Najbolji tenk

Bullitt13:
Т 34 боде као пчела а лети к'о лептир! Могли су бураз да их штанцују ко спајалице, док је тигрове и пантере требало више пажње да се посвети! Ипак званично најбољи тенк у WW2 је Пантер или Пантера како год!!!

То су Американци прогласили Пантера за најбољи тенк.

Јеси ли био некад у ИС-3? Ја јесам.

Огроман, животиња, оклоп није могло да пробије ама баш ништа, купола округла, ливена, одбија се од ње, а топ.. ситница, 122 мм.

То је био најбољи тенк 2. светског рата.

Види срећо моја:

IS3.jpg

Податци за ИС-3:

General characteristics
Crew 4
Length 9.90 m
Width 3.09 m
Height 2.73 m
Weight 46 tonnes
Armour and armament
Armour 30 to 160 mm
Main armament D25-T 122 mm gun
Secondary armament 3×DT, 1×DShK machine guns
Mobility
Power plant 12-cyl. diesel model V-2
600 hp (450 kW)
Suspension torsion bar
Road speed 37 km/h
Power/weight 13 hp/tonne
Range 240 km

Податци за Пантера:

Crew 5 (driver, radio-operator, commander, gunner, loader)
Length 6.9 m
Width 3.4 m
Height 3.0 m
Weight 44.8 tonnes
Armour and armament
Armour 100 mm
Main armament 75 mm Kw.K.42 L/70
Secondary armament 2×7.92 mm MG34
Mobility
Power plant V-12 petrol Maybach HL230P30
700 hp (520 kW)
Suspension double torsion bar, interleaved road wheels
Road speed 45 km/h
Power/weight 16 hp/tonne
Range 250 km

Тигра:

Crew 5
Length 6.3 m
Width 3.7 m
Height 3.0 m
Weight 57 tonnes
Armour and armament
Armour 100 mm
Main armament 88 mm KwK 36 L/56
Secondary armament 2×7.92 mm MG34
Mobility
Power plant Maybach HL230 P45 (V-12 petrol
700 hp (520 kW)
Suspension torsion bar
Road speed 38 km/h
Power/weight 12 hp/tonne
Range 125 km

Obersturmfuehrer:
kako ?
po statistikama na 4 ruska unistena tenka dolazio je jedan nemacki...i kad su saveznici u pitanju brojka nije mnogo razlicita...(5)

naravno, to je samo statistika....ukoliko posmatramo superiornost t-34, onda posmatramo samo pocetak rata....znaci dok su nemci imali konzerve tipa pz38 i pz3 (koji u stvari nije bio konzerva ;) )....

u svakom slucaju ovo nije nikakva analiza...
kako moze da se poredi jedan tenk sa drugim...pa tenk je valjda sastavni deo jedne ogromne formacije koja se zove armija, i kao takav sam tesko da ce da ide u borbu protiv drugog tenka...

Мешамо бабе и жабе.

Неможемп гледати колико је укупно тенкова уништено јер су ту прастари Т-28, лаки Т-60, лаки БТ-7 итд, као и код Немаца зајебанције од тенкова Пз-1, 2 и 3

Са друге стране Руси су имали пууууно тенкова са јаааако слабо обучаваним посадама, неки су видели по први пут тенк и након три сата били у борби. Са друге стране с иимао СС аса пуковника Витмана, који је уништио 120 непријатељских тенкова. Њега је на крају уништио непознати Рус...

Pogo:
Zna se ko je oduvek pravio najbolje tenkove... Nemac
tako je i danas Leopard 2A6 najbolji tenk

Ruski tenkovi su se pokazali u pustinjskoj oluji...

Виделисмо и Леопарда и Челенѕера и Леклерка и Абрамса на Косову 1999. У ствари нисмо их видели, једноставно нису смели да дођу.
Зашто нису смели да дођу у купнену интервенцију када су имали тако одличне тенкове?

А што се тиче Ирака, погледај мало по интернету како изгледају данас у Ираку олупинее Абрамса....

