Nacionalisti

Pa ja i jesam pristrasan...naravno da mi je patnja okoline,sa kojom delim nasledje,jezik,veru,tradiciju,obicaje,blizi od neke patnje nekog tamo..pri tom saosecam i sa tom patnjom,ali iskreno ne osecam bol ili saosecanja za probleme hrvata,,ili siptara,amerikanaca,nemaca..
Tako je kako je:))..

Pa ja i jesam pristrasan...
To nije stvar za ponositi se. Pristrasnost je primitivizam. Pristrasnost su diskriminacija, predrasude i zatucanost. Sto je patnja pripadnika mog naroda bitnija od patnje pripadnika drugog naroda? Nije. Sto je patnja pripadnika moje rase bitnija od patnje pripadnika druge rase? Nije. Sto je patnja pripadnika mog pola bitnija od patnje pripadnika suprotnog pola? Objektivno nije.

Mozes ti subjektivno da mislis da su 2+2=5 ali objektivno nije tako. Tako i oni koji su pristrasni mogu subjektivno da misle da je patnja pripadnika njihovog naroda, rase, pola, religije, zivotnog doba, klase, stepena obrazovanja itd, bitnija od patnje pripadnika coveka koji ne pripada toj grupi, ali objektivno nije- patnja je patnja. I tako je ne samo za patnju, vec za sve ostalo.

Pristrasnost je subjektivnost, a da bi nesto bilo ispravno mora prvo i osnovno da bude objektivno. Dakle, pristrasnost je po definiciji pogresna.

Poslednja izmena:
To nije stvar za ponositi se. Pristrasnost je primitivizam. Pristrasnost su diskriminacija, predrasude i zatucanost. Sto je patnja pripadnika mog naroda bitnija od patnje pripadnika drugog naroda? Nije. Sto je patnja pripadnika moje rase bitnija od patnje pripadnika druge rase? Nije. Sto je patnja pripadnika mog pola bitnija od patnje pripadnika suprotnog pola? Objektivno nije.

Mozes ti subjektivno da mislis da su 2+2=5 ali objektivno nije tako. Tako i oni koji su pristrasni mogu subjektivno da misle da je patnja pripadnika njihovog naroda, rase, pola, religije, zivotnog doba, klase, stepena obrazovanja itd, bitnija od patnje pripadnika coveka koji ne pripada toj grupi, ali objektivno nije- patnja je patnja. I tako je ne samo za patnju, vec za sve ostalo.

Pristrasnost je subjektivnost, a da bi nesto bilo ispravno mora prvo i osnovno da bude objektivno. Dakle, pristrasnost je po definiciji pogresna.

Emocije nisu brojke pa da ih sabiras.Ne moras da objasnjavas da je pristrasnost subjektivnost ...naravno da je tako.
Patnja koju ne znas,...nije patnja,zar ne?..Ja tako ne znam da li pati neki Amerikanac.moguce...ali me to ne interesuje.jer iz objektivnih razloga moj narod je pati zbog njih.
Ja sebe i ne deklarisem,kao humanistu..jer onaj humanizam,koji deklerativno zagovaraju,neki pojedinci na zapadu..Ukljucuje bombe...Fran.filosof Levi..humanista a zagovornik je bombardovanja.Moguce da nisam preziveo sankcije,rasap mojeg naroda i njegovu nesrecu,..da bih bio neki idealista koji bi verovao u ljudski rod.
Posto od tog nema nista...ja sam nacionalista.
Nacionalista sam..ali ne i rasista...Mongol ili neki crnac.koji smatra da je nad mojim narodom pocinjena neka nepravda..daleko mi je blizi od recimo Nemca,ili Hrvata,koji je direktno uticao na tu nesrecu.

Pa kako moze patnja da prestane da bude patnja ako ne znas za nju? To je razmisljanje na nivou deteta mladjeg od godinu dana.

Pre bi se ovako moglo raci...ako gori mom komsiji kuca...njemu cu priteci u pomoc...nego sto bih mogao pomoci,nekom zapaljenom u Londonu.
Buduci da je London daleko, i da hoces gotovo je nemoguce da mu priteknes u pomoc, ali nema nikakvog opravdanja da smatras da je pozar kod tvog komsije bitniji od pozara kod nekog coveka u Londonu. Objektivno nije bitniji, samo je blizi.

