Национализам

По мени је национализам:

• Позитиван

• Негативан

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nacionalizam je ZAVISNOST OD GRUPE ili copora.

Nacionalista trazi podrsku u jedinkama slicnim njemu po teritorijalnom principu jer na drugi nacin ne moze da se iskaze.

Nacionalisti su kao jedinke SLABE OSOBE jer im uvek treba podrska GRUPE.

Ili su MANIPULATORI koji koriste nacionalizam da preko njega ostvare svoje politicke ciljeve.

Дај блајби...сада стварно лупаш као максим по дивизији...

прочитај још једном шта си написао и пробај да се не смејеш.

:rotf:

Типична предсрасуда Блузеру.Националисте се поносе оним најбољим у свом народу и то нема никакве везе са нетрпељивошћу или на дај Боже мржњом према другим народима.То долази од изједначавања национализма и националног духа и шовинизма,који су сасвим различите ,често и супротстављене ствари.
Ако ја кажем да сам против глобалистичког концепта политичког пројекта ЕУ државе ја то не говорим само због његовог погубног утицаја на мој народ,него и на друге народе Европе ,које познајем и ценим и имам доста пријатеља међу њима.

Pozitivan i meri se ekonomskom snagom nacije. Sto je ekonomija jaca, to je jaci i nacionalizam. :D I to nema veze ni sa cim drugim do ekonomijom. Niti sa velicinom nacije niti sa bilo cime osim sa ekonomijom. Kladim se da su stanovnici San Marina danas mnogo veci nacionalisti od Srba.
S ovim bih se složio da je u pitanju patriotizam.

Inače, nacionalizam je jedna od teških i neizlečivih bolesti...

Фабијане ја знам за свој народ ,а теби је очигледно тешко чак и да напишеш или изговориш реч СРПСКИ.
Са таквим полазом стварно не вреди разговарати.

Znaci ne znas nista dobro. U redu.

\O nasem srpskom narodu ima mnogo toga dob rog. No mi neznamo nista dobro o tvom narodu. O tvom narodu mozes da govoris ti.
Moj srpski narod je gostoljujbiv, srdacan, hrabar. dostojan. Imao je naucnike, pesnike, knjizevnike, pa cak i politicare ponekad u istoriji.. Moj narod imao je svoju srednjovekovnu drzavu, koja je spadala u drzave prvog reda, dok nije propala i unizila se posle Maricke bitke.
Moj narod je prvi na Balkanu u novijoj istoriji samostalno podigo ustanak i krenuo u oslobodjenje od osvajaca...O tome je cak veliki ranke napisao knjigu Srpska revolucija.
Ja bi ovde sad mogao da pisem satima i satima. A dal bi ti mogao ista da kazes o svom narodu..... nije to tesko. Znas , mi rodoljubi cenimo sve narode, a nas naravno najvise, isto ko sto roditelj vvoli svu decu,al svoju najvise. \
No bice nam drago da nam nesto kazes o svom narodu.

Сановник ,све особине које можеш да наведеш да су довољно изражене у свом народу кореспондирају са другим народима.Зато сам и инсистирао да ми каже који је то народ на који мисли.Фабиан је само један од многих који то неће,али хоће да дезавуише право других да имају национална осећања.

Отворио сам ову тему са жељом да видимо да ли имате позитивно или негативно мишљење о национализму.

Шта је национализам?
Шта је модерни национализам,и која је разлика,ако сматрате да је има,у односу на изворни национализам?
Која је разлика,ако сматрате да је има,између национализма у Србији и свету.

Само без скретања са теме,провоцирања и сувишних порука.
A zar nije mnogo bolja za to, tacnija i nekompromitovana nasa lepa srpska rec rodoljub?

Фабијане ја знам за свој народ ,а теби је очигледно тешко чак и да напишеш или изговориш реч СРПСКИ.
Zato sto Srbi nisu narod, nego pleme. Narod = jezik, a "srpski" je isto sto i "hrvatski" i "bosnjacki" i "crnogorski". Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Crnogorci su sve plemena istog naroda. Sad, sto se ta plemena razdvajaju vec hiljadu godina (Srbi i Hrvati, ova druga dva u novije vreme) to je posledica toga sto je nacionalizam zlo. Ali se i posle hiljadu godina smatranja sebe narodima najnormalnije razumemo i mozemo da pricamo u svakodnevnom razgovoru, sto ce reci da smo isti narod.

