Nadarenost za programiranje

• Začetnik teme Začetnik teme Nona2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li treba biti nadaren za programiranje?

• Da- moras imati talenat.

glasova: 7 43,8%
  • Ne- svako moze da nauci da programira.

glasova: 9 56,3%

• Ukupno glasova
    16
Bmaxo, pa koliko je bilo 1988. programera?
A koliko ih je danas?
Ako pitas za 'kod nas', bila je solidna kolicina ljudi, vrlo raznovrsnih, ne treba zaboraviti da je kraj 80tih vec vreme personalnih racunara. A postoji generacija koja se vec tada barem 20tak godina bavila programiranjem.

Danas je drugaciji svet, ovo je tzv 'informaciono drustvo' gde je informaciona i komunikaciona tehnologija duboko zasla u masovnu upotrebu. Time je i potraznja za odredjenim profilima ozbiljno narasla.

Na glavnu temu cu malo kasnije, kad procitam sta se sve pisalo, ali zasad da kazem samo ovo: Tih nekih ranijih godina, ljudi su se bavili ovim (programerskim) poslom, jer su imali interesovanja za tu neku oblast ili im je jednostavno bila potrebna. Ne dolaze ljudi da budu 'programeri' zato sto su ucili specificno bas programiranje - to je relativno novo shvatanje. Nekad su ljudi dolazili do programiranja zato sto im je nesto trebalo. I to su dolazili iz raznih oblasti a ne samo zato sto su recimo bazicno matematicari. Razni inzenjeri su koristili programiranje. Ja se na primer secam mog oca koji je bio inzenjer visoke struje jos tamo negde pocetkom 70 je pisao neke programe za izracunavanje njemu nekih bitnih tabela. Tad nije bilo ni kalkulatora. Ono - kucalo se na kartice a rezultat sa stampaca.

Danas je razmisljanje: ucicu programiranje zato sto sam siromasan, pa cu da zaradim velike pare samo da zavrsim kurs... Po mom misljenju to je potpuno pogresan pristup. Ali, ne mogu nikom da namecem moje misljenje jer svako ima prava na svoje. Ja sam se recimo u jednom delu zivota profesionalno bavio hranom (zanimljiv momenat je da sam pola zivota smatrao da mogu da zivim samo od programiranja t.j. struke). I u to vreme nastala je moja cuvena krilatica: 'Nikad vise pice nisam jeo dok sam radio kompjutere, i nikad vise kompjutera nisam imao dok sam radio picu." Sto bi reko moj otac, ovo spada u onu izreku: "Pametnom coveku - komarac muzika".

Evo, cesto cujemo na forumu da za programiranje moras biti nadaren. Neki se slazu- neki ne.

Da li mislite da treba biti nadaren za programiranje?
Kako se meri ta nadarenost ako je potrebna?

Stvarno nisam sarkasticna - jako me ovo zanima.
Evo par crtica iz mog ugla ....
1. Ovo pitanje je problematicno jer nije sasvim jasno sta se podrazumeva pod 'programiranjem'? Recimo da li se pravljenje novog excel dokumenta sa ubacivanjem formula manje ili vise kompleksnih, smatra programiranjem, ili se programiranjem smatra pravljenje novog programskog jezika, ili se programiranjem smatra pronalazenje nekog novog algoritma (recimo kompresija podataka ili ono sto je sad popularno ML i AI) ili se programiranjem smatra slaganje recepta za instalaciju ili se programiranjem smatra jos citava dzumla raznih alata sa kojima se neki podaci preuzimaju, obradjuju i prosledjuju ili se programiranjem smatra na primer razvoj i proizvodnja 'politika' ? Da ne kazem da li programiranje znaci pisanje konkretnog koda ili resavanje odredjenog problema?

Dakle problem je sta ljudi misle kad kazu 'programiranje'. Posto vecina ljudi i ne zna sta je sve zapravo programiranje onda su prisutne i razne miskoncepcije, o cemu se prica.

2. Da li svako moze da programira?

Moj najsladji, najlepsi genijalan primer je: https://drtechniko.wordpress.com/2012/04/09/how-to-train-your-robot/ - mislim da ne treba vise nista da se doda. Mozda samo da se praktikuje i usavrsava. Usput da se biraju talentovani.

3. Da li je potreban talenat da bi neko mogao da programira?

Ajde da uzmemo neki sasvim drugi primer. Da li je potreban talenat da bi neko svirao neki instrument ili na primer igrao kosarku?
Nadam se da ne moram da elaboriram. Ima onih koji sviraju i onih koji SVIRAJU! Ima onih koji pikaju kosarku u obliznjem parkicu, i onih koji su kosarkaske zvezde - da li tu talenat i nadarenost igra neku ulogu - pa naravno da igra. Potpuno isto vazi i za programiranje - samo su drugacije sposobnosti u igri.

