Naglasak?

Cayca:
Ijekavica je, chini mi se, narechje (mozhda greshim), ali sigurno nije naglasak. Skontah da se ovde pricha o onima koji zavrcu kada govore, a ne o ijekavici ili ekavici.
Ne grijesis, ali se ova tema od naglaska razvila na mnoga druga podrucja, sasvim nepotrebna. Nek prica ko kako hoce, meni ne smeta, a ne bi trebalo ni drugima.

Sapcani,Loznicani,Valjevci,pricaju najbolje srpski jer je Vuk Karadjic iz Trsica a to je selo pored Loznice ucili ste u skoli .Beogradjani pricaju malo sa uvrnutim naglaskom ali kod njih ima iz svih krajeva tako da je kod mesani naglasak ,sto se tice Novog Sada oni imaju malo drugaciji naglasak .

Cayca:
Da li je iko sa foruma pokushao da prochita rechi onako kako ih je Vuk akcentovao?
pa mi smo imali akcentovati par stihova jedne pjesme.... ne moram reci da je katastrofa... banjaluchani nemaju bas neki sluh... najbolji naglasak u BiH je u tromedji izmedju glamocha, grahova i jos neke chuke!

loop:
Ne loopaj moooolim te, Beoooogradjani imaju naglasak i to 90% Beoooogradjani, i naglasak im je bas to otezanje.
Najpravilniji srpski jezik se prica u Pozezi nekih 50Km od mene, zato mojne mi ti pricas o pravilnosti, moooolim te Beoooogradjanine :lol:
pre svega-a joj!
zatim-je l pravilno Pozezi ili Pozegi?
i onda- samo isfolirani primerci, i to oni koji su dosli sa strane u zelji da izgube svoj nativ naglasak, na kraju naprave neki otezajuci, pa posto se pravi beogradjani slabo druze sa dodjosima jer su prepotentni i mnogo su jaki(NEKA SMO), onda kada ti dodjes ovde cujes samo te primerke, te novokomponovane beogradjane, pa mislis da svi tako pricamo.mojne se brukas loope pravi beogradjani imaju jedinstveno cist i milozvucan govor.pa se ti vesaj sada, smej se, placi, ali to je cinjenica.i kao zakljucak-ovi iz cacka kazu da najcistije pricaju, ovi iz valjeva da oni,cula sam i za ove iz pozege.samo vi pricajte Beograd Beogradjanima.(sva sam se usecerila)

meni je beogradski akcenat bas lep,ali ne onaj isforsirani kada otezu reci.
u principu,verovatno bih htela da zadrzim svoj akcenat,ali posle 2 sata u ns u konverzaciji sa novosadjanima,poprimam njihov akcenat :roll: ,isto se desava kada odem u istru,pa cak i engleski koji sam oduvek pricala sa americkim akcentom...kada sam bila u engleskoj odmah sam poprimila onaj british english naglasak :lol:
tako da :arrow: verovatno bih poprimila akcenat onog mesta gde bih se naselila :roll:

Gazdarica:
Napisi sta god hoces, sasvim mi je svejedno...
Ja sam od onih koji vec nakon par dana boravka u nekom drugom kraju, uhvati sebe kako pocinje da mijenja govor... I, ne zelim da me zbog toga neko proziva folirantkinjom...
Isto tako, ljude kojima je tesko da promijene govor, ne treba osudjivati zbog toga...
Glupo mi je cuvanje vlastitog izgovora po svaku cijenu, isto kao sto mi je glupo i mijenjanje po svaku cijenu... Osim ako ti to nije vazno za posao i sl...
Slazem se ovde sa gazdaricom. :-)
Ja brzo poprimim akcenat i nije mi problem da sad ovako, sad onako. Narocito ako duze vremena provodim u odredjenoj sredini. Ali npr moja mama nikada nije poprimila neki drugi izgovor, prica onako kako je oduvek pricala. Meni je sve to normalno, nerviraju me samo oni koji hoce da promene akcenat po svaku cenu pa to ne lici ni na sta.
Sto se tice beogradskog akcenta (posto vidim da su neki zapenili :lol: ). Ja poznajem samo dvoje ljudi (cisti beogradjani) koji onako otezu. :roll: Mislim da je to stvar foliranja. Ostale koje poznajem, pricaju sasvim normalno. :)

Najruzniji akcenti u Srbiji su mi suboticki (uhhhh :? ) i oni sa juga zemlje.
Ne dopada mi se ni hercegovacko pevusenje. A neki bosanski naglasci su mi pregrubi. Kod Hrvata me nervira onaj zagorski.

