је, како Исаија Берлин закључује, био савршен пример граничног националног идентитета.
Ne mislim da je Staljin ikada vjerovao više u ruski nacionalizam, nego li u komunizam!

On je jednostavno imao, za jednog boljševika, više izražen osjećaj za nacionalno - nije on brate đabe ni pisac Marksizma i nacionalnog pitanja. Tako da ta djelimična orijentacija na nacionalno, taj blagi mix nije kao prvo, predstavljao nešto što je on ono šta se kaže morao prelomiti preko koljena, a kao drugo ona je bila i nadasve logična s obzirom na pobjedu teorije pobjede socijalizma u jednoj državi
Е сада, то о комунистима и космолцима Краутер ти је посебна прича... Имаш комуниста и ''комуниста''!
Naravno ... govana ima svugdje!
А страдалници на овим фотографијама ми не делују на комунисте ( барем не на оне који читају Безбожника). Иначе, фотографије су настале септембра 1941. у Русији, пре него што је махање иконама постао мејнстрим совјетске пропаганде.

septembar1941120-1.jpg

заробљени партизани

septembar1941121-1.jpg

припшадници Вермахта воде страдалнике на губилиште

septembar1941122-1.jpg

тренутак пред погубљење. Јасно се види како се други и трећи с лева крсте.

septembar1941123-1.jpg

погубљење

septembar1941124-1.jpg

и оверавање од старне немачког официра
E pa sada nisam baš siguran šta si mislio reći sa ovim.

@вук са Авале; С.Р.Н.

Заправо најпре, Срећна Нова Краутеру теби и твојима све најбоље вам желим у име већ прошлих и предстојећих празника. А и свим осталима колегама без обзира на њихову идеолошку или било какву припадност, са којима се или слажем или не, свима желим све најбоље. Драго ми је да сам провео једну годину без иједне непотребне увреде или ружне речи. Поздрав свима.

Onda, (mada ja tu priču sa Mogiljevim zapravo u potpunosti ne razumijem), ali eto ako vam toliko imponuje ta pozicija RIA (kraj '16 početak '17.) recite mi onda pošteno - da li bi ste nakon 2,5 godine ratovanja više voljeli da budete u poziciji Ruske imperije (WWI) ili SSSR-a (WWII)?
E ebga i ja pitam gluposti!!

Како да узмем историјски ток армија после 2 године рата, у односу на шта?? то јест да ли бих требао да узмем интегрално позицију армија у оквиру задатих токова? А и да није тако ја јесам посетио Совјетски Савез и то за време свог ''брилијантног светског положаја'', и могу ти рећи да тамо не бих хтео, или боље да се изразим могао бих да издржим, али само у окове.

Takođe C.P.H. ono o nekakvim "miševima" ne stoji više čak ni u najgoroj hladnoratovskoj propagandi!

....dok je krvavi Nikolaj bio glavnokomandujući.....
....Kolja 2,0 tzv. Hodinski.....

А јел требао да пусти Гапона бесребреника и остале бандите и да им испуни њихове жеље, а који су искористили и искомпромитовали народ? Ок све то , али кад те пацке долазе из српска уста, па .....***** ме животе ако они монархисти нису у праву, а заступају позиције и мишљења су да Русија није никако требала помоћи Србији и српском народу, и једино што је требала урадити је да Србију пусти кроз воду. Али ти монархисти не познају српски народ и њихову ширину, за разлику од нас овде. А осим тога нешто сам сумњичав за њихов дојучерашњи ангажман, пошто им материјализам и ''продуховљени прагматизам'' вири из гузице.

Управо захваљујући залогу тог ''крвавог Цара'' данас у Србији живи српски народ, и још то да управо захваљујући његовој помоћи, код Срба се до данас подгрејава нада произашла из митских прича о некаквој ''братској помоћи''.

71% svih onih koji su dobili orden heroja SSSR-a su komunisti i komsomolci.

Ту лежи велики проблем, о коме стварно не могу да причам, а дотиче се моје родбине.

E a što se tiče onog Staljinovog "nacionalnog kursa" - je l' vas dvojica zaista smatrate da je to nekakva ad hoc orjentacija Staljina?
E ako tako mislite, onda o Staljinu stvarno malo znate.

