Najbolja knjiga koju ste ikada pročitali

• Začetnik teme Začetnik teme Issa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
преузимање (5).jpg

Sa 15 godina su mi to bili Budenbrokovi, sa trideset pa na ovamo je to Carobni Breg, pri cemu ja iz valjda samo meni poznatih razloga,
obozavam Dikensa, od Oliver Tvista preko Stare prodavnice retkosti , preko Koperfilda, pa cak i Pikvikov klub;)

Meni nije padalo na pamet da sa 15. citam o nemačkoj burzoaziji iz 19-og veka, kasnije se to sazrevanjem i potrebama korigovalo...

Kazivanja jednog Bogotrazitelja i Sidarta
Читао сам ову књигу и имам је. Написао ју је непознати руски боготражитељ који је живео удругој половини деветнаестог века.
Добра је то књига, пуна корисних савета.

Читај мало, али га читај са удубљивањем и усвајањем.

Најбоља књига коју сам икад прочитао је "Кинеске пословице".

Никад нисам имао кориснију и истинитију књигу у рукама.Свима је топло препоручујем и то не само љубитељима цитата,мисли и изрека, већ и онима који читају лепу књижевност,а и онима који немају много времена да читају.
У питању је концентрована мудрост у једној књизи, цивилизације и народа која трају хиљадама година,а то није случајно.

Народ који има онакве пословице , неможе да пропадне.

Do sada.

"Čiča Gorio" Onore de Balzak

"Rani jadi" Danilo Kiš

Ne znam možda i nisu najbolje, ali su ostavile najjači utisak na mene.

Cica Gorio je i meni draga knjiga, uvek sam mislila da se to samo zenama svidja, kad ono vidi:D
Drago mi je da si preskocio Dostojevskog jer polako pocinje da smara ukus za Zlocin i Kaznu, Karamazove ( cudno da se nikome Idiot ne svidja, valjda
zbog naslova;))

Nadam se da cu takvu TEK procitati, zasad, izabrala bih jednu koju sa citala sa 15. godina i koja mi je ostala u secanju godinama...DEZIRE...
P.S. Mnogi je porede sa "Prohujalo sa vihorom" i ne bez razloga..

Dezire? Jeli rijec o Napoleonovoj ljubavnici koju je ovaj "uvalio" svom generalu Zan Batistu Bernadotu koji je opet postao svedski kralj, osnivac dinastije Bernadot? Citao sam tu knjigu davno ali se nesjecam kakav je utisak ostavila na mene.

Zar se to može...odrediti najbolja od svih pročitanih knjiga..imam osjećaj da kad bih neke od njih izabrala to bi bila strašna nepravda prema drugima, onima koje nisam izabrala kao najbolje...nekako su mi knjige kao ljudi, svaka lijepa na svoj način...doduše možda je to i zbog tog jer biram i ne mogu sve da čitam...
Ali kad bi baš moralo....Čarobni Breg, Kontrapunkt, Čehovljeve priče, O junacima i grobovima, Školice...i još dvadesetak njih

Back