4. Kako se meri nadarenost za programiranje?
Jos tamo nekih 50-60tih, IBM je zeleo da skupi talentovane ljude za programiranje. Zamislili su neke testove. Testovi su bili na papiru dakle nisu bili cak ni na racunaru. Za ove testove znam zato sto je moja profesorka iz Programskih Sistema (tada bila vrlo mlada i vrlo voljna da nas svasta nauci) donela te testove na cas i onda smo ih radili i diskutovali. Zadaci su bili prilicno jednostavni. Imas neki model racunara, registre i operacije. Za zadati set modela, prostora i funkcija treba da uradis neki postavljeni zadatak. Da bi obavio zadatak moras da napises korake kako ces iz nekih pocetnih podataka, preko dozvoljenih funkcija doci do trazenog rezultata u zadatom prostoru. Merilo se koliko brzo i koliko koraka ti je trebalo da bi resio zadatak korektno (i da li si uopste resio zadatak korektno ili si omasio). Ono to je bilo fascinatno sa svime time, je da je unapred bilo poznato koliki je prosecan broj koraka potreban da se obavi zadatak i koliki je NAJMANJI broj koraka potreban da resis zadatak. Naravno gledalo se i to kojim nacinom razmisljanja dolazis do resenja, Po tome su delili ljude na one koji ce se baviti uopste baviti programiranjem ili ne, koji ce se baviti programiranjem za opstu namenu ili su izrazito nadareni za koje su naravno bili posebno zainteresovani. Da ni ne pominjem izazov da dokazes da mozes da resis zadatak u manje koraka nego sto je poznati najmanji broj koraka. Drugim recima da li mozes da pobedis tamo neki mozak koji je vec nadjen kao izuzetan.

Suma sumarum - programiranje ko sto slazes picu 1,2,3 peci, pakuj ili remek delo pice... :hahaha:

ja sam i radio i IMAO piceriju :) vrlo dobro znam koji je bio ukupan promet i profit. Ni na jednom programerskom poslu u zivotu nisam imao toliko para... Dakle, izreka mozda ne vazi za tebe, ali za mene itekako vazi :)
Cuj ako si imao piceriju, to znaci da si imao dovoljno para da ne radis, tako da tvoja izreka uopste nije tacna. Raditi u piceriji sigurno
manje para zaradis nego u nekoj IT firmi, a ako imas vise para, imas ih vise za sve...

Cuj ako si imao piceriju, to znaci da si imao dovoljno para da ne radis, tako da tvoja izreka uopste nije tacna. Raditi u piceriji sigurno
manje para zaradis nego u nekoj IT firmi, a ako imas vise para, imas ih vise za sve...
E pa ne mozes bas da ne radis u necemu sto je tvoje, a nisi samo investitor... moras barem da dodjes da pokupis pare - sto je sigurno sigurno :) na stranu ostala gomila posla koji treba neko da obavi.

mislim da je ovde problem u definiciji glagola 'raditi' .... isto kao sto ljudi razlicito misle o programiranju, tako i razlicito misle o 'radu'.

Poslednja izmena:
E pa ne mozes bas da ne radis u necemu sto je tvoje, a nisi samo investitor... moras barem da dodjes da pokupis pare - sto je sigurno sigurno :) na stranu ostala gomila posla koji treba neko da obavi.

mislim da je ovde problem u definiciji glagola 'raditi' .... isto kao sto ljudi razlicito misle o programiranju, tako i razlicito misle o 'radu'.
Znas kako, raditiu piceriji i imati piceriju ili IT firmu nije isto :p

Nije. Ali mislim da smo se malo udaljili od teme. A ja o ovom i nisam hteo da diskutujem, samo da navedem kao kuriozitet, hteo sam da prenesem drugaciju vrstu poente, koja moze da dovede do zakljucka da ja i nisam mozda neki mnogo dobar programer tako da ce da me neko plati neku strasno veliku sumu novaca jer mu bas ja ovakav trebam. Uostalom, ja sebe i ne smatram nekim izuzeto dobrim programerom iako se dugo bavim razlicitim IT poslovima.
Hocu da kazem nesto drugo - vecina ljudi gleda velike cifre u ICT i misli da ce da ih dostigne, mozda neki hoce, ali velika vecina je materijal za masinu za mlevenje mesa, i to za relatvno malo placene pare za potencijalni talenat koji trose. Ono sto je najgore je da nas (programerski) profil zapravo i nije toliko dobro placen koliko su placeni neki drugi profili za koje cak nije ni potrebna ovolika kolicina mucenja i ucenja. Da ne kazem onaj treci, jos visi profil i tako dalje - piramidalno. Ali za nas siromasne... i solidna plata je premija! Jos ako stize redovno ..... ludilo!

