Национализам

По мени је национализам:

• Позитиван

• Негативан

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Иване ,рекох ја да проблем долази од дефинисања национализма и националног.Идеолошки предложак из кога је свако национално осећање поистовећено са шовинизмом је мантра којом се све оправдава и све објашњава.И да се баш не правимо наивни,то није последица незнања или забуне,већ свесна ,идеолошки утемељена пропаганда.

Srbi nisu narod, Srbi su pleme i nacija nastala na osnovu plemena. Srbi/ Hrvati/ Bosnjaci/ Crnogorci su narod, jer je narod jezik.

Мислим да је проблем у томе како дефинишемо национално.
Sto se tice definicije nacije, postoje 4 vrste nacionalizma.

1. Gradjanski nacionalizam (takodje i "liberalni nacionalizam") se temelji na osecaju pripadnosti, i uglavnom je "nek radi ko sta hoce", pa se onda na osnovu ovog nacionalizma uglavnom dele narodi, kao npr Nemci i Austrijanci koji su u sustini isti narod, ili kao Srbi, Hrvati, Bosnjaci i Crnogorci na ovim prostorima; ili se narodi ili delovi razlicitih naroda ujedine u naciju, kao sto su Kineska, Svajcarska ili Americka nacija. Problem je tu tome sto se ovakav nacionalizam cesto pretvori u etnicki ili teritorijalni, jer kada se ljudi organizuju po osecaju pripadnosti uglavnom je to pripadnost rasi, plemenu, dijalektu i slicno a nekada i po pripadnosti regiji ili religiji. Cist gradjanski nacionalizam se u govoru naziva i patriotizam, a u svom cistom obliku je vrlo redak, skoro uvek je mesan sa teritorijalnim i(li) etnickim nacionalizmom.

2. Pan-nacionalizam je nacionalizam koji se temelji na pripadnosti jeziku/ narodu, tj. na medjusobnoj razumljivosti. I ovaj nacionalizam je redak u cistom obliku, takodje je skoro uvek mesan sa teritorijalnim i(li) etnickim.

3. Teritorijalni nacionalizam se temelji na "istorijskim teritorijama", tj. koncentrise na zemlji umesto na ljudima, i podrazumeva zelju za teritorijama na kojima zive pripadnici neke druge nacije, uglavnom jer su "nekad bile nase". Cionizam je najbolji primer, a i kod nas je dosta prisutan medju Srbima koji zele ceo Kosmet u okvirima Srbije. Teritorijalni nacionalizam mu dodje otprilike isto kao kada bi Grci zeleli Malu Aziju nazad. Ovakav nacionalizam podrazumeva zelju za buducim ratovima kojima bi se teritorije "oslobodile", ili pretnje ratovima, ili u najblazem (i najredjem) slucaju- osvajanje planskom demografijom.

4. Etnicki nacionalizam se temelji na krvom poreklu i protivi se mesanju sa drugim rasama, narodima i(li) plemenima, i samim tim je, kao i teritorijalni, po sebi ugnjetavacki i nasilan, jer podrazumeva zelju za sprecavanjem kretanja ljudi (doseljavanja) zbog njihove krvi, zelju za proterivanjem (ili u gorem slucaju- za ubijanjem) ljudi zbog njihove krvi, kao i sprecavanje ljudi da rade sta hoce sa svojim zivotom (npr. da se vencaju pripadnikom druge rase, naroda, plemena, nacije).

Kao sto rekoh, teritorijalni i etnicki nacionalizmi su po prirodi nasilni, a ja ne znam ni za jednog nacionalistu koji odbacuje teritorijalni i etnicki nacionalizam, ako neko zna za nekog takvog, nek mi kaze.

Nasilje je vezano za emocije i nedostatak racionalne etike, kako u licnom, tako i u politickom zivotu. Nacizam, fasizam, Marksisticki komunizam, neokonzervatizam (americka imperijalisticka "demokratija") su ideologije koje se ne temelje na razumu i zbog toga su sledbenici istih podlozni svakakvoj manipulaciji. Jos Aristotel je pricao o tome da postoje 3 nacina ubeljivanja ljudi. Prvi je pozivanje na autoritet, ili samog govornika, ili nekog "strucnjaka" koji podrzava govornika, ili autoritet tradicija i obicaja koje podrzavaju ono sto govornik prica. Drugi je igranje na ljudske emocije, svidjanja, "ponose" i "ljubavi" prema ovome ili onome. Treci je razum, a to je predstavljanje racionalistickih argumenata kao dokaza za svoju pricu.

