- Poruka
- 14.595
Ako pitas za 'kod nas', bila je solidna kolicina ljudi, vrlo raznovrsnih, ne treba zaboraviti da je kraj 80tih vec vreme personalnih racunara. A postoji generacija koja se vec tada barem 20tak godina bavila programiranjem.Bmaxo, pa koliko je bilo 1988. programera?
A koliko ih je danas?
Danas je drugaciji svet, ovo je tzv 'informaciono drustvo' gde je informaciona i komunikaciona tehnologija duboko zasla u masovnu upotrebu. Time je i potraznja za odredjenim profilima ozbiljno narasla.
Na glavnu temu cu malo kasnije, kad procitam sta se sve pisalo, ali zasad da kazem samo ovo: Tih nekih ranijih godina, ljudi su se bavili ovim (programerskim) poslom, jer su imali interesovanja za tu neku oblast ili im je jednostavno bila potrebna. Ne dolaze ljudi da budu 'programeri' zato sto su ucili specificno bas programiranje - to je relativno novo shvatanje. Nekad su ljudi dolazili do programiranja zato sto im je nesto trebalo. I to su dolazili iz raznih oblasti a ne samo zato sto su recimo bazicno matematicari. Razni inzenjeri su koristili programiranje. Ja se na primer secam mog oca koji je bio inzenjer visoke struje jos tamo negde pocetkom 70 je pisao neke programe za izracunavanje njemu nekih bitnih tabela. Tad nije bilo ni kalkulatora. Ono - kucalo se na kartice a rezultat sa stampaca.
Danas je razmisljanje: ucicu programiranje zato sto sam siromasan, pa cu da zaradim velike pare samo da zavrsim kurs... Po mom misljenju to je potpuno pogresan pristup. Ali, ne mogu nikom da namecem moje misljenje jer svako ima prava na svoje. Ja sam se recimo u jednom delu zivota profesionalno bavio hranom (zanimljiv momenat je da sam pola zivota smatrao da mogu da zivim samo od programiranja t.j. struke). I u to vreme nastala je moja cuvena krilatica: 'Nikad vise pice nisam jeo dok sam radio kompjutere, i nikad vise kompjutera nisam imao dok sam radio picu." Sto bi reko moj otac, ovo spada u onu izreku: "Pametnom coveku - komarac muzika".

vrlo dobro znam koji je bio ukupan promet i profit. Ni na jednom programerskom poslu u zivotu nisam imao toliko para... Dakle, izreka mozda ne vazi za tebe, ali za mene itekako vazi