Nacije balkanske

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne , od sredine 19. vijeka se radi na proizvodnji Srba u BiH .
Tako da se 1910. do tada grkopravoslavci na popisu izjašnjavaju kao srpski pravoslavxi.

:cmok:

Povelja Bana Mateje Ninoslava 1232-1235
ako vjeruje Srbljin Vlaha, da se pri pred knezem; ako vjeruje Vlah Srbljina, da se pri pred banom

Povelja bosanskog kralja Stefana Tvrtka 1382
Стефань Тврьтко по милости господа бога краль Срьблемь Босни и Приморию
(Stefan Tvrtko po milosti gospoda Boga kralj Srbima Bosne i Primorja)

Povelja bosanskog kralja Stefana Dabiše 1395.
"Mi, Stefan Dabiša po milosti Gospoda Boga kralj Srbima Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Zapadnih strana, Usore, Soli i Podrinja."

Povelja bosanskog kralja Stefana Ostoje 1398.
Ja Stefan Ostoja po milosti Gospoda Boga kralj Srba (jedina etnicka odrednica u intitulaciji) Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Zapadnih strana, Donjih Kraja, Usore, Soli i Podrinja (intitulacija po oblastima - zemlje kojima vladar vlada ili kojima pretenduje da vlada)."

Povelja bosanskog kralja Stefana Ostojića 1419
U svojoj povelji Dubrovniku Stefan Ostojić, bosanski kralj, na kraju drugog i u trećem redu navodi da "nasleđuje presto od svojih roditelja i praroditelja gospode srpske".

Povelja bosanskog kralja Stefana Tvrtka Drugog 1433.
Mi gospodin Stefan Tvrtko Tvrtkovic po milosti Gospoda Boga kralj Srba (jedina etnicka odrednica u intitulaciji) Bosne, Primorja i Humske zemlje (intitulacija po oblastima - zemlje kojima vladar vlada ili kojima pretenduje da vlada)."

Povelja bosanskog kralja Stefana Tomaša 1451.
Mi Stefan Tomaš po milosti Gospoda Boga kralj Srba Bosne, Primorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Usore, Soli, Podrinja i Zapadnih strana."

http://forum.krstarica.com/threads/328483

:zag:

De vidi - ima li naših srednjovjekovnih vladara naslikanih u crkvama ...
Nego , što vi upirete u ove što su popravoslavljeni ili posrbljeni , a istovremeno pričate da su neki bili Srbi , pa islamizirani i pokatoličeni - i i njih svojatate ?

Te koje ti nazivaš "svojim", su bili Srbi,pravoslavci.A ti si Bosnjakinja,muslimanka. Je li tako?

Lepo si sada pokazala kako shvataš stvari...

Samo je Slaven dovoljno "lud" pa da ti nešto objašnjava (predpostavljam da mu je profesija istorija,pa hoće čovek nešto da te nauči i da ti ukaže na neke stvari).

Ti pričaš o nekom "posrbljavanju" (doduše, o tome ti je svaka druga) a ne znaš osnovnu materiju (na šta ti je samo na ovoj temi bili nekoliko puta ukazano,na oči svih diskutanata).

:cmok:

Povelja Bana Matěje Ninoslava 1232-1235
ako vjeruje Srbljin Vlaha, da se pri pred knezem; ako vjeruje Vlah Srbljina, da se pri pred banom

Povelja bosanskog kralja Stefana Tvrtka 1382
Стефань Тврьтко по милости господа бога краль Срьблемь Босни и Приморию
(Stefan Tvrtko po milosti gospoda Boga kralj Srbima Bosne i Primorja)

Povelja bosanskog kralja Stefana Dabiše 1395.
"Mi, Stefan Dabiša po milosti Gospoda Boga kralj Srbima Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Zapadnih strana, Usore, Soli i Podrinja."

Povelja bosanskog kralja Stefana Ostoje 1398.
Ja Stefan Ostoja po milosti Gospoda Boga kralj Srba (jedina etnicka odrednica u intitulaciji) Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Zapadnih strana, Donjih Kraja, Usore, Soli i Podrinja (intitulacija po oblastima - zemlje kojima vladar vlada ili kojima pretenduje da vlada)."

