Национализам

По мени је национализам:

• Позитиван

• Негативан

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Срби су по доласку на Балкан већ били скуп више племена. То што Хрвати и ми говоримо истим језиком значи да Хрвати краду српски језик.
Previse plemenskog mentaliteta za levicara.

Не можеш.
Ces ti da mi zabranis?

Дакле ако ти ниси родољуб/националиста и ако те за твој народ боли к. онда не можеш ни да будеш интернационалиста.
Nidje veze.

Анационална, разобличена, сива раса робова је оно што је и најбоље оружје крупног капитала.
Nikad vecu zamenu teza nisam video u zivotu ikada. Levica od kad postoji i od kad se bori protiv kapitalizma kapitalisti joj podmecu nogu tako sto sire nacionalizam medju radnickom klasom i zapocunju ratove.

Добро си приметио да су вредности опште људске и то и јесте оно што могу да разумеју и други народи.
Dakle, posto ne moram da postanem francuski nacinalista da bi postovao francuske velikane i vrednosti koje postoje medju francuzima, isto tako ne moram da budem srpski nacionalista da bi postovao srpske velikane i vrednosti koje postoje medju srbima. Onda, posto si sam rekao da je neko nacionalista jer se ponosi onim sto je najbolje (vrednostima i velikanima) posto mogu da postujem to najbolje i bez da budem nacionalista, samim tim nema razloga da budem nacionalista.

Poslednja izmena:
Tacno Rodoljub je prava rec.. i nju treba koristiti.

Наравно да јесте Шлосеру , и не само лепша него и тачнија.
Pa, odbacimo onda tu zaista mutnu rec "nacionalista", uz koju uvek treba jos nesto dodatno da se objasnjava i pravda, i ostavimo je onima koji su je zamutili, pa to preneli u nasledje novim generacijama, a mi koristimo samo rec rodoljub. Uz nju mozemo koristiti i rec "sovinista", za ono rdjavo vezano za odnose medju narodima.

Treba se setiti, uostalom, ko nam je i kada pojam "nacionalista" kao nesto dobro podmetnuo: bivse komunjare - novokomponovani antikomunisti krajem 80ih proslog veka, s budjenjem laznog, profitabilnog patriotizma.

Ма Фабиане,ко те тера да постајеш било шта.То си што си.
Национално осећање не може да се стекне вољом,или га имаш или немаш.Оно може да се пробуди,ако је стицајем околности,васпитањем и сличним остало неразвијено или занемарено.Али то што га ти немаш не значи аутоматски да ту чињеницу узимаш као неку сопствену вредност ,која те ставља изнад "племенског менталитета".

Шлосеру потпуно се слажем са тобом.Некада је био у употреби и израз "кафански национализам" што је означавало коришћење родољубицих осећања на један вулгаран и непристојан начин("ми смо народ са најдужим,подразумева се да је и мој најужи" и слично) ,као и шовинизам то нема неке стварне везе са родољубљем.

Није то никакав племенски менталитет. Исти третман имам према свим народима, па и према свом. Ако се јавно залажем да сваки народ има право за самоопредељење онда то тражим и за свој народ.
Ces ti da mi zabranis?
Та дела ти сама бране. Како можеш да се идентификујеш са једним Ракићем или једним Шантићем, ако немаш клицу родољубља која варничи из сваке њихове песме?
Кад твој народ страда тебе боли увце, а кад други народ страда притрчаваш у помоћ? Ја у томе не видим интернационализам, и не мислим да је такав потребан.
Не треба ми помоћ од онога ко се стиди сопственог народа.
Nikad vecu zamenu teza nisam video u zivotu ikada. Levica od kad postoji i od kad se bori protiv kapitalizma kapitalisti joj podmecu nogu tako sto sire nacionalizam medju radnickom klasom i zapocunju ratove.
Да... сигурно зато уједињују Европу, па онда Африку, па онда Јужну Америку стварајући гигантска царства са јединственом владом.
Dakle, posto ne moram da postanem francuski nacinalista da bi postovao francuske velikane i vrednosti koje postoje medju francuzima, isto tako ne moram da budem srpski nacionalista da bi postovao srpske velikane i vrednosti koje postoje medju srbima. Onda, posto si sam rekao da je neko nacionalista jer se ponosi onim sto je najbolje (vrednostima i velikanima) posto mogu da postujem to najbolje i bez da budem nacionalista, samim tim nema razloga da budem nacionalista.
Једно је поштовање, а друго идентификовање. Дела постоје и да би се неко идентификовао са њима, а не само да би се поштовала.
Ако се неки Француз неидентификује са Марсељезом или великанима као што су Русо итд. онда ми његово поштовање стварно није потребно.
Онај ко зна да живи дух свог народа, зна много боље да цени и поштује дела другог народа јер му је кристално јасно како се други идентификују са тим делима.

Зато ја волем да сиђем међ свој народ, да попричам са њима по једну љуту, па да нако на тенане распредамо приче и легенде и да планирамо како ћемо у будућност.

