Izabrana nova najbolja srpska reč

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
412.111
Po ugledu na slične izbore u mnogim drugim jezicima, treću godinu zaredom izabrana je i nova najbolja reč u srpskom jeziku.
Pobedinčka reč ekskluzivno je predstavljena na N1, a u pitanju je - BEZREČICA.

Ovu reč predložila je Slavica Rakčević iz Beograda.
A ovako ju je opisala: Stanje velikog uzbuđenja, kada se dogodi nešto potpuno neočekivano, lepo ili ružno, pa ne možemo da nađemo prave reči.
Nastala na kafi sa komšinicom koja je nekoliko puta ponovila - „nemam reči!“, a ja na to „danas si u velikoj bezrečici". „Kako si to lepo rekla“ – odvrati komšinica.

Drugo mesto zauzela je reč – STUDENTOLJUBLJE, koju je predložila Marijana Ilić iz Beograda.
Reč je ovako opisana: Predlažem reč studentoljublje, zbog ponosa i ljubavi koje zbog njih i prema njima osećamo,
zbog toga što vraćaju nadu da će doći „bolja vremena”, zbog njihove neustrašive borbe za zdravije, poštenije i lepše sutra.

Na trećem mestu je reč ZLATOTREN, koju je predložio Srđan Marčetić iz Žitišta.

"Kratak deo dana pred zalazak sunca kada su boje oko nas najizraženije, a pejzaži najslikovitiji. Reč je osmišljena kako bi se na pravi način
i lepotom jedne reči opisao jedan od najlepših perioda dana, posebno značajan za umetnike, fotografe i ljubitelje prirode".

Po ugledu na slične izbore u mnogim drugim jezicima, treću godinu zaredom izabrana je i nova najbolja reč u srpskom jeziku.

A ovako ju je opisala: Stanje velikog uzbuđenja, kada se dogodi nešto potpuno neočekivano, lepo ili ružno, pa ne možemo da nađemo prave reči.
Nastala na kafi sa komšinicom koja je nekoliko puta ponovila - „nemam reči!“, a ja na to „danas si u velikoj bezrečici". „Kako si to lepo rekla“ – odvrati komšinica.
Znači prevedeno za engleskog "speechless"
...
Bolje da su izabrali reč "vampir" koja je jedina srpska reč priznata u celom svetu i koristi se.

Užasan izbor - prevod sa engleskog.

Na trećem mestu je reč ZLATOTREN, koju je predložio Srđan Marčetić iz Žitišta.

"Kratak deo dana pred zalazak sunca kada su boje oko nas najizraženije, a pejzaži najslikovitiji. Reč je osmišljena kako bi se na pravi način
i lepotom jedne reči opisao jedan od najlepših perioda dana, posebno značajan za umetnike, fotografe i ljubitelje prirode".
Kako me juttos lepo pogodi ova reč. Upravo kampujem na jednoj reci I sinoć zalasak sunca je odslikao neverovatan odsjaj zlatne boje reflekcijom na reci koja mi se projektovala pravo u oči. Žmirkajući sam gledao u to i pomišljao kakva božanstvena zlatna boja, da bi jutros dok se budim na reci dobio savršenu reč za to.....ZLATOTREN !

Back