Povelja bosanskog kralja Stefana Ostojića 1419
U svojoj povelji Dubrovniku Stefan Ostojić, bosanski kralj, na kraju drugog i u trećem redu navodi da "naslěđuje prěsto od svojih roditelja i praroditelja gospode srpske".

Povelja bosanskog kralja Stefana Tvrtka Drugog 1433.
Mi gospodin Stefan Tvrtko Tvrtkovic po milosti Gospoda Boga kralj Srba (jedina etnicka odrednica u intitulaciji) Bosne, Primorja i Humske zemlje (intitulacija po oblastima - zemlje kojima vladar vlada ili kojima pretenduje da vlada)."

Povelja bosanskog kralja Stefana Tomaša 1451.
Mi Stefan Tomaš po milosti Gospoda Boga kralj Srba Bosne, Primorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Usore, Soli, Podrinja i Zapadnih strana."

http://forum.krstarica.com/threads/328483

:zag:

Fali ti dvotačka iza Srba ...
Tu ustvari treba zarez, nabraja se, pa se negdje navede Srblje umjesto zemlje, jer nisu vladali srpskom cjelinom ...

E ovako gos'do forumasi.. jezik imamo isti to je tacno a narod isti vala nismo.
zasto? to moze biti komplikovano pitanje sa dugim odgovorom sa jedne strane i sa jos brzim odgovorom sa druge strane.

Kako objašnjavaš to, da muslimani na Balkanu (osim pravih Turaka kojih više nema jer su svi spizdili) nikad nisu prihvatili turski jezik za sve te vjekove okupacije?
Uvijek ste govorili slovenskim jezicima.

Poslednja izmena:
pa sta sa time?
jel moram automatski da postanem Srbijanac ako pricam juznoslavenskim jezikom.. :think:

Nisam mislio na to.
Ako recimo živiš u Hrvarskoj, tamo si išao u školu i onda govoriš hrvatski jezik i zašto nemožeš onda biti Hrvat islamske vjere.
Vjerovatno su tvoji korijeni iz toga naroda i zašto bježite od toga.
Ako bi bilo tako, onda bi vas svi normalno prihvatili kao svoje i nebi se osjećali kao što se mnogi osjećaju, kao da ste neki izdajnici ili poturice.

Vjerovatno se zato osjećate ugroženi i držite zajedno pa izmislili novu naciju Bošnjak (isključivo muslimani).
Isto mislim i kad živite u ostalim državama.

Ako živite u Bosni, onda bi svi trebali da se zovete Bosanci (muslimani i hrišćani) jer je vaša država Bosna a vi izmislili Bošnjaci kao da je vaša država Bošnja.

Pa vidiš li, da vas svi iz Evrope zovu Bosanci a samo vi sami sebe Bošnjaci.

Nisam mislio na to.
Ako recimo živiš u Hrvarskoj, tamo si išao u školu i onda govoriš hrvatski jezik i zašto nemožeš onda biti Hrvat islamske vjere.
Ako bi bilo tako, onda bi vas svi normalno prihvatili kao svoje i nebi se osjećali kao što se mnogi osjećaju, kao da ste neki izdajnici ili poturice.

Vjerovatno se zato osjećate ugroženi i držite zajedno pa izmislili novu naciju Bošnjak (isključivo muslimani).

Ako živite u Bosni, onda bi svi trebali da se zovete Bosanci (muslimani i hrišćani) jer je vaša država Bosna a vi izmislili Bošnjaci kao da je vaša država Bošnja.

Pa vidiš li, da vas svi iz Evrope zovu Bosanci a samo vi sami sebe Bošnjaci.

Pa nismo mi počeli izmišljati naciju, to je vaš specijalitet - i Njegoš srpske vjere pomogao ...