Nacionalisti tek treba da opravdaju svoj nacionalizam ovim trecim metodom.

Poslednja izmena:
Nacionalizam je utemeljen onoliko koliko je utemeljena nacija.
Nacija je fenomen koji je nastao od prije dvjestotinjak godina, posljedica humanizma i kasnijih buržoaskih prevrata i sekularizacije.

Pojava svih tih "izama" je onda dovela do dva svjetska rata, nuklernog oružja i sl.

националисти имају свест ко су и чији су, они прави међу њима су и сами истраживали, реч је о свесним људима. анационалисти комунисти и либерали су они који хоће да седе на две столице, нису начисто сами са собом којој нацији припадају, често се и стиде нације којој припадају најчешће ради злочиначке прошлости те нације или јер је у питању измишљена нација тј тиква без корена што краде језик историју обичаје писмо итд од друге нације, што они знају. веома често мрзе оне од којих краду, ту је сличност анационалиста са шовинистима. шовинисти су малоумне слуге којима управљају анационалисти.

Nacionalizam je ZAVISNOST OD GRUPE ili copora.

Nacionalista trazi podrsku u jedinkama slicnim njemu po teritorijalnom principu jer na drugi nacin ne moze da se iskaze.

Nacionalisti su kao jedinke SLABE OSOBE jer im uvek treba podrska GRUPE.

Ili su MANIPULATORI koji koriste nacionalizam da preko njega ostvare svoje politicke ciljeve.

националисти имају свест ко су и чији су, они прави међу њима су и сами истраживали, реч је о свесним људима. анационалисти комунисти и либерали су они који хоће да седе на две столице, нису начисто сами са собом којој нацији припадају, често се и стиде нације којој припадају најчешће ради злочиначке прошлости те нације или јер је у питању измишљена нација тј тиква без корена што краде језик историју обичаје писмо итд од друге нације, што они знају. веома често мрзе оне од којих краду, ту је сличност анационалиста са шовинистима. шовинисти су малоумне слуге којима управљају анационалисти.
Ко пориче своје порекло пориче да се уопште родио. Ево ја сам се родио у српској породици и сви преци су ми Срби.
Је сам ли ја могао да се изјасним као Хрват, Бошњак, Југословен...? Јесам, што да не... говорим тим језиком.
Али нећу... зашто? З’ инат! Тек кад рећи за себи да си Србин не буде носило никакву тежину у животу онда се ни ја нећу изјашњавати тако.
По истом принципу по којем нећу да дођем на Равну Гору да би пред тобом или пред неким Србима изигравао четника, а ни то ми није проблем. Могу да пустим браду, носим нож у зубима и певам четничке песме. Али нећу. Јер ја сам дете из партизанске фамилије и нећу ићи против свог порекла. Какво год да је, ја га се неодричем ради стицања повластица у друштву.

анационалисти често лажу да су они интернационалисти, а они су у ствари против сваке нације, јер да би се било интернационалист мора се прво бити националист, поштовати себе и сопствени народ да би и припадници других нација схватили и уважавали их. интернационализам је сплет, преплитање неколико нација у којој свака износи њене најбоље ствари и обогаћује друге нације, истовремено други то њој раде њиховим врлинама, анационалисти немају шта да понуде у таквој конкуренцији и зато су аутоматски елиминисани из тих озбиљних ствари.

Фабијане образложено чиме?Твојим идеолошким убеђењем?
Хајде да пробамо редом.
Да ли знаш за једно друштво које успело да се организује и траје на принципима које си ти навео?(немој ми давати приче о мултикултуралности ,пошто је то сасвим други проблем,нити приче о комунама анархиста или другим типовима комуна,пошто то нису друштва и доживела су трагично кратак век)

Procitaj sta sam napisao pa pokazi i objasni gde sam pogresio.