УСА Тодеј, чланак "Тенкови добијају батине"
http://www.usatoday.com/news/world/iraq/2005-03-29-abrams-tank-a_x.htm

Укратко, у првом заливском рату уништено је 15 Абрамса, а од 2003 до 2005 у Ираку је 80 тенкова толико оштерћено да су морали да их повуку у УСА на поправку.
Сада је 2006. година...

@ Aleksandar......mala ispravka....Wittmana nije uništio nikakav ili ti nekakav nepoznat Rus.Čovek je poginuo u bitci za Caen..'44.Pretpostavlja se da su mu raketirali tenk iz Tayphoona.........:( .Inače bio je živa legenda za svoje doba.

Što se tiče tenkova.......već smo diskutovali na ovom forumu puno puta o tome.I opet....kvalitet i kvantitet.

Pozzzzz

Podaci o njemu

Crew: 5 (three in turret)
Weight (tons): 68.5 (Porsche turret)
69.8 (Henschel turret)
Height (meters): 3.09
Length (meters): 7.62 (excluding gun barrel)
10.28 (including gun barrel)
Width (meters): 3.66 (without skirting)
3.76 (with skirting)
Engine: V12 Maybach HL 230 P30 (700hp)
Gearbox: Maybach OLVAR EG 40 12 16 B (8 forward and 4 reverse)
Speed (km/h): 35 - 38 (road)
17 (cross country)
Range (km): 110 (road)
80 (cross country)
Radio: FuG 5
Armament: 88mm KwK 43 (71 calibers)
1 hull MG 7.92mm
1 coaxial MG 7.92mm
1 commander's hatch MG 7.92mm
Ammunition: 88mm - 80 rounds (Porsche turret), 86 rounds (Henschel turret)
7.92mm - 5850 rounds
Sight: TZF 9b later changed to TZF 9d

Armor (mm/angle) Front Side Rear Top/Bottom
Porsche turret 100/curved 80/30 80/30 40/77 40/90
Henschel turret 180/9 80/21 80/21 40/78 40/90
Superstructure 150/50 80/25 N/A 40/90 40/90
Hull 100/50 80/0 80/0 40 - 25/90

tommy gun:
Podaci o njemu

Crew: 5 (three in turret)
Weight (tons): 68.5 (Porsche turret)
69.8 (Henschel turret)
Height (meters): 3.09
Length (meters): 7.62 (excluding gun barrel)
10.28 (including gun barrel)
Width (meters): 3.66 (without skirting)
3.76 (with skirting)
Engine: V12 Maybach HL 230 P30 (700hp)
Gearbox: Maybach OLVAR EG 40 12 16 B (8 forward and 4 reverse)
Speed (km/h): 35 - 38 (road)
17 (cross country)
Range (km): 110 (road)
80 (cross country)
Radio: FuG 5
Armament: 88mm KwK 43 (71 calibers)
1 hull MG 7.92mm
1 coaxial MG 7.92mm
1 commander's hatch MG 7.92mm
Ammunition: 88mm - 80 rounds (Porsche turret), 86 rounds (Henschel turret)
7.92mm - 5850 rounds
Sight: TZF 9b later changed to TZF 9d

Armor (mm/angle) Front Side Rear Top/Bottom
Porsche turret 100/curved 80/30 80/30 40/77 40/90
Henschel turret 180/9 80/21 80/21 40/78 40/90
Superstructure 150/50 80/25 N/A 40/90 40/90
Hull 100/50 80/0 80/0 40 - 25/90

Податци за ИС-3:

General characteristics
Crew 4
Length 9.90 m
Width 3.09 m
Height 2.73 m
Weight 46 tonnes
Armour and armament
Armour 30 to 160 mm
Main armament D25-T 122 mm gun
Secondary armament 3×DT, 1×DShK machine guns
Mobility
Power plant 12-cyl. diesel model V-2
600 hp (450 kW)
Suspension torsion bar
Road speed 37 km/h
Power/weight 13 hp/tonne
Range 240 km

Бато, ово је боље.