Hrvat islamske vere moze da bude samo pojedinac koji predje u Islam i kulturoloski nema nista sa Bosnjacima. Ako je tako zasto pravoslavci u BiH sebe ne smatraju Bosnjacima? stavise i drzavno ime Bosanac odbijaju kao da ne zive tamo.
Otkud ti imas pojma za moje korijene? Bilo bi pametno da se takodje ti kao Crnogorac vratis na pradjedovsku vjeru (katolicanstvo) umesto sto si posrbica.
Glupa teza bez sireg odgovora. Sam si prizn'o da su Bosnjaci spominjani prije vise vijekova kao stanovnici Bosne a sad tvrdis suprotno..odluci se konacno.
To je i problem Bosanskih pravoslavaca,sto cak i teritorijalno ime 'bosanac' izbegavaju nego se prave veci Srbi od Srbijanaca.
Ime ''Bosanac'' se tek pocelo koristiti od kraja 2 sv. rata. Ako se gleda historijski svi stanovnici BiH su Bosnjaci. Uostalom svi su narodi mijenjali imena kroz periode npr. Crna gora bila je Zeta.. Albanci-Arbanasi Hrvati-Horvati Srbi-Servili itd.

E ovako gos'do forumasi.. jezik imamo isti to je tacno a narod isti vala nismo.
zasto? to moze biti komplikovano pitanje sa dugim odgovorom sa jedne strane i sa jos brzim odgovorom sa druge strane.

Ма, да. Ви муслимани "изБосне" нисте исти народ ни са ким. Нисте исти народ са хришћанима из Босне, али сте зато исти народ са муслиманима по Србији, Херцеговини, Црној Гори и некадашњим муслиманима по Хрватској и Мађарској који су се сви населили по Босни након протеривања. :roll:

Нисте још еволуирали, мучно вас је гледати. Када човек пређе на ислам, ја верујем да и даље остаје човек... а када пређе брљава свиња, буде још поганија него што је била, само што о себи почне да мисли "високо".

Ko se šprda sa Nušićem , zašto okrećeš stvari ... Naravno da samo za one za koje se zna priznajete da su po porijeklu Cincari , i drugo - o tome se radi.

Ти се спрдаш, приказујеш Цинцаре као неку нижу расу, као полу-људе и лажеш овде да неко по Србији крије цинцарско порекло.

Жено од оваца, у Србији су живеле хиљаде и хиљаде Цинцара и нису нестали тако што их је мрак појео, већ што су се укључили у српску нацију. И нису били у питању неки прљави сељаци или тако нешто, већ грађански слој, врло свестан, углавном трговци, али и интелигенција.

Имаш овде читаву тему о њима на којој се јављају људи који су цинцарског порекла. То што ти себе убеђујеш да је то у Србији нека "срамота" или "комплекс" на основу тога колико је вас Бошњаке (пардон, не све, него само такве као ти) срамота да погледају у сопствене породичне корене, нема везе са животом. Већина Срба за Цинцаре није ни чула, јер их већ дуго нема, али они који су чули и који знају, о томе причају отворено, нарочито њихови потомци.

Није ту нико никог угњетавао, асимиловао и сл... Ево их, њихови потомци и даље и живи и здрави, и знају ко су и ког су порекла. То што ти у животу ниси чула за Цинцаре говори о твом незнању, не о томе да неко у Србији "скрива" њихово постојање.

И Србима су били већа браћа и већи Срби од рођених Срба који су прешли на ислам. 500 година Срби прелазе на ислам, а данас скоро ниједног Србина-муслимана, све сами Илири и "добри Бошњани" који говоре српски и живе на истој територији као и Срби, а са Србима "немају никакве везе"... :roll:

Baš je dobra "Gospođa ministarka", Nušić je odlično opisivao palanački mentalitet.

Какво описивање паланачког менталитета у Госпођи министарки? :confused: Оно је критика власти и државе, немаш појма о чему говориш... :neutral:

Ма, да. Ви муслимани "изБосне" нисте исти народ ни са ким. Нисте исти народ са хришћанима из Босне, али сте зато исти народ са муслиманима по Србији, Херцеговини, Црној Гори и некадашњим муслиманима по Хрватској и Мађарској који су се сви населили по Босни након протеривања. :roll:
".