Nacionalista sam..ali ne i rasista...Mongol ili neki crnac.
A sto nisi rasista? Isto kao sto su drugi narodi odvojeni od tvog pa "ne mozes" da osecas njihovu patnju, jos vise su crnci i Mongoli i azijati odvojeni od nas, ako si nacionalista, ne vidim zasto ne bi bio rasista?

Poslednja izmena:
Nacionalizam je pristrasnost. Da li ta pristrasnost sadrzi mrznju prema drugima je nebitno, radi se o pogresnom stavu.

Ne pisi gluposti.

Bolje idi uzmi radi nesto korisno.

- - - - - - - - - -

Slazem se. Zasto ja uopste MORAM da volim svoj narod i svoju drzavu? Po kom to pravilu moram da volim njih , a ne drugu drzavu i drugi narod u kom se nisam rodila. Ono sro treba jesta da ih postujem, ne mrzim, ali da volim Srbiju samo zato sto sam se tu rodila...biti ponosan zato sto si srbin, hrvat, meksikanac, egipcanin, ili svajcarac... to su besmislene gluposti. Ponosim se nekim drugim stvarima koje sam kao covek postigla svojim licnim ulaganjem, a ne zato sto sam slucajno rodjena bas tu gde jesam. Milsim da je upravo taj necionalisticki ponos " ponosan sam sto sam (ubaci bilo koju nacionalnost) povod mrznji prema drugim nacijama. Jer cim ja sebe uzdisem samo zato sto sam npr. svajcarac to momentano znaci da mi je drago sto nisam iranac ili kinez, i na taj nacin omalovazavam druge nacije. Bez ikakvog osnova. Zdravorazumskog.

Nedotupavo razmisljanje.

Ne moras da mrzis, samim tim sto si pristrasan prema svojoj naciji gresis, jer je nebitno da li je covek ove ili one nacije, vec je bitno da li je dobar ili los covek, nacija je nebitna.

A kako bi nazvao ljubav prema svojoj deci? Roditeljizam?
Samim tim sto si pristrasan prema svojoj deci ti gresis.
Treba biti nemaran prema svoj deci na svetu bez razlike dali su tvoja ili nisu? Jel taj stav zastupas?
Daleko vas bilo.
Sve i kad bi hteo ne bi mogao da brines o svoj deci sveta, vec jedva o svojoj.
Ali izgleda da je to vama izgovor za nebrigu prema svojoj zajednici.

Pa kako moze patnja da prestane da bude patnja ako ne znas za nju? To je razmisljanje na nivou deteta mladjeg od godinu dana.

Buduci da je London daleko, i da hoces gotovo je nemoguce da mu priteknes u pomoc, ali nema nikakvog opravdanja da smatras da je pozar kod tvog komsije bitniji od pozara kod nekog coveka u Londonu. Objektivno nije bitniji, samo je blizi.

A sto nisi rasista? Isto kao sto su drugi narodi odvojeni od tvog pa "ne mozes" da osecas njihovu patnju, jos vise su crnci i Mongoli i azijati odvojeni od nas, ako si nacionalista, ne vidim zasto ne bi bio rasista?

Objektivno i subjektivno ..pozar u mom komsiluku,je blizi od pozara u Londonu:)...
Nisam rasista..jer ne verujem u cistocu rase...gde pocinje cist belac,gde se zavrsava cist crnac,ili kinez..
Nacionalizam bar u mom slucaju...ne ukljucuje rasizam.
Bitniji me zajednistvo u duhu,ideji,obicaju,veri i nasledju,od zajednistva u krvi!

- - - - - - - - - -

Ako je to rekao domino magazin...nema sta da sporim hehhehehe:)

A kako bi nazvao ljubav prema svojoj deci? Roditeljizam?
Odnosi prema svojoj porodici, prijateljima i saradnicima su nuznost. Sa svojim narodom ne mozes da imas odnose, samo pristrasnost, ja ne znam da li iako moze da ima bilo kakve prijateljske odnose sa vise od 200, 300 ljudi, a kamoli sa citavim narodom.

Bitniji me zajednistvo u duhu,ideji,obicaju,veri i nasledju,od zajednistva u krvi!
Zasto? Ako si pristrasan prema ovim glupostima, sto ne bi bio prema i drugim glupostima?

Nije rec o pristrasnosti nego o ODGOVORNOSTI prema zajednici kojoj pripadas i tvojoj ulozi u njoj.
Ja pripadam zajednici postenih ljudi.

