Najbolji tenk

U slučaju ruskog tenka, kada te ozrače laserom, možeš i da uzvratiš:
1) ako te zrači helikopter, vođenom raketom (ispaljenom iz topa),
2) ako te zrači vozilo, biraš kumulativnu ili potkalibarsku,
3) ako te zrači pešadinac - stara dobra trenutno-fugasna.

U slučaju američkog tenka, za varijante 1 & 3, možeš samo da se sklanjaš.

(naravno, govorim o dometima većim od onog za PAM 12,7mm)

Pjer_Nis:
Pa nije da nema, prvo, detektor laserskog ozracenja otkrije s koje strane dolazi laserski zrak, automatski se kupola okrece na tu stranu, jer je ceoni oklop najdeblji, drugo, ispaljuju se dimne kutije koje velikom brzinom stvaraju dim koji ometa laser. Nijedna obucena tenkovska posada nece da sedi i ceka da je kokne raketa.

Ako koriste modifikovane foto-celije za detekciju ozracenja onda da bi tenk otkrio da je ozracen laser mora da padne na njih.Ako markiram tenk laserom na npr. gusenicu,cev ili neki drugi takav deo mislite da ce sistem reagovati? T-90 sistem pokriva verovatno ozracenje na kupolu.Po meni bi to bila 100% zastita samo ako bi nacickali ceo tenk sa foto-celijama.

A kako ce tenk da reaguje, kad ga ozraci helikopter. Gadjace ga REFLEX raketama, medjutim, za to, sve vreme mora da stoji nepomicno, tako da je GOTOV!
Mada zaboravili ste na STORA sistem, koji samo skrece projektile, blago tako da oni ili prebacuju ili podbacuju, iako na radaru pokazuju da idu u metu.

T-90 ima mitraljez koji radi u dva moda:
prvi-300 metaka po minuti za ciljeve na zemlji
drugi-900 metaka po minuti za ciljeve u vazduhu.
To je jedna od mera i tada sigurno ne mora da stoji nepomično da bi se branio od helikoptera.

Tenk nikada nije bio namijenjen da se protiv helikoptera. Tenk dejstvuje zajedno sa vozilima PVO, sa pjesadijom, sa vozilima logistike.....

Takodje, nemoguce je uporedjivati tenkove prema performansama kao sto su brzina, jacina motora...jer kada tenk ide 40-50 km/h i naleti na ciglu na putu, posada se strasno izubija i poremeti.Onda jacina motora. celendzer ima motor od 1400, 1500 ks, a m84 1000ks. Treba da se zna da je m84 mnogo laksi tenk, a sami tim i pokretljiviji.

Sve ja to znam, ali malo je krs kada treba da se boris i protiv Apacha i protiv tenkova. Jel Tunguska stvarno tako dobra ili su to samo price? Interesantno mi je ovo za ciglu sto si rekao... ;-) Krajnje fascinantno.... Mada meni vise izgleda da,kad se 48 tona zaleti 50 km/h da ih ne moze nista zaustaviti.

Uzmes Apach skines elise udaris gusenice i dobio si Tungusku :D
Jos kad usmeris cevi na zemaljske ciljeve..........veselo!

Prilozi

• tunguska-1.jpg
    tunguska-1.jpg
    7,6 KB · Pregleda: 58
M-84 AB1:
Cuo sam kao da M-84 AB1 nece uci u nasu vojsku jer nije po NATO standardima. Koji su to standardi, mislim sta to znaci kao duzina, sirina??????

Odakle ti to? Pa sad seku T-55ce ostace nam samo M-84 i ako bude para (a nece...) modernizovace ih.Nasi sto se tice standarda tek uvode standard vezan za komunikacije a i Madjarska ima Ruske tenkove i migove pa nikom nista.

Migovi i Ruski tenkovi su ostali Madjarima, pa su morali da im gledaju kroz prste. Ovaj tenk se jos nije ni pojavio. Iskreno, da li ce Srbija biti sama sposobna da ga proizvodi (sada sigurno nije), mislim i Hrvati su isto tako ispusili za Degmana jel? I ono sto mi je misterija velika- Ako je M-84 AB1 ekvivalent t-90s, a koliko vidim ima iste uredjaje kao t-90s, kako je onda cena naseg tenka 2,5 miliona, a ruskog 6 miliona.
PS. Jedina apsolutno nasa komponeta je cela pogonska grupa (sto i nije malo...)koja je uzeta sa Vihora, i koja je zaista genijalna, ali nemoguce da je to uticalo toliko na cenu !!

Hrvati kao i mi su samo u stanju da modernizuju M84. Ni mi ni oni nemogu da naprave ceo tenk.A sto se tice cene nase modernizacije koja lici na T-90, pa normalno je da kopija bude jeftinija od orginala, inace nebi je ni pravili. Uostalom odakle ti ta cena, to je cena modernizacije a ne celog tenka.
Zivo me zanima odakle ime "Degman" ako moze neko da mi rasvetli...

Evo jedan clanak preuzet sa spskog oklopa:

Tenkovi T-72 i M-84, bi trebalo radikalno modernizovati, sto bi zahtevalo 1-1,5 miliona dolara po tenku. Smatra se da je trenutno isplativije uvesti T-72, koji kosta oko 150.000 - 250.000 dolara, a zatim ga modernizacijom dovesti na nivo T-90, koji u osnovnoj verziji bez nadgradnje kosta 2.5000.000 dolara. U najgorem slucaju stedi se 750 hiljada dolara i otvara se mogucnost da deo novca ostane u zemlji. Trenutno domaca industrija moze sa 40% ucestvovati u poslu modernizacije.

To bi trebalo ovako izgledati na kraju:
omj-3.JPG

Ja ne znam, za taj reaktivni oklop, to je OPASNO, a i ko je to igde isprobao u praksi? Cuo sam da se to stavlja na tenkove tek uoci same ratne akcije, cak ne ni na vojnim vezbama, (osim za "poziranje" pred kamerama).

Znam da T-34 nije tema posta, ali uvijek mi se kosa digne na glavi kada neko na osnovu posljeratnih revizionističkih preseravanja pokušava osporiti njegovu superiornost u II svj. ratu. Evo šta su Nijemci govorili za T-34 u toku rata:

„Врло забрињавајуће“ – генерал-пуковник Хаинц Гудериан (2. тенковска армија)
„Немамо ништа слично“ – генерал-мајор Ф.В. Мелентин (комадант 48. тенковског корпуса)
„Најбољи тенк на свету“ – фелдмаршал фон Клајст (1. тенковска армија)
„Овај тенк (Т-34) неповољно утиче на морал немачке пешадије“ – генерал Г.Блументрит

Т 34 боде као пчела а лети к'о лептир! Могли су бураз да их штанцују ко спајалице, док је тигрове и пантере требало више пажње да се посвети! Ипак званично најбољи тенк у WW2 је Пантер или Пантера како год!!!

Back