рецимо само да је ИС-3 имао ливено тело, да су се од њега одбијале гранате чак и 88 мм са Тигра, да је имао ливену куполу заобљену и балистички обликовану па је било готово немогуће уништити тенк поготком у куполу, а топ 122 мм је уништавао све нашта наиђе.

friedrich:
@ Aleksandar......mala ispravka....Wittmana nije uništio nikakav ili ti nekakav nepoznat Rus.Čovek je poginuo u bitci za Caen..'44.Pretpostavlja se da su mu raketirali tenk iz Tayphoona.........:( .Inače bio je živa legenda za svoje doba.

Što se tiče tenkova.......već smo diskutovali na ovom forumu puno puta o tome.I opet....kvalitet i kvantitet.

Pozzzzz

Управу си за Витмана, грешка.

Bullitt13:"Т 34 боде као пчела а лети к'о лептир! Могли су бураз да их штанцују ко спајалице, док је тигрове и пантере требало више пажње да се посвети! Ипак званично најбољи тенк у WW2 је Пантер или Пантера како год."

Jedno vrijeme sam bio odsutan, pa zato kasnim sa odgovorom.

-ako je bio najbolji šta onda bi u julu '43. kod Prohorovke, gdje se 6 elitnih tenkovskih njemačkih divizija (među kojima su bile i tri "superelitne" SS tenkovske divizije "Adolf Hitler", "Rajh" i "Mrtvačka glava") sa 700 Tigrova i Pantera i 100 Ferdinanda i Elefanta, sudarilo sa 850 T34 Rotmistrovljeve 5. gardijske tenkovske armije?

-nije se tu radilo o nikakvoj "pažnji", nego o brzini izrade, koja se bazirala na boljoj ili slabijoj tehnologiji. Otiđi u Kijev i nađi institut Patonova, na ulazu stoji ploča na kojoj piše da je taj institut spasio SSSR u toku II sv. rata i da je zbog toga odlikovan ordenom Heroja SSSR-a.
U tom institutu je naime pronađen specijalni način zavarivanja, tzv. zavarivanje pod elektr. šljakom, koji je omogučio SSSR-u da npr u Čeljabinsku "Tenkogradu" proizvodi na jedan njemački 3-4 svoja tenka, a pred kraj rata taj broj je porastao na 5-6 tenkova.

-perfomanse Tigra i Pantera su sigurno u većini slučajeva bolje od perfomansi T34 (debljina oklopa, snaga motora, riješenje prenosa itd, a da ne govorimo o uređenosti, udobnosti i praktičnosti unutrašnjosti tenka i tome sl.), međutim ima tu i nekih drugih stvari koje oni koji su imali veze u životu sa tenkovima izuzetno cijene, jedna od njih su i neshvatljive manevarske sposobnosti T34.
Ja sam u JNA bio tenkista na T55 i jednom prilikom na poligonu Pasuljanske livade kod Resavice imao sam tu čast vidjeti T34 na djelu. To šta je on radio moj T55 ni u snu ne bi mogao (mislim na savlađivanje nagiba, prepreka, mali radijus i brzina pri okretanju). Ne znam da li možeš zamisliti tu scenu, kada ga vozač pri njegovoj najvećoj brzini (skoro 55km/h) nekoliko puta uzastopce uspijeva okrenuti za 180 stepeni. Kasnije su naši vozači i vozači T72 to isto pokušali sa svojim tenkovima pri njihovoj najvećoj brzini. T55 se uspio okrenuti nešto više od 90 stepeni, a T72 je napravio skoro puni krug, ali je zato izletio sa ceste i pokršio neki stari šljivik.
Mi smo to što je T34 radio ispratili blejanjem kao telad, a sad možeš zamisliti kako je sve to bilo frustrirajuće Nijemcima u onim njihovim tromim metalnim čudovištima od 60 t.
Uostalom kod Guderijana se može naći da je kao Glavni inspektor oklopnih jedinica Vermahta, od posada koje je intervjuisao dobijao otvorene sugestije da se bukvalno kopira T34, No to se naravno nije desilo i Henšel, Porše i Dajmler-Benc konstruisali su Tigrove i Pantere.
Prva verzija Tigra nije čak imala protupješadijski mitraljez, koji je dodan nakon žestokih protesta sa terena. Isti takvi protesti su bili zbog oštrih ivica, jer su onemogučavale rikošet (koji je kod T34 bio tako čest, da je u pravom smislu riječi izluđivao njemačke nišandžije), kao i zbog visokih i dugačkih silueta.
Prednost T34 je bila i u tome što je bio fleksibilan za modifikacije. Tako da su promjene na njemu vršene u hodu bez ikakvih osjetljivih zastoja u proizvodnji. Promjena kalibra topa i zatvarača na 88mm, što je inaće veoma “bolan rez” izvršena je uz minimalne izmjene na konstrukciji kupole. Slično je bilo i sa en passant izvršenim promjenama na konstrukciji pogonskog dijela i motora.
Posebna priča je konstrukcija kupole. Način lijevanja i slaganja slojeva kupole (osnovni razlog mita o petstometarskoj granici probojnosti kupole T34) je za njemačke konstruktore bio misterija. Spajanje kupole sa tijelom je još jedno revolucionarno rješenje, (tzv. “zavarivanje pod električnom šljakom).
Enigma je bila i nišanska sprava i nezina usklađenost sa kretanjem tenka, sve do pojave laserskih nišana ona je bila neprevaziđena.
Tako da ja ono tvoje da je Panter najbolji tenk II sv. rata tačno kad su u pitanju perfomanse na papiru, ali u praksi to ne stoji i koliko ja znam to je bilo i nepodjeljeno mišljenje svjetskih stručnjaka za oklopna vozila. Ja vjeruj mi ni sekunde ne bih razmišljao u koji ću od ova tri tenka da uđem, kada bi to morao iz nekog (ne daj Bože) razloga.