Odnosi prema svojoj porodici, prijateljima i saradnicima su nuznost. Sa svojim narodom ne mozes da imas odnose, samo pristrasnost, ja ne znam da li iako moze da ima bilo kakve prijateljske odnose sa vise od 200, 300 ljudi, a kamoli sa citavim narodom.

Zasto? Ako si pristrasan prema ovim glupostima, sto ne bi bio prema i drugim glupostima?

Zasto su tebi to gluposti?..cemu etikete..

- - - - - - - - - -

Daj neke argumente...a ne cisto zvrljanje.

Nuznost kazes.
Tako znaci ti gledas. Logicno.
Kada ti neko treba onda je to nuznost. S druge strane ,nedaj Boze da ti nekom trebas.

I jos sebe nazivas postenim covekom.Daleko si ti od postenja, samo nemas svesti o tome da bi to znao.

Pripadanje zajednici je pitanje casti,odgovornosti, sudelovanja a ne samo nuznosti. Pitanje uloge u toj zajednici.
Nacija kao zajednica obezbedjuje pravila i privilegije u drustvu kome pripadas. Sa tvojom zdravstvenom knjizicom mozes da odes u Srpsku bolnicu i budes pregledan ali ne mozes u Americku. Ne pripadas njihovoj zdravstvenoj zajednici.

Nacija je zajednica radi opste koristi.
Kao i svaka zajednica, i nacija se osniva kao zajednica radi opste koristi onih koji joj pripadaju.
Ako joj pripadas , koristices njene prednosti ako joj ne pripadas neces. To je sva filozofija.

Daj neke argumente...a ne cisto zvrljanje.
Ja sam jedini koji ovde iznosi argumente. Dao sam argumente zasto je pristrasnost losa, odgovora nemate, objasnio sam da medjuljudski odnosi nemaju veze sa pristrasnoscu, naravno da ni na to ne moze da imate odogovor, jer iznosim istinu. Gde su vasi argumenti? Gde je argument koji opravdava pristrasnost? Gde je argument koji opravdava nedoslednost coveka koji je pristrasan prema svojoj naciji a nije prema svojoj rasi? Gde su vasi argumenti, zvrljaci licemerni, vi da nekoga optuzujete da nema argumente, koji nijedan argument niste izneli.

Pripadanje zajednici je pitanje casti,odgovornosti, sudelovanja a ne samo nuznosti.
Zato i pomenuh da pripadan zajednici postenih ljudi. Kao sto je nacionalisti "brat" neko ko je njegove nacije, a nije mu brat neko ko je druge nacije, tako je meni brat svako ko je posten, a ko nije posten, nego je nasilan, ili lopov, ili prevarant, ili diskriminator, takav mi nije brat, i nije mi bitno koje je neko nacije, rase, ili pola, vec samo da li je pravedan ili ne.

Ja sam jedini koji ovde iznosi argumente. Dao sam argumente zasto je pristrasnost losa, odgovora nemate, objasnio sam da medjuljudski odnosi nemaju veze sa pristrasnoscu, naravno da ni na to ne moze da imate odogovor, jer iznosim istinu. Gde su vasi argumenti? Gde je argument koji opravdava pristrasnost? Gde je argument koji opravdava nedoslednost coveka koji je pristrasan prema svojoj naciji a nije prema svojoj rasi? Gde su vasi argumenti, zvrljaci licemerni, vi da nekoga optuzujete da nema argumente, koji nijedan argument niste izneli.

Zato i pomenuh da pripadan zajednici postenih ljudi. Kao sto je nacionalisti "brat" neko ko je njegove nacije, a nije mu brat neko ko je druge nacije, tako je meni brat svako ko je posten, a ko nije posten, nego je nasilan, ili lopov, ili prevarant, ili diskriminator, takav mi nije brat, i nije mi bitno koje je neko nacije, rase, ili pola, vec samo da li je pravedan ili ne.

Medju ljudski..ne inter planetarni odnosi...razlikujes li to?
Argument za pristrasnost...naveo sam ti...osecaj za bliskost osoba koje dele isto nasledje,istu veru,obicaje.zakone itd.
.

Sta znas o nekom Johnu Rothu,,iz Virginie...da li sazaljevaz...znas li bilo sta o nekim Johanu u Bonu,ili Maliku u Kairu?...ne znas..i nemas predstavu koji su njegovi problemi i patnje.Tako deluje ta tvoja sazaljivost...deklerativno..i samo tako i moze da deluje.

