Najgore je biti prosečan

dobar post
sledeće pitanje: šta određuje ko je jači a ko slabiji
okolina/genetika/oba i šta se dešava kad deluju suprotno
kako reaguje jaka individua u bednim uslovima i slaba u najboljim uslovima

Pa jake individue u bednim uslovima vide sansu i izazov sa svoje ostvarenje.
Slabe vide i u najbolji uslovima teret i prepreku.
Genetika i okolina su po meni samo potencijal,priordni,nasledni,inherentni a u kojoj meri ce se on ostvariti zavisi iznad svega od intenziteta volje te individue i njegove/njene vere u sebe.
Pre svega mislim da je stvar samopouzdanja a to bi roditelji najvise trebali da izgrade deci kroz vaspitanje u ranom detinjstvu.
Snaga individue se najbolje manifestuje kroz njen uticaj na svest drustva u kome deluje.
Jednom recju liderski karakter.

:rotf:

Prijatelju, izvinjavam se na nejasnoćama, kratkoći I brzini....

Svakako da današnji systemi proizvode (čitaj: namernu) zabunu o prosečnosti.
To je namera, falsifikovanje, navođenje I menjanje prosečnosti sa ciljem involucije svođenja jadnih mrvica prvobitnog čoveka u današnjeg ruiniranog, kretenizovanog I kmečećeg jadnika...
Proizvodnja što vise robovskih ruku I nogu bez instikta, intuicije, psihofizičke snage, mudrosti, volje,svesti...bla ,bla...

Dakle, prosečno je ono što ti je dato da pristupiš kroz normativni system vrednosti u "merenjima" I obradi tih merenja iz čega dobijaš prosek I standardnu grešku merenja, a one komponente što nisu izmerene ili se još ne mogu izmeriti (socijalnim aparatićima) jeste predmet intuicije....

Tu se možda krije nada u razbijanju okova (kalupa) koji proizvode (lome ljude I one na granici u) prosečne...
ovo razumijem
smilie_ugly_259.gif
hvala za trud

Ej, bre, nije mi namjera da vrijađam nikog, pa ni tebe! (Fishia samo zaebavam al se on ne ljuti jer zna ta istovremeno zaebavam i samog sebe :mrgreen:). Ovo je javni forum i samo iznosim (iskreno) svoje mišljenje o temama i postovima koje pročitam tu.

Pazi, ozbiljno smatram da, odkad postoje ljudi pa sve do danas, sav rad i svi poslovi pali su na pleća ovih sasvim običnih i prosječnih ljudi. Ne treba da nabrajam gdje su i šta radili a i dan danas rade. Eto, praktično oni su snosili skoro sav teret civilizacije! Takvih je, po mojoj nekoj procjeni, uvijek oko 70%.
Ostalih 25% je bilo neproizvodno, neproduktivno i nijesu u pozitivnosm smislu doprinosili razvoju civilizacije i padali su na teret ovih 70%. Tu su bolesnici po svim osnovama, kriminalci, šteočinje... i da ih ne nabrajam dalje. No, i među njima je bilo svih kategorija pa i natprosječnih, možda i genijalaca. (Duka od Meduna, lažni grof, sredinom 19-og vijeka, bogovski se provodio po evropskim dvorovima a bio je, eto, genijalni prevarant!)

Sad ono 5%. To su natprosječni. 2% su genijalci i njihove su ogromne zasluge (mahom intelektualne) za razvoj i napredak čovječanstva! Dakle bar 3% od ovih što spadaju u natprosječne su malo ili ni malo pozitivnog uradili za napredak civilizacije.

To je moje mišljenje i podložno je svakoj kritici pa i osudi.

a sho's onih 25 posto uguro onako u sredinu da svi pomislimo da si medju onih 5 sa tjosheta :hahaha:

Ne vidim razloga zašto bi prosječnost sama po sebi bila najgora. Hipotetički, a i u svakodnevici potvrđeno jeste da prosječnost može biti krajnji cilj, a možda i domet jedinke. U takvoj konstalaciji stvari prosječno uspiješna jedinka je ostvarena i zadovoljna svojim dostignućima. Ipak je najbitnije biti zadovoljan sobom, ma gdje se nalazili u shematskom prikazu uspjeha u sustavu i društvu gdje jedinka obitava. Naime ne treba biti znanstvenik da bi se donio zaključak da najviše pate upravo one jedinke koje su sebi postavile visoke ciljeve koje ne mogu doseći. Ako takvi na vrijeme ne shvate da su ništa drugo do prosječni, njihovo stanje vrlo lako može otići u razne patologije.

..."Nego, da ja, sada, sa svoje strane, postavim jedno dokono pitanje: šta je bolje - jeftina sreća ili uzvišene patnje? Dakle, šta je bolje?..."

..."Dozvolite, gospodo, ja se tim "svi mi" uopšte ne opravdavam. Što se lično mene tiče, ja sam u svom životu dovodio do kraja ono što se vi niste usudili da dovedete ni do polovine - i taj svoj kukavičluk ste još smatrali za razboritost i tešili ste se njime, obmanjujući samog sebe. I tako onda ispada da sam ja vitalniji od vas! Pogledajte malo pažljivije! Jer mi čak ne znamo ni gde sada živi to živo, ni šta je ono, ni kako se zove. Ako ostanemo sami sa sobom, bez knjiga, mi ćemo se odmah zaplesti, izgubiti - nećemo znati kome da se pridružimo, čega da se pridržavamo, šta da volimo i šta da mrzimo, šta da poštujemo i šta da preziremo. Nama je čak teško da budemo ljudi, pravi ljudi od krvi i mesa..."

