Nacije balkanske

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bošnjaku

Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petn'est ljeta,
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata...
A danas se kroza svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire,

I jos nesto, cemu oko vjesto
Hrabri ponos i srce junacko
nada sve se zacuditi mora:
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvjetlije blago,
Nase ime ponosno i drago;
Eto hoce, secer razgovore!

Kucnuo je casak odlucnosti,
da kliknemo i mi u radosti:
Zdravo sine, mile domovine,
Nas junace, ponosni Bosnjace!
Pozdravlja te sa krsa viteze,
Zivi, zivi na hiljade ljeta!
Miloj majci na radost i diku,
Boreci se za otajstva sveta!

Safvet beg Bašagić
(List "BOŠNJAK" od 2. VII, 1891)

Sad ćemo lepo dokazati da ovaj čovek LAŽE i da je ovo propagandni materijal na koji nasedaju oni prazne glave.

Срби у Босни - По првом попису из 1879, од 1.158.165 становника православни Срби су чинили релативну већину становништва: 496,485 лица,да би 1910, од укупно 1.898.044 становника,Срби,упркос расељавању,због високог наталитета,вишег од прираштаја међу муслиманима и Хрватима, опет
Били најбронији део становништва:825,918 лица. Апсолутну већину православни Срби су,по попису из 1879, имали на половини територије под аустро-угарском доминацијом. У Босни у срезовима: Бањалука – 70,96%,Дубица. 82,44%,Градишка. 71,98%,Б. Крупа 64,15%,Босански нови 76,06%,Босански Петровац 78,83%,Кључ 66,43%,Котор Варош 63.49%,Маглај 53,55%,Приједор 59,08%,Прњавор 59,08,Прњавор 60,89%.Сарајево 56,06%,Гламоч 77,26%.Варцар Вакуф (Мркоњић град) 79,61%,Бијељина 70,57%,Власеница 64,37%,Зворник 53,78%.

У Херцеговини су апсолутну већину Срби имали у срезовима Мостар 61,41%,Билећа 81,27%,Љубиње 58.40.Невесиње 73,06% и Требиње 71,38%.

Становништво Босне и Херцеговине –

Средином 19. века у Босни и Херцеговини било је од 1.070.000 становника: око 400.000 православних,328.000 муслимана и 178.000 римокатолика,уз око 2.000 Јевреја сефарда настањених углавном у Сарајеву. До 1878,у Босни је било око 7.000 беговских и око 70.000 кметовских породица. До 1850. главним градом босанског вијалета сматран је Травник,а потом Сарајево. Градови су били мешаног етничког и верског састава,свака од верских заједница живи у посебним квартовима,који имају мало узајамног додира. Градови су међутим,били насељени претежно муслиманским становништвом.

Становништво Босне и Херцеговине у доба анексије

У Босни и Херцеговини је по попису из 1910. било 1.898.044 становника од тога 825.418 православних,612.137 муслимана и 434.061 католика,претежно Хрвата,али и Чеха,Пољака и Немаца. Број муслимана, због ниског наталитета и констане емиграције у Турску, полако је опадао. Срби су,по истом попису били претежна већина у 27 округа, а апсолутну већину чинили су у следећим окрузима: Босанска Дубица 82%,Билећа 81,3%, Вардар Вакуф 79,6%, Босански Петровац 78,8%,Гламоч 77,3%, Босанки Нови 76,1%,Босанска Градишка 72,0%,Требиње 71,4%,Невесиње 71,1%, Бања Лука 71,0%, Кључ 66,4%, Босанска Крупа 64,8%, Власеница 64,3%, Гацко 63,0%,Котор-Варош 63,4%,Сански Мост 61,4%,Прњавор 60,9%,Приједор 59,1%,Љубиње 58,4%, Сарајево 56,1%, Зворник 54,8%, Маглај 53,5%

Poslednja izmena:
Kritika vlasti i države ... hajde uzmite i pročitajte , ne lupajte bez veze.
Kakva kritika vlasti i države , vlast je parlamentarna , i vlada s vremena na vrijeme padne.
Nije 'gospođa ministarka' bila ministarka u vladi , nego kod kuće .Muž joj ušao u vlast , pa je postala pokondirena tikva , hoće da bljesne pa joj treba zlatan zub , i zet više ne zadovoljava kriterije, pa hoće da ga mijenja. Bilo je takvih 'gospođa ministarki' koliko voliš u ovom podneblju.
A o kritici vlasti bi se moglo govoriti u Sumnjivom licu.
Kad se već tako ponosite Nušićem trebali bi šta njegovo i pročitati ...