У религијском контексту одаје га Безбожник, и његове касније едиције и варијанте.
А о националном курсу, ако о руском мислимо? Шта осим наменског, палијативног карактера његове употребе.

E pa sada nisam baš siguran šta si mislio reći sa ovim.

Покушаћу ја да одговорим..... Немцима се десио народ, победа совјетског народа како су га хтели називати њихове властите вође, мобилисао се управо зато што је Хитлер хтео да убија Русе, освоји Русију и због тога што је ушао у руску авлију да дели правду по немачки. Разлози за такво стање леже тамо због тога што Хитлер тако то осећао, и тако је пројектовао ударце своје машинерије. Удар на Русију, и комплетно уништење руског народа.....
Упркос основног циља теме из совјетског, а можда и са немачког аспекта, хтео бих да скренем пажњу на то да из данашње позиције друштвеног радника или политичара модерне РФ, ја бих њему био бескрајно захвалан што је моју земљу и народ у тим временима називао својим правим-историјским именом, тада док су их моји властодршци самосвесно совјетовали. Русија је постојала само још на ратним картама и у послератним мрачним плановима Немаца, и још у унутрашњу комуникацију Амера, Енглеза, Југословена и осталих савезника. Тако да због њих, а између њих и он (Хитлер) је један од фактора због којих се ДСР прихвата и улази у сферу пре руске , а не совјетске проблематике.

Pa dobro da, ali ni danas Srbi ne bi dozvolili da se napada Grčka sa naše teritorije.......jednostavno, volimo ih a nije nam ni u dugoročnom interesu.......

vidi ,ne postavlja se pitanje dal su grci dozvolili da se napada sa njihovg prostora srbija,npr...kao narod nisu krivi ,ali vlada ,DA! isto to vazi i za nas ...da neko napadne grcku sa nase teritorije ,srbi kao narod nisu krivi ,vec je kriva vlada koja je tako nesto dozvolila...da je srpska vlada dozvolila hitleru prolaz nista ne bi bilo lose po srbe ,niti NDH, niti logora, niti kragujevca ,niti kraljeva ,niti ostalih stratista gde su srbi streljani ...zasto bi bilo za drzavu koja je dozvolila u ono vreme 1oj sili da koristi njenu teritoriju za prolazak nemackih trupa ,posledica !?? ne bi bilo da je bilo pameti...zasto se qrciti i izgubiti toliko stanovnistva!? ali eto ,srbija se qrcila zbog interesa engleza i popili smo gorku pilulu.

vidi ,ne postavlja se pitanje dal su grci dozvolili da se napada sa njihovg prostora srbija,npr...kao narod nisu krivi ,ali vlada ,DA! isto to vazi i za nas ...da neko napadne grcku sa nase teritorije ,srbi kao narod nisu krivi ,vec je kriva vlada koja je tako nesto dozvolila...da je srpska vlada dozvolila hitleru prolaz nista ne bi bilo lose po srbe ,niti NDH, niti logora, niti kragujevca ,niti kraljeva ,niti ostalih stratista gde su srbi streljani...zasto bi bilo za drzavu koja je dozvolila u ono vreme 1oj sili da koristi njenu teritoriju za prolazak nemackih trupa ,posledica !?? ne bi bilo da je bilo pameti...zasto se qrciti i izgubiti toliko stanovnistva!? ali eto ,srbija se qrcila zbog interesa engleza i popili smo gorku pilulu.

hm, tako su mislili Staljin i Cembrlen, ali su se dogovarali sa najvecim lazovom u istoriji
nego iz Hitlerovog zivota moze nesto da se nauci
prvo, deca iz incesta mogu biti zesce udarena
drugo, neuspeli, isfrustrirani ljudi koji su umislili da su umetnici mogu biti jako opasni
trece, ne sme se verovati debelom narkomanu (Geringu)
cetvrto, televizija je najbolji medij za ispiranje mozga
peto, cak i marginalne ludake treba uzimati za ozbiljno (dvadesetih godina Hitler je imao svega 2,6% glasova na izborima) i eliminisati ih

Back