Da li mislite da osobe koje se dosele u neku novu sredinu treba da prihvate tamosnji naglasak, ili da se drze svoga "za vijeki vjekov"? Ako uzmemo Beograd kao tipican primer-da li poceti da pricas beogradskim naglaskom, ili i dalje "lelekati" i "bonati"?

pa sam u drugoj zemlji,ili u nekom stranom gradu,npr Los Andjelesu,zashto ne bih prichala engleski kad umem?:mrgreen:
a inache da-pricacu beogradski ako sam u beogradu...

Ako je moguće treba govoriti pravilno.
Ne, ne treba insistirati na izvornom akcentu (ako je izrazit) zato što onda način govora skreće pažnju sa onoga o čemu se govori.
Treba se prilagoditi sebe radi (nije to nikakav ustupak drugima)

Ne. neću se silom prilagođavati lokalnom naglasku. Prilagođavanje će doći samo po sebi vremenom, ali da nešto forsiram da bih bio neprimjetniji u gomili, nedolazi u obzir.

Da li mislite da osobe koje se dosele u neku novu sredinu treba da prihvate tamosnji naglasak, ili da se drze svoga "za vijeki vjekov"? Ako uzmemo Beograd kao tipican primer-da li poceti da pricas beogradskim naglaskom, ili i dalje "lelekati" i "bonati"?

prirodno se naglasak nametne sam,ko putuje i odlazi u druge sredine na duze-zna

Sigurno necu otici u Beograd npr. ili Novi Sad i govoriti mojim juznjackim naglaskom.Inace, iz Vranja sam.
Zvuci uzasno, ali mnogima i zanimljivo i smesno..Meni je samo ono prvo.

pa sam u drugoj zemlji,ili u nekom stranom gradu,npr Los Andjelesu,zashto ne bih prichala engleski kad umem?:mrgreen:
a inache da-pricacu beogradski ako sam u beogradu...

Jesi li sigurna da je taj engleski baš losanđeleski...?:lol:

Još sam nešto primijetila u vezi akcenta,pošto vidim da se ovde priča o prilagođavanju akcenta sredini da se ne bi isticao ili da ne bi skretao pažnju sa "sadržaja"priče ...da se uvijek nekako podrazumijeva da to prilagođavanje treba da bude kad dolaziš iz manje u veću sredinu...Nikad se nije smatralo da jedan npr.Beograđanin kad dođe u manji grad treba da prilagodi svoj akcenat toj manjoj sredini...Ili drugi primjer,recimo kod nas na fakultetu je bilo dosta profesora iz Srbije,i nikad, baš nikad nisam čula da je to nekome smetalo,što ne bih mogla reći za obrnut smjer...kad neko iz Bosne ode u Srbiju,što se da vidjeti i po nekim izjavama na ovoj temi...
Mislim da su ljudi koji obraćaju preveliku pažnju na tuđi akcenat i koji im toliko smeta,i koji smatraju da je samo njihov najbolji,i procjenjuju ljude samo na osnovu toga...u principu uskih vidika i prilično skučenog razmišljanja ,a da toga nisu ni svjesni...A da ne pričam koliko je suvislo sad od nekoga tražiti da na silu izmijeni naglasak kojim je govorio tolike godine,i koji na kraju krajeva i postoji zbog toga što je nemoguće da svi ljudi govore isto...Treba se truditi pričati pravilno i imati šta reći,što je najvažnije...a akcenat...baš volim kad mogu da pogodim ko je odakle,i to u sitne detalje,samo na osnovu akcenta...Doduše,to mi uspijeva samo u okviru Bosne,Srbiju još nisam prostudirala...:)

Back