Jeste ih bilo mnogo kod nas - rekao bih da si ti jedna takva.

Kad već pričaš o pokondirenoj tikvi,mogal si da pročitaš nešto od našeg Jovana Sterije Popovića (isto delimično poreklom Cincar - a čovek je bio veliki Srbin i patriota).

Kada sam ja čitao Nušića ti nisi znala šta je književnost.

Zanimljivo je ovo,posebno ova cirilica :klap:

Nije bitno da li je pisano ćirilicom. Ovim samo dakazuješ da si srbofobičan.

Ovo je iz "Nove istorije srpskog naroda" - delo velikog broja autora.

Ovde niko ništa ne lažira,to ti sebi plasiraš kako bi opravdao neke stvari.

Ove podatke nisu Srbi izmislili,ovo su zvanični podaci. Verujem da ti imaš drugačije - sa 5 miliona "Bošnjaka triju vera". Ove tvoje pesmice me uvek lepo nasmeju.

Nisam mislio na to.
Ako recimo živiš u Hrvarskoj, tamo si išao u školu i onda govoriš hrvatski jezik i zašto nemožeš onda biti Hrvat islamske vjere.
Vjerovatno su tvoji korijeni iz toga naroda i zašto bježite od toga.
Ako bi bilo tako, onda bi vas svi normalno prihvatili kao svoje i nebi se osjećali kao što se mnogi osjećaju, kao da ste neki izdajnici ili poturice.

Vjerovatno se zato osjećate ugroženi i držite zajedno pa izmislili novu naciju Bošnjak (isključivo muslimani).
Isto mislim i kad živite u ostalim državama.

Ako živite u Bosni, onda bi svi trebali da se zovete Bosanci (muslimani i hrišćani) jer je vaša država Bosna a vi izmislili Bošnjaci kao da je vaša država Bošnja.

Pa vidiš li, da vas svi iz Evrope zovu Bosanci a samo vi sami sebe Bošnjaci.

De ti meni reci koje će vam vjere biti Srbi u Crnoj Gori ... hoće li oni biti Srbi crnogorske vjere ili ćete vi biti Crnogorci srpske vjere.

Sad ćemo lepo dokazati da ovaj čovek LAŽE i da je ovo propagandni materijal na koji nasedaju oni prazne glave.
Što se A-U tiče - kod njenog dolaska je otišlo sa prostora BiH 100 000 muslimana.
E dobar ti je popis iz 1948. , ima među tim Srbima koliko hoćeš Bošnjaka.
Ja koliko znam - u početku su morali biti Srbi ili Hrvati.
Mora da je to kao kod popisa u Hrvatskoj - pola se izjasnilo kao Bošnjaci , pola kao Muslimani, još se nisu bili dogovorili .

Volim ja ruske književnike , pročitala sam ja ihahaj toga ... Volim i francuske - Zolu, Igoa ...
Nije riječ o nauci i umjetnosti, nego o porijeklu ... tako da se među svijetlim Srbima nalaze ljudi različitog etničkog porijekla.

Kao i svuda u svetu - ali nema ih baš toliko koliko ti pokušavaš da prikažeš.

Među srpskim književnicima (koji nisu srpskog porekla) imaš šakicu ljudi cincarskog porekla isto tako jevrejskog i jednog rumunskog porekla - to je maltene sve.

Poslednja izmena:
Što se A-U tiče - kod njenog dolaska je otišlo sa prostora BiH 100 000 muslimana.
Mora da je to kao kod popisa u Hrvatskoj - pola se izjasnilo kao Bošnjaci , pola kao Muslimani, još se nisu bili dogovorili .

Baš i ne. Ovi popisi su tačni (koliko je to maksimalno bilo moguće),a ti sada možeš da izvodiš kojekakve priče - i ne zameram ti.

Bolje da se držiš književnosti.

Kao i svuda u svetu - ali nema ih baš toliko koliko ti pokušavaš da prikažeš.

Među srpskim književnicima (koji nisu srpskog porekla) imaš šakicu ljudi cincarskog porekla isto tako jevrejskog i jednog rumunskog porekla - to je maltene sve.

Ja mislim da ste vi izmješani više od svih . Neka ste , ja mislim da u tome nema ništa loše,dapače. Nije stvar u tome , stvar je u tome što postoji mit o srpskom porijeklu skoro svih oko vas. Mit nije slučajan - služi za teritorijanu ekspanziju. Po potrebi - i agresijom ...
tada mit služi da agresiju opravdate , i pred sobom , i pred drugima.

