На који начин се носите са психолошким последицама "99.?

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
jesi se sretao sa nekim ko je imao ptsp?
posto je tema psiholoske posledice.
Dosta ljudi, bio sam civil u ratu, ali sam bio okruzen tim i tim ljudima- a upoznao sam i dosta ljudi s drugih terena, i uglavnom najvise zavisi od licnih uverenja i odnosa prema neprijatelju- a to se sve svodi na nacin odlucivanja- da li ukljucuje emotivne delove mozga ili samo logicke- npr dron operator verovatno nece imati nekih vecih posledica jer njemu radi samo logicki deo mozga, nema kontakta i ne mora da "važe", kad dolazi do nekog licnog kontakta onda to postaje nezgodno- npr tokom treljanja obicaj je bio da se stavi povez preko glave onome ko ce biti streljan- ali to nije radjeno zbog njega vec zbog ljudi iz streljackog voda, da bi imali manje stresa, da se tako izrazim.
Zapravo tzv "trolley problem" objasnjava stvari:
"trolley problem"- u ovom testu ljudi trebaju doneti odluku 1. da li da se ne umesaju i puste vozic da ubije nekoliko ljudi ili da polugom skrenu vozic i bude ubijen jedan covek- gotovo svi skrenu voz, jer je logicno da je manje zlo da strada jedan nego nekoliko ljudi
2. u drugoj verziji da bi se spasilo nekoliko osoba umesto povuci polugu potrebno je gurnuti jednog coveka cije telo ce zaustaviti vozic i stradat ce samo taj covek koga smo gurnuli- u ovom slucaju gotovo niko ne zeli gurnuti tog coveka- razlika je u tome sto u slucaju 1. se aktivira samo deo mozga zaduzen za matematicke i logicke probleme. U slucaju 2. posto guramo coveka tj zbog kontakta to aktivira i deo mozga za osecaje i on "nadvladava" logicki deo.
Znaci manipulacijom emocija uticemo na sistem odlucivanja, i ako se emocije ukljuce onda postaje traumaticno odlucivati o zivotima ljudi.
znao sam coveka bio snajper u hrvatsko,bosni i to u vrlo gadnoj jedinici.on recimo se nista nije promenio.mozak mu funcionise fenomenalno.samo sto je stvari koje je doziveo napravilo pravu zivotinju od njega.on je i pre bio gadan danas je jos gadniji.nesto kao tvoj primer sa ss strazarima.to je 100%posto tacno sto si napisao.
Kada normalna osoba upadne u nenormalne situacije je nesto drugo.posledice su i te kako vidljive
Postoji dobar dokumentarac youtube, vezano za SS einsatzgruppen : Radical evil: How we become mass murderers

Normalno.koji sarovic?nisam u toku.kakvo crno drhtanje od straha😁 u najtezim momentima uvek se nasao neko da nas nasmeje.crni humor 🤣.traume dolaze posle kada se prasina slegne...

Управо, да би човек преживео у војсци или у рату мора да стекне смисао за црни хумор. То не разумеју они који нису служили војску. Ја сам служио март 2000-2001, упознао сам генерацију која је била дошла непосредно пред бомбардовање зато што су због рата имали продужетак од петнаест дана. Мада они нису имали ратна дејства, углавном су спавали по неким подрумима и мењали куће у којима су боравили. Полагали су заклетву на некој планини, кажу све је одјекивало по околним планинама, то је било супер.

После смо морали ми да чистимо њихову ћебад са мртвим бубашвабама и свакаквим срањима :D, јер њих није било брига да то очисте након рата, а нико их није ни терао.