Хајде да пробамо редом.
Да ли знаш за једно друштво које успело да се организује и траје на принципима које си ти навео?
Sta je tu redom? Kojim redom? Redom- preskocicu sve sto si napisao i krenuti od logicke greske "pozivanje na verovatnocu".

To sto ljudi u starom veku nisu imali pred sobom model drustva bez ropstva ne znaci da je ropstvo opravdano, niti da je tada bilo opravdano. To sto su robovlasnici govorili tadasnjim misliocima (pitagorejcima, stocima i nekim sofistima) "gde je to igde ikad uspelo" ne znaci da je ropstvo legitimno, niti da je bilo legitimno tada.

Isto tako i danas sa drustvom bez klasa.

Ja sam svoje stanoviste lepo objasnio u svojoj prosloj (sada pretprosloj) poruci. A bas me zanima zasto su globalizam, anacionalizam i ateizam kao politicka agenda zlo- iz kojih to razloga. Ja mislim da nisu.
Глобализација као политички пројект креиран од стране Збигњева Бжежинског у Пентагону није ништа друго до амерички колонијализам.
У таквом политичком пројекту нема места за различитост, него напротив, глобализација данас представља чисту доминацију САД-а и западне цивилизације.
Према њој, суверене државе су превазиђене и временом се морају одрећи своје економске моћи која треба да пређе у руке најјачих међунардних фактора.
Теорија глобализације, такође, подразумева и контролу над системима комуникација као основне полуге политике и економије, а сви знамо шта то значи.
Иза завесе хуманизма и људских права се крије чист амерички неоколонијализам.

protivimperijalizma.jpg

Што се тиче анационалности ја мислим да је она у колизији са интернационализмом. Онај ко не баштини културу сопственог народа, нема шта да понуди другим народима.

Што се тиче атеизма свако има право да верује или не верује, али званична државна догма сме бити искључиво егзистенцијализам.

Глобализација као политички пројект креиран од стране Збигњева Бжежинског у Пентагону није ништа друго до амерички колонијализам.
Globalizam je samo mehanizam. Za koriscenje tog mehanizma moze da se zalaze bilo koja idelogija- kapitalizam, marksizam, environmentalizam, socijalizam (tj. slobodarstvo), humanizam, itd.

Што се тиче анационалности ја мислим да је она у колизији са интернационализмом
Nidje veze.

Онај ко не баштини културу сопственог народа, нема шта да понуди другим народима.
Sta treba da ponudi neki narod drugom? Narodnu nosnju? Folklorno igranje i muziku? Narodna jela? Srednjovekonve obicaje i sujeverja? To je potpuno trivijalno cak i u zivotima najvecih nacionalista.

Globalizam je samo mehanizam. Za koriscenje tog mehanizma moze da se zalaze bilo koja idelogija- kapitalizam, marksizam, environmentalizam, socijalizam (tj. slobodarstvo), humanizam, itd.
Не, глобализам је политички пројект који се позива на глобализацију.
Уствари је Нови светски поредак.
Човек који није припадник ниједног народа је интернационалиста?

Sta treba da ponudi neki narod drugom? Narodnu nosnju? Folklorno igranje i muziku? Narodna jela? Srednjovekonve obicaje i sujeverja? To je potpuno trivijalno cak i u zivotima najvecih nacionalista.
Знање и народно предање.
Месо и крв су у интерниционализму најмање битни.

Не, глобализам је политички пројект који се позива на глобализацију.
Postoji vise politickih pokreta koji se zalazu za globalizaciju. Jedan od njih je korporacijski kapitalizam, drugi je marksizam, treci je "global justice movement", cetvrti je socijalizam, peti je komunizam, sesti je environmentalizam, itd itd.

Човек који није припадник ниједног народа је интернационалиста?
Vecina kosmopolita vidi internacionalizam kao korak ka globalizaciji.

Знање и народно предање.
Navedi jedan primer narodnog znanja i predanja koji ima ikakvog znacaja makar za sam taj narod, ni ne mora za neki drugi.

Poslednja izmena:

Back