NACIONALIZAM= PRIMITIVIZAM

da li je znak jednakosti na pravom mestu?

• Ukupno glasova
    10
  • Anketa je zatvorena .
filatelista:
svako je nacionalista, više ili manje, nema nikoga, a da ne oseća neku privrženost prema svojoj državi, makar kroz radovanje sportskog uspeha reprezentacije iste. Nacionalizam je lepo osećanje koje ako se "gaji" umereno, nenametljivo i spontano može samo da godi onome koji ga oseća i svim ljudima bilo koje nacije oko njega.
Ta priča nema budućnosti na forumu.Važno je samo njegovo veličanstvo-novac,i zbog njega ćemo popljuvati sve stvari koje spadaju u duhovnu nadgradnju. 8-)

@Banshee

zanimljivo je da osobe poput i tebe i mene koje mnogo putuju u inozemstvo su anacionalne, što ne znače da ne vole svoju zemlju već da ne stavljaju zemlju ispred čovjeka i njegovog života

eto želim ti ugodan boravak u Madridu i kad se vratiš u Bg javi se da se opet zaletim pa da popijemo kaficu na Terazijama :D

"Национализам је одредница која значи наклоност и оданост према својој нацији која происходи из културно-духовне, историјски формиране самосвијести о свом националном идентитету. Дио аутора се бави тзв. градирањем ове наклоности и оданости својој нацији не водећи рачуна о основним принципима научног сазнања, а то је дефинисање критеријума приликом типологизације било које врсте. У овом случају, градуирање квантума и квалитета оданости, привржености и наклоности својој нацији подразумијевало би сврставање различитих нивоа у типове или моделе, па би се, стога, могло говорити о типологизацији различитих градираних степена национализма, односно привржености својој нацији. Денунцијантски став према категорији национализма у којем је садржана некаква, метафизичка бојазан од ње, може бити посљедица идеолошко-политичке навике уобличаване дугододишњим животом у оним совијалним условима у којима се зарад других принципа (претежно политичко-идеолошких прим. аут.) национализам представља као пратећа јерес. Разлози за овакав однос према једном термину могу бити и друге, углавном сродне природе. Сигурно је, са друге стране, да је код појединаца више или мање изражен овај осјећај, док су други, могуће је, потпуно индиферентни према било каквој националној припадности. Наука није ту да суди и пресуђује већ да констатује, дескриптује и објашњава. Једноставно, реч национализам има такво значење, а други је проблем који се тиче злоупотребе и инструментализације овог националног осјећања у различите али понајприје политичко-идеолошке или чак војне сврхе. Дакле, бесмислено је бавити се којекаквом градацијом националних осјећања као осјећања заједничке националне припадности, привржености и оданости својој нацији, без ваљаних параметара и потребе.

Инструментализација национализма и његово преобликовање у одбојност и мржњу према другој или другима нацијама, означава се именом шовинизам. Тачно је, према томе, да шовинизам има коријене у национализму, али то не значи да се између ова два појма може ставити знак једнакости. Иначе, шовинизам као термин настао је по имену једног француског војника-Николаса Шовена, који је као велики прситалица Наполеона и поштовалац своје нације, активно радио на ширењу одбојности и мржење према другим нацијама."

Ето од мене толико на ову крајњу глупу тему, постављену од особе чији је IQ испод 70.

pumps:
Poznajesh li mog druga D. Rashkovica (da li je shef bara) sa Sv. Stefana? ;)
On je legenda !

hehe.. vidjah ja Ruskinja i Ruskinja citave godine ovamo. Mnooogo mocne ribe. U glavnom sponzorushe !
Da nije to rođak one Rašković iz PIA što radi za Žugića? Upozna me Mikele Đurašević, kratko s njim. Trebali bi se neđe zaista dolje kod Krsta Niklanovića i skampe na buzaru srest. Možda sept.

Oni su primitivci jer nagrđuju zvanični simbol svoje države. IQ ???
4q6hc1c.jpg

Karlito Brigante:
Ta priča nema budućnosti na forumu.Važno je samo njegovo veličanstvo-novac,i zbog njega ćemo popljuvati sve stvari koje spadaju u duhovnu nadgradnju. 8-)
nema veze forum sa ovim, vidiš da ovde ljudi pod okriljem svojih nikova i kompjutera pišu sve ono što ne smeju kaz'ti pred nekim. Leče svoje frustracije i ludila...nije bitan forum, bitan je stvarni život, ono što te okružuje kad ugasiš komp.

