Naj Srbin svih vremena

Шта ти значи то етнички Хрвати? И који су то етнички Рашани? Да ли се у то убраја и вера и раса?

kakvo je to pitanje?

mogao si me pitat sto su etnicki Njemci ili etnicki Francuzi..

naravno,i vijera i rasa igraju neku ulogu,ali ne preveliku.

jer pravoslavaca ima nekih 300milijuna a bijele rase nekoliko
milijardi,znaci ta dva parametra samo skuceno igraju neku ulogu
u odredjivanju etnikuma.

kakvo je to pitanje?

mogao si me pitat sto su etnicki Njemci ili etnicki Francuzi..

naravno,i vijera i rasa igraju neku ulogu,ali ne preveliku.

jer pravoslavaca ima nekih 300milijuna a bijele rase nekoliko
milijardi,znaci ta dva parametra samo skuceno igraju neku ulogu
u odredjivanju etnikuma.

Па сад ми је нејасна и та бела раса, ако можеш и то појаснити?

A zbilja, kako si Teslu i Andrica strpao u isti kos? :roll:

Ја ћу да одговорим. Због идеје да су сви католички... хајде да кажем "Југословени" заправо Хрвати, без обзира на то шта они о себи мислили, а да су православци западно од Дрине заправо "власи"... са изузетком оних који су познати и славни, па им се може признати "хрватство".

Мада, чињеница је да су данас сви Андрићеви земљаци&истоверници Хрвати, и да је као младић у Кракову уз свој потпис под народност ставио "Chorwat". Као и то је и у једној приватној преписци из загребачких дана признао да је у раној младости био "хрватски националист"... мада то доста интернет-бораца са Црне Легије и Херцег-Босне ни не зна. Иако се тиме не мења његов читав живот па надаље, али 'ајде... "Деле" га Срби, Хрвати и Бошњаци са тим "компромисом" да је одрастао као "католички Босанац", као млађи адолесцент био "Хрват", а остатак живота "Србин".

Док код Тесле тих контраверзи нема. Одрастао је као Србин, васпитан као Србин, изјашњавао се цео живот као Србин, и сви његови сународници по Хрватској, и они избегли по Српској и Србији, сматрају се Србима, тако да има исто смисла проглашавати га Хрватом као и неког римског цара који је рођен на тлу данашње Хрватске.

Ето, чисто да се да нека подлога, да се прича о овој двојици не претвори у троловање и скретање приче досељавање Словена, Константина Порфирогенита и тога где је он писао да живе Срби, а где Хрвати.

To nije odgovor na moje pitanje, znas i sam... Hajde sad lijepo odgovori i argumentuj svoj stav... Bas me zanima...

zaista ne razumjem,jedan je bio pisac drugi "tehnicar",no oboica
su etnicki Hrvati.oko Ive Andrica nema dileme,etnicki Hrvat koji je zivio
u Srbiji.

a evo malo i o Nikoli Tesli,ne samo da je bio Hrvat,nego je imao "plave"Hrvatske plemicke krvi:

"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci koljenovići Draganići iz Zadra.Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali.U liku su moji preci došli preko Novog Vinodola.Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola.Moj pradjed , stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje.On je imao isturene prednje zube pa ga je narod zvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otuda sadašnje prezime Tesla.To je zapravo nadimak.Moj djed je bio časnik u Ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota."

ja nisam pobornik vjera = nacija.tako je Hrvatska izgubila minimum 2milijuna islamiziranih i barem milijun pravoslavnih Hrvata.

Poslednja izmena:
Кроација је раније бановани ЗаДомСпремни, Макс и које је већ никове имао, а овај цитат, тобоже из "Теслиног дневника":

"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci koljenovići Draganići iz Zadra.Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali.U liku su moji preci došli preko Novog Vinodola.Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola.Moj pradjed , stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje.On je imao isturene prednje zube pa ga je narod zvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otuda sadašnje prezime Tesla.To je zapravo nadimak.Moj djed je bio časnik u Ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota."