Ono sto je najgore je da nas (programerski) profil zapravo i nije toliko dobro placen koliko su placeni neki drugi profili
E to. Iznenadio bi se koliko taksista, advokat ili neki majstor uzme. Tu su i lekari koji na osnovnu platu imaju dezurstva, specijalizacije te saradnju
sa privatnim klinikama, tu programeri dodju pri dnu lestvice, osim ako ne rade duplo vise za iste pare :P

vise puta sam po forumu navodio da tu za nas obicne postoje 3 vrste 'posla':

- radis kod nekog (drnda te 6 šefova, jedva cekas kraj radnog vremena i godisnji odmor i onda si car!)

- radis za sebe i zaposljavas jos nekog (drnda te i customer, i radnici, a o drzavi da ne govorimo - pozelis nekad da imas 6 sefova... i da ne moras da mislis...)

- investiras u nekog - neki onaj gore - koji radi za sebe i zaposljava (dakle drnda te taj u koga si investirao, jer te na primer ne isplacuje na vreme i kolicini, i naravno svemoguci nepredvidivi market - imas rizik da sve izgubis sto si ulozio - pozelis da nemas nocne more, i nekad mislis - bolje da imas 6 sefova, nego da ne mozes da spavas :) )

sve to je za mene 'rad' samo su u pitanju razlicite aktivnosti.

E sad, ako si kojim slucajem neki 'old money', onda sve to ionako nema veze, imas dovoljno da ni ne moras da se bavis tom problematikom novca jer je nikad nisi ni imao. Mada, iskreno, znam nekolicinu prilicno bogatih ljudi, i observacije su mi malo sarolike. To je ipak neko sasvim drugo polje postojanja.

E to. Iznenadio bi se koliko taksista, advokat ili neki majstor uzme. Tu su i lekari koji na osnovnu platu imaju dezurstva, specijalizacije te saradnju
sa privatnim klinikama, tu programeri dodju pri dnu lestvice, osim ako ne rade duplo vise za iste pare :P

Nedavno sam menjao krov na kuci. 10 godina skupljam pare ....

Lik koji mi je to radio kaze - 'ma znas problem mi je sto imam previse saobracajnih dozvola.... pa stalno moram da vrndam sa njima ovamo onamo.'

A ja se mislim...., 'koliko, majstore, ti imas para, kad ti je problem mnogo saobracajnih dozvola...? koliko je to mnogo saobracajnih? mislim treba sva ta prevozna sredstva kupiti, osigurati, proci tehnicki, napuniti benzinom, odrzavati, menjati gume... a gde je tu alat, gde su ljudi, gde ko zna koji materijal... itd itd.'

Mislim ne bih se ja s njim menjao, da se verem po krovovima i skelama...

Evo, cesto cujemo na forumu da za programiranje moras biti nadaren. Neki se slazu- neki ne.

Da li mislite da treba biti nadaren za programiranje?
Kako se meri ta nadarenost ako je potrebna?

Stvarno nisam sarkasticna - jako me ovo zanima.
Potrebna je prije svega inteligencija. A i sposobnost logickog razmisljanja, kreativnost, zelja za usavrsavanjem. Uz sve to treba lateralno razmišljanje dakle sposobnost da koristis imaginaciju da sagledas problem na novi nacin i dodjes do novog rješenja. I to po meni predstavlja nadarenost. Negdje 93-94 ucio sam kao zamjena (inace prvenstveno sam tu drzao kurs iz Oracla) grupu 23-28 godisnjaka VB3 u nekoj firmi u South bank Techno parku u Londonu. Vlada je davala lovu toj firmi da ih osposobi ili makar pogura u pravcu neke karijere u programiranju. Zadatak je bio prevod bazicnog Cobol zadatka, obrada ATM podataka, dakle master i transaction file shit.Tri od njih napravili nesto, Englez, Velsanin i Bob. Ova dvojica brljala, prvom program ne radi, drugi nekih 10 formi, pas s maslom ne bi pojeo, ali fenomenalno uredna dokumentacija. Bob sve na jednoj formi, one by one i batch processing, cak napravio reporting, dakle izbaci ti sve transakcije tvog accounta za odredjeni vremenski period, a kao slag na torti emulaciju Window 3.11 about boxa sve sa easter egg scrolling credit. Ja prosto zinuo, ali dodje pauza za rucak i ja u backyard da zapalim. Eto ti i Boba. Vidio sam engleski mu prilicno cudan. Odakle si? Iz Srbije. Tu mi dodji, pravim imenom Slobodan, decko iz Obrenovca, zavrsio zanat i radio kao mehanicar u nasoj firmi koja je montirala liftove u Canary Warfu. Elem Englez zavrsio kao cata u nekretninama, Velsanin napravio karijeru u tehnickoj dokumentaciji, a Bob/Slobodan top programer u Silicon Valley. Nadarenost.

