Najbolji lovac na pacifickom bojistu

Koji je najbolji lovac na pacifiku?

• Micubisi A6M Zero

glasova: 4 33,3%
  • Mitsubishi JM2 Jack

glasova: 0 0,0%
  • Nakajima Ki-43 Oscar

• Kawasaki Ki-61 Tony

• Jak

glasova: 1 8,3%
  • La-7

• Bell P-39

• Lokid P-38

glasova: 3 25,0%
  • P-47

• Hellcat

glasova: 2 16,7%

• Ukupno glasova
    12
  • Anketa je zatvorena .
Ehm... ne baš zadovoljan listom. :?

Kao prvo, J2M Raiden je bio obična kanta, nesposoban za dog-fight. Prednost u brzini i naoružanju nad "Zerom" mu je od slabe koristi, pošto ima nepouzdan motor, koji se redovno pregrejava. Saburo Sakai je imao loše mišljenje o njemu.

Spitfire Mk.VIII se odlično pokazao u Burmi. Mogao je da se nađe na listi.

I ja smatram da ruske avione nije trebalo stavljati ovde. Slažem se da je Sovjetska ofanziva u Mandžuriji dosta potcenjena u Istoriji, ali što se tiče vazdušnog rata, tamo nije bilo prave borbe (Japanci su sve upotrebljive snage prebazirali na matičnu teritoriju).

Dva najbolja japanska lovačka aviona nisu uopšte na listi. Najbolji američki lovac takođe.

Na kraju sam prinuđen da glasam za F6F Hellkat, mada mi se sviđa Zero (ali ne mogu da mu oprostim "Veliki marijanski lov na ćurke")

Alekasandar2:
<snip>
Ruska kampanja bila je od odlucujuceg znacaja za kapitulaciju japana.
<snip>

Sovjetska kampanja je bila od minornog znacaja u odnosu na ono sto su odradili Amerikanci. Sovjeti su se, kao i uvek, pokazali kao mufljuzi.
Japan je (nezvanicno) kapitulirao 5 dana posle drugog "prijateljskog ubedjivanja" u Nagasakiju jer nije bilo poznato koliko Amerikanci imaju A-bombi.

The Edge:
Ehm... ne baš zadovoljan listom. :?

Kao prvo, J2M Raiden je bio obična kanta, nesposoban za dog-fight. Prednost u brzini i naoružanju nad "Zerom" mu je od slabe koristi, pošto ima nepouzdan motor, koji se redovno pregrejava. Saburo Sakai je imao loše mišljenje o njemu.

Spitfire Mk.VIII se odlično pokazao u Burmi. Mogao je da se nađe na listi.

I ja smatram da ruske avione nije trebalo stavljati ovde. Slažem se da je Sovjetska ofanziva u Mandžuriji dosta potcenjena u Istoriji, ali što se tiče vazdušnog rata, tamo nije bilo prave borbe (Japanci su sve upotrebljive snage prebazirali na matičnu teritoriju).

Dva najbolja japanska lovačka aviona nisu uopšte na listi. Najbolji američki lovac takođe.

Na kraju sam prinuđen da glasam za F6F Hellkat, mada mi se sviđa Zero (ali ne mogu da mu oprostim "Veliki marijanski lov na ćurke")

Procitaj tekst o madzurijskoj kampanji, pisan je 1986 od strane Pentagona.
Inace sto se tice kapitulacije, Japan je kapitulirao posle katastrofe u Madzuriji i desanta na Juzni Sahalin i Kurilska ostrva.

jednostavno su Japanci shvatili da su Rusi spremni na velike zrtve i da su smogli mogucnosti da se iskrcaju i na glavna ostrva.

Sovjetska "ofanziva" je pocela dva dana posle nuke-inga Hiroshime i dan pre Nagasakija, kada su Japanci uveliko razmisljali o predaji koju su vec 6 dana posle te ofanzive i zvanicno objavili. Ta ofanziva je mozda imala cak vise uticaja na Kinu i Koreju (kasnije, naravno) nego na Japan. Invazija Japana od strane Sovjeta je bila daleko manje verovatna nego ona od strane Amerikanaca.

Ma daj Pierre.....pa bitka kod Marijanskih ostrva.........a zvalo se zato stho su jadni Japosi...slali u borbu ono shto im je ostalo do avijacije.....sve same golobrade mladice i pilota sa tek nekoliko sati letenja.I naravno doshli Ameri kauboji pocehli da ih love ko curke.....:)

Pozzz svima:)

Back