Poslednja izmena:
ako neko ne razume umetnost ja bi pre rekao da si to ti

kako moze lik koji se pali na manu chao-a da zna bilo sta o umetnosti? ili lik koji misli da se umetnicka vrednost krije u broju mogucih interpretacija umetnickog dela? ili lik koji misli da kompleksnost nije dobra stvar? prosto je nemoguce. ali to nije do logike, to je do biologije i psihologije. lik je bolestan i svu logiku koju koristi, makoliko ona bila ispravna i vesta, podredjena je njegovoj bolesti zbog cega su mu sve teze retardirane i pored silne logike.

I tebi psihički bolesniku upućivanje na estetiku recepcije pošto si zaostao
ovo što ja pričam nije moja izmišljotina (odnosno, jeste ali sam kasnije uvideo da nisam ja to prvi smislio)
dakle: Hans Robert Jaus, Felix Vodička etc. pa onda dođi ovde da pitaš šta ti nije jasno.

I tebi psihički bolesniku upućivanje na estetiku recepcije pošto si zaostao
ovo što ja pričam nije moja izmišljotina (odnosno, jeste ali sam kasnije uvideo da nisam ja to prvi smislio)
dakle: Hans Robert Jaus, Felix Vodička etc. pa onda dođi ovde da pitaš šta ti nije jasno.

sabane, ti likovi su imbecili, a i ti s njima zajedno.

- - - - - - - - - -

ko se zadnji smeje najsladje se smeje, sabane.

Prosek je negacija individualnog, izjednačavanje sa ostatkom, prosečna masa koja prosečno misli i prosečno živi, koja je prosečno buntovna i prosečno poslušna. Jede prosečnu hranu, prosečnog je rasta i težine. Pije prosečno skupo pivo na slobodan dan. On podržava liberale ali ipak smatra su neke konzervativne vrednosti dobre, moralan je dok ne naiđe situacija koja zahteva suprotno, ćutaće dok ostali ćute i vikaće kad ostali viču. ima dvoje dece i ženu jer tako treba i prosečno je dobar muž i roditelj. Najviši stupanj umetnosti koji ga je dirnuo je prosečan holivudski film. Ima prosečan posao sa prosečnom platom, štedi pare cele godine da bi išao na more. Vozi prosečna kola i mrzi samog sebe ali ne može tačno da definiše zbog čega. Oseća se na nekom polju neispunjeno, kao da je promašio život.

Jer nema ništa gore nego biti prosek. Predaje se u maštanje ponekad, hteo bi da bude junak, onaj iznad mase, za kojim se čuju povici oduševljenja, o kome pišu novine, za kojim se okreću na ulici, na koga žene bacaju željne poglede. Utapa svoj prezir u fantaziji dok živi po automatizmu jer oseća da je suviše slab da bi bilo šta promenio. Svoju slabost označava sintagmom "prekasno je" ili "gotovo je sad". Hteo bi da bude junak, ali prihvatio bi da bude i najgori ljudski gad, ološ koji se valja u blatu svoje stvarnosti i uživa u nasladi toga što jeste, u mržnji koju dobija od ljubomorne okoline. Jer mržnja prema gadu je ljubomora i strah. Gad prevazilazi inhibicije i skače u prljavi talog svog bića sa uživanjem, biva ispunjen u svojoj izopačenosti, a mentalna bolest proseka, njegova mentalna boleština udara u veštačku ogradu društvene stvarnosti, skuplja se na jednom mestu do tačke pucanja, posle čega se ograda nanovo gradi i pritešnjuje bolesno neindividualnu individuu.

Jel ovo neko propagiranje "gadizma"? :mrgreen:

a najjace je kako si sad poceo da se pozivas na autoritete. "mama i tata su mi rekli da je tako i tako je!" :lol: pritom ne kontas da to sto je neko "autoritet" ne znaci da je stvarno autoritet. naprimer, svi istoricari umetnosti do jednog, kao i filozofi estetike, nemaju pojma o umetnosti.

Ne pozivam se ja na autoritete u tom smislu bolesniku, već sam te uputio na detaljnije objašnjenje onoga što sam ti objašnjavao 15 puta al ti nije došlo do te bombone od mozga

- - - - - - - - - -

I nema ništa gluplje nego odbaciti nešto iz predrasude da neko ko se bavi estetikom ne može da ima pojma o estetici

..."Nego, da ja, sada, sa svoje strane, postavim jedno dokono pitanje: šta je bolje - jeftina sreća ili uzvišene patnje? Dakle, šta je bolje?..."

зависи од жеља појединца
не постоји јефтина срећа,или је истинска срећа или самообмана,заблуда
човекову потребу за срећом можемо тумачти као слабост
има људи који се задовољавају узвишеном патњом и мислим да су срећнији о они који желе"срећу"

Kao što psihički bolesnik gore kaže da je ego loša stvar

nije ego losa stvar, sabane, nego sujeta. uzmi naocare, vidis da si ocoravio od silnog citanja sund filozofije. ego je prazan pojam koji ne znaci nista vise od "ja". ja ne odbacujem "ja" sabane vec sujetu odn. potrebu za potvrdama. kad su u pitanju zdrave osobe, potvrda nije cilj vec bonus, nuspojava, simptom, nesto sto dobijes usput dok ostvarujes svoje prave ciljeve i u cemu ponekad zaronis sa zadovoljstvom ali svakako ne nesto od cega zavisis i na sta racunas. samo se rob lozi na potvrde, kao naprimer ti, zbog cega nisi u stanju da odustanes od svojih fiks ideja jer si se nalozio da si ekstra filozof :lol:

Back