Potrebna je prije svega inteligencija. A i sposobnost logickog razmisljanja, kreativnost, zelja za usavrsavanjem. Uz sve to treba lateralno razmišljanje dakle sposobnost da koristis imaginaciju da sagledas problem na novi nacin i dodjes do novog rješenja. I to po meni predstavlja nadarenost. Negdje 93-94 ucio sam kao zamjena (inace prvenstveno sam tu drzao kurs iz Oracla) grupu 23-28 godisnjaka VB3 u nekoj firmi u South bank Techno parku u Londonu. Vlada je davala lovu toj firmi da ih osposobi ili makar pogura u pravcu neke karijere u programiranju. Zadatak je bio prevod bazicnog Cobol zadatka, obrada ATM podataka, dakle master i transaction file shit.Tri od njih napravili nesto, Englez, Velsanin i Bob. Ova dvojica brljala, prvom program ne radi, drugi nekih 10 formi, pas s maslom ne bi pojeo, ali fenomenalno uredna dokumentacija. Bob sve na jednoj formi, one by one i batch processing, cak napravio reporting, dakle izbaci ti sve transakcije tvog accounta za odredjeni vremenski period, a kao slag na torti emulaciju Window 3.11 about boxa sve sa easter egg scrolling credit. Ja prosto zinuo, ali dodje pauza za rucak i ja u backyard da zapalim. Eto ti i Boba. Vidio sam engleski mu prilicno cudan. Odakle si? Iz Srbije. Tu mi dodji, pravim imenom Slobodan, decko iz Obrenovca, zavrsio zanat i radio kao mehanicar u nasoj firmi koja je montirala liftove u Canary Warfu. Elem Englez zavrsio kao cata u nekretninama, Velsanin napravio karijeru u tehnickoj dokumentaciji, a Bob/Slobodan top programer u Silicon Valley. Nadarenost.
zaista lepa prica i primer da ono u cemu si dobar treba slediti. Bilo to programiranje ili ne.

Nazalost stvarnost cesce nije tako lepa...

ne ide, zakucala sam se u JS....

sad mozes da likujes
necu da likujem, rado cu pomoci :D
ti si mene skroz pogresno skapirala.
premda sam JS samo ovlaz gledao jer mi nije trebao.

ja sam ti samo govorio ono sta je realnost..a sad kad si lupila glavom u zid, lepo razmisli o problemu, iznesi ga ovde i resicmo ..ali se nadam da sad razumes ono sta sam pricao.

Poslednja izmena:
necu da likujem, rado cu pomoci :D
ti si mene skroz pogresno skapirala.
premda sam JS samo ovlaz gledao jer mi nije trebao.

ja sam ti samo govorio ono sta je realnost..a sad kad si lupila glavom u zid, lepo razmisli o problemu, iznesi ga ovde i resicmo ..ali se nadam da sad razumes ono sta sam pricao.
pa dobro nisam ja ni mislila da je lako niti sam to ikad rekla,

ovaj instruktor zapravo nije nikakav predavac a ni njegov indijski akcenat ne pomaze

lik samo pichi i izbacuje info bez da bilo sta objasni ZASTO I KAD TO MOGU da koristim.

Ne znam da li treba da pamtim to sto prica ili sta....na koju foru mogu da primenim kasnije.......

smaraj ga pitanjima :D
ali ozbiljno..sve sta ti nije jasno ti ustani i pitaj.
Pa smaram ih u Discord grupi.
Nemam ja direktan kontakt sa predavacem vec samo onlajn platformu.

Samo sto tamo niko nije nikakav pocetnik, rade pocetnicke kurseve i otvoris im git hub i vidis aktivni vise od godinu dana.....
I onda kao: Super je kurs, najbolji JS kurs....
Pa brate, kad si presao sest drugih tutorijala i meni bi bio lak, kad ga predjes prvi put nista ti nije jasno.....

Pa smaram ih u Discord grupi.
Nemam ja direktan kontakt sa predavacem vec samo onlajn platformu.

Samo sto tamo niko nije nikakav pocetnik, rade pocetnicke kurseve i otvoris im git hub i vidis aktivni vise od godinu dana.....
I onda kao: Super je kurs, najbolji JS kurs....
Pa brate, kad si presao sest drugih tutorijala i meni bi bio lak, kad ga predjes prvi put nista ti nije jasno.....
kako nemas,
kod online treninga si uzivo sa predavacem..

e sad..da nemas mozda kupljen udemi ili lynda video tutorial?
i onda samo mozes preko chata da popricas sa profom?

Back