Nacije balkanske

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije mi poznato da je Neretva bila ikad granica ..

A otkuda Trebinje kao dio srpske države?

Inače, evo konkretno oblasti kojima je vladao Nikola Altomanović:

250px-Nikola_altomanovic_map.png

Je li sad to dođe istočna Hercegovina kao 'prirodna narodna oblast' Srbije i Crne Gore?

Poslednja izmena:
Aha...znači:

Dakle, prvo je bilo 1920. godine, a sada je postalo 1910. godine. Prije 1920. godine nema Srba u Bosni i Hercegovini, a sada ispade da se odjednom javljaju već i u XIX stoljeću (da su, 'pravljeni', što god bi to trebalo da znači). Mlada gospođice, mijenjate stavove na ovom forumu brže neg' što tječe voda niz slavinu. Bili smo i do toga da su Vlasi bili popravoslavljivani (iako su već bili pravoslavci), te da su Bosanski Srbi nastali srbiziranjem Vlaha, a potom je tvrdnja da su nastali ipak od Bošnjaka, a ne od Vlaha...koliko će još biti neodlučnosti?

Dakle, 1910. godina je ipak jedna decenija unatrad, dakle predstavlja napredak. Elem, vratimo se na temu - grkopravoslavci nisu postali srbopravoslavci 1910. godine, već kao što sam naveo, 1905. godine, kada je odobren ustav Srpske pravoslavne autonomije u Bosni i Hercegovini (sličan onome koji je postojao u Austro-Ugarskoj monarhiji za Srbe od 1690. godine). Znači li to da trebate korigovati ponovo datum, i vratiti još 5 godina unatrag? Ta te podsjetim, SNO je obrazovana 1907. godine.

Ne , od sredine 19. vijeka se radi na proizvodnji Srba u BiH .
Tako da se 1910. do tada grkopravoslavci na popisu izjašnjavaju kao srpski pravoslavxi.

Ja ne znam , kako stvari stoje - gdje ćete sad nahvatati još Srba ...
A ni dijaspora nije vruća da se vrati ...

Laki je malo nervozan. Stvari stoje odlično.Nije ni sve idealno (a i kako bi bilo) ali dobro je.
Svi Srbi u rasejanju su svesni svojih korena i imaju svoje organizacije u tim državama - neguju kulturu i jezik - što je ključno... Tako se npr danas barata sa cifrom od milion Srba u Americi (etničkih i po poreklu). A vama kako će biti - ne znam. Evo opet vam kroje neke planove,menjaju vam kojekakvu bagru - a ti govoriš šta će da bude Srbima (a pritom nemaš pojma o čemu pričaš - i osnovne stvari ne znaš).

Srbi u BiH imaju vlast koja radi za svoj narod,a i imaju i Srbe (inače hanumice Srbija je drugi najveći investitor u BiH - prvi su oni koji su vas okupirali - na protivljenje Srbije).
Takođe imaju svu pravoslavnu braću. Poznato ti je da su Rusi,Grci,Bugari i još neki narodi bili dobrovoljci srpske vojske tokom rata devedesetih.

I sam sam bio iznenadjen koliko nas vole neki narodi, kao npr:Grci,Rusi,Jermeni,Poljaci i drugi slovenski a i pravoslavni narodi.

Vama "braća" (mada niste ni za poredjenje sa njima) Arapi i Iranci zavili slavinu,pa nešto slabo stižu novci.Ja imam najdublje poštovanje za persijske i arapske naučnike,kosmopolite, koji su dali ogroman doprinos nauci i bili vernici u najpozitivnijem mogućem smislu. A i oni imaju svojih problema a i vi ste im interesantni samo kao instrument za dalje širenje.

Ja se ni ne brinem kako vi stojite (brinem se za svoje),ali koliko sam shvatio Hrvati (vaša braća) se zaista brinu - i to posve iskreno... Našao sam ovu finu sličicu koja oslikava "stanje".

Pa gdje je tebi matica -jel u Kavkazu ...

Нисам Албанац, хвала лепо. :bye: Неко Закарпатје може, Лужица може, али Кавказ баш и не.