...никад у животу нисам видео ни прочитао, нити чуо за било какве "Теслине дневнике". Међутим, кад сам одломак текста убацио у Гугл, као једина места на нету где се овај текст налази наводе се форуми на којима га је Кроација постављао. :lol:

Врло духовито... мада, и види се. Ем хрватски племићи, ем "поправослављивање" Хрвата, ем се Босна назива "Турском Хрватском" (а тесла чак ни Славонију и Далмацију није сматрао Хрватском)... па још ово за истурене зубе његовог прадеде, по којима је добио надимак "Тесла". :)

Иначе, Теслина мајка је од Мандића, не Калинића, а њена мајка од Будисављевића.

Дакле људи, немојте на ово ни одговарати, ово је само најобичнија духовита спрдња... а која може да уништи тему.

Врло лукаво: прича се о "знаменитим Србима", па се онда укључи неко са врло кратком тврдњом "Тесла и Андрић су Хрвати". Па ако неко одреагује, а одреаговаће, онда опет да се пецамо са причом о презименима, сеобама Словена, власима и "Власима"... или измишљеним дневницима.

ja nisam pobornik vjera = nacija.tako je Hrvatska izgubila minimum 2milijuna islamiziranih i barem milijun pravoslavnih Hrvata.

Добро. :mrgreen:

Сећам се да си раније говорио како и по Банату живе Хрвати.

ja sam postavio dokument di sam Tesla priznaje svoje Hrvatske korjene,
to sto su neki kljukali neku drugu propagandu nije moj problem.:bye:

Добро, кажи одакле си преузео цитат, кад не постоје "Теслини дневници", он није пореклом ни од какве племићке породице, него од сељачке, кад презиме Тесла носи више генерација (а по овоме испада да је тек трећа), и кад му мајка није Калинић него Мандић.

Ајде лепо признај да овде зезаш људе, или преписао са неког хумористичког сајта, типа оног лажног "Крајина-форса", иначе ће још неко и да поверује. ;)

Najveci Srbin po meni svih vremena je major Dragutin Gavrilovic.

Govor majora Dragutina Gavrilovića braniocima Beograda 1915. god.

U toku borbi za odbranu Beograda 6-7. oktobra 1915. godine Austrijanci su forsirali Dunav i iskrcali se na delu obale koji je držao 2. bataljon 10 kadrovskog puka kojim je komandovao major Dragutin Gavrilović. Austrijske jedinice utvrdile su se iza železničkog nasipa na samoj obali. Žestoko dejstvo austrijske artiljerije pretvorilo je srpske položaje u Banatskoj ulici u hrpu ruševina ali su hrabri branici i dalje pružali otpor. Rastojanje između srpskih i austrijskih položaja na nekim mestima nije bilo veće od 30 m.

Neprijatelju se nikako nije smelo dozvoliti da utvrdi mostobran. Prvo je u napad krenuo žandarmerijski odred koji uprkos teškim gubicima nije uspeo da potisne neprijatelja. Jedino rešenje bilo je da sve raspoložive srpske jedinice na ovom sektoru fronta izvrše opšti kontranapad.

Oko 14.30 major Gavrilović je prikupio svoja tri voda, dva voda 3. bataljona, Sremski odred i pred kafanom "Jasenicom" izdao sledeću zapovest:

Vojnici, tačno u 15 časova neprijatelj se ima razbiti vašim silnim jurišem,

razneti vašim bombama i bajonetima.
Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.
Vojnici!
Junaci!
Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz svog brojnog stanja.
Naš puk je žrtvovan za čast Otadžbine i Beograda.
Vi nemate više da brinete za vaše živote, koji više ne postoje.
Zato napred, u slavu! Živeo kralj, živeo Beograd!

Uz gromoglasni poklič srpski vojnici su krenuli u kontranapad. Međutim, snažna vatra austrijskih jedinica na nasipu podržana uraganskim dejstvom austrijske artiljerije odbila je i ovaj napad. Major Gavrilović je teško ranjen.

Žestoki napadi srpske vojske su se nastavili sve do sumraka. Austrijski položaj na nasipu je bio ugrožen i samo je noć spasila austrijske jedinice od poraza. U toku noći 7-8 oktobra Austrijanci su nastavili da prebacuju pojačanja preko Dunava.

Između 8-9 oktobra jedinice Kombinovanog odreda više nisu branile prelaze preko Save i Dunava već su se izvlačile na rezervne položaje. Austrijske snage su 9. oktobra 1915. god. istakle Austro-ugarsku i Nemačku zastavu na zgradi Starog dvora.

E TO JE SRBIN BIO...

Back