Moj srpski narod je gostoljujbiv, srdacan, hrabar. dostojan.
Da su gostoljubivost srdacnost, hrabrost i dostojanstvenost (kaze se dostojanstven) iskljucivo odlike Srba ili i drugih naroda, i da li ja mogu da gajim i cenim te vrednosti bez da budem nacionalista?

Imao je naucnike, pesnike, knjizevnike, pa cak i politicare ponekad u istoriji..
Da li je to iskljucivo za Srbe, ili je bilo takvih i u drugim narodima; i da li ja mogu da postujem takve ljude bez da budem nacionalista?

Isto tako i za ustanak i borbu za oslobodjenje.

Zato sto Srbi nisu narod, nego pleme. Narod = jezik, a "srpski" je isto sto i "hrvatski" i "bosnjacki" i "crnogorski". Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Crnogorci su sve plemena istog naroda. Sad, sto se ta plemena razdvajaju vec hiljadu godina (Srbi i Hrvati, ova druga dva u novije vreme) to je posledica toga sto je nacionalizam zlo. Ali se i posle hiljadu godina smatranja sebe narodima najnormalnije razumemo i mozemo da pricamo u svakodnevnom razgovoru, sto ce reci da smo isti narod.
Срби су по доласку на Балкан већ били скуп више племена. То што Хрвати и ми говоримо истим језиком значи да Хрвати краду српски језик.

Da su gostoljubivost srdacnost, hrabrost i dostojanstvenost (kaze se dostojanstven) iskljucivo odlike Srba ili i drugih naroda, i da li ja mogu da gajim i cenim te vrednosti bez da budem nacionalista?
Не можеш.

Da li je to iskljucivo za Srbe, ili je bilo takvih i u drugim narodima; i da li ja mogu da postujem takve ljude bez da budem nacionalista?

Само су Срби имали Теслу, Змаја, Дучића, Ракића, Црњанског...

Дакле ако ти ниси родољуб/националиста и ако те за твој народ боли к. онда не можеш ни да будеш интернационалиста.
Анационална, разобличена, сива раса робова је оно што је и најбоље оружје крупног капитала.

Не можеш.
Glupost...

Анационална, разобличена, сива раса робова је оно што је и најбоље оружје крупног капитала.
Ništa više nego što bi nacionalna, po meri uobličena siva rasa (ili masa?) bi bila najbolje oružje monarha, diktatora i vlastodržaca uopšte.

Само су Срби имали Теслу, Змаја, Дучића, Ракића, Црњанског...
Svaka nam čast (ozbiljno). Ali i drugi su imali braću Rajt, Šekspira, Tolstoja, Galileja, Koperfilda, Ojlera, Getea... Pre bih im dao zasluge za čovečanstvo nego za naciju. Isto kao i Tesli, Milankoviću, Andriću...

Не фабијане,није ти то био разлог.Најновија антисрпска активност вам је фабриковање приче о Србима као племену и сасвим дубиозна прича тобоже истом народу.Квази научна дилема са политичким циљем-ништа више од тога.
Добро си приметио да су вредности опште људске и то и јесте оно што могу да разумеју и други народи.Питање степена појединачних особина и њихово манифестовање се разликује од народа до народа и представља богатство у комуникацији са другима.
Великани неког народа својом величином не потиру или умањују вредност других(и наравно да представљају велику људску породицу великана),али понос на њих у сопственом народу је сасвим другачији и дубљи него за друге народе и то је сасвим разумљиво.
Слажем се са Влајком да онај који не осећа биће сопственог народа не може да тврди да је интернационалиста,ја бих пре рекао човекољубац,фали му један важан елеменат.

Naravno da t niuje vezano samo za Srbe, i da postoji i kod drugih naroda. No to ni najmanje ne menja stvar. Zasto ne mozes da kazes , koji je tvoj narod, a mozes da kazes ko je tvoja majka? Problem licne prirode je tu ocigledan.

Па не може Сановник јер је нетрпељивост јака.
Зато му је лакше да се прикључе овима који негинарају Србима да су народ,као најновији квази научни аргумент.Једино заборављају да ја ,ослањајући си на исту подлогу ,а служећи са само тумачењима,као и они,могу да тврдим да њихова племена у сусрету са бројнијим,моћнијим и организованијим народом српским,тежила да уђу у његов корпус прихватањем језика,делимично и вере(али они који промене једном није тешко да то понове као "Бошњаци") и да су се тако у модерну историју прошверцовали.
То ниво који је раван овоме којим се служе, а мене,искрено,то не занима.
Његово коришћење против срског народа и његове државности ме ,на против ,врло занима и зато и уопште и разговарам са њима.

Back