А матица ми је у Србији, хвала на питању. Ако ми је неки предак из 100. колена са Карпата, какве ја везе имам са тим? Да одем тамо и кажем оним људима "Ево, ја дошо!" :lol:

Анадолију сам ти поменуо за Чикаго. ;) Сели ти Србе из Подриња у Чикаго, па ћеш и ти код својих у Анадолију...

A vi ne bi trebalo da ste protiv Turaka, ipak ste se orodili ...

Ја из Војводине тешко да сам с вама род. ;)

Истина, говорио вам је мој земљак Доситеј да престанете да говорите за себе да сте Турци, и да прихватите да сте Словени једне крви са Србима, али колико знам, није се родио са вама, то не...

Ja i dalje čekam odgovor na ovo:

1910.su grkopravoslavci postali srpski pravoslavci , a od sredine 19. vijeka počinje proces djelovanja iz susjedne Srbije u BiH. Tome su se procesu priključili i katolici iz Hrvatske. Tako su pravljeni Srbi i Hrvati u BiH.

Deder ti meni onda objasni ovaj natpis sa manastira iz sela odakle su svi moji sa majčine strane :

4.jpg

Tesla je isto porijeklom Vlah , a Šešelj me ne zanima , što se mene tiče može i u Srbe.

Тесла није пореклом Влах, Туркињо, а Шешељ има још како да те занима јер си га прва поменула. Ено ти његове директне изјаве где за себе каже да је Бошњак, па ради с тим шта хоћеш.

Националност није људски квалитет, него нека општа категорија. Не можеш великане да крадеш и насилно трпаш у Муслишњаке, а њихову сабраћу и сународнике да расистички проглашаваш за влахе, бугаре, цинцаре, цигане, албанце, турке и сл.

Ne , od sredine 19. vijeka se radi na proizvodnji Srba u BiH .
Tako da se 1910. do tada grkopravoslavci na popisu izjašnjavaju kao srpski pravoslavxi.

Znači, priznaješ li grešku ili ne?

P.S. A što ćemo sa statutom Srpske pravoslavne crkve iz 1905. i sa Srpskom narodnom slobodoumnom strankom i Srpskom narodnom organizacijom?

Kako je moguće da se to dogodilo u BiH?

Ma evo ti dva - Karađorđe i Njegoš ..

Đorđe Petrović - rođen i umro kao takav i kao pravoslavni hrišćanin.

Petar II Petrović-Njegoš - rođen tako (tj. kao Rade) i umro tako, kao pravoslavni hrišćanin.

Očito da imaš slabo poznavanje o ta dva pojedinca (Karađorđev otac je bio Petar Jovanović, zvani Petronije, a Njegošev Tomo Markov Petrović od Njeguša).

Pa gdje je tebi matica -jel u Kavkazu ...
A vi ne bi trebalo da ste protiv Turaka, ipak ste se orodili ...

Meni matica Srbija,ko i svakom Srbinu. A tebi ? Šta je ušlo u uži izbor ?

Evo čujem Kurdi oće da se odcepe od Turske (reč je o ogromnoj teritoriji),pa angažuju Srbe da ih obučavaju i plaćaju im silne novce za to.

E pa mogla bi ti lepo kod Kurda,u Kurdiju ili Kurdistan (kako već) da se lepo združite i ti konačno nađeš maticu.

"Crnogorska pravoslavna crkva sa sjedištem u prijestolnici Cetinje obnovljena je 31. oktobra 1993. godine, nakon što je stvarno 1918. a službeno 1920. godine bila ukinuta kao dotad kanonski autokefalna, samostalna pravoslavna crkva .
...
Od 1904. godine Crnogorska pravoslavna crkva imala je svoj Sveti Sinod [3] (Sinod je najviši crkveni organ upravljanja koji mogu imati samo autokefalne crkve)."
http://bs.wikipedia.org/wiki/Crnogorska_pravoslavna_crkva

Da...i?

P.S. Autokefalna, samostalna pomjesna crkva? Da. Kanonski? Njet.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back