Poslednja izmena od moderatora:
Ja mislim da ste vi izmješani više od svih . Neka ste , ja mislim da u tome nema ništa loše,dapače. Nije stvar u tome , stvar je u tome što postoji mit o srpskom porijeklu skoro svih oko vas. Mit nije slučajan - služi za teritorijanu ekspanziju. Po potrebi - i agresijom ...
tada mit služi da agresiju opravdate , i pred sobom , i pred drugima.
Ja bih rekao da slučajno nije mit. Bar u bližem okruženju i bar donekle. Ali to ni nije važno. Ako niko ne bude krao i kasapio istoriju, ne vjerujem da će neko drugi imati potrebu da je naglašava. A čemu služi skrivanje i falsifikovanje istorije? Da se zataška da je sa istočne obale Jadrana nestao jedan narod čijih smo ostataka nedostojni ostaci - mi?:bye:

Ja bih rekao da slučajno nije mit. Bar u bližem okruženju i bar donekle. Ali to ni nije važno. Ako niko ne bude krao i kasapio istoriju, ne vjerujem da će neko drugi imati potrebu da je naglašava. A čemu služi skrivanje i falsifikovanje istorije? Da se zataška da je sa istočne obale Jadrana nestao jedan narod čijih smo ostataka nedostojni ostaci - mi?:bye:

Nije niko nestao - genetska istraživanja pokazuju da ima potomaka i Ilira i Slavena ,a i drugih ...

Edit ljuba miljkovic

Obrisan neprimereno intoniran komentar.

Камо среће да су отишли сви, мање би Босна данас смрдела, а рата не би ни видела.

Пре Турака је било 0 муслимана, и требало је вратити се на такво стање, то би било најправедније.

Комплекс турског подаништва. Мрзе Србе, јер у Србима виде оно што су њихови дедови били пре преласка на ислам, и оно што би и они били, да није било најезде турских варвара на Балкан.

Познат је презир потурица према својој хришћанској сабраћи и познато је како су их вековима третирали и шта су у Другом светском рату (а и у овом) радили са њима. Сребреница је мила мајка наспрам онога шта би они Србима волели да спреме.

Poslednja izmena od moderatora:
Ma šta trljaš ti ... Ne radi se o Cincarima, oni su svoj identitet uspjeli sačuvati, nego o velikom broju Arbanasa koje ste uklopili u srpski korpus . Arbanasi nisu ni nastojali sačuvati identitet, jer su bili izloženi prevelikom šovinizmu. Istom onom šovinizmu koji danas lijepite uz riječ 'šiptar' ...

Луда Фатмо, ти ни и Цинцарима ни о Арбанасима немаш појма, тако да боље ћути. ;)

Кад је за тебе појам "посрбљених Цинцара" Никола Пашић, а "посрбљених Арбанаса" Карађорђе и Његош, то је само доказ... умало да кажем "какав те је луди хоџа крстио", па се сетих да нисте део европске културе, него азијатске и да немате такве ствари као што је крштење... само нож и жицу.

И како сад окреће плочу на "Цинцари су свој идентитет очували", а пре две странице Србе цинцарског порекла приказује као неке полу-људе и гура причу да се цинцарско постојање сакрива и негира...

Kritika vlasti i države ... hajde uzmite i pročitajte , ne lupajte bez veze.
Kakva kritika vlasti i države , vlast je parlamentarna , i vlada s vremena na vrijeme padne.
Nije 'gospođa ministarka' bila ministarka u vladi , nego kod kuće .Muž joj ušao u vlast , pa je postala pokondirena tikva , hoće da bljesne pa joj treba zlatan zub , i zet više ne zadovoljava kriterije, pa hoće da ga mijenja. Bilo je takvih 'gospođa ministarki' koliko voliš u ovom podneblju.
A o kritici vlasti bi se moglo govoriti u Sumnjivom licu.
Kad se već tako ponosite Nušićem trebali bi šta njegovo i pročitati ...

Видим, гледала си филм, а о историји читаш из некаквих сажетих "приручника за младе исламске фанатике". :)

За твоју информацију, прочитао сам све што је Нушић написао и могу да се кладим да за 50% његових дела ниси ни чула. ;) На пример за "Деветсто дванаесту" (трк на Гугл да видиш шта је, па се јави да то већ "знаш"!) ;)

Ma šta trljaš ti ... Ne radi se o Cincarima, oni su svoj identitet uspjeli sačuvati, nego o velikom broju Arbanasa koje ste uklopili u srpski korpus . Arbanasi nisu ni nastojali sačuvati identitet, jer su bili izloženi prevelikom šovinizmu. Istom onom šovinizmu koji danas lijepite uz riječ 'šiptar' ...