- - - - - - - - - -

Koji je tvoj argument za bliskost Johnu..ili Dimitriju u Moskvi...?

Sta znas o nekom Johnu Rothu,,iz Virginie...da li sazaljevaz...znas li bilo sta o nekim Johanu u Bonu,ili Maliku u Kairu?...ne znas..i nemas predstavu koji su njegovi problemi i patnje.

Pa? Ne znam ni ko je Mihajlo Markovic iz Vranja- ko je on, nemam predstavu koji su njegovi problemi i patnje. Ovde sa gornjeg Vozdovca nemam pojma ko je Petar Petrovic sa dodjeg Vozdovca, pet kilometra od mene, i koji su njegovi problemi i patnje. A isto kao sto mogu da saznam njihove probleme i patnje, mogu i probleme i patnje Dzon Rota iz Virdzinije. Ne vidim zasto bih trebalo da imam ikakvu pristrasnost prema Mihajlu i Petru u odnosu na Dzona.

Imas li ti dokumenat da pripadas zajednici postenih ljudi? Gde je verifikovana ta tvoja "zajednica postenih ljudi"?
Imas li kakavaa dokaz ?
Koliko ja vidim ti ne ispunjavas uslove da bi pripadao zajednici postenih ljudi.
Neodgovoran si , bezosecajan, ne saradjujes sa narodom kome pripadas niti ga priznajes. kako ti mozes biti posten i pripadati zajednici postenih.
Po onome sto sam procitao mozes pripadati samo zajednici neodgovornih egoista a o postenju ti treba vise svesti.
Postenje ne znaci samo ne ukrasti i ne slagati , nego i dati sto dugujes

A ti svakako dugujes zajednici koja ti je omogucila da se skolujes, da se lecis, da budes zasticen od lopova i razbojnika,da zivis kako tako (bolje nisi ni zasluzio).
Znaci uzimati od zajednice ali i davati , da bi ona imala sta da da.
Zajednica nije nista drugo nego fond za opstu korist.
A ti ? Sta ti radis? Sta je tvoj doprinos? Tako sto rovaris protiv nje? A opet te ne smeta da koristis njene usloge .
Nema to nikakve veze sa postenjem.

Pa? Ne znam ni ko je Mihajlo Markovic iz Vranja- ko je on, nemam predstavu koji su njegovi problemi i patnje. Ovde sa gornjeg Vozdovca nemam pojma ko je Petar Petrovic sa dodjeg Vozdovca, pet kilometra od mene, i koji su njegovi problemi i patnje. A isto kao sto mogu da saznam njihove probleme i patnje, mogu i probleme i patnje Dzon Rota iz Virdzinije. Ne vidim zasto bih trebalo da imam ikakvu pristrasnost prema Mihajlu i Petru u odnosu na Dzona.

Ja mogu da kazem da mi je blizi Pera iz Krusevca,od Johna iz Vasingtona.Tvoj problem je sto mozda tebi nisu bliski ljudi koji zive u zemlji u kojoj si.

Nacionalizam nema veze sa postenjem. Nacionalista je pristrasan prema svojoj naciji i blizi mu je neposteni pripadnik njegove nacije nego posteni pripadnik druge nacije. Nacionalizam je nepostenje i nepravednost.

Ja mogu da kazem da mi je blizi Pera iz Krusevca,od Johna iz Vasingtona.
Blizi ti je geografski? Ali kakve on veze ima sa tobom? Ne znas ga, nemas pojma ko je on, sta radi, sta mu se desava u zivotu- sve isto kao i sa Dzonom iz Vasingtona.

Tvoj problem je sto mozda tebi nisu bliski ljudi koji zive u zemlji u kojoj si.
Pa odgovori mi na pitanje koje sam ti postavio.

Ne znam ni ko je Mihajlo Markovic iz Vranja- ko je on, nemam predstavu koji su njegovi problemi i patnje. Ovde sa gornjeg Vozdovca nemam pojma ko je Petar Petrovic sa dodjeg Vozdovca, pet kilometra od mene, i koji su njegovi problemi i patnje. A isto kao sto mogu da saznam njihove probleme i patnje, mogu i probleme i patnje Dzon Rota iz Virdzinije.

Zasto bih trebalo da imam ikakvu pristrasnost prema Mihajlu i Petru u odnosu na Dzona?

Poslednja izmena:

Back