- u zapadnoj istoriografiji od početka Hladnog rata postoji tendencija revizije ratnih zasluga i napora.Prije jedno 5 g. u Sarajevu je bio simpozijum o nastavnim planovima u predmetu istorije. Kao gosti bila su i tri srednjoškolska profesora iz SAD, u razgovoru sa njima pitao sam ih i kako predaju II sv. rat. Počeli su nabrajati nastavne jedinice i među njima i jedinicu 10 najvećih bitaka II sv. rata, pitao sam ih koje su to bitke i među tih 10, koje su nabrojali, od svih koje su se desile na Istočnom frontu, pomenuli su samo staljingradsku (i to na osmom mjestu).

krauterbox:
[I. Promjena kalibra topa i zatvarača na 88mm, što je inaće veoma “bolan rez” izvršena je uz minimalne izmjene na konstrukciji kupole. Slično je bilo i sa en passant izvršenim promjenama na konstrukciji pogonskog dijela i motora.
Posebna priča je konstrukcija kupole. Način lijevanja i slaganja slojeva kupole (osnovni razlog mita o petstometarskoj granici probojnosti kupole T34) je za njemačke konstruktore bio misterija. Spajanje kupole sa tijelom je još jedno revolucionarno rješenje, (tzv. “zavarivanje pod električnom šljakom).
Enigma je bila i nišanska sprava i nezina usklađenost sa kretanjem tenka, sve do pojave laserskih nišana ona je bila neprevaziđena.
Tako da ja ono tvoje da je Panter najbolji tenk II sv. rata tačno kad su u pitanju perfomanse na papiru, ali u praksi to ne stoji i koliko ja znam to je bilo i nepodjeljeno mišljenje svjetskih stručnjaka za oklopna vozila. Ja vjeruj mi ni sekunde ne bih razmišljao u koji ću od ova tri tenka da uđem, kada bi to morao iz nekog (ne daj Bože) razloga.
). [/COLOR]
3.genetacija t-34...
Zove se T-34-85 bas zato sto ima
top 85mm...
prepravljeni protivavionski top.
10% manja probojnost od nemacke 88mm.
sve strane su za svoje teske tenkove koristile taj metod.
americki 90mm modifikovani protivavionac, najbolji,koristila americka armija za svoje Pershing tenkove i Slugger tenk destroyere.