A prijatelje traže kod svakog okupatora koji nasrne na ove prostore a saveznike među islamskim zemljama.

(...)

E jes Njegoš pravo rekao 100% i danas isto to važi.
"(...) borbi našoj kraja biti neće
do istrage turske ali naše (...)" (Vuk Mićunović)

"Nego udri dokle mahat možeš,
a ne žali ništa na svijetu!
Sve je pošlo đavoljijem tragom,
zaudara zemlja Muhamedom." (Knez Rade - brat vladičin)

"(...) združio se Turčin s Crnogorcem,
odža riče na ravnom Cetinju!" (Kolo)

"Luna i krst, dva strašna simvola -
njihovo je na grobnice carstvo.
Sljedovat im rijekom krvavom
u lađici grdna stradanija,
to je biti jedno ili drugo." (Vladika Danilo - među svima kao da je sam)

"Treba služit česti i imenu.
neka bude borba neprestana,
neka bude što biti ne može -
nek ad proždre, pokosi satana!
Na groblju će iznići cvijeće
za daleko neko pokoljenje." (Vladka Danilo - među svima kao da je sam)

"Udri za krst, za obraz junački,
ko gođ paše svijetlo oružje,
ko gođ čuje srce u prsima!
Hulitelje imena Hristova
da krstimo vodom ali krvlju!
Trijebimo gubu iz torine!
Nek propoje pjesna od užasa,
oltar pravi na kamen krvavi!" (Vladika Danilo)

"No lomite munar i džamiju,
pa badnjake srpske nalagajte
i šarajte uskrsova jaja,
časne dvoje postah da postite;
za ostalo kako vam je drago!
Ne šćeste li poslušat Batrića,
kunem vi se vjerom Obilića
i oružjem, mojijem uzdanjem,
u krv će nam vjere zaplivati,-
biće bolja koja ne potone!
Ne složi se Bajram sa Božićem" (Vojvoda Batrić)

"Ema neću, božija vi vjera,
više slušat odže u Ćekliće
đe guguće svrh one stugline
ka jejina svrh trule bukvine!
Koga zove uz one glavice
svako jutro kako zora sine?
Ja mnim ga je doista dozvao,-
jer mi nije lakši, što ću kriti,
nego da mi na vrh glave stoji." (Knez Janko)

"Mlečići te morem poduzeše,
Crnogorci gorom opasaše;
sastaše se u tvoje zidove,
okropiše krvlju i vodicom-
te od tada ne smrdiš nekršću." (Kolo)

"Kako smrde ove poturice!" (Knez Janko)

"Kad blizu njih sjedim u skupštinu,
ja nos držim svagda u rukama;
da ne držim, ja bih se izbljuvao.
Pa sam s toga na kraj i uteka,
e blizu njih ne bih osvanuo.
Evo vidiš kako smo daleko,
i opeta ona teška vonja
od nekrsti ovde zaudara." (Knez Rogan)

"Što je Bosna i po Arbanije?
Vaša braća od oca i majke;
Svi ujedno i dosta rabote.
Krst nositi vama je suđeno
strašne borbe s svojim i s tuđinom!
Težak v'jenac, al' je voće slatko!" (Iguman Stefan)

"[Govori Vladika Batrić]I što ću ti duljiti pričanje?
Koliko je ravnoga Cetinja,
ne uteče oka ni svjedoka,
ni da kaže kako im je bilo,
te pod sablju svoju ne metnusmo
koji ni se ne kće pokrstiti;
Koji li se pokloni Božiću,
prekrsti se krstom hristijanskijem,
uzesmo ga za svojega brata.
Kuće turske ognjem izgorijesmo,
da se ne zna ni stana ni traga
od nevjerna domaćega vraga.
Iz Cetinja u Đeklić pođosmo.
Ćeklićki se razbježaše Turci
malo koga od njih posjekosmo
ma njihove kuće popalismo;
od mečeta i turske džamije
napravismo prokletu gomilu,
neka stoji za uklin narodu.
[Odgovara Vladika Danilo]Blago meni, moji sokolovi,
blago meni, junačka svobodo!
Jutros si mi divno voskresnula
iz grobovah našijeh đedovah!"