Ovo je neobično, o kakvoj asimilaciji Albanaca je riječ, i to u vrijeme nacionalne ideologije? :think:

P.S. Albanci zovu Srbe i Crnogorce podrugljivo ništa manje od toga kako oni zovu Albance, zovu ih 'škijima'. Nije li to albanski šovinizam? Nadalje, riječ 'šiptar' nije ništa do domaća riječ na albanskom jeziku, a bila je u upotrebi i kod drugih Slovena, a takođe je bila i zvanični termin za Albance u Jugoslaviji sve do 1971. godine (na popisu je bila popisna opcija, 'Šiptar' kao nacionalnost, i nju su tada koristili svi).

Муџо, нема ти ту Нушића нигде... :) А и да га има, неће му се један Турчин ругати, у то буди сигуран. ;) Бити Цинцарин није срамота, а сами су се и својевољно прикључили у српску нацију, као Србима пријатељски народ, али бројчано мали да се квалитетно одрже... И сваки цинцарски потомак данас, и после 7-8 генерација, зна да је цинцарског порекла и тиме се поноси. Не гура своје порекло под тепих као неки овде...

Moj otac je čak bio pomalo i nadmen što se tiče toga, na svoje vlaško (ne konkretno cincarsko) porijeklo gledao je kao na neku 'staru plavu krv'. :D

e ovaj dole u drugom redu sa Turskim fesom je tipicna slika pravog srbina :mrgreen:
Idemo dalje.. ovaj drugi pored njega besel' onaj slavenizirani ilir Njegos?
idemo 2 polja nazad.. Karadjordje.. srbin od arbanaskih korijena Klimenta.
Vidju tu je i Branislav Nusic,inace nikakve zamerke osim sto je cincar (romanskog porijekla).
A prezadnji je vidim onaj umetnik romske nacionalnosti iz Trebinja od majke pravoslavke.

'Ebote kakav remix :hahaha1:

Emir Kusturica je Srbin, a ne Rom. Karađorđe nije porijeklom od Klimenata, ta zabuna (tačnije, pretenzija Klimenata) je nastala zbog istovjetnosti slave koju su nekada slavili, sv. Kliment, i zasniva se samo na tome. Đorđe Petrović je sa direktne očeve muške linije migrant iz plemena Vasojevića (iako ni odatle nije dubljim porijeklom, jer ne pripadaju starincima, već došljacima - 'Srbljacima').

Jedino si za Branislava Nušića, koji se asimilovao (a koga nema tu, kao to je već izrečeno), pogodio...

...a fez se bio raširio i po Zapadu kao kulturni fenomen.

Poslednja izmena:
Hrvat islamske vere moze da bude samo pojedinac koji predje u Islam i kulturoloski nema nista sa Bosnjacima. Ako je tako zasto pravoslavci u BiH sebe ne smatraju Bosnjacima? stavise i drzavno ime Bosanac odbijaju kao da ne zive tamo.

Ne bih rekao da odbijaju. Npr. i Šešelj sebe smatra Bošnjakom.

Otkud ti imas pojma za moje korijene? Bilo bi pametno da se takodje ti kao Crnogorac vratis na pradjedovsku vjeru (katolicanstvo) umesto sto si posrbica..

Ovo već prelazi sve granice i postaje vrijeđanje i provokacija drugog forumaša (Moračanina)!

Nema , 1920. godine su bosanske crkve ukačene u SPC.
A vjernici se do popisa 1905. izjašnjavali kao grkopravoslavci.

Tada su uključene sve autokefalne i autonomne crkve i pojedinačne srpsko-pravoslavne eparhije u jedinstvenu SPC. Nije došlo do nikakvoga 'ukačenja', već do ujedinjenja. Savezna Republika Njemačka i Demokratska Repubika Njemačka su - ujedinjene, a ne jedna 'prikačena' drugoj (iako je zapadno ime postalo ime za cijelu državu).

Imam dva pitanja:

1. Imaš li nešto protiv postojanja Srpske crkve (tako zvuči, događaj iz 1920. godine prikazuješ kao negativan)?

2. Jesu li Srbi u BiH nastali 1905. ili 1920. godine - da se konačno odlučimo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back