Najbolja knjiga koju ste ikada pročitali

• Začetnik teme Začetnik teme Issa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Definitivno: Gorski vijenac! Znam napamet 85%, ono 15% zaboravim, ali ga stalno obnavljam... Toliko pouka o zivotu, toliko gnomskoh izraza, toliko dubokih misli, filozofije zivota, covjeka, svemira jos ni u jednoj knjizi necete naci, osim mozda u Geteovom Faustu koji mi je na drugom mjestu...

Ovo mi je isto kao tema najbolji film. Sa godinama se ukus menja, odnosno precizira i kristališe u svoj finalni oblik, tako da neke knjige ( i neki filmovi ) koji su mi sa 15 izgledali neverovatno pametno, sada nisu ništa više od priče za decu :) Ali, ako bih sudila prema utisku koji je na mene ostavila neka knjiga, u jednom vremenu i na jednom nivou svesti koji su se ( slučajno ili ne ) poklopili sa čitanjem knjige, tvoreći tako taj savršeni balans štiva, vremena i prostora, onda bih izdvojila Lolitu.

Postoji nekoliko kjiga medju kojima ne mogu izabrati najbolju. Ako bih bas morao to bi bili "Jadnici" od Igoa. Dugo sam bio pod utiskom kada sam je zavrsio, knjiga u kojoj ima nekoliko paralelnih radnji i koja sadrzi i ljubavnu pricu, pricu o marginalnim slojevima fr.drustva, ocinsku ljubav, ljubav dede prema unuku, spektakularan opis bitke kod Vaterloa, i sta sve jos da ne nabrajam. Roman ciji su likovi toliko stvarni i zivotni, da su mi suze krenule na kraju knjige od isprepletanih emocija. Neponovljivo iskustvo. Iskrena preporuka.

"Dervis i smrt" mi ide rame uz rame sa Jadnicima. Za razliku od Jadnika, ovo je knjiga o ljudskoj dusi,roman jednog lika, moralna borba ali jos mnogo vise od toga. Knjiga koju sam stotinu puta uzeo u ruke, nasumice otvorio i citao Nurudinove misli koje su kao melem za moju dusu. Sjajno napisano, svaka recenica iz knjige mi neverovatno prija.

Kad sam bila mala (osnovna škola) volela sam Autostoperski vodič kroz galaksiju. :) čak sam i ovaj nick na Krsti preuzela odatle.
Početkom srednje me uhvatila neka crna faza pa sam volela Rane jade i manje više sve od Danila Kiša i Kafkin Proces i td. (inače, uvek sam malo žurila sa lektirom).
Vremenom sam se zarazila nadrealizmom pa mi je omiljena bila Majstor i Margarita, i posle nje Sto godina samoće (verovatno najjači utisak od svih navedenih knjiga).
Pred kraj fakulteta sam počela da kapiram bezizlaznu situaciju u kojoj nam se nalazi politika i društvo pa su tu bili 1984, Životinjska farma, Slepilo, Proces po drugi put....

Onda sam se opasno zaljubila i paralelno otkrila Kunderu i Nepodnošljivu lakoću postojanja.

Sad se, pod uticajem svetske ekonomske krize, polako vraćam u antiutopijsku fazu. Nažalost.

Back