"Ko ne misli na Koran pljunuti
neka bježi glavom bez obzira!" (Momče)

"Što će đavo u kršćenu zemlju?
Što gojimo zmiju u njedrima?" (Vojvoda Stanko)

Poslednja izmena:

Bošnjaku

Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petn'est ljeta,
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata...
A danas se kroza svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire,

I jos nesto, cemu oko vjesto
Hrabri ponos i srce junacko
nada sve se zacuditi mora:
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvjetlije blago,
Nase ime ponosno i drago;
Eto hoce, secer razgovore!

Kucnuo je casak odlucnosti,
da kliknemo i mi u radosti:
Zdravo sine, mile domovine,
Nas junace, ponosni Bosnjace!
Pozdravlja te sa krsa viteze,
Zivi, zivi na hiljade ljeta!
Miloj majci na radost i diku,
Boreci se za otajstva sveta!

Safvet beg Bašagić
(List "BOŠNJAK" od 2. VII, 1891)

Poslednja izmena:
Какво описивање паланачког менталитета у Госпођи министарки? :confused: Оно је критика власти и државе, немаш појма о чему говориш... :neutral:

Kritika vlasti i države ... hajde uzmite i pročitajte , ne lupajte bez veze.
Kakva kritika vlasti i države , vlast je parlamentarna , i vlada s vremena na vrijeme padne.
Nije 'gospođa ministarka' bila ministarka u vladi , nego kod kuće .Muž joj ušao u vlast , pa je postala pokondirena tikva , hoće da bljesne pa joj treba zlatan zub , i zet više ne zadovoljava kriterije, pa hoće da ga mijenja. Bilo je takvih 'gospođa ministarki' koliko voliš u ovom podneblju.
A o kritici vlasti bi se moglo govoriti u Sumnjivom licu.
Kad se već tako ponosite Nušićem trebali bi šta njegovo i pročitati ...

Poslednja izmena od moderatora:
Ти се спрдаш, приказујеш Цинцаре као неку нижу расу, као полу-људе и лажеш овде да неко по Србији крије цинцарско порекло.

Жено од оваца, у Србији су живеле хиљаде и хиљаде Цинцара и нису нестали тако што их је мрак појео, већ што су се укључили у српску нацију. И нису били у питању неки прљави сељаци или тако нешто, већ грађански слој, врло свестан, углавном трговци, али и интелигенција.

Имаш овде читаву тему о њима на којој се јављају људи који су цинцарског порекла. То што ти себе убеђујеш да је то у Србији нека "срамота" или "комплекс" на основу тога колико је вас Бошњаке (пардон, не све, него само такве као ти) срамота да погледају у сопствене породичне корене, нема везе са животом. Већина Срба за Цинцаре није ни чула, јер их већ дуго нема, али они који су чули и који знају, о томе причају отворено, нарочито њихови потомци.

Није ту нико никог угњетавао, асимиловао и сл... Ево их, њихови потомци и даље и живи и здрави, и знају ко су и ког су порекла. То што ти у животу ниси чула за Цинцаре говори о твом незнању, не о томе да неко у Србији "скрива" њихово постојање.

И Србима су били већа браћа и већи Срби од рођених Срба који су прешли на ислам. 500 година Срби прелазе на ислам, а данас скоро ниједног Србина-муслимана, све сами Илири и "добри Бошњани" који говоре српски и живе на истој територији као и Срби, а са Србима "немају никакве везе"... :roll:

Ma šta trljaš ti ... Ne radi se o Cincarima, oni su svoj identitet uspjeli sačuvati, nego o velikom broju Arbanasa koje ste uklopili u srpski korpus . Arbanasi nisu ni nastojali sačuvati identitet, jer su bili izloženi prevelikom šovinizmu. Istom onom šovinizmu koji danas lijepite uz riječ 'šiptar' ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back