У рату је увек боље бити војник него цивил, то увек кажем, када си војник бар имаш неку идеју да можеш да се бориш и одбраниш, поседујеш неке информације и слику дешавања, као цивил само гледаш немоћно где ће да падне бомба.

da li ukljucuje emotivne delove mozga ili samo logicke- npr dron operator verovatno nece imati nekih vecih posledica jer njemu radi samo logicki deo mozga, nema kontakta i ne mora da "važe", kad dolazi do nekog licnog kontakta onda to postaje nezgodno
prvi put kada sam video dron mislio sam da je neka ogromna ptica 😁 samo mi bilo cudno sto ne mase krilima,kada sam bolje pogledao kroz dvogled zbrisao sam kao zec 🤣ovi moji kada videli da bezim isto uvatili maglu odma eh cirkus.
i to nisu bili kao sada dronovi nego veliko nesto ko male jedrilice 🙂
Nego ovo oko logicnog i emotivnog razmisljanja.
Neizvodljivo u tim situacijama po meni.ako se ukljuce emocije ode glava a logicko razmisljanje diskutabilno.reagujes pod adrenalinom i kako si uslovljen i obucen.bez razmisljanja previse.to je moje iskustvo sigurno ima i drugih.ja za malo glavu da izgubim sto sam se umesao u nesto bio od nasih.😑
Civili su nesto drugo.imali smo neke tzv neprijateljske civile u blizini gde smo bili stacionirani jednom.dobili smo naredbu da niko ne sme da ih takne.nisu izlalili iz kuce osim kada moraju a i tada bili u strahu i slali decu samo(po dvoristu)strasno.dislicorani su bili jer se jedno nase odeljenje napilo i pocelo da puca po svima zivo.
Alkohol je mnogo opasna stvar.
Znas sta ti kazu kada udjes na kapiju u kasarnu😁
Logiku ostavi ovde unutra ne postoji 🤣

Logiku ostavi ovde unutra ne postoji
Raumem sta kazes, ovo je otprilke objasnjenje:
ljudski mozak je rezultat miliona godina,
uglavnom ga neuronaucnici dele na 3 dela (koliko je meni poznato)
Najstariji deo Robert Sapolsky naziva reptilski, zatim mamalski deo, a najmladji neomamalski,
Dr Steve Peters koristi termine: Kompjuter (autopilot) umesto reptilskog,
cimpanza (slican primatima) i Covek (neomamalski)

Reptilski/kompjuter dio mozga (kod Freuda je ovo “podsvest”) je sposoban vise za reakcije nego emocije, to ti je ono kad si na autopilotu radis nesto i nisi svestan dok se nesto desi neocekivano, pa onda reagujes

“Cimpanza” je deo mozga koji se uglavnom oslanja na intuiciju i emocije, a malo na logiku,

“Covek” je dio mozga koji je racionalan i uglavnom se koristi logikom s nesto emocija,

Svaki ovaj deo mozga ima prednosti, “kompjuter” je efikasan i brz,
“Cimpanza” je takodje brz, vrlo je takmicarski raspolozan ne podnosi da gubi, fight, flight, freeze response je pod njegovom kontrolom- odluka da bezimo ili se borimo, i kad se neka opasna situacija desi “cimpanza” odradi posao, on je brz

“Covek” je racionalan, ali ga najredje koristimo, a narocito u opasnim situacijama gde se nema vremena za mnogo razmisljanja

Dakle kad se nesto desi, neki iznenadni dogadjaji, opasne situaciji ili bilo kakava druga situacija- ukljucujuci citajuci poruku na forumu ili neko nam nesto dobaci- prvo se aktivira “cimpanza”, i kad smo pod adrenalinom takodje smo pod kontrolom tog dela mozga...
cimpanza je vrlo korisna u opasnim siuacijama, ali u normalnom zivotu moze biti problem jer je preterano reaktivna, osetljiva, ne podnosi da gubi, vrlo je osetljiva na nepravdu i svadljiva itd... i u "normalnom" zivotu to je cesto problem- i zato treba vise koristiti racionalni deo mozga i to nekad treba vezbati, jer inace se desi da budemo u sukobu s citavim svetom....

Raumem sta kazes, ovo je otprilke objasnjenje:
ljudski mozak je rezultat miliona godina,
uglavnom ga neuronaucnici dele na 3 dela (koliko je meni poznato)
Najstariji deo Robert Sapolsky naziva reptilski, zatim mamalski deo, a najmladji neomamalski,
Dr Steve Peters koristi termine: Kompjuter (autopilot) umesto reptilskog,
cimpanza (slican primatima) i Covek (neomamalski)

Reptilski/kompjuter dio mozga (kod Freuda je ovo “podsvest”) je sposoban vise za reakcije nego emocije, to ti je ono kad si na autopilotu radis nesto i nisi svestan dok se nesto desi neocekivano, pa onda reagujes