Никола:
"Национализам је одредница која значи наклоност и оданост према својој нацији која происходи из културно-духовне, историјски формиране самосвијести о свом националном идентитету. Дио аутора се бави тзв. градирањем ове наклоности и оданости својој нацији не водећи рачуна о основним принципима научног сазнања, а то је дефинисање критеријума приликом типологизације било које врсте. У овом случају, градуирање квантума и квалитета оданости, привржености и наклоности својој нацији подразумијевало би сврставање различитих нивоа у типове или моделе, па би се, стога, могло говорити о типологизацији различитих градираних степена национализма, односно привржености својој нацији. Денунцијантски став према категорији национализма у којем је садржана некаква, метафизичка бојазан од ње, може бити посљедица идеолошко-политичке навике уобличаване дугододишњим животом у оним совијалним условима у којима се зарад других принципа (претежно политичко-идеолошких прим. аут.) национализам представља као пратећа јерес. Разлози за овакав однос према једном термину могу бити и друге, углавном сродне природе. Сигурно је, са друге стране, да је код појединаца више или мање изражен овај осјећај, док су други, могуће је, потпуно индиферентни према било каквој националној припадности. Наука није ту да суди и пресуђује већ да констатује, дескриптује и објашњава. Једноставно, реч национализам има такво значење, а други је проблем који се тиче злоупотребе и инструментализације овог националног осјећања у различите али понајприје политичко-идеолошке или чак војне сврхе. Дакле, бесмислено је бавити се којекаквом градацијом националних осјећања као осјећања заједничке националне припадности, привржености и оданости својој нацији, без ваљаних параметара и потребе.

Инструментализација национализма и његово преобликовање у одбојност и мржњу према другој или другима нацијама, означава се именом шовинизам. Тачно је, према томе, да шовинизам има коријене у национализму, али то не значи да се између ова два појма може ставити знак једнакости. Иначе, шовинизам као термин настао је по имену једног француског војника-Николаса Шовена, који је као велики прситалица Наполеона и поштовалац своје нације, активно радио на ширењу одбојности и мржење према другим нацијама."

Ето од мене толико на ову крајњу глупу тему, постављену од особе чији је IQ испод 70.

daj mi molim te izvor ovog citata!!!!

filatelista:
svako je nacionalista, više ili manje, nema nikoga, a da ne oseća neku privrženost prema svojoj državi, makar kroz radovanje sportskog uspeha reprezentacije iste. Nacionalizam je lepo osećanje koje ako se "gaji" umereno, nenametljivo i spontano može samo da godi onome koji ga oseća i svim ljudima bilo koje nacije oko njega.
Jako lepo receno. A ne treba se busat u prsa time. Svaki covek to oseca.

Jedna prosta i tacna cinjenica: ako neko naziva jednu celu naciju pogrdnim imenom, a to pripadnicima te nacije smeta naravno (kome ne bi), taj jasno mrzi tu naciju. Znaci sovinista je. NeE mozes Albance zvati Siptari ako ih ne mrzis kao celinu, zatim Hrvate ustase, Bosnjake balije, mudzahedini itd. Onaj ko to radi je sovinista.

drago mi je da je tema izazvala veliko intresovanje za kratko vreme! hvala nekolicini normalnih koji su izneli svoje misljenje! pretpostavljam da ce ono sto sledi u vecini slucajeva biti upravo potvrda naslova teme -NACIONALIZAM=PRIMITIVIZAM!!! zbog toga se ja sada lepo povlacim u stvarni zivot gde cu uzivati u drustvu ljudi razlicitih nacionalnosti.to je naravno daleko od ove primitivne sredine gde idioti biraju debile da ih vode u propast!!! zao mi je svih iole duhovnih ljudi u ovoj zemlji jer sam sigurna da pate neizmerno i svesni su da u skoroj buducnosti srbiji nema spasa!!!
zao mi je svih mojih predivnih prijatelja koji se kriju pred najezdom glupaka i prostaka!
da sam znala da cu za kratko vreme biti svedok ovolikog kretenizma nikada se ne bih javila za rec! ODOH JA, SRBIJO MAJKO!!!!!!

