Nadarenost za programiranje

• Začetnik teme Začetnik teme Nona2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li treba biti nadaren za programiranje?

• Da- moras imati talenat.

glasova: 7 43,8%
  • Ne- svako moze da nauci da programira.

glasova: 9 56,3%

• Ukupno glasova
    16
Programiranje je stvaralački čin baš kao i pisanje, inače bi rado napravili AI programera ČP
Не претјеруј.

No to što mnogi prepisuju programe, ne znači da ih neko nije pre toga stvorio ČP
Мала шала везана за програмера каже: Ако треба да напишете неки програм:
1. Нађите га на нету, неко је то већ урадио прије вас.
2. Ако не нађете, нађите неки веома сличан па га преправите по својој потреби.
3. Ако не нађете да је ико икад радио било шта слично, упитајте се да ли вам је баш толико стало до Нобела.

А има и:
Кад би програмер разводио струју у кући, покачио би жице „нако” па онда укључио главну склопку да види који осигурачи искачу.

Jel si konkurisao preko interneta? Ovo je bilo uživo. Ti preko interneta oće da zavlače dok ne nađu klijenta, jer uglavnom iznajmljuju ljude.
da preko neta, ovi ne iznajmljuju ljude, jer su oni tipa posta srbije. ne verujem da cu dobiti posao, ali opet sam verovatno u top 5 kandidata, jer sam jedini resio live coding najverovatnije. da je bilo ko to resio sa iskustvom dobio bi posao.

Jel se meni cini ili se neko stvarno nada i lozi da je pokazano znanje dovoljan kriterijum da budes primljen na posao....HR brate kad te zacepe.....meni su vise nego jednom srpski HR blokirali dobijanje posla...a kad licno pricam sa vlasnikom milina, ali to danas retko naletis...

nadarenost ti je možda da te prime na havaje, u podzemnu stanicu, gde je sedeo snouden
ili da juriš vanzemaljce
ili tako neki osetljivi poslovi gde vrbuju baš talente

inače ti treba pristojno da znaš, da odradiš poso pošteno i što je najgore da si dobar u timu, da imaš neki nivo soft skilova, da si normalan jer će onda da te preporučuju itd. ako nisi onda opet moraš da imaš dušu. sve u svemu hvala bogu da postoje sezonski poslovi na moru tipa kelnerisanje mada ne znam da l bi me uzeli

evo ti jos jedan primer
isti program se moze uraditi na razlicite nacine, program ce na kraju raditi isto
ali nadareni ce ga uraditi optimizovano, na nacin koji najmanje crpi kompjuterske resurse.

nadareni i naučeni i uvežbani, samo nadareni mislim da neće

pod nadarenošću se možda misli i na pristajanje na IT posao, ipak ne pristane baš svako na to

Poslednja izmena:
Evo, cesto cujemo na forumu da za programiranje moras biti nadaren. Neki se slazu- neki ne.

Da li mislite da treba biti nadaren za programiranje?
Kako se meri ta nadarenost ako je potrebna?

Stvarno nisam sarkasticna - jako me ovo zanima.
smatram da samo izuzetno glupi imaju "dar" za programiranje. To je ono kad nemas smisla ni za sta u zivotu.........ni za lepotu, muziku, kreaciju, emocije............ljustura od osobe.......robot, masina.......STO POKAZUJE I STATISTIKA DA SU PROGRAMERI EKSTREMNO NEPOZELJNI KAO PARTNERI.

smatram da samo izuzetno glupi imaju "dar" za programiranje. To je ono kad nemas smisla ni za sta u zivotu.........ni za lepotu, muziku, kreaciju, emocije............ljustura od osobe.......robot, masina.......STO POKAZUJE I STATISTIKA DA SU PROGRAMERI EKSTREMNO NEPOZELJNI KAO PARTNERI.
Shannyn Sossamon Cringe GIF

Programeri su ti jedini danas koji mogu da priušte troje dece ČP
Moje kolege po troje ČP

Itekako postoje nadareni (i manje nadareni) programeri.

Na primer, kada kreneš da objašnjavaš nekoj grupi dece nešto, uvek će postojati oni koji će za kraće vreme da savladaju više, i da budu ispred ostalih. To su nadareni ljudi. I ovi drugi mogu da nauče da rade nešto, ali će im uvek trebati više vremena, njihov kod nikada neće biti blistav kao kod ovih koji su rođeni za to.

U pitanju je bukvalno način razmišljanja, neki ljudi su mnogo bolji u analitičkom razmišljanju i dekonstrukciji problema, a takvo mišljenje je preduslov za kvalitetnog programera.

Rad i vežba naravno mogu da utiču da se neko popravi kao programer, ali uvek je prednost biti u grupi koja za isto vreme postiže više od proseka.

Интровертно логичко пресуђивање је кључ за доброг програмера. Ја имам есктровертно логичко пресуђивање по Фројду што значи да сам добар у примењеној матеметици или матеметици базирана на већ готивим формулама који треба да се примене као што је физика, хемија, економија... Предмет где заиста блистам и који лепим "природно" за себе одувек је била физика (електротехнику сам на факсу прешао као огранску хемију на бившем у пар дана целу) а предмет који сам волео као клинац је била хемија. Тешко је кад се нађеш у љубавном троуглу. :andjeo:

Но кажем Web Dev ("програмер") може да буде свако са просечним iQ-ом.

Poslednja izmena:
da, jer su neka deca glupa........a neka inteligentna pa brze kapiraju.....
Pa dobro, to je generalna istina, ali se po toj logici može reći i da je većina dece glupa za violinu, a da je Jehudi Menjuhin inteligentan pa je brže ukapirao kako da svira briljantno.

A može se prosto reći da je on izvanredno nadaren za violinu.

Jer mnoga deca su u nekim stvarima jako dobra, ali im recimo ne ide matematika ili programiranje. Pogrešio bih kada bih ih zbog toga nazvao glupima, taj pojam je previše neodređen.

Back