Najbolji prog-rock bendovi svih vremena

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.233
Za ljubitelje progresivnog roka pitanje: Koja grupa (ili grupe) su za vas najbolje u tom žanru?

Neki pronalaze korene progresivnog roka u Beatles-ima i Beach Boys-ima (Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band and Pet Sounds, konkretno).

Za mene su King Krimson najbolji


King Crimson je osnovao krajem 1960-ih gitarista / kompozitor Robert Fripp uz veličine kao što je Greg Lake, Bill Bruford, Boz Burrell i John Vetton. Fripp i Co. koji se nikada nisu plašili da eksperimentišu sa svojim zvukom.
 
Genesis

Pre nego što je Genesis postao pop velikan tokom 1980-ih kao tročlana grupa (Phil Collins, Mike Rutherford, Toni Banks), bila je jedan od pionira progresivnog roka sa vokalistom Piterom Gabrielom i gitaristom Stivom Heketom. Možda najpriznatija ponuda iz tih prog-rok godina ostaje The Lamb Lies Down on Broadway (1974). Iako u početku nije kritički hvaljen, popularnost je rasla tokom godina i možda je odlučujući trenutak u ranim danima Genesis.

Meni se više sviđa Nursery Crime
 
Poslednja izmena:
Yes

Još jedan pionir progresivnog roka, Yes je uradio dobar posao uspešnog mešanja muziciranja i estetike. Naoružana rok velikanima kao što su Bil Bruford, Jon Anderson, Chris Squire, Steve Howe i Alan White tokom godina, možda su bili najpoznatiji po svojim zamršenim instrumentalnim komadima koji su pokazivali pojedinačne talente raznih članova benda. "Roundabout" iz Fragile-a iz 1971. prikazuje sveukupnu genijalnost benda, koji je imao veći komercijalni uspeh sa 90125 iz 1983. godine.

 
Volim King Crimson album uživo u Periji

Earthbound je jedan od najsirovijih i najsnažnijih snimaka uživo svoje ere, koji prikazuje postavu King Crimsona za izdavačku kuću Islands koju čine Boz Burrell, Mel Collins, Robert Fripp i Ian Wallace. Na način koji je prevazišao mnoge njihove savremenike, bend je pomerio granice svoje muzike do krajnjih granica.

Originalno objavljen 1972. godine, Earthbound se sastojao od kolekcije namerno lo-fi snimaka uživo sa turneje King Crimsonove ere sa Islands kućom u SAD.

 
I meni su King Crimson omiljeni, uz Genesis dok je Gabriel bio sa njima. Gentle Giant, ELP, Camel i naravno...Van der Graaf Generator. Jethro Tull spada medju velike prog grupe, a ni jedna lista ne prolazi bez Pink Floyd. Ima dosta manje poznatih grupa koje ja volim kao Nektar, Merillion, Porcupine Tree, Soft Machine...itd. Genesis i prog rok uopste je sedamdesetih bio izuzetno popularan u Italiji, zato italijani imaju par dobrih grupa iz tog vremena. Premiata Forneria Marconi i Le Orme a i Nemci...kao Can na primer o kojima si ti cini mi se pisao ranije.

 

Back
Top