jelena.i:
drago mi je da je tema izazvala veliko intresovanje za kratko vreme! hvala nekolicini normalnih koji su izneli svoje misljenje! pretpostavljam da ce ono sto sledi u vecini slucajeva biti upravo potvrda naslova teme -NACIONALIZAM=PRIMITIVIZAM!!! zbog toga se ja sada lepo povlacim u stvarni zivot gde cu uzivati u drustvu ljudi razlicitih nacionalnosti.to je naravno daleko od ove primitivne sredine gde idioti biraju debile da ih vode u propast!!! zao mi je svih iole duhovnih ljudi u ovoj zemlji jer sam sigurna da pate neizmerno i svesni su da u skoroj buducnosti srbiji nema spasa!!!
zao mi je svih mojih predivnih prijatelja koji se kriju pred najezdom glupaka i prostaka!
da sam znala da cu za kratko vreme biti svedok ovolikog kretenizma nikada se ne bih javila za rec! ODOH JA, SRBIJO MAJKO!!!!!!
Odlicna je tema. Jedna od boljih u poslednje vreme ;)

jelena.i:

Па наравно, повуци се прочитај покоју књигу, научи нешто и тек онда дођи да се бавиш питањем национализма. Е када би људи више читали... не бисмо имали овако глупе теме.

jelena.i:
karlito karlito, dosta vise o parama ...pa pare zenama nisu nimalo vazne(mislim na zene a ne na maloletne devojcice)!!!
a zasto federer - zato sto je perfekcionista! kada bi svi radili svoj posao onako kako on to radi sve bi bilo drugacije!!!

Jao! Po svemu sudeci, nisi ni ti mnogo zrelija od maloletnih devojcica. Bez uvrede, ali takav utisak ostavljas.

ova tema ima možda prizvuk totalitarističkog razmišljanja
al je u fazonu ultraljevičarstva što je za ovaj poforum prava rjetkost

ial i meni nije loša, samo da je naslov recimo drukčiji

ipak ima nade...vidim već neke s kojima bi se mogao slagati u budućim postovanjima i godtovanjima na ovom forumu :lol:

@Banshee,

Nacionalno osecanje je individualno a ne kolektivno....ako je u zdravim granicama.Bilo shta shto je preko mere je nezdravo ne vezi to samo za nacionalizam,ali nije nacionalno osecanje neshto negativno samo po sebi.Ako ga ti nemash onda ni ne mozesh da razumesh i dajesh ocenu o nechemu shto nije u tebi.Tebe vredja kad te kao "anacionalnu"nazovu pogrdnim izrazom,tachnije ja te nisam ni nazvao,nego si se sama prepoznala u mojim rechima...a sa druge strane ti ne smeta da se sprdash sa nacionalizmom kad su drugi u pitanju i dajesh ocene o istom i ako sama kazesh da nemash takva osecanja.Pa ima i te kakve veze drzava gde si,jer prosechan Shpanac nije nishta manji ili veci nacionalista od prosechnog Srbina i u okolnostima u kojima se mi kao drzava nalazimo reagovao bi na apsolutno isti nachin kao vecina naroda ovde.A spominjao sam ti Shpaniju samo kao konkretan primer da nisi nishta bolja po rezonovanju od likova koje ovde prozivash samo je tvoj extrem "na suprotnu stranu" i da nisi stvarno "anacionalna" kao shto zelish da se predstavish jer krajnja anacionalnost bi podrazumevala sushtinski kritichki duh prema svim stranama i negativnim pojavama a ne samo jednoj.Isto vazi i za citat mog posta iz tvog,-u sushtini chitava ova tema konceptualno smrdi na taj"LDP mi smo ogavan narod nacionalizam je zlo najvece"fazon,zato sam i napisao-isto sranje ko i Radikali na koje se ti pozivash,samo uvijeno u mnogo licemerniju oblandu.

tokyo:
ova tema ima možda prizvuk totalitarističkog razmišljanja
al je u fazonu ultraljevičarstva što je za ovaj poforum prava rjetkost

ial i meni nije loša, samo da je naslov recimo drukčiji

ipak ima nade...vidim već neke s kojima bi se mogao slagati u budućim postovanjima i godtovanjima na ovom forumu :lol:
Mhm....znachi,hrvatski nacionalizam=primitivizam...slazesh se sa tim?
Ili to,naravno,vazi samo za srpski?:)

Back