“Cimpanza” je deo mozga koji se uglavnom oslanja na intuiciju i emocije, a malo na logiku,

“Covek” je dio mozga koji je racionalan i uglavnom se koristi logikom s nesto emocija,

Svaki ovaj deo mozga ima prednosti, “kompjuter” je efikasan i brz,
“Cimpanza” je takodje brz, vrlo je takmicarski raspolozan ne podnosi da gubi, fight, flight, freeze response je pod njegovom kontrolom- odluka da bezimo ili se borimo, i kad se neka opasna situacija desi “cimpanza” odradi posao, on je brz

“Covek” je racionalan, ali ga najredje koristimo, a narocito u opasnim situacijama gde se nema vremena za mnogo razmisljanja

Dakle kad se nesto desi, neki iznenadni dogadjaji, opasne situaciji ili bilo kakava druga situacija- ukljucujuci citajuci poruku na forumu ili neko nam nesto dobaci- prvo se aktivira “cimpanza”, i kad smo pod adrenalinom takodje smo pod kontrolom tog dela mozga...
cimpanza je vrlo korisna u opasnim siuacijama, ali u normalnom zivotu moze biti problem jer je preterano reaktivna, osetljiva, ne podnosi da gubi, vrlo je osetljiva na nepravdu i svadljiva itd... i u "normalnom" zivotu to je cesto problem- i zato treba vise koristiti racionalni deo mozga i to nekad treba vezbati, jer inace se desi da budemo u sukobu s citavim svetom....
To je naucno objasnjenje.treba se vratiti iz animalnog u racionalno.tu je problem za tzv normalce pa i mene.
Jesi znao da su pse koriscene u akcijama u vijetnamu uspaljivali kada su ih vracali nazad.
Postoji cela struka strucnjaka koji saniraju posledice nekih desavanja.neki su uspesni neki nisu.po mojoj proceni oni su bitni da upucuju,pomazu izlaze u susret ali dok sama osoba ne resi to u svojoj glavi to je nemoguca misija.
Kao sto sam vec rekao toliko propalih porodica,samoubistava upropascenih ili promenjenih zivota strasno.ima koji plivaju ali vecina se bolje oseca u nezgodnim situacijama nego normalnim.
Ja pisem iz ugla onog sa dna ti sa naucne strane.to je razumljivo.
Video si svasta.i dobro i lose razumes.logika je preziveti.

Kod mene u gradu su bile najbolje zurke tih dana... e sada, zasto, ne znam.
Bili smo u mladjim godinama, nisu nam bombe zabranile ni provod ni ljubav.
A, znači zbog toga ljudi vole Srbe, ne mešam politiku već mislim na obične ljude, mnogo njih vole nas zbog tog specifičnog mentalnog sklopa.

Da, mi barem umemo da živimo dok smo živi, ni ja ne znam da objasnim ali i u mom gradu je bilo žurka 24/7 u Domu omladine :D

A, znači zbog toga ljudi vole Srbe, ne mešam politiku već mislim na obične ljude, mnogo njih vole nas zbog tog specifičnog mentalnog sklopa.

Da, mi barem umemo da živimo dok smo živi, ni ja ne znam da objasnim ali i u mom gradu je bilo žurka 24/7 u Domu omladine :D

Ne razumem. Ko voli Srbe?
Sta ne umes da objasnis Iz svoje zadnje recenice?

Ne razumem. Ko voli Srbe?
Sta ne umes da objasnis Iz svoje zadnje recenice?
Pa ono pojedini glumci na primer, na Instagramu kad te pita odakle si, iz Srbije, oduševljenje (setih se i ko, eto Elena Skulova iz "Sea of despair" benda, klavijature i prateći vokal, Rusija, onda glumac jedan uzeo srpsko državljanstvo...
Ima ih.
Zato sam i rekla da ne mešam politiku niti generalizujem.

A to "ne umem da objasnim", kako objasniti nekome ko nije bio napolju 1999. po ceo dan, nasmejani, mladi... obično svaki normalan čovek bi trčao u sklonište, mnogi Srbi nisu, pogotovo mladi.

Back