Шлосеру потпуно се слажем са тобом.Некада је био у употреби и израз "кафански национализам" што је означавало коришћење родољубицих осећања на један вулгаран и непристојан начин("ми смо народ са најдужим,подразумева се да је и мој најужи" и слично) ,као и шовинизам то нема неке стварне везе са родољубљем.
Кафански национализам или салонски социјализам могу бити полазна основа, али никако се не може ићи кроз живот тако.

Зато гледам да се не запијем кад сам у кафани, или да се не распричам много кад сам с друговима и другарицама на састанку. :mrgreen:

Него, ако затреба онда и чизму на ногу и шлем на главу.

Национално осећање не може да се стекне вољом,или га имаш или немаш.
Svako osecanje i misljese se stice voljom, misljenja koriscenjem volje/uma/rauzma, a osecanja nekoriscenjem.

Није то никакав племенски менталитет. Исти третман имам према свим народима, па и према свом.
Problem je u tome sto ti pleme svog naroda smatras svojim narodom.

Кад твој народ страда тебе боли увце, а кад други народ страда притрчаваш у помоћ?
Ovo se zove logicka greska "strasilo". Kada napravis "strasilo" i polemises sa njim, i ignorises cinjenicu da tvoj sagovornik uopste nije rekao ono protiv cega polemises.

Једно је поштовање, а друго идентификовање.
Dobro, evo ja se identifikujem sa Rusoom, Stivens Soltom, Nelsonom, Necajevim, vise nego sa bilo kojim srbinom ili juznim slovenom. I sta sad- moram da budem francuski, engleski, nemacki i ruski nacionalista u isto vreme?

Nacionalisti stavljaju pripadnost naciji ispred pripadanja covecanstvu, sto je cisto zlo. A ako ne stavljaju naciju ispred ljudskosti, onda nema poente da se nazivaju nacionalistima, nego treba da se nazivaju humanistima.

Poslednja izmena:
Фабиане,све би могло да прође као твој став и (вољно)мишљење да ниси написао последњу реченицу.
Став који си изнео"националисти стављају припадност нацији испред припадања човечанству,што је чисто зло".је последица и производ предрасуде изазване политичком индоктринацијом.

Фабиане,хоћеш ,молим те ,да ми даш један пример за ову тврдњу из фијокице дефиниција.Пробај да нађеш један пример где се стављало на тас на једној страни опште човечанско и национално питање.Наравно немој да пробаш са Октобарском револуцијом пошто ће те то одвести на странпутицу.Бољшевици нису нису добар пример за тако нешто сем своје мегаломанске тврдње да су борци за свеопште усрећење раднилке класе(дакле не човенчаства) а и то је била велика лаж.

Srbi kada hoce Metohiju i juzno Kosovo i RSK, Madjari kad hoce Vojvodinu, to su teritorijalni nacionalizmi koji stavljaju naciju (istorijske teritorije neke nacije) ispred ljudskosti (priznavanja cinjenice da tu zivi neka druga nacija). Kada se neko protivi mesanju sa drugim rasama i nacijama, ili ima predrasute i odbojnost i mrznju prema pripadnicima druge rase i nacije, to je nista nego stavljanje rase i nacije ispred ljudskosti.

Srbi kada hoce Metohiju i juzno Kosovo i RSK, Madjari kad hoce Vojvodinu, to su teritorijalni nacionalizmi koji stavljaju naciju (istorijske teritorije neke nacije) ispred ljudskosti (priznavanja cinjenice da tu zivi neka druga nacija). Kada se neko protivi mesanju sa drugim rasama i nacijama, ili ima predrasute i odbojnost i mrznju prema pripadnicima druge rase i nacije, to je nista nego stavljanje rase i nacije ispred ljudskosti.

А кад Шиптари хоће независно Косово то је онда исто територијални национализам? И не само то, већ и области које не спадају под Косово. Они чак и немају основ да се позивају на неку далеку историју.

А кад Шиптари хоће независно Косово то је онда исто територијални национализам?
Ne, to je civicni/ gradjanski nacionalizam, jer su Siptari vecina na Kosovu. Naravno, i Srbi bi trebalo da imaju isto to pravo za severno Kosovo i sve ostale teritorije gde su vecina.

Они чак и немају основ да се позивају на неку далеку историју.
Ne moraju, dovoljna je cinjenica da oni tu zive.

Kao sto i rekoh, svugde gde su Srbi vecina. Ako nece da zive sa drugim juznoslovenskim plemenima, trebalo bi da imaju pravo da se ocepe, i od Bosne, i od Hrvatske, od Crne Gore, i u sustini od bilo koga.

Pa kao sto vidis, to pravo im se uskracuje na angro. I zamolio bi te da moj narod ne nazivas plemenom... Je sli ti siguran da ni tvoj pradeda nije imao svoj narod, ko sto ga sad naprasno nemas ti.

Ces ti da mi zabranis?

Nidje veze.

Tebi ništa nije jasno.

Back