ja sam bio svedok dejstva t 34 u ratu u bosni .pre svega je manji laksi za kretanje po gudurama i daleko daleko precizniji od t 55 koji sam takodje gledao . sta mislite koji tenkovi su koristeni na gorazdui na srebrenici takodje i bihac nista nije bilo ubojitije od t 34 dok je u posavini i hrvatskoj gde su borbene linije bile udaljenije koristen t 55 i t 84

Pitanje je sta bi t-34 uopste uradio sa 85mm topom protiv savremenih tenkova posto ne bi mogao da probije oklop iz ma koje udaljenosti,a i profil mu je visok,oklor neotporan protiv zolje od 82mm-najpasprostanjenijeg protiv -oklopnog oruzja u ratovima 90-tih.U protiv-presadijskoj ulozi imamo mnoga druga vozila tako da t-34 nije potreban.Mozda kao transporter municije ali i to je diskutabilno.Odsluzio je svoje posteno...

Стаљинградска битка и није била толико одлучујућа колико битка за Москву или Курск.
Запад је најжешћу битку имао у Арденима и умало изгубио. Иначе многохваљена битка код Ел Аламејна је била захебанција у односу на Курск и друге. Једноставно, покушавају да докажу да су они водили некакве битке и да су заслужни за нешто. Прави рат се водио на источном фронту.

@KiZo

Ma apsurdno je govoriti o nekakvom efektnom otporu T34 današnjim tenkovima, moj post je bio reakcija na glorifikaciju Pantera.

@Aleksandar2

Apsolutno tačno. Sovjeti su uništili 607 njem. divizija, a svi ostali 176. Od 13,6 mil. poginulih Njemaca, na istočni front otpada oko 10 miliona (73%), kao i 75% tenkova, 74% artiljerije i 75% avijacije.

Alekasandar2:
Стаљинградска битка и није била толико одлучујућа колико битка за Москву или Курск.
Запад је најжешћу битку имао у Арденима и умало изгубио. Иначе многохваљена битка код Ел Аламејна је била захебанција у односу на Курск и друге. Једноставно, покушавају да докажу да су они водили некакве битке и да су заслужни за нешто. Прави рат се водио на источном фронту.

Kako to mislis nije odlucujuca? Pa samo se tamo desilo da bude zarobljena cela jedna armija. Ja mislim da su sve tri, Moskva, Staljingrad pa Kursk jednako znacajne.Ali ne treba zanemarivati ni lenjingradsku epopeju ni dejstva odreda u pozadini Nemaca.

Ma ja sve nade ulazem u ruse i u t90s, jer neko je napred rekao da bi tenk bio pogodjen (t90s) ima mnogo elektronskih protiv mera kao npr. sistem Stora, sto poseduje i nas najnoviji M84ab1, a da ne pricam o ruskom sistemu unistavanja nadolazecih projektila sistemom Arena, koji je JEDINSTVEN u svetu. Samo jos jedan podatak da americki Abramsi uopste nemaju Autopunjac sto drasticno smanjuje kadencu paljbe.

@Aleksandar2

Apsolutno tačno. Sovjeti su uništili 607 njem. divizija, a svi ostali 176. Od 13,6 mil. poginulih Njemaca, na istočni front otpada oko 10 miliona (73%), kao i 75% tenkova, 74% artiljerije i 75% avijacije. [/QUOTE]

Sve je to tacno. Rusi jesu dobili zbog sposobnosti da brzo prave tenkove ali 1 na 1 protiv King Tiger-a i da vidimo ko bi ostao, ruski krsi ili Tigar.

bufla:
@Aleksandar2
Rusi jesu dobili zbog sposobnosti da brzo prave tenkove ali 1 na 1 protiv King Tiger-a i da vidimo ko bi ostao, ruski krsi ili Tigar.
A ratovi se inače vode tako što se skupe pa tenkovima izlaze "na ferku"? :)
Da je tako, svi tenkovi bi imali po 100+ tona, isli bi 15km/h i potrosili bi rezervoar da bi se parkirali.

Back